Zmarł pierwszy mąż Teresy Lipowskiej

teresa-lipowskaPrzez ostatnie dwa lata Teresa Lipowska (76 l.) często wracała myślami do pierwszego męża Aleksandra Lipowskiego. Tak bardzo chciała mu zadać pytanie: dlaczego ją porzucił. Niestety, nie zdążyła…

O tym, że w życiu aktorki były dwie wielkie miłości zwieńczone małżeńską przysięgą, mało kto wie.

Lipowska ze wzruszeniem opowiada o swym drugim mężu Tomaszu Zaliwskim, z którym spędziła 44 lata, a rozłączyła ich w 2006 r. jego śmierć.

Za to niechętnie wraca wspomnieniami do pierwszego małżonka Aleksandra Lipowskiego.

Za to uczucie przyszło jej zapłacić wysoką cenę…

Była na ostatnim roku Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. L. Schillera w Łodzi, gdy w jej gronie pojawił się on, starszy o pięć lat operator filmowy.

Szalenie przystojny Rosjanin, szarmancki, o słowiańskiej duszy, zaczarował wrażliwą studentkę.

“Zakochałam się w Saszy, niestety” – wyznaje „Na żywo” pani Teresa.

Była dziewczyną z dobrego domu, miała wysokie morale. Jednak mimo że była bardzo religijna, dla ukochanego złamała zasadę i zgodziła się tylko na ślub cywilny.

Była już drugą żoną Aleksandra. Przeprowadziła się do niego do Warszawy.

Zamieszkała z jego apodyktyczną matką, ale czego nie znosi się w imię miłości. W związku zaczęło się psuć.

“Pewnego dnia zapytałam: ‘Czy coś ci się znudziło?’ ‘Tak, wszystko. I ty też’ – usłyszałam.

Po trzech latach małżeństwa zostałam sama, w obcym mieście, bez mieszkania, bez bliskich” – wyznaje Lipowska.

Była zrozpaczona. Siłę do życia dawała jej praca w Teatrze Ludowym.

Bardzo ją wtedy wspierał teatralny kolega, Tomasz Zaliwski.

“Widział jak to wszystko przeżywam. Ale dopiero, gdy się rozwiodłam zaczął ogarniać mnie swym ciepłem i patrzeć na mnie oczami zakochanego mężczyzny” – mówi ze wzruszeniem aktorka.

Po traumatycznym związku powoli zaufała Tomaszowi i zaczęli wspólne życie.

Po trzech i pół roku od rozwodu wzięli ślub, ten wymarzony, w kościele. A Aleksander?

Po Teresie podobno miał jeszcze trzy żony i wiele miłostek.

“Przez ostatnie dwa lata myślałam, by do niego zadzwonić, szukałam nawet numeru w książce telefonicznej.

Chciałam się z nim spotkać po pół wieku, by bez emocji powiedzieć sobie, dlaczego tak się stało, dlaczego był taki, jaki był, dlaczego odszedł? Po prostu porozmawiać, z ciekawości” – wyznaje artystka.

Do tej rozmowy nie doszło i już nigdy nie dojdzie. Aleksander Lipowski zmarł kilka tygodni temu!

“Gdybym wiedziała o śmierci, poszłabym na jego pogrzeb. Nie chowam w sercu zadry” – zapewnia Pani Teresa.
źródło: pomponik.pl

Biografia Teresy

Teresa Lipowska (ur. 14 lipca 1937 w Warszawie) – polska aktorka.
Ukończyła średnią szkołę muzyczną w klasie fortepianu w Łodzi (1955). W 1957 ukończyła Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi. W latach 1957–1985 występowała w warszawskim Teatrze Ludowym (od 1975 Nowym). W latach 1985-92 była aktorką Teatru Syrena w Warszawie. Obecnie, na emeryturze, nadal występuje w tym teatrze. Wiele lat związana z kabaretem “Dudek”. Obecnie występuje w serialu “M jak miłość”, jako Barbara Mostowiak. Jest jedną z bohaterek książki “Siła codzienności” (autor: Marzanna Graff)

Jest wykładowcą w Akademii Dobrych Obyczajów, której założycielem i głównym wykładowcą był znany aktor Janusz Zakrzeński. Kadrę akademicką tworzą między innymi: Marzanna Graff, Leszek Miodek, Ewa Dałkowska, Eugenia Herman.

W 2007 aktorka obchodziła jubileusz półwiecza pracy zawodowej na scenie. Jubileusz odbył się w Teatrze Kwadrat w Warszawie[1].

W 2010 została wyróżniona przez Zespół Artystyczny Teatru Polskiego Radia nagrodą Wielki Splendor[2].

Filmografia
1950: Pierwszy start – Junaczka, nie została wymieniona w czołówce
1956: Nikodem Dyzma – Kobieta towarzysząca w restauracji złodziejowi, nie została wymieniona w czołówce
1956: Szkice węglem – Pomocnica kucharki, nie została wymieniona w czołówce
1962: Spóźnieni przechodnie – Dziewczyna na rowerze, nie została wymieniona w czołówce
1964: Barbara i Jan
1965: Piwo
1965: Sam pośród miasta – Żona Pawła
1965: Wizyta u królów
1966: Sublokator – milicjantka Fredzia Kwaśniewska
1968: Hasło Korn – Krystyna Kacperska
1968: Wniebowstąpienie – Kobieta przed sklepem z wiadomością od Bukina
1969: Rzeczpospolita babska – Sierżant Danuta Pawlak
1970: Przygody psa Cywila – nauczycielka
1970: Przystań – Żeberkiewiczowa
1971: Złote Koło – porucznik Elżbieta Zalewska
1972: Ogłoszenie matrymonialne
1973: Bułeczka – matka Karola
1973: Profesor na drodze – Helena Grzegorkowa
1973: Znak – Żona
1973: Stawiam na Tolka Banana – Kurator Turska
1974: Linia – Elżbieta
1975: Dyrektorzy – Siostra Szymanka
1975: Hazardziści – żona Badziaka
1975: Noce i dnie – Stacha Łuczakówna
1975: Obrazki z życia – Matka Bożeny
1976: Polskie drogi – Kierowniczka szkoły podstawowej w Porytem, nie została wymieniona w czołówce
1976: Zezem – Żona właściciela nowego fiata
1977: Noce i dnie – Stacha Łuczakówna
1977: Lalka – Szperlingowa
1977: Dziewczyna i chłopak – ciocia Ola
1978: Ślad na ziemi – jako Zofia Jasparska, żona Bolesława
1978: Rodzina Połanieckich
1978: Wśród nocnej ciszy – Helena, żona Wańka
1978: Ty pójdziesz górą – Eliza Orzeszkowa – Konopnicka Maria
1978: Pogrzeb świerszcza – Broniewiczowa
1978: W biegu
1979: Klucznik – żona klucznika
1979: Placówka – Jagna
1980: Tylko Kaśka – nauczycielka Piotrowska
1980: Dziewczyna i chłopak – ciocia Ola
1980-2000: Dom – Poznańska żona pułkownika (1996)
1981: Uczennica – Jadwiga Hinelowa, matka Anny
1981: Kto ty jesteś – Halina, żona rencisty
1982-1986: Blisko, coraz bliżej – Teresa
1983: Pastorale Heroica – Chudzina
1983: Katastrofa w Gibraltarze – Helena Sikorska
1983: Marynia – Bigielowa
1983: Podróż nad morze
1984: Pan na Żuławach – Teosia Markowiczka
1984: Alabama – Matka Bożeny
1985: Dłużnicy śmierci – gość
1986: A żyć trzeba dalej
1987: Ballada o Januszku – sąsiadka Karolakowa
1988: Zakole – pani Teresa
1988: Przeprawa – Żona lubelskiego współpracownika “Karola”
1988-1991: W labiryncie – Pielęgniarka na oddziale doktora Kubiaka
1989: Czarny wąwóz – Gospodyni Ludwika (głos)
1991-1993: Kuchnia Polska – Dyrektorka szkoły
1993: Czterdziestolatek. 20 lat później – Matka Kiki
1993-1994: Zespół adwokacki – Maria Malak, matka Henryka (1993)
1993: Kraj Świata – Kobieta w kolejce po paszport
1995: Tato – teściowa Michała
1995: Matki, żony i kochanki – Stefania Pawelec
1997: Przystań – matka
1997: Sara – Sprzedawczyni w sklepie monopolowym
1997-1998: 13 posterunek – Pani Lucynka, właścicielka psa Homera
1997: Klan – mgr Helena Frączak, pracownica apteki Elżbiety
1998-2003: Miodowe lata – Pani Halska (2003)
1998: Pułkownik Bunkier (Colonel Bunker) – matka
1998: Gosia i Małgosia – Matka Gosi
1998: Matki, żony i kochanki II – Stefania Pawelec
2000-2001: Miasteczko – Przyjaciółka Babci Oli
2003: Emil Karewicz. Portret aktora
od 2000-: M jak miłość – Barbara Mostowiak
2009: Na dobre i na złe – Jadwiga Białobrzeska (gościnnie)
2010: Duch w dom – Krysia, koleżanka babci Oli (odc. 6)

Polski dubbing
1940-1952: Tom i Jerry – właścicielka domu Toma
1950: Kopciuszek – Dobra wróżka
1955: Zakochany kundel – Ciotka Sara
1960-1966: Flintstonowie
1962-1987: Jetsonowie
1972-1973: Nowy Scooby Doo
1973: Wielka miłość Balzaka – Olimpia
1973: O krasnoludkach i sierotce Marysi – królowa Tatra
1975: Pszczółka Maja – Klementyna
1976: Pinokio – Rozetta, mama Camilla
1976-1978: Scooby Doo – Organizatorka przyjęcia w Halloween (odc. 11)
1981-1990: Smerfy – Chlorinda, Piaskowa Czarownica
1982: Przygody Myszki Miki i Kaczora Donalda
1986: Wielki mysi detektyw – Pani Judson
1990: Pinokio
1990-1991: Muminki – Filifionka, mama Małej Mi
1990-1993: Zwariowane Melodie
1990-1994: Super Baloo – Luisa La Mur, ciotka Luisa
1991-1993: Powrót do przyszłości
1992: Kot w butach – macocha Kopciuszka
1992: Nowe podróże Guliwera – Fozla
1992-1993: Rodzina Addamsów – Babcia
1992-1993: Goofy i inni – członkini jury w teleturnieju na najlepszą gospodynię domową
1992-1997: Kot Ik! – Babcia (odc. 1)
1992: Kometa nad doliną Muminków – Filifionka
1992: W 80 marzeń dookoła świata
1994-1998: Spider-man – Glory Grant
1995-1997: Freakazoid! – Mama Dextera
1995: Babe – świnka z klasą – Pani Hoggett
1996: 101 dalmatyńczyków – Niania
1996-2000: W jeżynowym grodzie
1997-2004: Johnny Bravo – Pani Bravo
1997-1998: Przygody Olivera Twista
1997-1999: Tex Avery Show
1998: Eerie, Indiana: Inny wymiar – Matylda Lloyd
1998-2004: Atomówki – Pani Malina
1998: Babe – świnka w mieście – Esme Hoggett
1998: Dziewczynka z orzeszka – Narrator
1998: Przygody Kuby Guzika – Pani Miażdżący Ząb
1998: Mulan – Babcia Fa
1998: Gargantua – Królowa Kiełbaska
1999-2002: Liga Dżentelmenów
2000: Sali Mali jako Narratorka
2000: Uciekające kurczaki – Bunty
2000-2001: Przygody Kuby Guzika – Pani Miażdżący Ząb
2000-2006: Kajtuś – Narrator
2001: Zakochany kundel II: Przygody Chapsa – Ciotka Sara
2001: Spirited Away: W krainie bogów – Zeniba
2001-2004: Samuraj Jack – jedno z żywiołów chroniących Kamień Neptuna
2002-2005: Baśnie i bajki polskie – czarownica, kruk
2004: Mulan II – Babcia Fa
2005: Gwiazdka z Johnnym Bravo – Mama
2010: God of War: Duch Sparty – Tera
2010: Dom baśni – Zła czarownica

Odznaczenia
Złoty Krzyż Zasługi (1977)
Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (1984)
Srebrny Medal “Zasłużony Kulturze Gloria Artis” (2007)[3]

Nagrody filmowe
2004 Nagroda “Tele Ekran” przyzna przez czytelników pisma “TeleTydzień” za rolę Barbary Mostowiak w M jak miłość

Rodzina
Jej pierwszym mężem był Aleksander Lipowski, z którym rozwiodła się po trzech latach małżeństwa[4]. Za drugim razem poślubiła aktora Tomasza Zaliwskiego, zmarłego w 2006, po 44 latach małżeństwa[4]. Ma z nim syna. Ma dwoje wnuków. Mieszka na warszawskich Kabatach.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Aleksandra

Aleksander Lipowski (ur. 5 czerwca 1932, zm. 26 sierpnia 2014) – polski operator filmowy.

Filmografia
zdjęcia
1954: Na granicy (film 1954)
1974: Papusza – film dokumentalny z roku 1974
1976: Złota kaczka
1977: Wesołych świąt (film 1977)
1988: Spotkanie z prof. Schaffem
1989: Chwila (film)
2001: Mieszko (film)
2002: Taka była telewizja
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 901 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *