Stacy Ferguson (Fergie) i Josh Duhamel

ferguson-fergie-duhamelStacy i Josh znają się od 2004 r. 10 stycznia 2009 r. para wzięła ślub. Uroczystość miała miejsce w różanym ogrodzie kościoła w Malibu w Kalifornii, z którego roztacza się widok na ocean. Zamieszkali w Nowym Jorku.

Partnerzy:
Fergie
Mario López 1984
Justin Timberlake 1996
Josha
Kristy Pierce 2001-04

Biografia Stacy
Stacy Ann Ferguson (ur. 27 marca 1975 w Hacienda Heights[1]), znana pod swoim pseudonimem artystycznym Fergie /’fɛː(ɹ)ɡi/ (nie /’fɛː(ɹ)ʤi/) – amerykańska piosenkarka R&B i pop oraz autorka tekstów muzycznych.
W swoim rodzimym kraju zaistniała jako aktorka w takich programach telewizyjnych jak Kids Incorporated czy Great Pretenders, wokalistka w żeńskiej grupie muzycznej Wild Orchid i przede wszystkim wokalistka formacji hip-hop/pop The Black Eyed Peas. W roku 2006 rozpoczęła solową karierę wydając swój debiutancki album The Dutchess. Ostatnia jej piosenka to “Pick it up” z 2008 r.

Dzieciństwo
Stacy Ferguson urodziła się w Hacienda Heights w Kalifornii, jej rodzice to Teri Gore i Patrick Ferguson. Wychowywała się w Whittier. Ma korzenie irlandzkie, szkockie, meksykańskie i indiańskie[2][3]. Ma jedną, o 3 lata młodszą, siostrę Danę, która jest aktorką. Jej rodzice są katolikami, pracowali jako nauczyciele. Stacy wychowana została w typowo katolickiej rodzinie. Kiedy miała 7 lat jej rodzice się rozwiedli. We wczesnej młodości była członkiem meksykańskiego gangu. Ferguson uczęszczała do liceum Glena A. Wilsona.

Kariera muzyczna
Fergie była członkinią girlbandu Wild Orchid, który założyła razem z koleżankami: Stefani Ridel i gwiazdą programu “Kids Incorporated” – Renee Sandstorm. Grupa muzyczna wydała dwa studyjne albumy, ale po nagraniu trzeciego krążka ich wytwórnia muzyczna nie przyjęła materiału, a krótko po tym Stacy opuściła grupę. Po odłączeniu się od zespołu Fergie przeżyła załamanie i uzależniła się od amfetaminy. Jednak dość szybko “wyszła” z nałogu.
W roku 2003 Ferguson dołączyła do grupy The Black Eyed Peas. Zastąpiła wtedy wokalistkę Kim Hill, która opuściła zespół w roku 2000. Fergie po nagraniu z grupą pięciu piosenek, oficjalnie dołączyła do zespołu. Tym samym stała sie znana i popularna.
Po dwóch hitach nagranych z The Black Eyed Peas, Fergie zaczęła pracować nad swoim własnym, solowym krążkiem. Jej debiutancki album został wydany 19 września 2006 i nazywa się The Dutchess (pol. księżna). Inspiracją dla wokalistki do nazewnictwa płyty była księżniczka Yorku Sarah Ferguson, która posiada takie same nazwisko jak gwiazda i podobny pseudonim. Do tej pory z krążka wydane zostały cztery single. Dwa z nich: London Bridge i Glamorous znalazły się na pierwszym miejscu amerykańskiej listy przebojów Billboard Hot 100. Drugi singel Fergalicious znalazł się na drugim miejscu a czwarty Big Girls Don’t Cry – na miejscu pierwszym. Ostatni teledysk został nakręcony do piosenki “Clumsy”
W roku 2010 wystąpiła gościnnie w dwóch utworach na pierwszym solowym albumie Slash’a Slash : “Beautiful Dangerous” oraz “Paradise City” (bonus track wraz z Cypress Hill) a także w albumie Davida Guetty One Love w utworze Gettin’ Over You.

Kariera aktorska
Już od dzieciństwa Fergie występuje jako aktorka. Razem ze swoją przyjaciółką, Renee Standstrom, występowała w popularnym amerykańskim sitcomie z lat 80. Kids Incorporated. Ferguson podkładała również swój głos do animowanych postaci m.in. w filmach: It’s Flashbeagle, Charlie Brown (1984), Snoopy’s Getting Married, Charlie Brown (1985), The Charlie Brown czy Snoopy Show.
W lipcu 2006 Fergie podłożyła głos w bajce Rocket Power w Polsce do niedawna nadawanej przez stację TV 4. W roku 2006 Fergie powróciła do aktorstwa, przyjmując rolę w filmie Posejdon, Wolfganga Petersena. Natomiast w 2007 zagrała w filmie Grindhouse: Planet Terror, Roberta Rodrigueza. Wystąpiła także w filmie Dziewięć w 2009 roku.

Życie prywatne
Od 2005 Fergie spotykała się z aktorem, Joshem Duhamelem, gwiazdą popularnego w USA serialu telewizyjnego Las Vegas. Stacy pojawiła się w show w odcinku zatytułowanym Montecito Lancers.

Dyskografia

Albumy

Rok Album Pozycje na listach[4] Sprzedaż/certyfikaty
US UK CAN BRA AUS NZL IRL GER SWI PL AUT WW
2006 The Dutchess

  • Pierwszy album studyjny
  • Wydany: 19 września 2006
  • Formaty: CD, digital download
2
18
4
2
1
2
9
11
11
14
17
3
RIAA: 3x Platyna[5]Świat: 6,3 miliona+[6]

  • Album The Dutchess spędził na notowaniu UWC 66 tygodni.

Single

Rok Singel Album Pozycje na listach[7]
US Hot 100 US Pop 100 AUS UK EUR CAN NZL IRL GER FIN UWC
2006 “London Bridge”
The Dutchess
1
1
3
3
1
16
1
3
3
9
2
“Fergalicious” (featuring will.i.am) 1
2
1
4
9
24
5
38
23
3
4
2007 “Glamorous” (featuring Ludacris)
1
1
2
6
6
12
9
3
16
7
4
“Big Girls Don’t Cry”
1
1
1
2
3
1
1
1
6
10
1
“Clumsy”
5
4
3
62
192
4
4
17
50
6
2008 “Here I Come” (feat. will.i.am) ²
22
39
“Finally”
101
67
61
“Party People” (Nelly feat. Fergie)
The Dutchess Deluxe
40
37
19
51
52
26
17
“Labels Or Love”
89
16
56
28
42

Trasy koncertowe
2008 r. Verizon VIP Tour

Wybrana filmografia
1984 It’s Flashbeagle, Charlie Brown jako Sally Brown (głos)
1985 Snoopy’s Getting Married, Charlie Brown jako Sally Brown (głos)
1987 Potwór w szafie jako Lucy
1987-1997 Świat według Bundych jako Ann (gościnnie)
1999-2004 Rocket Power jako Shaffika (głos; gościnnie)
2003 Las Vegas jako ona sama (gościnnie)
2005 Be Cool jako ona sama
2006 Posejdon jako piosenkarka Gloria
2007 Grindhouse: Planet Terror jako Tammy
2009 Dziewięć jako Saraghina

Nagrody i nominacje
Zdobywczyni 3 statuetek Grammy.
2004 MTV Europe Music Awards za najlepszego wykonawce Pop z The Black Eyed Peas
2005 MTV Europe Music Awards za najlepszego wykonawce Pop z The Black Eyed Peas
2007 MTV Australian Video Music Awards Za piosenkę “Fergalicious” w Kategorii Najseksowniejszy teledysk — Wygrana
MuchMusic Video Awards za Najlepszego międzynarodowego Artystę oraz Nominacja za Najlepszego Międzynarodowego Artystę za cele charytatywne z piosenką “Fergalicious” — 1 Wygrana oraz Nominacja
Teen Choice Awards Za najlepszą Artystkę — Kategoria Ogólna — Wygrana
MTV Video Music Awards Za najlepszą Artystkę — Kategoria Ogólna — Wygrana
American Music Awards Favorite Female Artist — Wygrana
2009Party People – Najlepsza piosenka (współpraca) – Wygrana
2012 Najlepszy rap za piosenkę All Of The Lights – Wygrana
Najlepsza piosenka w kategorii rap All Of The Lights – Wygrana

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Joshuy

Joshua David Duhamel (ur. 14 listopada 1972 w Minot, w stanie Dakota Północna) – amerykański aktor telewizyjny i filmowy, model.
Duhamel jest synem Larry’ego Davida Duhamela (sprzedawcy) i Lindy (nauczycielki). Jego rodzice rozstali się, gdy był mały. Josh dorastał u boku matki i dwóch sióstr, Ashley i Jennifer.
Zdobył stypendium naukowe w biologii stanu Minot. Preferował koszykówkę, football amerykański, narciarstwo i golfa. Gdy był w drugiej klasie szkoły średniej myślał o zawodzie dentysty. Zaniechał swoich marzeń, by zostać stomatologiem, kiedy jego stopnie w college’u nie były dostatecznie dobre.
W rezultacie przeniósł się do Los Angeles, w stanie Kalifornia, gdzie otrzymał propozycję pozowania do zdjęć dla modnych czasopism. Otrzymał nagrodę IMTA (International Modeling and Talent Association) jako Model Roku 1997. Dwa lata później wystąpił w roli cameo w wideoklipie do przeboju Christiny Aguilery “Genie in a Bottle”. Potem trafił na szklany ekran jako Leonardo ‘Leo’ du Pres, jeden z bohaterów popularnego serialu telewizji ABC Wszystkie moje dzieci (All My Children, 1999-2002), a za rolę odebrał w 2002 roku nagrodę Daytime Emmy. Spodobał się telewidzom w serialu Las Vegas (2003) jako Danny McCoy.
Odrzucił propozycję zagrania roli Dustina ‘Dusty’ego’ Donovana w słynnej operze mydlanej CBS As the World Turns, którą ostatecznie przyjął w roku 2003 Grayson McCouch. Po raz pierwszy pokazał się na dużym ekranie w roku 2004, kiedy to został zaangażowany do roli tytułowej młodzieńca panicznie obawiającego się starości i brzydoty w horrorze Portret Doriana Graya (The Picture of Dorian Gray) w reżyserii młodego debiutanta Davida Rosenbauma, na podstawie powieści Oscara Wilde’a. Pojawił się potem w filmach kinowych: w komedii romantycznej Wygraj randkę (2004) u boku Kate Bosworth oraz w horrorze Turistas (2006) u boku Melissy George.

Życie prywatne
W latach 2001-2004 związany był z Kristy Pierce, z którą mieszkał w Los Angeles. Od lipca 2005 jego partnerką życiową jest wokalistka Fergie, którą poślubił 10 stycznia 2009 roku.

Ciekawostki
Ma 193 cm wzrostu.
W roku 2004 znalazł się na liście pięćdziesięciu najpiękniejszych ludzi świata magazynu People.

Filmografia
Sylwester w Nowym Jorku (New Year’s Eve, 2011) jako Sam
Transformers 3 (2011) jako Major William Lennox
Ramona i Beezus ([2010 w filmie 2010) jako wujek Hobart
Och, życie (2010) jako Eric Messer
Pewnego razu w Rzymie (2010) jako Nick Beamon
The Romantics (2010) jako Tom McDevon
Transformers: Zemsta upadłych (2009) jako Major Will Lennox
Transformers (2007) jako Kapitan Will Lennox
Turistas (2006) jako Alex
Las Vegas jako Danny McCoy (serial TV)
Jordan (Crossing Jordan, 2005, serial TV)
Wygraj randkę (Win a Date with Tad Hamilton!, 2004) jako Tad Hamilton
Portret Doriana Graya (The Picture of Dorian Gray, 2004) jako Dorian Gray
Nie ma sprawy (Ed, 2002, serial TV) jako Richard Reed
Wszystkie moje dzieci (All My Children, 1999-2002, serial TV) jako Leo du Pres
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 133 razy, 1 wizyt dzisiaj)