Zac Efron i Sami Miro na spacerze


Efron i MiroZac Efron (28 l.) jest w szczęśliwym związku z niejaką Sami Miro od ponad roku. Para dość rzadko pokazuje się razem na imprezach celebryckich. Od czego jednak są paparazzi! Fotoreporterzy wyśledzili ostatnio aktora i jego ukochaną podczas spaceru. Trzeba przyznać, że wybranka Efrona miała na sobie dość oryginaly strój…
źródło: pomponik.pl

Biografia Zaca

Zac Efron, właśc. Zachary David Alexander Efron (ur. 18 października 1987 roku w San Luis Obispo) – amerykański aktor. Karierę aktorską rozpoczął w roku 2002, jednak sławę zdobył dzięki roli Troya Boltona w filmie High School Musical. W czerwcu 2006 w wywiadzie dla Newsweeka Adam Shankman, reżyser Lakieru do włosów nazwał Efrona „prawdopodobnie największą nastoletnią gwiazdą dzisiejszej Ameryki”[1].
Efron urodził się w rodzinie żydowskiej, w San Luis Obispo w stanie Kalifornia. David Efron, jego ojciec, jest inżynierem elektryki, a jego matka, Starla Baskett, pracowała kiedyś jako sekretarka w tej samej elektrowni co ojciec Zaca[2]. Zac ma młodszego brata, Dylana.

Efron zaczął występować w szkolnych przedstawieniach, gdy miał jedenaście lat. Chodził też na lekcje śpiewu. Jego nauczycielka literatury poleciła go swojemu agentowi w Los Angeles[3].

W roku 2002, Efron zaczął występować w rolach epizodycznych w serialach telewizyjnych. Zadebiutował rolą Pete’a Laemke w Big Wide World of Carl Laemke. Grał postać Camerona Bale’a w serialu Summerland, w drugim sezonie dołączył do jego stałej obsady. W 2003 roku grał w filmie telewizyjnym Droga po marzenia, w którym wcielił się w Stevena Morgana, jednego z dwóch autystycznych bliźniaków.

W roku 2006 Efron zagrał w filmie High School Musical wyprodukowanym przez Disney Channel. Grał główną rolę Troya Boltona, a w postać jego filmowej partnerki Gabrielli Montez wcieliła się Vanessa Hudgens. Ta rola sprawiła, że Efron stał się rozpoznawalny wśród nastoletniej widowni zarówno jako aktor, jak i piosenkarz.

Wkrótce po premierze w telewizji filmu High School Musical, piosenki wykonywane w duecie z Vanessą Hudgens trafiły na amerykańskie listy przebojów. Singel Breaking free pobił ówczesny rekord awansu w notowaniach, awansując z miejsca 86 na 4 w ciągu dwóch tygodni.

Umiejętności wokalne Zaca Efrona zostały podane w wątpliwość, gdy wyszło na jaw, że w ścieżce dźwiękowej do filmu High School Musical jego głos został zmiksowany z głosem kanadyjskiego piosenkarza Drewa Seeleya[4]. 23 sierpnia 2007 w wywiadzie dla magazynu Rolling Stone Zac przyznał, że dołączył do obsady filmu, gdy piosenki były już napisane dla głosu tenorowego, podczas gdy on sam śpiewa barytonem, co było powodem tej decyzji producentów.

W roku 2007 Efron grał w kinowej adaptacji broadwayowskiego musicalu Lakier do włosów, której premiera w amerykańskich kinach miała miejsce 20 lipca 2007. Do roli Linka Larkina Zac obciął i ufarbował włosy i przybrał na wadze około 15 funtów.

Zac wystąpił też w dwóch teledyskach – Say OK Vanessy Hudgens, partnerki z High School Musical, oraz Sick Inside w wykonaniu Hope Paltrow.

Po sukcesie filmu High School Musical Zac Efron ponownie wcielił się w rolę Troya Boltona w sequelu. 17 sierpnia 2007 premierę na amerykańskim Disney Channel oglądało 17.2 miliona widzów, co ustanowiło nowy rekord w historii amerykańskiej telewizji kablowej[5]. 24 października 2008 do polskich kin weszła trzecia część High School Musical. Zac, tak jak w poprzednich częściach, wcielił się w rolę Troya Boltona.

Jego kolejny film to 17 Again. Opowiada on o mężczyźnie, który pewnego dnia przemienia się w siedemnastolatka (w tej roli Zac Efron). W 2009 roku do kin wszedł następny film z Efronem w roli głównej – Me and Orson Welles. Akcja filmu dzieje się w roku 1937 w Nowym Jorku, opowiada o nastolatku zatrudnionym do występu w sztuce „Juliusz Cezar”.

Filmografia
Rok Tytuł Rola
2002 Firefly Młody Simon Tam
2003 The Big Wide World of Carl Laemke Pete Laemke
2003 Ostry dyżur Bobby Neville
2003 Obrońca Luke Tomello
2003 Melinda’s World Stuart Wasser
2004 Summerland Cameron Bale
2004 Droga po marzenia Steven Morgan
2004 Triple Play Harry Fuller
2005 CSI: Kryminalne zagadki Miami Seth Dawson
2006 Wymiennicy Davey Hunkerhoff (głos)
2006 If You Lived Here, You’d be Home Now Cody
2006 Heist Dostawca pizzy
2006 Nie ma to jak hotel Trevor
2006 High School Musical Troy Bolton
2006 Agenci NCIS Danny
2006 The Derby Stallion Patrick McCardle
2007 High School Musical 2 Troy Bolton
2007 Lakier do włosów Link Larkin
2008 High School Musical 3: Ostatnia klasa Troy Bolton
2009 Znów mam 17 lat Mike O’Donnell (nastolatek)
2009 Ja i Orson Welles Richard Samuels
2010 Charlie St. Cloud Charlie St. Cloud (brat)
2011 Jonny Quest Jonny Quest
2011 Sylwester w Nowym Jorku Paul
2012 Szczęściarz Logan Thibault
2012 Pokusa (The Paperboy) Jack Jansen

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 165 razy, 1 wizyt dzisiaj)