Vince Vaughn i Kyla Weber

vaughn-weberVince i Kyla są parą od 2008 r, a ślub wzięli 02 01 2010 r.

Partnerzy:
Vincea
Joey Lauren Adams 1998
Jennifer Aniston 2005-06
Einas Ashgar 2007
Kyla Weber 2008 do dzisiaj
ślub 02 01 2010

 

Biografia Vincea
Vincent Anthony Vaughn (ur. 28 marca 1970 w Minneapolis, w stanie Minnesota) – amerykański aktor, scenarzysta i producent filmowy.
Ma pochodzenie angielske, irlandzkie, niemieckie, libańskie i włoskie. Jedyny syn i najmłodsze dziecko sprzedawcy protestanta Vernona Lindsay’a Vaughna i urodzonej w Kanadzie agentki nieruchomości katoliczki Sharon Eileen DePalmo, ma dwie starsze siostry Victorię i Valerie, dorastał w Buffalo Grove i Lake Forest, w stanie Illinois, gdzie w 1988 roku ukończył publiczną pięcioletnią szkołę średnią Lake Forest High School z przyszłym scenarzystą Dave Eggersem. W 1991 roku jego rodzice rozwiedli się.
Swoją przygodę z aktorstwem rozpoczął od udziału w reklamie Chevroleta (1988) i serialach: ABC China Beach (1989), Fox 21 Jump Street (1989) z Johnny Deppem, ABC Po szkole (ABC Afterschool Specials, 1990) i CBS Szkolna przerwa specjalna (CBS Schoolbreak Special, 1990, 1991) z udziałem Mario Van Peeblesa, Kareema Abdula-Jabbara i Nicole Eggert. Na dużym ekranie pojawił się po raz pierwszy w komedii muzycznej Dla naszych chłopców (For the Boys, 1991) u boku Bette Midler i Jamesa Caana. Po występie w biograficznym dramacie sportowym Rudy (1993) z tytułową rolą Seana Astina, został dostrzeżony w niezależnym komediodramacie Swingers (1996) i otrzymał rolę podróżnika i doświadczonego dokumentalisty i fotoreportera zajmującego się ochroną środowiska Nicka Van Owena w filmie Stevena Spielberga Zaginiony Świat: Jurassic Park (The Lost World: Jurassic Park, 1997) u boku Jeffa Goldbluma i Julianne Moore. W dramacie Upalne lato (The Locusts, 1997) z Ashley Judd, Jeremy Daviesem, Kate Capshaw i Paulem Ruddem pojawił się jako zagadkowy włóczęga.
Zebrał dobre recenzje za rolę rozwiedzionego prawnika, samotnie wychowującego czteroletniego syna w dramacie Dylemat (A Cool, dry place, 1998) z Moniką Potter, Joey Lauren Adams i Devonem Sawą. Pojawił się gościnnie w sitcomie HBO Pan Show z Bobem i Dawidem (Mr. Show with Bob and David, 1998) i serialu HBO Seks w wielkim mieście (Sex and the City, 2000), użyczył swojego głosu Loki, bohaterowi jednego z odcinków serialu animowanego ABC Herkules (Hercules, 1998). Wcielił się w tytułową postać psychopatycznego mordercy Normana Batesa w remakeu z 1960 roku Alfreda Hitchcocka Psychol (Psycho, 1998) z Anne Heche, Julianne Moore i Viggo Mortensenem w reżyserii Gusa Van Santa. Kreacja agenta FBI w thrillerze psychologicznym Cela (The Cell, 2000) z Jennifer Lopez przyniosła mu nominację do nagrody Blockbuster Entertainment. Zagrał w filmach z Benem Stillerem i Owenem Wilsonem; Zoolander (2001), Legenda telewizji (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, 2004) i Starsky i Hutch (Starsky & Hutch, 2004). Razem z Owenem Wilsonem odebrał nagrodę MTV Movie Award i People’s Choice Award za stworzony znakomity ekranowy duet zatwardziałych kawalerów, podrywających dziewczyny na wybranych przyjęciach weselnych w komedii romantycznej Polowanie na druhny (Wedding Crashers, 2005). Za rolę kawalera z przyzwyczajeniami Gary’ego Grobowskiego i właściciela firmy 3-Brothers Bus Tours w Chicago, który dzieli swoje życie z ex-narzeczoną we wspólnym mieszkaniu w komedii romantycznej Sztuka zrywania (The Break-Up, 2006) z Jennifer Aniston został uhonorowany nagrodą Teen Choice Award.

Życie prywatne
Spotykał się z Joey Lauren Adams (1998) i Jennifer Aniston (2005-2006). Od lutego 2009 był zaręczony z kanadyjską maklerką Kylą Weber z którą ożenił się 2 stycznia 2010 w Lake Forest (Illinois) w stanie Illinois[1].

Ciekawostki
Ma 196 cm wzrostu.
Jest fanem Chicago Blackhawks.
Wraz z Jackiem Blackiem, Willem Ferrellem, Benem Stillerem, Owenem Wilsonem i Lukiem Wilsonem należy do paczki zwanej Frat Pack.

Wybrana filmografia
Lies of the Heart (1991) jako Richard
Rudy (1993) jako Jamie O’Hara
Just Your Luck (1996) jako Barry
Swingers (1996) jako Trent Walker
Upalne lato (The Locusts, 1997) jako Clay Hewitt
Zaginiony Świat: Park Jurajski (The Lost World: Jurassic Park, 1997) jako Nick Van Owen
Psychol (Psycho, 1998) jako Norman Bates
Powrót do raju (Return to Paradise, 1998) jako John Szeryf Volgecherev
Martwe gołębie (Clay Pigeons, 1998) jako Lester Long
Dylemat (A Cool, dry place, 1998) jako Russell Durrell
Cela (The Cell, 2000) jako Peter Novak
Mistrz przekrętu (The Prime Gig, 2000) jako Pendelton ‘Penny’ Wise
Na południe od nieba, na zachód od piekła (South of Heaven, West of Hell, 2000) jako Taylor Henry
Sex and the Matrix (2000) jako Biały królik
Teren prywatny (Domestic Disturbance, 2001) jako Rick Barnes
Ustawieni (Made, 2001) jako Ricky Slade
Czarna kula (Blackball, 2003) jako Rick Schwartz
Old School: Niezaliczona (Old School, 2003) jako Beanie
Starsky i Hutch (Starsky & Hutch, 2004) jako Reese Feldman
Legenda telewizji (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, 2004) jako Wes Mantooth
Zabawy z piłką (Dodgeball: A True Underdog Story, 2004) jako Peter La Fleur
The Sky Is Green (2004) jako Jeff Berry
Wake Up, Ron Burgundy: The Lost Movie (2004) jako Wes Mantooth
Rodzinka (Thumbsucker, 2005) jako Mr. Geary
Pan i Pani Smith (Mr. & Mrs. Smith, 2005) jako Eddie
Be Cool (2005) jako Raji
Polowanie na druhny (Wedding Crashers, 2005) jako Jeremy Klein
Sztuka zrywania (The Break-Up, 2006) jako Gary Grobowski
Outsourced (2006)
Used Guys (2007)
No Place Like Home (2007)
Fred Claus – Brat Świętego Mikołaja (2007) jako Fred Claus
Wszystko za życie (2007) jako Wayne Westerberg
Cztery Gwiazdki (Four Christmases, 2008) jako Brad
Raj dla par (2009)
The H-Man Cometh (2010)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 130 razy, 1 wizyt dzisiaj)