Steven Spielberg i Kate Capshaw


spielberg-capshawSteven i Kate są parą od 1988 r. a małżeństwem od 12 10 1991 r.

Partnerzy:
Stevena
Janet Maslin
Margot Kidder
Sarah Miles
Amy Irving 1975-89
ślub 27 11 1985
Valerie Bertinelli 1980
Kate
Armyan Bernstein
Robert Capshaw 1975-80
ślub styczeń 1976

Biografia Stevena
Steven Allan Spielberg (ur. 18 grudnia 1946 w Cincinnati, Ohio) – amerykański reżyser, scenarzysta i producent filmowy.
Swój pierwszy pełnometrażowy film – Firelight – nakręcił w wieku 18 lat. W 1966 rozpoczął studia na wydziale anglistyki na Stanowym Uniwersytecie w Kalifornii w Long Beach. W wieku 21 lat nakręcił film Amblin. Dzięki temu filmowi podpisał siedmioletni kontrakt ze studiem Universal, przerywając jednocześnie naukę w college’u.
Początkowo kręcił filmy telewizyjne i seriale. W 1971 nakręcił swój pierwszy film – Pojedynek na szosie. W 1974 roku do kin wszedł Sugarland Express, będący jego debiutem na dużym ekranie. Następnym filmem Spielberga były Szczęki, które kosztowały 10 milionów dolarów, a osiągnęły wpływy przekraczające 470 mln dolarów. W 1977 roku na ekrany wszedł pierwszy film science fiction w dorobku reżysera – Bliskie spotkania trzeciego stopnia. Zdobył on osiem nominacji i dwa Oscary. Fenomenem okazały się również dwa następne jego filmy: E.T. i Poszukiwacze zaginionej arki z Harrisonem Fordem. Ten drugi film wykreował kultową postać Indiany Jonesa i doczekał się trzech kontynuacji (wszystkie w reżyserii Spielberga). W 1984 roku założył niezależną wytwórnię “Amblin Entertainment”, a w 1994 roku wraz z Davidem Geffenem i Jeffreyem Katzenbergiem “DreamWorks” – firmę zajmującą się produkcją filmów i programów multimedialnych.
Swój pierwszy film o poważnej tematyce – Kolor purpury nakręcił w 1985 roku. Później zaczął coraz częściej podejmować ambitne tematy co jakiś czas wracając do kina rozrywkowego (Park Jurajski, sequele Indiany Jonesa).
Został dwukrotnie nagrodzony Oscarem za reżyserię Listy Schindlera (1993) i Szeregowca Ryana (1998). W 1987 roku otrzymał nagrodę im. Irvinga G. Thalberga.

Często współpracuje z operatorem polskiego pochodzenia – Januszem Kamińskim. W 2007 roku amerykańska policja znalazła w zbiorach Spielberga skradziony w 1973 roku obraz popularnego współczesnego amerykańskiego malarza Normana Rockwella “Rosyjska klasa szkolna”, wart dziś 700 tys. dolarów. Spielberg nabył go w 1991 roku.
Międzynarodowa Kapituła nadała mu godność Kawalera Orderu Uśmiechu. Odznaczenie odebrał w krakowskim studiu TVP.
7 maja 2008 Senat Uniwersytetu Jagiellońskiego przyznał mu tytuł doktora honoris causa[1].
Jego nazwisko pochodzi od nazwy miasta w Austrii, gdzie w XVII wieku mieszkali jego przodkowie – węgierscy Żydzi. Jest żonaty z aktorką Kate Capshaw, ma z nią pięcioro dzieci (trzech synów i dwie córki).

