Rafał Cieszyński i Alżbeta Lenska razem pod studiem TVP


Cieszynski i LenskaGwiazdorska para – Rafał Cieszyński (39 l.) i Alżbeta Lenska (34 l.) – małżeństwem jest od kilku lat. Oboje raczej unikają wyjść na celebryckie imprezy. Zamiast bywania na salonach wybierają życie rodzinne. Dlatego fotografowie bardzo rzadko mają okazję, by sfotografować ich razem. Ostatnio nadarzyła się ku temu okazja. Małżonkowie pojawili się pod studiem „Pytania na śniadanie”. Wyglądają na bardzo zakochanych!
źródło: pomponik.pl

Biografia Rafała

Rafał Cieszyński (ur. 10 czerwca 1976[1] w Rypinie[2]) – polski aktor filmowy, teatralny i telewizyjny[3][4].

Naukę rozpoczął w Technikum Elektronicznym w Bydgoszczy. Po przeprowadzce do stolicy kontynuował i ukończył naukę w Technikum Elektronicznym im. Generała Józefa Bema w Warszawie. W wieku osiemnastu lat był gospodarzem programu Młodzieżowe Studio Poetyckie (1994), a następnie prowadził Magazyn Młodzieżowy Raj dla TVP1, kanał tematyczny Tylko Muzyka i polsatowską Muzyczną windę.

Kariera
Pod koniec roku 2000 zadebiutował na scenie Teatru Zwierciadło w Łodzi w spektaklu Jana Machulskiego Niebezpieczne zabawy. W 2002 z wyróżnieniem ukończył Szkołę Filmową w Łodzi. Studiował aktorstwo również w Lee Strasberg Acting Studio w Los Angeles. Występował w teatrach warszawskich: Studio im. Stanisława Ignacego Witkiewicza (2002–2006) i Komedia (2007).

Po debiutanckiej małej roli kinowej w adaptacji powieści Henryka Sienkiewicza w reżyserii Jerzego Hoffmana Ogniem i mieczem (1999), zagrał zakochanego ucznia klasy maturalnej w filmie To my (2000) i pojawił się jako pan młody w Listach miłosnych (2001).

W 2001 wystąpił w teledysku Natalii Kukulskiej do piosenki “Cicho ciepło”.

W telenoweli TVP1 Klan (1997–98 i 2000) zagrał Marcina, kolegę Agnieszki i działacza ruchu ekologicznego, w sitcomie Polsatu Świat według Kiepskich (2004) zagrał postać diabła, w serialu Polsatu Pierwsza miłość (2004–2005) był wychowawcą w Domu Dziecka we Wrocławiu, prawnym opiekunem Mariusza Krzyżanowskiego i przyjacielem Pawła, a w serialu Macieja Dejczera Oficer (2005) wystąpił w roli bezwzględnego członka gangu. Jako homoseksualny Szymon Pawłowski pojawił się w odcinkach 40. i 41. serialu stacji Polsatu Pensjonat pod Różą (2005). We współczesnej filmowej adaptacji Balladyny Słowackiego w reżyserii Dariusza Zawiślaka zagrał postać kochanka Balladyny, wzorowaną na Fon Kostrynie.

Cieszyński jest także instruktorem kulturystyki Polskiej Federacji Trójboju Siłowego i Kulturystyki oraz Amerykańskiej Federacji ISSA.

W 2006 wziął udział w trzeciej edycji programu TVN Taniec z gwiazdami. Wraz z Magdaleną Soszyńską, z którą tańczył, zajęli 8. miejsce, odpadając w 4. odcinku. Od 3 października 2008 występował w trzeciej edycji programu TVP2 Gwiazdy tańczą na lodzie. Wraz z Eleną Sokolovą, z którą tańczył, zajęli 6. miejsce, odpadając w 7. odcinku show. Wygrał II edycję programu Fort Boyard. Jesienią 2013 prowadził program Bankomat. Wyścig z czasem na antenie TV Puls.

Był gościem drugiego odcinka programu dokumentalnego kanału TLC Gwiazdy w karetce (2015)[5].

Życie prywatne
Od 2007 jest mężem Alżbety Lenskiej. Ślub kościelny miał miejsce 28 sierpnia 2008 w kościele św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu. Z Alżbetą ma dwoje dzieci: córkę Zofię (ur. w maju 2011) i syna Antoniego (ur. w maju 2013)

Filmografia
seriale TV
1997–98: Klan jako Marcin
2000: Klan jako Marcin
2000–2002: Invisible Man
2001: Chronicle
2001: Na dobre i na złe jako Kostek Mikuła
2002–2006: Samo życie jako Eryk, asystent Marty Ignis
2003: Kasia i Tomek jako mężczyzna (głos)
2003: Na Wspólnej jako klubowicz Tomek Pytel
2003: Fala zbrodni jako Bogdan Rudzki “Sindbad”
2004: Talki z resztą jako pracownik
2004: Świat według Kiepskich jako Diabeł
2004: Camera Café jako robotnik
2004–2005: Pierwsza miłość jako Łukasz Szostak
2004–2005: Oficer jako Sławomir Halec “Zidane”
2005: Świat według Kiepskich jako diabeł
2005: Pensjonat pod Różą jako Szymon Pawłowski, partner Michała
2005: Bulionerzy jako Markus, kreator mody
2005: Oficer jako Sławomir Halec, “Zidane”
2005: Biuro kryminalne jako Marcin Czarniawski
2005: Kryminalni jako Mat
2005: Anioł Stróż jako Eryk, sąsiad Anny, upadły anioł
2006: Szatan z siódmej klasy jako Francuz
2006: Fala zbrodni jako Maksymilian Friege oraz Bogdan Rudzki “Sindbad”
2007: Barwy szczęścia jako rehabilitant
2007: Niania jako Oskar Król (odc. 75)
2007: Tylko miłość jako Roland Żurek
2007: Sąsiedzi jako Konrad Malicki, przyjaciel Cezarego
2007: Plebania jako Iwo
2007: U fryzjera jako Gulgul
2007: Hela w opałach jako Misiek, chłopak Bożeny
2008: Agentki jako Paweł Jagodziński (odc. 6)
od 2008: Ojciec Mateusz jako policjant Przemysław Gibalski
2009: Doręczyciel jako Marek Kowal
2009–2010: Samo Życie jako Krzysztof
2010: Hotel 52 jako Witold Żak
2012: Galeria jako Michał Loren
2012: Ja to mam szczęście jako Ernesto (odc. 52)
2012: Na Wspólnej jako Paweł Woliński
2014: Galeria jako Michał Loren
2014–2015: Pierwsza miłość jako Łukasz Szostak
2015: Zbrodnia. Sezon drugi jako Witold Popławski
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Alżbety

Alżbeta Genowefa Lenska-Cieszyńska (ur. 22 sierpnia 1981 w Siemianowicach Śląskich) – polska modelka, prezenterka i aktorka.

Pochodzi z rodziny polsko-czeskiej. Jej ojcem jest Tibor Lenský – czeski muzyk, piosenkarz i menedżer Heleny Vondráčkovej.

Jest absolwentką II Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Konopnickiej w Katowicach (2000). Ukończyła również Lee Strasberg Theatre and Film Institute w Nowym Jorku.

W 2002 uczestniczyła w III edycji reality show TVN-u Agent. W lutym 2003 pojawiła się na okładce magazynu „CKM”.

W 2008 wzięła udział w IV edycji emitowanego przez telewizję Polsat programu Jak oni śpiewają. Zajęła w nim 15. miejsce.

W 2013 zastąpiła Agnieszkę Szulim na stanowisku redaktor naczelnej magazynu ekologicznego „e! stilo”[1].

W 2007 poślubiła aktora Rafała Cieszyńskiego. Ma z nim dwoje dzieci: córkę Zofię (ur. w maju 2011) i syna Antoniego (ur. w maju 2013).

Filmografia
Filmy fabularne
2007: Taxi A – jako kierowca biznesmena
2008: Lejdis – jako tnąca
2012: Kobiety bez wstydu

Seriale telewizyjne
2005: Anioł Stróż – jako kelnerka (11 odcinków)
2006–2007, 2015: Na dobre i na złe –
2006: jako kobieta zainteresowana plastyką piersi (odc. 267 pt. Porzucona)
2007: jako pacjentka Drzewieckiego (odc. 309 pt. Przegrany mecz)
2015: jako Emilia Różańska (odc. 598 pt. Zapomnieć)
2006: Oficerowie – jako modelka (odc. 7 pt. Diagnoza)
2007: Plebania – jako asystentka reżysera (odc. 829)
2007: Samo Życie – jako współorganizatorka imprezy promującej gazetę “Samo Życie” i miasto Inowrocław
2007–2010: Pierwsza miłość – jako Edyta Jeżowska, pracownica produkcji serialu “Miłość i kłamstwa” adorowana przez Artura Kulczyckiego
2008: Glina – jako Ewa Kruk, kobieta Knauffa (odc. 24)
2008: Kryminalni – jako komisarz Julia Wierzbicka, oficer CBŚ (7 odcinków)
2011–2014: Ojciec Mateusz – jako Agata Wróbel-Gibalska, narzeczona, potem żona Przemysława
2011: Usta usta – jako Kasia z fitness–clubu (2 odcinki)
2012: Przepis na życie – jako Zuza, asystentka Krystiana (2 odcinki)

Udział w reklamach
2007: Era
2008: Plusz
2009: Carrefour
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 472 razy, 1 wizyt dzisiaj)