Tomasz Mędrzak: Dzięki “W pustyni i w puszczy” znalazł żonę

Tomasz MedrzakJak potoczyły się dalsze losy filmowego Stasia po ogromnym sukcesie ekranizacji powieści Sienkiewicza?

W odróżnieniu od ekranowej partnerki, Tomasz Mędrzak (60 l.) poświęcił swoje życie aktorstwu.

W dniu premiery miał 19 lat. Zdał do łódzkiej szkoły filmowej, którą ukończył w 1979 roku.

Dwa lata później obronił pracę dyplomową.

Jego pierwszym filmem po „W pustyni i w puszczy” był dramat wojenny „…Droga daleka przed nami…”, którego reżyserii też podjął się Władysław Ślesicki.

Widzowie znają go również dzięki kreacji w kultowym „Domu”, gdzie wystąpił w roli Leszka Talara, brata Andrzeja.

Jednak nigdy już nie wykreował postaci na miarę swojego kinowego debiutu.

Jego filmografia obejmuje zaledwie kilkanaście produkcji. Ostatni raz na ekranie pojawił się w 1993 roku w miniserialu „WOW”.

Prawdziwą życiową pasją Mędrzaka jest teatr. Zawodową karierę związał z warszawskim Teatrem Ochoty, gdzie występował prawie 30 lat, był reżyserem, a przez 10 lat piastował też stanowisko dyrektora.

Po odejściu z Ochoty, w 2009 roku założył stowarzyszenie „Teatr TM” i jeździ z przedstawieniami po całej Polsce.

Swoją żonę, dentystkę Marię, poznał w czasie zdjęć do „W pustyni i w puszczy”.

Była córką kolegi reżysera. Gdy miał 17 lat, zaręczyli się, a trzy lata po premierze filmu wzięli ślub.

Mają córkę, dorosłą już Martę Mędrzak-Conway. W przyszłym roku będą obchodzić 40. rocznicę ślubu.

stas-nel
źródło: pomponik.pl

Biografia Tomasza

Tomasz Mędrzak (ur. 18 grudnia 1954 w Łodzi) – polski aktor teatralny i telewizyjny, znany głownie z ról: Stasia Tarkowskiego w pierwszej ekranizacji W pustyni i w puszczy (film i serial TVP z 1974 r.) i Leszka Talara w serialu telewizyjnym Dom. Zajmuje się również reżyserią.

Po maturze pracował jako fotoreporter w tygodniku „Razem” i w „Świecie Młodych”[1]. Absolwent łódzkiej „filmówki”. Od lat 90. występował przede wszystkim w teatrze, głównie na deskach warszawskiego Teatru Ochoty, którego był wicedyrektorem, a w latach 1996–2008 dyrektorem naczelnym i artystycznym. W 2009 wraz z grupą byłych aktorów tego teatru założył stowarzyszenie teatr tm.

Laureat nagrody czechosłowackiego tygodnika „Kvety” za rolę w filmie W pustyni i w puszczy.

Rodzina
Syn Jana i Stefanii (z domu Leszczyńskiej), brat polityka PO w Łodzi, Jana Mędrzaka i Anny Kubisztal (z domu Mędrzak), mąż Marii, ojciec Marty Mędrzak-Conway.

Filmografia
1973: W pustyni i w puszczy jako Staś Tarkowski
1974: W pustyni i w puszczy (miniserial tv) jako Staś Tarkowski
1979: …droga daleka przed nami… jako Piotr Zakrzewski
1980: Polonia Restituta jako wnuk starego doktora (w 1982 serial tv)
1980: Królowa Bona (serial tv) jako dworzanin (występ gościnny)
1980–2000: Dom (serial tv) jako Leszek Talar
1981: Przypadki Piotra S. (tv) jako junak OHP
1985: Lustro (tv) jako Andrzej
1986: Republika Ostrowska (miniserial tv) jako Edek Wodniczak
1986: Republika nadziei jako Edek Wodniczak
1987: I skrzypce przestały grać jako hr. Potocki
1991: V.I.P. jako Jan Ramus
1993: WOW (miniserial) (występ gościnny)

Wybrane role teatralne

Teatr Ochoty w Warszawie:
1979: Kossakowscy (na podstawie dramatu „Horsztyński” Juliusza Słowackiego) reż. Jan Machulski – debiut aktorski, asystent reżysera
1980: Reporterzy Tadeusza Zająca, reż. Zdzisław Wardejn
1980: Żyj i pamiętaj Walentina Rasputina, reż. Halina i Jan Machulscy
1981: Wieczór autorski Marka Hłaski scenariusz i reż. Zdzisław Wardejn – także asystent reżysera
1981: Antygona Jeana Anouilha, reż. Jan Machulski – rola: Hajmon
1981: Na pełnym morzu Sławomira Mrożka, reż. Jan Machulski – rola: Mały
1982: Miarka za miarkę Williama Shakespeare’a, reż. Jan Machulski – spektakl plenerowy w Zamościu
1982: Widok z mostu Arthura Millera, reż. Jan Machulski – rola: Rodolfo, także asystent reżysera
1983: Pięciokąt Feliksa Falka, op. art. Zbigniewa Zapasiewicza
1983: Drugi pokój Zbigniewa Herberta, op. art. Zbigniewa Zapasiewicza
1983: Król Lear Williama Shakespeare’a, reż. Halina i Jan Machulscy – spektakl plenerowy w Zamościu
1983: Adam i Ewa Marka Twaina, adapt. i reż. Ryszard Zatorski – rola: Adam
1983: Idiota Fiodora Dostojewskiego, adapt. i reż. Magdalena Bączewska
1984: Mątwa Witkacego, op. art. Zbigniewa Zapasiewicza
1984: Nowe wyzwolenie Witkacego, op. art. Zbigniewa Zapasiewicza
1984: Ryszard III Williama Shakespeare’a, reż. Jan Machulski – spektakl plenerowy w Zamościu
1984: Szkice z piekła uczciwych Leona Kruczkowskiego, scen. i reż. Jan Machulski
1984: Poeci nieobecni wiersze poetów polskich, kolędy, reż. zespołowa
1985: Lęk Jana Machulskiego, reż. Zdzisław Tobiasz
1985: Romeo i Julia Williama Shakespeare’a, adapt. i reż. Jan Machulski – spektakl plenerowy w Zamościu, rola: Romeo
1985: Hamlet Williama Shakespeare’a, reż. Jan Machulski – rola: Hamlet
1986: Ten trzeci Eduarda Hoornika, reż. Halina Machulska
1986: Pilot Robert Prunier Davis, adapt. i reż. Jan Machulski – także asystent reżysera
1986: Zbrodnia i kara Fiodora Dostojewskiego, adapt. i reż. Jan Machulski
1987: John i Mary Mervyna Jonesa, adapt. i reż. zespołowa
1987: Morfina 0,05 Michaiła Bułhakowa, adapt. i reż. Józef Czarnecki
1988: Znachor Aleksander Borin, adapy. i reż. Andrzej Możdżonek – także asystent reżysera
1988: Balladyna Juliusza Słowackiego, reż. Jan Machulski – – spektakl plenerowy w Zamościu i Łazienkach Królewskich w Warszawie
1988: Zapiski więzienne Kardynała Stefana Wyszyńskiego, adapt. i reż. Jan Machulski
1989: Sędziowie Stanisława Wyspiańskiego, reż. Halina Machulska
1990: Folwark zwierzęcy George’a Orwella, adapt. i reż. Jan Machulski
1990: Tylko dla mężatek Jana Machulskiego i w jego reż.
1991: Adam & Ewa Marka Twaina, reż. Ryszard Zatorski
1992: Duńska historia wg Hansa Christiana Andersena „Brzydkie kaczątko”, reż. Adolf Szapiro
1993: Niebezpieczne zabawy Jana Machulskiego, reż. zespołowa
1994: Walc pożegnalny Milana Kundery, reż. Jan Machulski
1994: Bankructwo małego Dżeka Janusza Korczaka, reż. Halina Machulska
1994: Edukacja Rity Willy’ego Russella, reż. Andrzej Rozhin – rola: Frank
1995: Królik, królik Coline Serreau, reż. Andrzej Rozhin – rola: Królik
1997: Sylvia Alberta Ramsdella Gurney’a – także opieka artystyczna
1999: Rekin Victor Haïm – rola: Ludwik, także reżyseria
2000: Widok z mostu
2000: John i Mary Mervyna Jonesa – rola: John, także reżyseria, adaptacja, scenografia
2001: Hamlet Williama Shakespeare’a – rola: Poloniusz, także reżyseria, scenografia
2001: Frankie and Johnny in the Clair de Lune Terrence’a McNally’ego – reżyseria, scenografia
2002: Iwanow Antona Czechowa, reż. Eugeniusz Korin
2003: Śluby panieńskie Aleksandra Fredry – rola: Gustaw, także reżyseria, scenografia
2004: Pułkownik-Ptak Christo Bojczewa – rola: Doktor, także reżyseria, scenografia
2004: Sztuka Yasminy Rezy – rola: Mark, także reżyseria, scenografia
2005: Odchodzić Toma Kempinskiego – rola: Joe, także reżyseria, scenografia
2006: Drugi pokój Zbigniewa Herberta – reżyseria, scenografia
2006: Kibice Elina Rachnewa – rola: A, także reżyseria, scenografia
2007: Tamara L. Kazimierza Brauna – reżyseria, scenogarfia
2008: Orkiestra Titanic Christo Bojczewa – rola: Harry, także reżyseria
2008: Piranie w akwarium Ryszarda Marka Grońskiego – reżyseria, scenografia

Teatr tm w Warszawie:
2009: John & Mary Mervyna Jonesa – rola: John, także reżyseria, adaptacja, scenografia
2009: Sztuka Yasminy Rezy – rola: Mark, także reżyseria, scenografia
2009: Odchodzić Toma Kempinskiego – rola: Joe, także reżyseria, scenografia
2009: Drugi pokój Zbigniewa Herberta – reżyseria, scenografia
2009: Kibice Elina Rachnewa – rola: A, także reżyseria, scenografia
2009: Piranie w akwarium Ryszarda Marka Grońskiego – reżyseria, scenografia
2010: Eksperyment Adam i Ewa Marka Twaina – rola: Adam, także reżyseria

Odznaczenia
2003: Złoty Krzyż Zasługi
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 1 362 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *