Scarlett Johansson i Romain Dauriac: ślubu na razie nie będzie

johansson-dauriacNiedawno Scarlett Johansson i Romain Dauriac zaręczyli się po kilku miesiącach związku. Okazuje się jednak, że aktorka wcale nie zaczęła się szykować do ślubu, bo woli się skupić na pracy. Obecnie jest zbyt zajęta przygotowaniami do roli Czarnej Wdowy w filmie “Avengers: Age of Ultron”.

– Na razie jestem zajęta przygotowaniami do nowej roli. Tylko na tym się skupiam – powiedziała Scarlett Johansson i dodała, że nie należy do osób, które skupiają się na planowaniu czegokolwiek.

Warto dodać, że jakiś czas temu Scarlett Johansson mówiła, że już nigdy nie wyjdzie za mąż. Za jej poglądy można winić nieudane małżeństwo z Ryanem Reynoldsem. Być może właśnie dlatego teraz Scarlett Johansson nie chce szykować się do ślubu z nowym narzeczonym.
źródło: gala.pl

Biografia Scarlett

Scarlett Marie Johansson (ur. 22 listopada 1984 w Nowym Jorku) – amerykańska aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna, również wokalistka. Laureatka nagrody BAFTA dla najlepszej aktorki drugoplanowej za rolę w filmie Między słowami oraz nagrody Tony za drugoplanową rolę w sztuce A View from the Bridge.
Córka Melanie Sloan (menedżerki) i urodzonego w Danii Karstena Johanssona (inżyniera budowlanego). Dziadkowie byli polskimi Żydami, którzy wyemigrowali przed II wojną światową[1]. Imię Scarlett otrzymała na cześć bohaterki powieści i filmu Przeminęło z wiatrem.
Zaczynała od gry w reklamówkach. W wieku 8 lat zapisała się na zajęcia aktorskie do szkoły Lee Strasberga. Gdy miała 8 lat zadebiutowała w spektaklu Sophistry wystawianym w Playwright’s Horizons na off-Broadwayu. Poważniejsze propozycje zaczęła otrzymywać w wieku 10 lat. Przełomem jednak okazał się rok 1998, kiedy to zagrała u boku Roberta Redforda w Zaklinaczu koni. Od tamtego momentu pojawia się na ekranach regularnie, odnosząc większe i mniejsze sukcesy. W 2005 została nagrodzona przez magazyn FHM jako najseksowniejsza kobieta na świecie. W 2006 roku została uznana za najpiękniejszą gwiazdę wszech czasów w rankingu HoldBackTime.com.
Scarlett przyszła na świat w Nowym Jorku. Jej ojciec, Karsten Johansson, jest urodzonym w Danii, architektem. Dziadek Scarlett, Ejner Johansson, był pisarzem, scenarzystą i reżyserem. Matka Scarlett, Melanie Sloan – producentka filmowa, pochodzi z żydowsko – amerykańskiej rodziny z nowojorskiej dzielnicy Bronx o polskich korzeniach. Jej dziadkowie ze strony matki wyemigrowali z Polski przed II wojną światową. Rodzice Scarlett poznali się w Danii, gdzie Melanie mieszkała ze swoją matką, Dorothy, byłą bibliotekarką i nauczycielką. Scarlett ma starszą siostrę Vanessę (również aktorkę), dwóch braci Adriana i Huntera (bliźniak Scarlett) oraz przyrodniego brata, Christiana (z drugiego małżeństwa jej ojca). Scarlett wychowywała się w domu o niskim statusie materialnym. Kształcenie w kierunku aktorstwa rozpoczęła w Professional Children’s School na Manhattanie, którą ukończyła w 2002 roku.
Scarlett pierwsze role podejmowała już w dzieciństwie. Na ekranie zadebiutowała w filmie Małolat z 1994 roku wkrótce po tym, jak matka zaczęła zabierać ją na castingi. Po paru rolach zagranych w późnych latach 90., Johansson zyskała rozgłos i uznanie krytyki za sprawą swojej kreacji w Zaklinaczu koni z 1998 roku, gdzie zagrała u boku Roberta Redforda. Trzy lata później wystąpiła w obrazie Ghost World – tu również zebrała bardzo pozytywne opinie. Pierwsze znaczące wyróżnienie przyniosła młodej aktorce znakomita rola w Między słowami Sofii Coppoli, za który to film otrzymała nagrodę na międzynarodowym festiwalu filmowym w Wenecji w 2003 roku. Niedługo później Scarlett została podwójnie nominowana do Złotych Globów (za rolę dramatyczną – Dziewczyna z perłą oraz za rolę w Między słowami). Identyczne nominacje otrzymała z rąk Brytyjskiej Akademii Filmowej (BAFTA), która przyznała jej nagrodę za rolę w Między słowami.
W czerwcu 2004 roku, Scarlett została zaproszona do członkostwa w Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej. W tym samym roku zagrała w filmach Egzamin dojrzałości, W doborowym towarzystwie i Lokatorce (za który otrzymała swoją trzecią nominację do Złotego Globu). Przez pewien czas Scarlett brała udział w przygotowaniach do filmu Mission: Impossible III, ale nie wystąpiła w nim z powodu niezgodności harmonogramów. Media jednak nieoficjalnie podawały, że powodem rezygnacji Scarlett mogły być kłótnie z Tomem Cruisem. Rolę Scarlett przejęła Keri Russell.
W lipcu 2005 roku, Scarlett wystąpiła u boku Ewana McGregora w swojej pierwszej roli w filmie akcji. Wyspa w reżyserii Michaela Baya wywołała krótki szum medialny za sprawą Scarlett, która zaproponowała, że wystąpi bez stanika w scenie miłosnej. Reżyser nie zgodził się na ten pomysł, chcąc zachować odpowiedni status oglądalności filmu (PG-13 – dzieci do lat 13 pod nadzorem rodziców). Aktorka później stwierdziła, że jest gotowa wystąpić nago w filmie jeżeli projekt by tego wymagał. Następnym filmem Scarlett był dramat Woody’ego Allena, Wszystko gra, z premierą w grudniu 2005 roku. Za ten film otrzymała swoją czwartą w życiu nominację do Złotego Globu, w kategorii najlepszej aktorki drugoplanowej. Nagrodę otrzymała jednak Rachel Weisz.
Kolejny film Allena ze Scarlett, Scoop – Gorący temat, wszedł na ekrany 28 lipca 2006 roku. W tym samym roku, Scarlett pojawiła się też na ekranach w czarno-białym filmie Briana De Palmy pt. Czarna Dalia, do którego zdjęcia zrealizowano w Los Angeles i Bułgarii. Aktorka przyznała, że jako fanka reżysera bardzo chciała z nim pracować, chociaż przyznała również, że była fizycznie nieprzystosowana do roli. Jej kreację oceniono dwojako. Serwis CNN na swojej stronie internetowej odnotował, że Johanson wchłania atmosferę tamtych czasów jak tlen; tymczasem inne głosy krytyków mówiły o źle obsadzonej roli.
20 października 2006 miała miejsce premiera thrillera Prestiż.
19 maja 2008 roku cały świat poznał wokalny talent Scarlett Johansson, gdy ukazał się jej debiutancki album, Anywhere I Lay My Head, składający się z coverów utworów Toma Waitsa i jednego autorskiego kawałka. Legendarny muzyk David Bowie zaśpiewał w chórkach w dwóch piosenkach na tej płycie. Bowie jest pełen uznania dla nagranej przez Scarlett płyty: „To naprawdę dobre kawałki Toma Waitsa, a Scarlett wykonuje je w sposób niesamowicie mistyczny tworząc nastrój przywołujący atmosferę książek Margery Latimer i Jeanette Winterson” – napisał rockman na swojej oficjalnej stronie internetowej.
Album ten został 23. najlepszym albumem roku wg New Musical Express, lecz jednocześnie najgorszym albumem roku wg Entertainment Weekly.
27 września 2008 roku wyszła za mąż za aktora i producenta filmowego Ryana Reynoldsa, jednak po dwóch latach związku para zdecydowała się na rozwód. Obecnie są w separacji.
Rok 2010 przyniósł aktorce rolę w Iron Manie 2, gdzie wcieliła się w postać Czarnej Wdowy, szpiega i przyszłego współpracownika tytułowego bohatera. Aktorka występowała również na scenie teatralnej, w sztuce A View from the Bridge, za który otrzymała nagrodę Tony dla najlepszej aktorki drugoplanowej.

Filmografia
Filmy fabularne
2011: We Bought a Zoo jako Kelly
2010: Iron Man 2 jako Natasha Romanoff / Czarna Wdowa
2009: Kobiety pragną bardziej (He’s Just Not That Into You) jako Anna
2008: Spirit – Duch Miasta (The Spirit) jako Silken Floss
2008: Vicky Cristina Barcelona jako Cristina
2008: Kochanice króla (The Other Boleyn Girl) jako Maria Boleyn
2007: Niania w Nowym Jorku (The Nanny Diaries) jako Annie Braddock
2006: Prestiż (The Prestige) jako Olivia Wenscombe
2006: Czarna Dalia (The Black Dahlia) jako Kay Lake
2006: Scoop – Gorący temat (Scoop) jako Sondra Pransky
2005: Wyspa (The Island) jako Jordan Dwa Delta / Sarah Jordan
2005: Wszystko gra (Match Point) jako Nola Rice
2004: W doborowym towarzystwie (In Good Company) jako Alex Foreman
2004: SpongeBob Kanciastoporty (The SpongeBob SquarePants Movie) jako Mindy (głos)
2004: Lokatorka (A Love Song for Bobby Long) jako Pursy Will
2004: Egzamin dojrzałości (The Perfect Score) jako Fransesca Curtis
2004: Porządna kobieta (A Good Woman) jako Meg Windermere
2003: Dziewczyna z perłą (Girl With a Pearl Earring) jako Griet
2003: Między słowami (Lost in Translation) jako Charlotte
2002: Atak pająków (Eight Legged Freaks) jako Ashley Parker
2001: Amerykańska rapsodia (An American Rhapsody) jako Suzanne w wieku 15 lat
2001: Ghost World jako Rebecca
2001: Człowiek, którego nie było (The Man Who Wasn’t There) jako Birdy Abundas
1999: Braciszek świnka (My Brother the Pig) jako Kathy Caldwell
1998: Zaklinacz koni (The Horse Whisperer) jako Grace MacLean
1997: Skok w miłość (Fall) jako Mała dziewczynka
1997: Alex – sam w domu (Home Alone 3) jako Molly Pruitt
1996: Randka na moście (If Lucy Fell) jako Emily
1996: Manny i Lo (Manny & Lo) jako Amanda
1995: W słusznej sprawie (Just Cause) jako Katie Armstrong
1994: Małolat (North) jako Laura Nelson

Seriale telewizyjne
2009: Saturday Night Live jako Lexi
2005-2006: Robot Chicken jako Amy / różne role (głos)
1995: Klient (The Client) jako Jenna Halliwell
Scenarzystka
2009: Zakochany Nowy Jork (New York, I Love You, nowela „Scarlett Johansson”)

Nagrody
2010: A View from the Bridge Nagroda Tony − Najlepsza aktorka drugoplanowa w sztuce
2006: Wszystko gra (nominacja) Złoty Glob – Najlepsza aktorka drugoplanowa
2005: Lokatorka (nominacja) Złoty Glob – Najlepsza aktorka w dramacie
2005: W doborowym towarzystwie (nominacja) Nagroda Młodych – Najlepsza aktorka dramatyczna
2004: Dziewczyna z perłą (nominacja) BAFTA – Najlepsza rola kobieca
2004: Między słowami BAFTA – Najlepsza główna rola kobieca
2004: Między słowami (nominacja) Złoty Glob – Najlepsza aktorka w musicalu lub komedii
2004: Dziewczyna z perłą’ (nominacja) Złoty Glob – Najlepsza aktorka w dramacie
2004: Między słowami (nominacja) MTV Movie Award – Przełomowy występ
2004: Między słowami (nominacja) Nagroda Młodych – Najlepsza aktorka
2003: Między słowami Nagroda specjalna – Najlepsza aktorka MFF -Wenecja
2002: Amerykańska rapsodia Nagroda Młodych – Najlepsza aktorka
2001: Ghost World – Najlepsza drugoplanowa rola kobieca FF-Toronto
1999: Zaklinacz koni (nominacja) Nagroda Młodych – Najlepsza aktorka
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Romain’a

Romain Dauriac (ur. w 1982 r. we Francji) jest byłym redaktorem francuskiego magazynu Clark, który specjalizuje się w sztuce miejskiej. On jest teraz obecnie dyrektorem kreatywnym agencji.
Według E! , jego miłość do sztuki jest jedną z rzeczy, które jego i Scarlett związało na na pierwszym miejscu, ponieważ 28-letnia aktorka najwyraźniej spotkała go poprzez tatuaż artysty Fuzi Uvtpk, wspólnego znajomego.

(Odwiedzono 78 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *