Val Kilmer i Izabella Miko


kilmer-mikoVal i Izabella byli parą od 2009 do 2012 r.

Partnerzy:
Vala
Cher 1982
Joanne Whalley 1987-96
ślub 28 02 1988
Michelle Pfeiffer 1989
Cindy Crawford 1996
Daryl Hannah 2001-02
Neve Campbell 2002-03
Bridgetta Tomarchio 2003
Angelina Jolie 2003
Zeta Graff 2005
Izabella Miko 2009-12
Izabelli
Scott Caan
Cristián de la Fuente 2002
Maciej Zakościelny 2006-08
Dave Navarro 2009
Val Kilmer 2009-12
Luis Astorquia 2012 do dzisiaj

Biografia Vala
Val Edward Kilmer (ur. 31 grudnia 1959 w Los Angeles w Kalifornii) – amerykański aktor filmowy i telewizyjny.
Jest drugim z trzech synów dystrybutora aerokosmicznego sprzętu i posiadacza nieruchomości Eugene’a Kilmera i Gladys Ekstadt. Ma pochodzenie szkockie, irlandzkie, żydowsko-sefardyjskie, czerokeskie, indiańskie, szwedzkie, niemieckie i odlegle mongolskie. Dorastał ze starszym bratem Markiem i młodszym bratem Wesleyem w San Fernando Valley w południowej Kalifornii. W 1977 ukończył szkołę średnią Chatsworth High School w Chatsworth, w stanie Kalifornia, gdzie po raz pierwszy zainteresował się aktorstwem. Mając 17 lat wstąpił do Julliard School w Nowym Jorku. Na dużym ekranie debiutował rolą gwiazdora rocka wplątanego w szpiegowską aferę z siejącym postrach wywiadem NRD sensacyjnej komedii romantycznej Ściśle tajne (Top Secret!, 1984) z udziałem Omara Sharifa. Niedługo potem zagrał postać młodego zdolnego naukowca usiłującego nie dopuścić do wykorzystania swojej pracy przez CIA w komedii romantycznej sci-fi Prawdziwy geniusz (Real Genius, 1985).
Po kasowym sukcesie filmie akcji Top Gun (1986), gdzie zabłysnął jako cwaniakowaty i pewny siebie pilot porucznik Tom ‘Iceman’ Kazansky, trafił na mały ekran w w biograficznym dramacie HBO Człowiek, który zerwał 1000 łańcuchów (The Man Who Broke 1,000 Chains, 1987) w nominowanej do nagrody CableACE roli weterana II wojny światowej, uciekiniera z więzienia w Georgii, który rozpoczyna nowe życie z nową tożsamością w Chicago, a następnie zagrał odważnego rycerza i awanturnika zdolnego jednak do pomocy i romantycznych uniesień w przygodowym filmie fantasy Rona Howarda Willow (1988). W 1988 roku podczas Festiwalu Szekspirowskiego w Kolorado wcielił się w postać Hamleta. Został zaangażowany do roli legendarnego rewolwerowca w telewizyjnym westernie Billy the Kid (1989). Po występie w roli prywatnego detektywa wplątanego w sfingowanie śmierci swojej klientki w thrillere kryminalnym Zabij mnie jeszcze raz (Kill Me Again, 1989), wielkim sukcesem była kreacja Jima Morrisona, jedną z ikon rocka, lidera i wokalisty tytułowej grupy w biograficznym dramacie Olivera Stone’a The Doors (1991), za którą otrzymał nominację do nagrody MTV.
W filmie sensacyjnym Tony’ego Scotta na podstawie scenariusza Quentina Tarantino Prawdziwy romans (True Romance, 1993) pojawia się jako duch Elvisa-swego rodzaju mentor głównego bohatera. W nakręconym z rozmachem westernie Tombstone (1993) z Kurtem Russellem i Michaelem Biehnem wystąpił w roli umierającego na gruźlicę rewolwerowca Doca Hollidaya. Popularność przyniosła mu komiksowa postać człowieka-nietoperza/Bruce’a Wayne’a w filmie Batman Forever (1995) oraz drugoplanowa rola zawodowego złodzieja w dramacie kryminalnym Michaela Manna Gorączka (Heat, 1995) z Robertem De Niro i Alem Pacino. Za kolejne role – zrelaksowanego pomocnika tytułowego doktora w remake’u horroru Wyspa doktora Moreau (The Island of Dr. Moreau, 1996) z Marlonem Brando, irlandzkiego inżyniera w przygodowym filmie sensacyjnym Duch i Mrok (The Ghost and the Darkness, 1996) z Michaelem Douglasem, Simona Templara w sensacyjnym romansie sci-fi Phillipa Noyce Święty (The Saint, 1997) i Filipa II, ojca Aleksandra w sensacyjno-przygodowym dramacie historycznym Olivera Stone’a Aleksander (Alexander, 2004) – nie uzyskał pozytywnych opinii w oczach krytyków i trzykrotnie był nominowany do nagrody Złotej Maliny dla najgorszego aktora. Kreacja uzależnionego od narkotyków wdowca w Jezioro Salton (The Salton Sea, 2002) została uhonorowana nagrodą Prism, a za postać pozbawionego skrupułów i bezwzględnie okrutnego geja w komedii Kiss Kiss Bang Bang (2005) odebrał w Los Angeles nagrodę Satelity.
Zajmuje się także dubbingiem. Użyczył swojego głosu Mojżeszowi w biblijnym filmie animowanym Książę Egiptu (The Prince of Egypt, 1998). W 2008 wystąpił w nowej wersji serialu Nieustraszony przemawiając głosem K.I.T.T.’a

Życie prywatne
Spotykał się z Mare Winningham, Cher, Ellen Barkin (1984), Michelle Pfeiffer, Cindy Crawford (1996), Jaycee Gossett (1998-2000), Daryl Hannah (2001-2002), Elisabeth Shue i Angeliną Jolie. Był żonaty z aktorką Joanne Whalley (od 28 lutego 1988 do lutego 1996), z którą ma córkę Mercedes (ur. 1992) i syna Jacka (ur. 1995)

Ciekawostki
Ma 192 cm wzrostu.
Jest wyznawcą Stowarzyszenia Chrześcijańskiej Nauki.

Filmografia
aktor
2010: Spluwa jako Angel
2010: MacGruber jako Dieter Von Cunth
2009: Zły porucznik (Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans) jako Stevie Pruit
2008: Felon jako John Smith
2008: XIII – Spisek (XIII: The Conspiracy) jako Mangusta (Mongoose)
2007: Agent One-Half jako Lance Stone
2006: Wrobiony jako Dillon
2006: Dark Matter
2006: Coin Locker Babies
2006: Za cenę życia (10th & Wolf) jako Murtha
2006: Letnia miłość (Summer love)
2006: Moscow Zero jako Andriej
2006: Deja Vu
2006: Alpha Numeric
2006: Mission: Impossible III jako Szef Impossible Missions Force
2006: Delgo jako Bogardus (głos)
2005: Kiss Kiss Bang Bang jako Gay Perry
2005: Trudell
2004: Aleksander (Alexander) jako Filip II
2004: Spartan jako Robert Scott
2004: Łowcy umysłów (Mindhunters) jako Harris
2004: Niełatwa Miłość (Stateside) jako SDI Skeer
2003: Zaginione (The Missing) jako Lt. Jim Ducharme
2003: Ukryta tożsamość (Blind Horizon) jako Frank Kavanaugh
2003: Wonderland jako John Holmes
2002: Jezioro Salton (The Salton Sea) jako Danny Flynne/Tom Van Allen
2002: Czas Komanczów (Comanche Moon) jako Inish Scull
2002: Brudna forsa (Run for the Money) jako Cornell
2000: Czerwona Planeta (Red Planet) jako Robby Gallagher
2000: Pollock jako Willem de Kooning
1999: Król Joe (Joe the King) jako Bob Henry
1999: Dotyk miłości (At First Sight) jako Virgil Adamson
1998: Książę Egiptu (The Prince of Egypt) jako Mojżesz/Bóg (głos)
1997: Święty (The Saint) jako Simon Templar
1996: Duch i Mrok (The Ghost and the Darkness) jako John Patterson
1996: Dead Girl jako Dr Dark
1996: Wyspa doktora Moreau (The Island of Dr. Moreau) jako Montgomery
1995: Gorączka (Heat) jako Chris Shiherlis
1995: Batman Forever jako Batman/Bruce Wayne
1995: Skrzydła odwagi (IMAX) (Wings of Courage) jako Jean Mermoz
1993: Prawdziwy romans (True Romance) jako Mentor (Elvis)
1993: Niesamowita McCoy (The Real McCoy) jako J.T. Barker
1993: Tombstone jako Doc Holliday
1992: Na Rozkaz Serca (Thunderheart) jako Ray Levoi
1991: The Doors (The Doors) jako Jim Morrison
1989: Billy the Kid jako William Bonney
1989: Zabij mnie jeszcze raz (Kill Me Again) jako Jack Andrews
1988: Willow jako Madmartigan
1987: Człowiek, który zerwał 1000 łańcuchów (The Man Who Broke 1,000 Chains) jako Robert Eliot Burns
1986: Zabójstwa przy Rue Morgue (Zabójstwo przy Rue Morgue (The Murders in the Rue Morgue) jako Philippe Huron
1986: Top Gun jako Iceman
1985: Prawdziwy geniusz (Real Genius) jako Chris Knight
1984: Ściśle tajne (Top Secret!) jako Nick Rivers
1983: O jeden za dużo (One Too Many) jako Eric

producent
2006: What Love Is

występy gościnne
2004: Ekipa (Entourage) jako Sherpa

zdjęcia archiwalne
2005: Cinema mil jako on sam

występy nie wymienione w czołówce
2004: Smokiem i mieczem (George and the Dragon) jako El Cabillo

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Izabelli

Izabella Anna Miko prawdziwe nazwisko to Izabella Anna Mikołajczak (ur. 21 stycznia 1981 w Łodzi) − polska aktorka i modelka.
Córka aktorów Grażyny Dyląg–Mikołajczak i Aleksandra Mikołajczaka urodziła się w Łodzi, ma starszego brata Sebastiana. W dzieciństwie śpiewała w zespole dziecięcym Fasolki. W wieku siedmiu lat wystąpiła w filmie Pan Kleks w kosmosie (1988). Izabella swoją karierę łączyła z tańcem, więc jako czternastolatka wyjechała do Stanów Zjednoczonych, żeby uczyć się tańca w American Ballet Associaton w Nowym Jorku. Kontuzja uniemożliwiła jej dalsze kształcenie się w tym kierunku. Izabella postanowiła pozostać w Stanach, gdzie zaczęła pracować jako aktorka i fotomodelka.
Przełomem w jej karierze okazał się w występ w filmie Wygrane marzenia (Coyote Ugly, 2000), gdzie wystąpiła u boku Piper Perabo, Marii Bello i Tyry Banks. Następnie pojawiła się w thrillerze Straceni (The Forsaken, 2001) u boku Brendana Fehra czy w kontynuacji hitu kinowego W rytmie hip-hopu 2 (Save the Last Dance 2, 2006). W 2001 roku magazyn Maxim umieścił Miko na liście 100. najseksowniejszych kobiet świata. W 2009 roku roku Miko powróciła do Polski, gdzie zagrała w komedii o tematyce tanecznej Kochaj i tańcz u boku Mateusza Damięckiego. Wzięła również udział w 9. odcinku II edycji programu You Can Dance – Po prostu tańcz! jako juror.
Miko aktywnie zajmuje się[1] promowaniem idei i zachowań mających na celu ochronę środowiska[2].

Ciekawostki
Zna biegle język angielski i francuski.
Wystąpiła gościnnie w teledysku amerykańskiego zespołu The Killers pt. Mr. Brightside[3].
W 2009 roku otrzymała nagrodę Politkę podczas 3. Przeglądu Twórczości Filmowej Pola i inni.
Wystąpiła w reklamie Starbucksa, razem z piosenkarzem Michaelem Bublé[4].
W 2008 roku wzięła udział w kampanii społecznej sprzeciwiającej się wprowadzeniu w amerykańskim stanie Kalifornia poprawki legislacyjnej zamykającej drogę parom jednopłciowym do zawierania małżeństw, tzw. Propozycji 8[5].

Filmografia
Filmy fabularne
2011: Czas bohaterów jako Jensen
2010: Starcie tytanów (The Clash of Titans) jako Atena
2010: Fake Identity jako Katrine
2009: Repo jako Timmy
2009: Kochaj i tańcz jako Hania
2008: Skip Tracer jako Ludmila
2008: Dark Streets jako Madelaine
2007: Waiting jako Młoda kobieta
2007: Flakes jako Strawberry
2007: Crashing jako Kristen
2006: W rytmie hip-hopu 2 (Save the Last Dance 2) jako Sara Johnson
2006: Dom Usherów (The House of Usher) jako Jill Michaelson
2006: W parku (The Park) jako Krysta
2005: The Shore jako Kaliope
2005: Na trapezie (Bye Bye Blackbird) jako Alice
2004: Gramercy Park jako Sophie Mansour
2002: Minimal Knowledge jako Renee
2001: Straceni (The Forsaken) jako Megan
2000: Wygrane marzenia (Coyote Ugly) jako Cammie
1991: Niech żyje miłość jako córka Kuby (niewymieniona w czołówce)
1988: Zakole jako Agnieszka Świderska, wnuczka Tomasza
1988: Pan Kleks w kosmosie jako dziewczynka z zapałkami

Seriale telewizyjne
2011: Chaos jako Greta
2011: The Cape jako Raia
2005: Deadwood jako Carrie
1993: Kuchnia polska jako Zuzia Szymanko

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 360 razy, 1 wizyt dzisiaj)