Charakterystyka twórczości
Pierwszy film Spielberga, który trafił na duży ekran to Pojedynek na szosie (Duel), oparty na opowiadaniu Richarda Mathesona. To właśnie w tej produkcji ujawnił się jeden z najbardziej charakterystycznych elementów Spielbergowskiej poetyki, który w przyszłości miał ukształtować jego twórczość[potrzebne źródło]. Opowieść o komiwojażerze, którego prześladuje gigantyczna ciężarówka, składa się głównie z dynamicznych sekwencji pościgów. Ujęcia nakręcono tak, aby uniemożliwić widzom identyfikację kierowcy złowrogiego pojazdu. Zasadzie tej Spielberg pozostał wierny w Szczękach (Jaws), które zapewniły młodemu reżyserowi pozycje cudownego dziecka amerykańskiego kina. Przez większość filmu nie było dane widzom zobaczyć krwiożerczego rekina. Podobne chwyty narracyjne Spielberg wykorzystał w swoim prawdziwie autorskim filmie Bliskie spotkania trzeciego stopnia (Close Encounters of the Third Kind), zrealizowany na podstawie scenariusza reżysera. Spotkanie z Obcymi jest dla widzów równoznaczne z odpowiedzią na pytania, pojawiające się przez dwie godziny projekcji. Tajemnica i dążenie do jej poznania to kolejna kwintesencja kina Spielberga. Dzięki temu, mimo różnorodności jego filmów, można sprowadzić je do wspólnego mianownika[potrzebne źródło]. Już w pierwszych swoich filmach Steven powołuje do życia indywidualny świat dziecięcych doznań. W większości wywiadów Spielberg twierdzi, że jego filmy wynikają z tęsknoty za utraconym dzieciństwem. W filmie E.T. (E.T.: The Extra-Terrestrial) reżyser niemal całkowicie zrezygnował z dorosłych odtwórców pierwszoplanowych ról. “Bezdusznemu światu dorosłych Spielberg przeciwstawia środowisko dzieci, potrafiących dzięki swej wrażliwości nawiązać kontakt z kosmitą”. Innym zabiegiem Stevena jest motyw tzw. równoległych rzeczywistości. Postacie Spielberga często wkraczają w inny świat. Reżyser wprowadza swoich bohaterów w rządzącą się swoimi prawami scenerię z baśni. Zabiegi takie można dostrzec również w filmach o poważnej tematyce. W Liście Schindlera (Schindler’s List) lokomotywa, która majestatycznie wtacza się na rampę oświęcimskiego obozu, wydaje się pochodzić z innej rzeczywistości[potrzebne źródło].
Ważną kwestią w jego twórczości jest fakt, iż od wielu lat współpracuje na planie filmowym z grupą tych samych współpracowników. Za przykład może posłużyć John Williams, który aż dwadzieścia trzy razy tworzył oprawę muzyczną do pełnometrażowych filmów Spielberga, kilkakrotnie też współpracował z nim przy innych projektach. Inna osobą jest Tom Hanks, aktor często występujący w jego fabułach i produkcjach. Krytycy i bardziej wybredni widzowie często zarzucają Spielbergowi tendencje melodramatyczne, banał, a nawet sentymentalizm[potrzebne źródło]. Widać to zwłaszcza w filmach takich jak Kolor purpury (The Color Purple), Lista Schindlera (Schindler’s List) , czy Szeregowiec Ryan (Saving Private Ryan) gdzie Spielberg epatuje widza scenami dramatycznymi, dążąc do wywołania silnej reakcji emocjonalnej, nawet w imię porzucenia logiki i dobrego smaku[potrzebne źródło]. Słowo, dialog odgrywa u reżysera drugoplanową rolę. Rzadko utrwalają nam się wypowiedzi bohaterów[potrzebne źródło]. Najbardziej sugestywna w dziele jest warstwa obrazu. Wyróżnia się ona doskonałą pracą kamery i biegłością Spielberga we wszystkich kwestiach technicznych. “Stosowane efekty nigdy nie odbierają filmom Spielberga naturalności, świeżości. Przeciwnie, należą do repertuaru specyficznie kinowych środków wyrazu, pogłębiają ekspresję ekranowej opowieści i wzbogacają jej semantyczne przesłanie”. Spielberg chętnie spogląda na ekranowy świat oczyma dziecka. Stałym elementem pojawiającym się w jego dziełach jest młodzież. Pokazując potworności walk na Pacyfiku, toczone w okresie drugiej wojny światowej, zdecydował się zaprezentować w filmie Imperium Słońca (Empire of the Sun) z perspektywy chłopca odseparowanego od rodziców na okupowanym przez Japończyków terytorium. Indiana Jones ma za współtowarzysza w drugiej części cyklu małego chłopca, a przy tym sam pozostaje dużym dzieckiem. W obu częściach Jurassic Park pojawiają się dzieci. Przybysz z kosmosu E.T. również obserwuje amerykańskie przedmieścia z perspektywy dziecięcej. Dla młodych aktorów, odtwarzających główną rolę w produkcjach Spielberga było gwarancją na wielką karierę. Tak stało się w przypadku Drew Barrymore, która zagrała w E.T (E.T.: The Extra-Terrestrial), czy z Christianem Bale z Imperium Słońca (Empire of the Sun).

Filmografia
reżyser
* Ostatnia broń (The Last Gun, 1959)
* Escape to Nowhere (1961)
* Fighter Squad (1961)
* Firelight (1964)
* Slipstream (1967)
* Amblin’ (1968)
* The Name of the Game (1968–1971)
* Night Gallery (1969)
* Marcus Welby, lekarz medycyny (Marcus Welby, M.D., 1969–1976)
* Night Gallery (1970–1973)
* Pojedynek na szosie (Duel, 1971)
* Psychiatrist, The (1971)
* Columbo: Morderstwo z książki (Columbo: Murder by the Book, 1971)
* Owen Marshall: Counselor at Law (1971–1974)
* Something Evil (1972)
* Savage (1973)
* Sugarland Express (The Sugarland Express, 1974)
* Szczęki (Jaws, 1975)
* Bliskie spotkania trzeciego stopnia (Close Encounters of the Third Kind, 1977)
* 1941 (1979)
* Poszukiwacze zaginionej arki (Raiders of the Lost Ark, 1981)
* E.T. (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982)
* Strefa mroku (Twilight Zone: The Movie, 1983)
* Indiana Jones i Świątynia Zagłady (Indiana Jones and the Temple of Doom, 1984)
* Kolor purpury (The Color Purple, 1985)
* Niesamowite historie (Amazing Stories, 1985–1987)
* Imperium Słońca (Empire of the Sun, 1987)
* Indiana Jones i ostatnia krucjata (Indiana Jones and the Last Crusade, 1989)
* Na zawsze (Always, 1989)
* Visionary, The (1990)
* Hook (1991)
* Amazing Stories: Book One (1992)
* Lista Schindlera (Schindler’s List, 1993)
* Jurassic Park (1993)
* American Film Institute Salute to Clint Eastwood, The (1996)
* Zaginiony świat: Jurassic Park (The Lost World: Jurassic Park, 1997)
* Amistad (1997)
* Szeregowiec Ryan (Saving Private Ryan, 1998)
* Nieukończona podróż (The Unfinished Journey, 1999)
* A.I. Sztuczna inteligencja (Artificial Intelligence: AI, 2001)
* Raport mniejszości (Minority Report, 2002)
* Złap mnie, jeśli potrafisz (Catch Me if You Can, 2002)
* Terminal (The Terminal, 2004)
* Wojna światów (War of the Worlds, 2005)
* Monachium (Munich, 2005)
* Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki (2008)

scenarzysta
* Ostatnia broń (The Last Gun, 1959)
* Escape to Nowhere (1961)
* Fighter Squad (1961)
* Battle Squad (1961)
* Firelight (1964)
* Slipstream (1967)
* Amblin’ (1968)
* Ace Eli and Rodger of the Skies (1973)
* Sugarland Express (The Sugarland Express, 1974)
* Bliskie spotkania trzeciego stopnia (Close Encounters of the Third Kind, 1977)
* Duch (Poltergeist, 1982)
* Niesamowite historie (Amazing Stories, 1985-1987)
* Goonies (The Goonies, 1985)
* A.I. Sztuczna inteligencja (Artificial Intelligence: AI, 2001)
* Jurassic Park III (2001)

producent
* Powrót do przyszłości (Back to the Future, 1985)
* Powrót do przyszłości II (Back to the Future II, 1989)
* Powrót do przyszłości III (Back to the Future III, 1990)
* Jurassic Park III (2001)
* Kompania braci (Band of Brothers, 2001)
* Transformers (2007)
* Transformers: Zemsta upadłych (2009)
* Pacyfik (The Pacific, 2010)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

nagrody(94)
wygrane: 38 | nominacje: 56
Oscary
wygrane: 3 | nominacje: 9
rok    typ    Nagroda    kategoria
2007    nominacja    Oscar    Najlepszy film   * Listy z Iwo Jimy, 2006
2006    nominacja    Oscar    Najlepszy film   * Monachium, 2005
Najlepszy reżyser    * Monachium, 2005
1999    wygrana    Oscar    Najlepszy reżyser   * Szeregowiec Ryan (1998) nominacja    Oscar    Najlepszy film    * Szeregowiec Ryan, 1998
1994    wygrana    Oscar    Najlepszy film   * Lista Schindlera (1993) Najlepszy reżyser
* Lista Schindlera (1993)
1986    nominacja    Oscar    Najlepszy film   * Kolor purpury, 1985
1983    nominacja    Oscar    Najlepszy film   * E.T., 1982 Najlepszy reżyser * E.T., 1982
1982    nominacja    Oscar    Najlepszy reżyser * Poszukiwacze zaginionej Arki,1981
1978    nominacja    Oscar    Najlepszy reżyser * Bliskie spotkania trzeciego stopnia, 1977

Złote Globy
wygrane: 2 | nominacje: 9
rok    typ    Nagroda    kategoria
2006    nominacja    Złoty Glob    Najlepszy reżyser    * Monachium, 2005
2002    nominacja    Złoty Glob    Najlepszy reżyser    * A.I. Sztuczna inteligencja, 2001
1999    wygrana    Złoty Glob    Najlepszy reżyser    * Szeregowiec Ryan (1998)
1998    nominacja    Złoty Glob    Najlepszy reżyser    * Amistad, 1997
1994    wygrana    Złoty Glob    Najlepszy reżyser   * Lista Schindlera (1993)
1986    nominacja    Złoty Glob    Najlepszy reżyser   * Kolor purpury, 1985
1983    nominacja    Złoty Glob    Najlepszy reżyser    * E.T., 1982
1982    nominacja    Złoty Glob    Najlepszy reżyser    * Poszukiwacze zaginionej Arki, 1981
1978    nominacja    Złoty Glob    Najlepszy reżyser    * Bliskie spotkania trzeciego stopnia, 1977 Najlepszy scenariusz    * Bliskie spotkania trzeciego stopnia, 1977
1976    nominacja    Złoty Glob    Najlepszy reżyser    * Szczęki, 1975

Emmy
nominacje: 1
rok    typ    Nagroda    kategoria
1986    nominacja    Emmy    Najlepsza reżyseria serialu dramatycznego    * Niesamowite historie, 1985    * za odcinek “The Mission”

Cezary
nominacje: 5
rok    typ    Nagroda    kategoria
2003    nominacja    Cezar    Najlepszy film zagraniczny * Raport mniejszości, 2002
1999    nominacja    Cezar    Najlepszy film zagraniczny * Szeregowiec Ryan, 1998
1995    nominacja    Cezar    Najlepszy film zagraniczny * Lista Schindlera, 1993
1983    nominacja    Cezar    Najlepszy film zagraniczny   * E.T., 1982
1982    nominacja    Cezar    Najlepszy film zagraniczny * Poszukiwacze zaginionej Arki, 1981

Biografia Kate

Kate Capshaw, właściwie Kathleen Sue Nail (ur. 3 listopada 1953 roku w Fort Worth, w stanie Teksas) – amerykańska aktorka. Żona Stevena Spielberga
Jest córką Beverley Sue Simon, agentki biura podróży oraz kosmetyczki i Edwina Leona Naila, pracownika linii lotniczej. Kiedy miała pięć lat, rodzina przeprowadziła się do St. Louis, w stanie Missouri i w 1972 roku ukończyła szkołę średnią Hazelwood Senior High (teraz Hazelwood Central High School). Po ukończeniu wydziału historii na University of Missouri, Columbia, w stanie Missouri, z tytułem licencjata, studiowała edukację specjalną w Southern Boone County High School w Ashland, w stanie Missouri i Rock Bridge High School w Columbia.
Po przeprowadzce do Nowego Jorku, podpisała kontrakt z agencją Former Ford i pracowała jako modelka. Po występie w operze mydlanej CBS Krawędź nocy (The Edge of Night, 1981) jako Jinx Avery Mallory, trafiła na duży ekran w komedii romantycznej Mały seks (A Little Sex, 1982) u boku Tima Mathesona. Została wybrana spośród 120-u aktorek do roli Willie Scott w filmie Stevena Spielberga Indiana Jones i Świątynia Zagłady (Indiana Jones and the Temple of Doom, 1984), prequela obrazu Poszukiwacze zaginionej arki (Raiders of the Lost Ark). Wystąpiła w miniserialu Hallmark Jak to dziewczyny (A Girl Thing, 2001) z Elle Macpherson jako jej seksualna kochanka.
Była żoną Roberta Capshaw (1976-80), z którym ma córkę Jessicę (ur. 9 sierpnia 1976), która zagrała m.in. w filmie Walentynki. W dniu 12 października 1991 roku wyszła za mąż za reżysera Stevena Spielberga po sześciu latach związku. Mają pięcioro dzieci: Sashę (ur. 14 maja 1990), Sawyera (ur. 1992), Destry Allyn (ur. 1 grudnia 1996) oraz adoptowane Theo (ur. 1998) i Mikaela George’a (ur. 28 lutego 1996). Jest macochą Maxa Spielberga (ur. 13 czerwca 1985).

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Filmografia
2002        * Prosto na wschód    * Due East    Becky Purdue
1999        * List Miłosny    * Love Letter, The Helen
1997        * Upalne lato    * Locusts, The Delilah Ashford Potts
1997         * Bezpieczny interes    * Life During Wartime Gale Ancona
1996        * Duke of Groove     Rebecka
1995        * W słusznej sprawie    * Just Cause Laurie Armstrong
1995         * Skrawki życia    * How to Make an American Quilt Sally
1994        * Przygoda miłosna    * Love Affair    Lynn Weaver
1994         * Po sąsiedzku    * Next Door Karen Coler
1991        * My Heroes Have Always Been Cowboys Jolie, dziewczyna H.D.
1990        * Podwójne śledztwo    * Love at Large Ellen McGraw
1989        * Czarny deszcz    * Black Rain Joyce
1988        * Internal Affairs     Joanna Gates
1987        * Dziki i wolny    * Quick and the Dead, The Susanna McKaskel
1987         * Ti presento un’amica     Brunetta
1986        * Żądza władzy    * Power    Sydney Betterman
1986         * Kosmiczny obóz    * SpaceCamp    Andie Bergstrom
1984        * Indiana Jones i Świątynia Zagłady * Indiana Jones and the Temple of Doom    Wilhelmina ‘Willie’ Scott
1984         * Najlepszą obroną jest atak    * Best Defense Laura Cooper
1984         * Ucieczka w sen    * Dreamscape    Jane DeVries
1984         * Windy City     Emily Reubens
1982        * Little Sex, A     Katherine

seriale
2001    * Jak to dziewczyny    * Girl Thing, A    Casey Montgomery
1993        * Black Tie Affair (I)     Margo Cody

ciekawostki
– Ma 170 cm wzrostu.
– Jej córka Jessica również jest aktorką.

(Odwiedzono 192 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *