Wolfgang Petersen i Maria Borgel-Petersen

petersen-borgelWolfgang i Maria są parą od 1978 r.

Biografia Wolfganga
Wolfgang Petersen (ur. 14 marca 1941 w Emden) – niemiecki reżyser i producent filmowy i telewizyjny. Swoją karierę rozpoczął na początku lat 60., reżyserując sztuki teatralne. W latach 70. rozpoczął pracę w telewizji niemieckiej (RFN), a następnie zajął się realizacją filmów.
Jego debiutem reżyserskim był film Der Eine – der Andere (Jedno z nas dwojga) z 1967 roku. Międzynarodową sławę przyniósł mu film z 1981 roku pt. Okręt (Das Boot) opowiadający o losie załogi jednego z wielu U-Bootów pływających po Atlantyku podczas II wojny światowej. Po tym filmie zaczął produkować filmy w Hollywood. W kooperacji z Amerykanami zrealizował m.in. filmy Niekończąca się opowieść, Mój własny wróg i Okruchy pamięci, które jednak zostały przyjęte raczej bez entuzjazmu. Sławę porównywalną z Das Boot przyniósł mu dopiero film Na linii ognia z 1993 roku z Johnem Malkovichem i Clintem Eastwoodem.

Wybrana filmografia
Posejdon (2006)
Troja (2004)
Gniew oceanu (2000)
Air Force One (1997)
Epidemia (1995)
Na linii ognia (1993)
Okruchy pamięci (1991)
Mój własny wróg (1985)
Niekończąca się opowieść (1984)
Okręt (1981)
Die Konsequenz (1977)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 280 razy, 1 wizyt dzisiaj)