Goldie Hawn i Kurt Russell biorą ślub po 33 latach związku


Hawn i RussellGoldie Hawn (70 l.) niebawem zostanie żoną swojego wieloletniego partnera, Kurta Russella (64 l.)!
Para związała się ze sobą trzydzieści trzy lata temu.

Oboje byli już wtedy po przejściach. Hawn miała za sobą dwa nieudane małżeństwa. Russell także był po rozwodzie.

Te doświadczenia sprawiły, że podjęli decyzję o życiu w konkubinacie.

Jak donoszą zagraniczne media, niebawem ma się to zmienić!

Przyjaciel pary zdradził brytyjskiej gazecie “Express”, że aktorzy w końcu zdecydowali się stanąć przed ołtarzem!

Goldie i Kurt zaplanowali ponoć uroczystość na początek przyszłego roku.

Wygląda też na to, że będzie to dość nietypowy ślub.

Ponoć motywem przewodnim wesela, które odbędzie się na ranczo pary w Colorado, ma być Dziki Zachód.

Świadkiem na ślubie ma być syn pary, Wayatt (29 l.).

“Ich krewni i przyjaciele są szczęśliwi, że w końcu zdecydowali się na ten krok” – mówi informator gazety.
źródło: pomponik.pl

Biografia Goldie

Goldie Jeanne Hawn (ur. 21 listopada 1945 w Waszyngtonie) – amerykańska aktorka, reżyserka i producentka, laureatka Oscara dla najlepszej aktorki drugoplanowej. Jest najbardziej znana z ról w popularnych filmach komediowych z lat 70., 80. i 90.

Urodziła się w żydowskiej rodzinie. Jej ojciec Edward Rutledge Hawn był piosenkarzem i potomkiem Edwarda Rutledge’a (1749-1800) – delegata Karoliny Południowej na Kongresie Kontynentalnym w Filadelfii w 1776 roku, na którym przyjęto Deklarację Niepodległości Stanów Zjednoczonych. Jej matka Laura Hawn (z domu Steinhoff) była córką Maxa Steinhoffa i Fanny Weiss, również wyznania mojżeszowego. Goldie ma siostrę Patricię, brat Goldie – Edward zmarł przed jej urodzeniem.

Goldie dorastała w Takoma Park, w stanie Maryland. Gdy miała 10 lat tańczyła z Ballet Russe de Monte Carlo w inscenizacji Dziadek do orzechów (1955), była też Julią w Romeo i Julia w wykonaniu Virginia Stage Company.

W roku 1964 ukończyła Montgomery Blair High School i zaczęła karierę jako tancerka kankana przy Texas Pavilion w Nowym Jorku. Potem tańczyła w klubie go-go w Nowym Jorku, a następnie w Las Vegas. Szybko trafiła na scenę musicalową, tworząc błyskotliwe sylwetki w broadwayowskich musicalach, takich jak Pocałuj mnie Kate (Kiss Me Kate) czy Chłopcy i lalki (Guys and Dolls).

Kariera
lata 60.
Serial TV Dzień dobry, świecie (Good Morning, World, 1967-1968), w którym zadebiutowała jako Sandy Kramer, pokazał, że jest nie tylko fotogeniczna – wielkie niebieskie oczy pod burzą platynowych włosów – ale inteligentna i dowcipna. Na kinowym ekranie debiutowała w komedii Jedyna oryginalna orkiestra rodzinna (The One and Only, Genuine, Original Family Band, 1968). Niedługo potem jako Toni Simmons okazała się rewelacją komedii Kwiat kaktusa (Cactus Flower, 1969), za którą otrzymała nagrodę Oscara i Złotego Globu.

lata 70.
Słynny komik Peter Sellers zabrał ja do Europy, czyniąc swoją filmową partnerką w brytyjskiej komedii Dziewczyna inna niż wszystkie (There’s a Girl in My Soup, 1970). W 1975 wystąpiła jako jedna z klientek wziętego hollywoodzkiego fryzjera (zagrał go Warren Beatty) w komedii Szampon (Shampoo, 1975). Jednak to nie role komediowe pozwoliły w pełni ukazać jej aktorskie możliwości. Zyskała pochlebne recenzje po dramatach: Sugarland Express (1974) Stevena Spielberga i Motyle są wolne (Butterflies Are Free, 1972) Miltona Katselasa.

lata 80.
W latach 80. stała się także popularną gwiazdą telewizyjną, która tańczyła, śpiewała i bawiła publiczność dowcipami w programie Goldie i Liza razem (Goldie and Liza Together, 1980), zdobywając nominację do nagrody Emmy.

Sukces odniosła również komedia Szeregowiec Benjamin (Private Benjamin, 1980), w której zagrała nominowaną do nagrody Oscara i Złotego Globu tytułową rolę 28-letniej Judy Benjamin, która zaciąga się do wojska i trafia do kompanii ‘Alfa’ dowodzonej przez kobietę. Do dalszych osiągnięć aktorki zaliczyć należy komedię Najlepsi przyjaciele (Best Friends, 1982), w której z Burtem Reynoldsem tworzyła parę scenarzystów, których długoletni związek nie wytrzymuje próby małżeństwa.

lata 90.
W filmie Ptaszek na uwięzi (Bird on a Wire, 1990) jej partnerem był Mel Gibson. W czarnej komedii Ze śmiercią jej do twarzy (1992) Roberta Zemeckisa z Bruce’em Willisem i Meryl Streep, zagrała zjadliwą rudą harpię o świdrującym spojrzeniu, rozbuchanym libido, pogrążoną w apatii i maniakalnych marzeniach o pozbyciu się znienawidzonej eks-przyjaciółki.

W latach 1992-1994 opiekowała się swoją chorą matką (zm. 1994), a na ekran powróciła w komedii Zmowa pierwszych żon (The First Wives Club, 1996) u boku Bette Midler i Diane Keaton, a za rolę jednej z tytułowych bohaterek odebrała nagrodę Blockbuster Entertainment i wraz z całą obsadą została nagrodzona National Board of Review.

XXI
Po raz ostatni na ekranie pokazała się w komedii Siostrzyczki u boku Susan Sarandon i Geoffreya Rusha z 2002 roku. W roku 2005 ukazała się jej autobiografia A Lotus Grows in the Mud.

Życie osobiste
Po rozwodzie z reżyserem i aktorem Gusem Trikonisem (od 16 maja 1969 do 1 maja 1976) oraz nieudanym związku małżeńskim z Billem Hudsonem (od 3 lipca 1976 do 2 stycznia 1980), z którym ma dwoje dzieci: Oliver (ur. 7 września 1976) i Kate (ur. 19 kwietnia 1979), w 1982 związała się z aktorem Kurtem Russellem. Mają syna Wyatta Russella (ur. 10 lipca 1986).

Goldie i Kurt zagrali razem w trzech filmach: Jedyna oryginalna orkiestra rodzinna (The One and Only, Genuine, Original Family Band, 1968), nostalgicznym obrazie lat wojennych w Ameryce Szybka zmiana (Swing Shift, 1984) o konfliktach wśród załogi fabrycznej i komedii Dama za burtą (Overboard, 1987).

Filmografia
Filmy fabularne
1968: Jedyna oryginalna orkiestra rodzinna (The One and Only, Genuine, Original Family Band) jako Giggly Girl
1969: Kwiat kaktusa (Cactus Flower) jako Toni Simmons
1970: Dziewczyna inna niż wszystkie (There’s a Girl in My Soup) jako Marion
1971: Dolary ($) jako Dawn Divine
1972: Motyle są wolne (Butterflies Are Free) jako Jill
1974: Sugarland Express (The Sugarland Express) jako Lou Jean Poplin
1974: Dziewczyna z Pietrowki (The Girl from Petrovka) jako Oxtvarina
1975: Szampon (Shampoo) jako Jill
1976: The Duchess and the Dirtwater Fox jako Amanda Quaid
1978: Nieczyste zagranie (Foul Play) jako Gloria Mundy
1979: Podróże z Anitą (Viaggio con Anita) jako Anita
1980: Szeregowiec Benjamin (Private Benjamin) jako Judy Benjamin
1980: Jak za dawnych, dobrych czasów (Seems Like Old Times) jako Glenda
1982: Najlepsi przyjaciele (Best Friends) jako Paula McCullen
1984: Szybka zmiana (Swing Shift) jako Kay
1984: Protokół (Protocol) jako Sunny Davis
1986: Dzikie koty (Wildcats) jako Molly McGrath
1987: Dama za burtą (Overboard) jako Joanna Stayton/Annie Proffitt
1990: Ptaszek na uwięzi (Bird on a Wire) jako Marianne Graves
1991: Oszukana (Deceived) jako Adrienne Saunders
1992: Dzika lokatorka (HouseSitter) jako Gwen Phillips
1992: Ze śmiercią jej do twarzy (Death Becomes Her) jako Helen Sharp
1992: Przeciwności (CrissCross) jako Tracy Cross
1996: Wszyscy mówią: kocham cię (Everyone Says I Love You) jako Steffi
1996: Zmowa pierwszych żon (The First Wives Club) jako Elise Eliot Atchinson
1999: Nowi miastowi (The Out Of Towners) jako Gwen Kellerman
2001: Romanssidło (Town & Country) jako Mona
2002: Siostrzyczki (The Banger Sisters) jako Suzette

Seriale telewizyjne
1967-1968: Good Morning, World jako Sandy Kramer
1968-1970: Rowan & Martin’s Laugh-In

Reżyser
1997: Nadzieja (Hope)

Producent wykonawczy
1980: Szeregowiec Benjamin (Private Benjamin)
1984: Protokół (Protocol)
1986: Dzikie koty (Wildcats)
1990: Moje błękitne niebo (My Blue Heaven)
1995: Miłosna rozgrywka (Something to Talk About)
1997: Nadzieja (Hope)
2001: Kiedy Bille pokonała Bobby’ego (When Billie Beat Bobby)
2002: The Matthew Shepard Story

Ciekawostki
Jest buddystką.
W 1991 roku magazyn Empire uznał ją za jedną ze 100. najseksowniejszych gwiazd w historii kina.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Kurta

Kurt Vogel Russell (ur. 17 marca 1951 w Springfield w stanie Massachusetts, USA) – amerykański aktor filmowy.
Syn aktora Binga Russella (ur. 5 maja 1926, zm. 8 kwietnia 2003) i Louise Crain, zaczynał jako dziesięciolatek w serialach telewizyjnych i filmach wytwórni Disneya, m.in. serialu komediowym ABC Latający detektyw (Our Man Higgins, 1963). W debiutanckim musicalu przygodowym To się zdarzyło na Wystawie Światowej (It Happened at the World’s Fair, 1963) wystąpił wraz z Elvisem Presleyem. Uczęszczał do szkoły średniej Thousand Oaks High School w Thousand Oaks, w stanie Kalifornia.

W latach 70. stał się rozpoznawalny z małego ekranu, a za rolę Elvisa Presleya w telewizyjnym biograficznym dramacie muzycznym ABC Król (Elvis, 1981) Johna Carpentera był nominowany do nagrody Emmy. Po udziale w komedii Roberta Zemeckisa Używane samochody (Used Cars, 1980), prawdziwą popularność przyniosła mu rola jednookiego, sprawiedliwego przestępcę Snake’a Plisskena w sensacyjno-przygodowym thrillerze sci-fi Johna Carpentera Ucieczka z Nowego Jorku (Escape from New York, 1981). Do postaci wrócił po piętnastu latach w filmie Ucieczka z Los Angeles (Escape from L.A., 1996). Jego dłogoletnia współpraca z Johnem Carpenterem na planie takich produkcji jak Coś (The Thing, 1982) i Wielka draka w chińskiej dzielnicy (Big Trouble in Little China, 1986) realizowanych dla Walt Disney Studios została uhonorowana w 2003 roku nagrodą Akademii Filmowej Science Fiction, Fantasy i Horroru.

Kreacja przyjaciela działaczki związkowej w opartym na autentycznej historii dramacie Mike’a Nicholsa Silkwood (1983) została doceniona przez krytyków i zdobyła nominację do nagrody Złotego Globu dla najlepszego aktora drugoplanowego. Jednak za rolę najlepszego policjanta w mieście Gabriela Casha w kasowej komedii sensacyjnej Tango i Cash (Tango & Cash, 1989) i postać Michaela Zane w komedii kryminalnej o grupie przestępców organizującej duży skok na kasyno podczas dorocznego Święta Elvisa 3000 mil do Graceland (3000 Miles to Graceland, 2001) otrzymał nominację do antynagrody Złotej Maliny. W westernie Tombstone (1993) wystąpił w roli szeryfa Wyatta Earpa. W filmie fantasy Gwiezdne wrota (Stargate, 1994) Rolanda Emmericha zagrał postać pułkownika Jonathana Jacka O’Neila biorącego udział w wyprawie na inną planetę przy pomocy gwiezdnych wrót. Odniósł sukces w roli konsultanta pomocniczego przeciwnika przywódcy terrorystów przebywającego na pokładzie samolotu w thrillerze sensacyjnym Krytyczna decyzja (Executive Decision, 1996), zdobywając nagrodę Blockbuster Entertainment. Wystąpił również w futurystycznym dramacie Galaktyczny wojownik (Soldier, 1998). Do galerii „łajdaków doskonałych”, których stworzył na ekranie, dorzucił kolejnego – postać psychopatycznego kaskadera-maniaka w filmie Quentin Tarantino Grindhouse Vol. 1: Death Proof (2007).

Życie prywatne
W latach 1979-1984 był żonaty z Season Hubley, z którą ma syna o imieniu Boston (ur. 1980). Od 1983 roku jest w nieformalnym związku z popularną aktorką – Goldie Hawn, z którą ma syna Wyatta (ur. 10 lipca 1986).

Określa siebie jako libertarianina[1].

Wybrana filmografia
It Happened at the World’s Fair (1963)
Follow Me, Boys! (1966)
Mosby’s Marauders (1967)
Guns in the Heather (1968)
The One and Only, Genuine, Original Family Band (1968)
The Horse in the Gray Flannel Suit (1968)
The Computer Wore Tennis Shoes (1969)
The Barefoot Executive (1971)
Fools’ Parade (1971)
Now You See Him, Now You Don’t (1972)
Charley and the Angel (1973)
Superdad (1973)
The Strongest Man in the World (1975)
The Captive: The Longest Drive 2 (1976)
Used Cars (1980)
Ucieczka z Nowego Jorku (Escape from New York, 1981)
Lis i pies (1981)
Coś (The Thing, 1982)
Silkwood (1983)
Szybka zmiana (1984)
Wielka draka w chińskiej dzielnicy (1986)
Zimowi ludzie (1988)
Dama za burtą (1987)
Tequila Sunrise (1988)
Tango i Cash (1989)
Obsesja namiętności (1992)
Kapitan Ron (1992)
Ognisty podmuch (1993)
Tombstone (1993)
Gwiezdne wrota (Stargate, 1994)
Krytyczna decyzja (1996)
Ucieczka z Los Angeles (Escape from LA, 1997)
Incydent (Breakdown, 1997)
Soldier (1998)
Vanilla Sky (2001)
3000 Miles to Graceland (2001)
Policja (2002)
Miracle (2004)
Sky High (2005)
Posejdon (ang. Poseidon) (2006)
Grindhouse Vol. 1: Death Proof (2007)
Death Proof (2008)
Szybcy i wściekli 7 (2015)
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 675 razy, 1 wizyt dzisiaj)