Zhang Ziyi i Wang Feng zaręczyli się

Ziyi-FengGwiazda filmu “Przyczajony tygrys, ukryty smok”, która właśnie skończyła 36 lat, planuje zmienić stan cywilny. Aktorka zgodziła się poślubić muzyka Wanga Fenga. Artysta oświadczył się swojej wybrance korzystając z najnowszych zdobyczy technologii, a dokładnie – drona. To właśnie wspomniana maszyna dostarczyła Zhang Ziyi pierścionek z diamentem. Ukląkł jednak już przyszły pan młody i został przyjęty.

Zaręczyny odbyły się w czasie urodzinowej uroczystości Ziyi.

Dla aktorki będzie to pierwsze małżeństwo, dla Fenga – trzecie.
źródło: Megafon.pl i nocoty.pl

Biografia Zhang

Zhang Ziyi (ur. 9 lutego 1979 w Pekinie) – chińska aktorka. Dla aktorstwa zrezygnowała z tańca (wcześniej zdobyła mistrzostwo Chin w tej dyscyplinie).

Życie prywatne
Rodzina: Li Zhousheng (matka), Zhang Yuanxiao (ojciec) i Zhang Zinan (starszy brat).

Filmografia
2009: Horsemen − jeźdźcy Apokalipsy jako Kristen Spitz
2009: Jian guo da ye jako Gong Peng
2009: Mulan jako Hua Mulan
2008: Lost For Words jako Lin Zhen
2008: Mei Lanfang jako Meng Xiaodong
2007: Wojownicze Żółwie Ninja jako Karai (głos)
2006: The Banquet jako Cesarzowa Wan
2005: Operetta tanuki goten jako Księżniczka Tanuki-hime
2005: Wyznania gejszy jako Sayuri
2004: 2046 jako Bai Ling
2004: Dom latających sztyletów jako Mei
2004: Mo li hua kai jako Młoda Mo / Młoda Li / Młoda Huo
2003: Fioletowy motyl jako Ding Hui / Xin Xia
2003: Jopog manura 2: Dolaon jeonseol
2003: My Wife Is a Gangster 2 jako Szef Triady (gościnnie)
2002: Ultimate Fights from the Movies jako Jen Yu
2002: Hero jako Luna
2001: Godziny szczytu 2 jako Hu Li
2001: Wojownicy krainy Zu jako Joy
2001: Musa jako Księżniczka Puyong
2000: Przyczajony tygrys, ukryty smok jako Jen
1999: Droga do domu jako Zhao Di
1996: Xing xing dian deng jako Chen Wei

Nagrody i nominacje
2006: Wyznania gejszy – (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka dramatyczna
2006: Wyznania gejszy – (nominacja) BAFTA najlepsza aktorka
2006: Wyznania gejszy – (nominacja) MTV Movie Award najlepsza rola kobieca
2006: Wyznania gejszy – (nominacja) MTV Movie Award najseksowniejszy występ
2005: Dom latających sztyletów – (nominacja) BAFTA najlepsza aktorka
2005: Dom latających sztyletów – (nominacja) Saturn najlepsza aktorka
2005: 2046 – Hong Kong Film Award najlepsza aktorka
2005: Dom latających sztyletów – (nominacja) MTV Movie Award najlepsza scena walki
2004: 2046 – (nominacja) Złoty Koń najlepsza aktorka
2004: Mo li hua kai – Złoty Kogut najlepsza aktorka
2003: Hero – (nominacja) Hong Kong Film Award najlepsza aktorka drugoplanowa
2002: Godziny szczytu 2 – (nominacja) MTV Movie Award najlepszy czarny charakter
2001: Przyczajony tygrys, ukryty smok – (nominacja) MTV Movie Award najbardziej obiecująca aktorka
2001: Przyczajony tygrys, ukryty smok – (nominacja) Saturn najlepsza aktorka drugoplanowa
2001: Przyczajony tygrys, ukryty smok – (nominacja) BAFTA najlepsza aktorka drugoplanowa
2001: Przyczajony tygrys, ukryty smok – (nominacja) Hong Kong Film Award najlepsza aktorka
2001: Przyczajony tygrys, ukryty smok – MTV Movie Award najlepsza scena walki
2000: Przyczajony tygrys, ukryty smok – (nominacja) Złoty Koń najlepsza aktorka

Dodatkowe informacje
Jej starszy brat prowadzi agencję reklamową i jest także jej agentem.
Ma 165 cm wzrostu.
W 2005 znalazła się na liście 50 najpiękniejszych ludzi świata w rankingu magazynu “People”.
Rozpoczęła rolę w Godzinach Szczytu 2 nie znając angielskiego.
Sztuk walki nauczyła się od Yuen Wo-Pinga (twórcy scen walki w “Matriksie”).
W filmie Jian guo da ye wystąpiła za darmo.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Wanga

Wang Feng汪峰(ur Pekin, Chiny, 29 czerwca 1971) jest chiński muzyk rockowy i kompozytor. [1] Był założycielem i wokal z zespołu rockowego nr 43 Baojia Street (nazwa pochodzi od adresu ulicy w Central Conservatory of Music w Pekinie). Skomponował także muzykę do Wang Xiaoshuai “2001 filmu ”Beijing Bicycle”.
Po dwóch albumach nr 43 Baojia Street (1997) i nr 43 Baojia Street 2 (1998), podpisał umowę z solową Warner Music w Pekinie, Ltd. trzeci album Fireworks (2000) był to początek kariery solowej. Z wielu piosenek, jak latają wyżej (“飞得更高”) (2004), a Blooming Życia (“怒放的生命”) (2005) w swoich kolejnych albumach, Wang Feng wszedł w centrum uwagi mediów i stała się popularna w Chinach . Jego 2009 Album Wiara Flies in the Wind przyniosła mu nagrodę jako najbardziej popularne wokalisty w Chinach kontynentalnych na Kanał V 14-ta Chin Music Awards ‘s.

Wang Feng urodził się i wychował w rodzinie muzyków. [2] Zgodnie z poleceniem Wanga ojca, Wang rozpoczął treningi na skrzypcach, gdy miał pięć lat. Uczęszczał do gimnazjum dołączone do Centralnego Konserwatorium Muzycznego w wieku jedenastu lat. Wang nie zrozumieć cel grają skrzypce, i dlaczego on musiał zostać w domu, podczas gdy inne dzieci ćwiczyć w jego wieku może grać na zewnątrz. W wieku 14 lat, po raz pierwszy w życiu, Wang realizowane piękno muzyki przez kawałek skomponowanej przez Czajkowskiego . Po tym doświadczeniu, Wang zdecydowała się na muzykę do końca życia.

W wieku 17 Wang zaczął słuchać muzyki rockowej . Wang studiował w chińskiej Central Conservatory of Music na kierunku skrzypce i altówkę. W jego lat studenckich Wang dołączył chiński Youth Orchestra i wykonywane za granicą. W ostatnim roku w college’u (1994), Wang i jego koledzy utworzyli nr zespołu 43 Baojia ulicy. [1]

Dyskografia
No. 43 Baojia Street (鲍家街43号)

No. 43 Baojia Street (《鲍家街43号》) (1997)

No. 43 Baojia Street 2 – Storm Approaching (《鲍家街43号 2 – 风暴来临》) (1998)

Studio albums

Fireworks (《花火》) (2000)

Love is a Happiness Bullet (《爱是一颗幸福的子弹》) (2002)

Crying with Laughter (《笑着哭》) (2004)

A Blooming Life (《怒放的生命》) (2005)

Brave Heart (《勇敢的心》) (2007)

Belief Flies in the Wind (《信仰在空中飘扬》) (2009)

Life Asks for Nothing (《生无所求》) (2011)

Born in Hesitation ( 生来彷徨 ) (2013)

Movie Soundtrack

Beijing Bicycle (《十七岁的单车》) (2001)
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 44 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *