Tamara Arciuch i Bartłomiej Kasprzykowski


arciuch-kasprzykowskiTamara i Bartek są parą od 2008 r, poznali się na planie serialu “Halo Hans”. Ślub wzięli w 2011 r.

Tamara i Bartek o związku:
“Spodobała mi się jego wrażliwość. To nie jest płytki facet. Ma też rzadką u mężczyzn umiejętność słuchania. Zawsze był ciekawy tego, co mam do powiedzenia. Nie lubi, kiedy mówię o nim dobre rzeczy. Wszystko obraca w żart. Podoba mi się jego powiedzenie, że mężczyzna długo nie może wyjść z wrażenia, jakie wywarł na kobiecie (śmiech).” – Tamara; GALA 15/2011
“Wiemy, kiedy któreś z nas ma jakiś problem. Wtedy trzeba się wykazać delikatnością i pomóc tej drugiej osobie. Ale czasami jesteśmy w takim stresie, tak zapędzeni, że trudno jest przyjąć czyjąś uwagę. Ja chyba częściej reaguję nerwowo. Bardzo lubię, kiedy Bartek jest blisko…” – Tamara; GALA 15/2011
“Interesowały nas podobne tematy, mieliśmy te same skojarzenia, identyczne obserwacje.” – Tamara; GALA 15/2011
“Na szczęście okazało się, że podobają nam się podobne rzeczy.” – Tamara w odpowiedzi na pytanie: A kto podejmował decyzje, gdy urządzaliście mieszkanie?; GALA 15/2011

“Przede wszystkim opiekujemy się sobą. Kiedy Tamara schodzi ze sceny w ciemną kulisę, łapię ją za rękę, żeby nie wpadła na jakieś sprzęty. Do obsady „Radia Live” dołączyłem tylko dlatego, że to była szansa pracy z Tamarą. A później oboje wycofaliśmy się z tego projektu. Z kolei w „Antoine” gram w dublurze, bo kiedy zaczynały się próby, pracowałem na planie „Domu nad rozlewiskiem”. Więc teraz nawet gdy nie gram, jadę do teatru, żeby być z Tamarą…” – Bartek; GALA 15/2011
“…kiedy z Tamarą zaczynaliśmy gadać, zapominaliśmy o bożym świecie tak, że musieli nas specjalnie wołać.” – Bartek; GALA 15/2011
“Myślę, że oboje z Tamarą idziemy – i chcemy iść – taką drogą. Dlatego jesteśmy razem.” – Bartek; GALA 15/2011
“… To było konsekwencją owego podobieństwa poglądów.” – Bartek w odpowiedzi na pytanie: A kto podejmował decyzje, gdy urządzaliście mieszkanie?; GALA 15/2011
“…Nie muszę jej niczego tłumaczyć, wiem, że czuje dokładnie to samo co ja. Jesteśmy wolni od słów, najważniejsze jest to, co się dzieje ponad nimi. To nas połączyło.” – Bartek; GALA 15/2011

Wideo – Tamara Arciuch i Bartłomiej Kasprzykowski

Biografia Tamary

Tamara Arciuch-Szyc (ur. 24 marca 1975 w Skierniewicach) – polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna.

Wykształcenie
Jest absolwentką Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Prusa w Skierniewicach.
W 1998 roku ukończyła krakowską Państwową Wyższą Szkołę Teatralną.

Teatr
W Teatrze Ludowym w Krakowie debiutowała rolą Heleny w Panu Jowialskim (7 lutego 1997) Aleksandra Fredry. W teatrze tym zatrudniona była w latach 1998-1999 (potem do 2001 bez etatu).
Na scenie Teatru Wybrzeże po raz pierwszy widzowie zobaczyli ją w przedstawieniu Biedermann i podpalacze w reżyserii Krzysztofa Babickiego 5 grudnia 1998. W teatrze tym była aktorką etatową od 2001 do 2008 r.[1]
Grała Janie w Nie teraz, kochanie (20 sierpnia 2000), farsie w reżyserii Grzegorza Chrapkiewicza.
O pracy nad przedstawieniem Preparaty (20 maja 2001) w reżyserii Ingmara Villqista mówi, że nie pamięta, aby jakiś spektakl teatralny budził w niej takie emocje. Widzowie pamiętają jej doskonałą kreację Lillian Holiday w Happy Endzie Brechta i Weilla (15 grudnia 2001).
Talent do kreowania postaci komediowych ukazała na scenie Teatru Muzycznego w Gdyni rolą Roxie Hart w musicalu Maurine Dallas Watkins Chicago (pokaz premierowy 6 czerwca 2002).

Film
Na dużym ekranie debiutowała w 1997 roku w filmie sensacyjnym Jarosława Żamojdy Młode wilki 1/2 jako Agata, koleżanka Ani. Po roli Moniki Rozdrażewskiej z domu Wilczyńskiej, ex-żonie Adama w serialu Adam i Ewa (2000-2001) kojarzono ją najczęściej z negatywną postacią – nerwową, czasem nieobliczalną kobietą. Swój wizerunek ekranowy przełamała, grając postać Kaśki Wojnarówny, panny młodej w filmie Wojciecha Smarzowskiego Wesele w 2004 r.

Telewizja
Wystąpiła w VII edycji programu Taniec z gwiazdami. Jej partnerem był Łukasz Czarnecki. Odpadła w 12. odcinku, zajmując 3. miejsce.

Nagrody
W 1998 roku na XVI Festiwalu Sztuk Teatralnych w Łodzi otrzymała wyróżnienie za rolę w spektaklu dyplomowym PWST w Krakowie, Samobójca Nikołaja Erdmana.
W roku 2006 otrzymała wyróżnienie w Opolu za rolę Maryny w Weselu Stanisława Wyspiańskiego w Teatrze Wybrzeże w Gdańsku.

Spektakle teatralne
Teatr Ludowy, Kraków-Nowa Huta
* 1997 Nocne tańce wieczystego jako Paulinka (reż. Krzysztof Orzechowski)
* 1997 Pan Jowialski jako Helena (reż. K. Orzechowski)
* 1998 Wieczór kawalerski jako Judy (reż. Janusz Szydłowski)

Teatr Wybrzeże, Gdańsk
* 1999 Biedermann i podpalacze jako Anna (reż. K. Babicki)
* 2000 Krótka przechadzka… jako Brysia (reż. zespołowa)
* 2000 Sługa dwóch panów jako Beatrice z Turynu (reż. Giovanni Pampiglione)
* 2000 Po deszczu jako Ruda (reż. Anna Augustynowicz)
* 2001 Nie teraz, kochanie jako Janie McMichael (reż. G. Chrapkiewicz)
* 2001 Preparaty (reż. Ingmar Villqist)
* 2002 Happy End jako Lillian Holiday (reż. Marjorie Hayes)
* 2003 Sen pluskwy (reż. Ondrej Spisak)
* 2003 Sprawa miasta Ellmit jako Prokurator (reż. I. Villqist)
* 2004 Nasi (reż. Anna Trojanowska)
* 2004 Kobiety zza wschodniej granicy (reż. M. Ostrokólska, M. Koszałka)
* 2004 Helmucik (reż. I. Villqist)
* 2005 Kronika zapowiedzianej śmierci jako Divina Flor (reż. Wojtek Klemm)
* 2005 Koleżanki jako Paulina (reż. G. Chrapkiewicz)
* 2005 Wesele jako Maryna (reż. Rudolf Zioło)

Inne teatry
Stowarzyszenie Teatralne “Łaźnia”, Kraków
* 1998 Ryszard III jako Elżbieta (reż. Maciej Fugas)

Teatr Muzyczny im. Baduszkowej, Gdynia
* 2002 Chicago (reż. Maciej Korwin, Jarosław Staniek)

Teatr Telewizji
* 1999 Chińska kokaina jako Modelka (reż. Krzysztof Zaleski)

Filmografia
Aktorka
* 2011: Los, numeros jako Marta
* 2011: Och, Karol 2 jako Agata
* 2010: Lincz jako mecenas Łubieńska
* 2010: M jak miłość jako Anna Gruszyńska (przyrodnia siostra Hanny Mostowiak), więzień zakładu karnego na zwolnieniu warunkowym
* od 2010: Ojciec Mateusz jako burmistrz Sandomierza Justyna Malec
* 2010: Operacja Reszka jako Jasnowłosa
* 2009: Złoty środek jako Wiktoria
* 2009: Mniejsze zło jako Lekarka
* 2008-2009: Teraz albo nigdy! jako Iwona
* 2009: Naznaczony jako Marta Smoczyńska, żona Andrzeja, siostra Jacka
* 2008: I kto tu rządzi odc. 46 jako lekarka
* 2008: Trzeci oficer jako Stella
* 2008: Nie kłam, kochanie jako była dziewczyna
* 2007: Halo Hans! jako Piękna Nieznajoma
* 2006: Oficerowie jako Stella
* 2005-2009: Niania jako Karolina Łapińska
* 2005-2007: Egzamin z życia jako Prostytutka (gościnnie)
* 2004-2008: Pierwsza miłość jako Pani Iwonka
* 2004: Długi weekend jako Matka Felusia
* 2004-2008: Kryminalni jako Aktorka, była dziewczyna Nadolskiego (gościnnie)
* 2004-2005: Oficer jako Nadkomisarz Stella Lewandowska
* 2004: Camera Café jako Żona prezesa
* 2004: Wesele jako Kasia, panna młoda
* 2002-2003: Psie serce jako Renata, była dziewczyna Jacka (gościnnie)
* 2002-2003: Kasia i Tomek jako Dentystka (głos) (2003) (gościnnie)
* 2000-2001: Adam i Ewa jako Monika Rozdrażewska
* 2000: Anna Karenina jako Księżniczka Sorokina
* 2000: Sukces jako Anetka Grudzińska, partnerka Dzidka Miśkiewicza
* 2000: Piotrek zgubił dziadka oko, a Jasiek chce dożyć spokojnej starości jako Danka Dryblas
* 1999-2005: Lokatorzy jako Anna Moc-Cieszkowska
* 1999: Tygrysy Europy jako Ania, siostra Jacka
* 1999-2008: Na dobre i na złe jako Viola, córka Lejmana (gościnnie)
* 1997: Młode wilki 1/2 jako Agata, koleżanka Ani

Polski dubbing
* 2010: Toy Story 3 – Barbie
* 2010: Dzwoneczek i uczynne wróżki
* 2009: Dzwoneczek i zaginiony skarb
* 2008: Fallout 3 – Moira Brown
* 2008: Dzwoneczek – Różyczka
* 2007: Złoty kompas – Marisa Coulter

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Bartka

Bartłomiej Kasprzykowski (ur. 19 maja 1977 w Szczecinie) – polski aktor filmowy i teatralny, również lektor telewizyjny.
Największą popularność zyskał m.in. dzięki roli w serialach “Halo Hans” oraz “Teraz albo nigdy”.
W 2000 ukończył PWST we Wrocławiu.
W latach 2001-2008 był aktorem Teatru im. Słowackiego w Krakowie. Współpracuje obecnie z teatrem In Vitro w Lublinie. Dzięki spektaklowi “Kamienie w kieszeniach” w reżyserii Łukasza Witt-Michałowskiego zdobył Grand Prix Festiwalu “Kontrapunkt” w Szczecinie w roku 2007 i Grand Prix Festiwalu Wiosna Teatralna w Bielsku-Białej.
Od 8 marca 2009 – 17 maja 2009 brał udział w dziewiątej edycji programu Taniec z gwiazdami. Jego taneczną partnerką była Blanka Winiarska. Zajęli drugie miejsce przegrywając w finale z Dorotą Gardias-Skórą.
Związany jest z aktorką Tamarą Arciuch, z którą ma syna Michała (ur. 15 czerwca 2009).

Filmografia
* 1998 Syzyfowe prace jako Andrzej Radek
* 1999 Świat według Kiepskich jako policjant
* 2000 Syzyfowe prace jako Andrzej Radek
* 2000 Nie ma zmiłuj jako salesman Rysiek
* 2005 Karol. Człowiek, który został papieżem jako kapitan Łukowski
* 2005-2007 Magda M. jako Wojciech Płaska, przyjaciel i wspólnik Piotra
* 2007 Hania jako Janek Gabriel, przyjaciel Oli
* 2007 Niania jako Bartek
* 2007 Halo Hans – Karol vel Jan Kos vel Hans Klopss, agent J-24
* 2008-2009 Teraz albo nigdy jako Robert Orkisz, mąż Marty
* 2008-nadal Ranczo jako wikary Robert
* 2009 Grzeszni i bogaci jako Rodżer Blejk
* 2009 Dom nad rozlewiskiem jako dentysta Janusz Lisowski
* 2010 Duch w dom jako dentysta (odc. 1)
* 2010 Milczenie jest złotem jako Jurek

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 87 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *