Sarah Michelle Gellar i Freddie Prinze Jr.

gellar-prinzeSarah Michelle Gellar i Freddie Prinze Jr. poznali się w 1997 r. na planie młodzieżowego horroru Koszmar minionego lata. Parą są od 1999 r. a ślub wzięli 01 września 2002 r. w Meksyku.

Partnerzy:
Sarah
David Boreanaz 1998-99
Jerry O’Connell 1999
Freddie Prinze Jr. 1999 do dzisiaj
ślub 1 09 2002
Freddiego
Kimberly McCullough 1996-99
Sarah Michelle Gellar do dzisiaj
ślub 1 09 2002

 

 

Wideo – Sarah i Freddie

Biografia Sarah

Sarah Michelle Prinze, właściwie Sarah Anne Michelle Gellar (ur. 14 kwietnia 1977 w Nowym Jorku) – amerykańska aktorka.
Znana przede wszystkim z roli Buffy Summers w serialu telewizyjnym Buffy, postrach wampirów.

Filmografia
1993–1995, 2011: Wszystkie moje dzieci (All My Children), jako Kenedall Heart
1996–2003: Buffy postrach wampirów (Buffy the Vampire Slayer), jako Buffy Summers
1997: Robinsonowie z Beverly Hills (Beverly Hills Family Robinson), jako Jane Robinson
1997: Koszmar minionego lata (I Know What You Did Last Summer), jako Helen Shivers
1997: Krzyk 2 (Scream 2), jako Cici Cooper
2000: Seks w wielkim mieście (Sex and the City), gościnnie jako Debbie
1999: Cała Ona (She’s All That), jako dziewczyna w kafejce
1999: Nieodparty urok (Simply Irresistible), jako Amanda Shelton
1999: Szkoła uwodzenia (Cruel Intentions), jako Kathryn Merteuil
2002: Scooby-Doo, jako Daphne Blake
2004, 2012: Simpsonowie (Simpsons, The), gościnnie jako Gina (głos)
2004: Scooby-Doo 2: Potwory na gigancie (Scooby Doo 2: Monsters Unleashed), jako Daphne Blake
2004: The Grudge – Klątwa (Grudge, The), jako Karen
2005–2012: Robot Chicken (głos)
2006: Klątwa 2 (Grudge 2, The), jako Karen
2007: Wojownicze Żółwie Ninja (Teenage Mutant Ninja Turtles), jako April O’Neil
2007: Odwrócić przeznaczenie (The Air I Breathe), jako Smutek
2008: Opętany (Possession), jako Jessica
2009: Weronika postanawia umrzeć (Veronika Decides to Die), jako Veronika
2010: The Wonderful Maladys, jako Alice Malady
2011–2012: Amerykański tata (American Dad!), jako Phyllis, Jenny (głos)
2011–2012: Ringer, jako Bridget Kelly/Siobhan Martin
2013-2014: Przereklamowani, jako Sydney Roberts

Nagrody
2005: The Grudge – Klątwa: MTV Movie Award najlepsza przerażona rola
2004: Buffy postrach wampirów: (nominacja) Saturn najlepsza aktorka w serialu lub filmie telewizyjnym
2003: Buffy postrach wampirów: (nominacja) Saturn najlepsza aktorka w serialu lub filmie telewizyjnym
2002: Scooby Doo: MTV Najlepsza rola
2002: Buffy postrach wampirów: Saturn najlepsza aktorka w serialu lub filmie telewizyjnym
2001: Buffy postrach wampirów: (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka w serialu lub filmie telewizyjnym
2001: Buffy postrach wampirów: (nominacja) Saturn najlepsza aktorka w serialu lub filmie telewizyjnym
2001: Buffy postrach wampirów: Złoty Glob najlepsza aktorka w serialu lub filmie telewizyjnym
2000: Nieodparty urok: MTV Movie Award najlepsza aktorka
2000: Nieodparty urok: (nominacja) MTV Movie Award nagroda dla zespołu aktorskiego
2000: Szkoła uwodzenia: Nagroda Główna MTV Movie Award najlepszy pocałunek w filmie (z Selmą Blair)
2000: Szkoła uwodzenia: Nagroda Główna MTV Movie Award najlepsza rola kobieca
2000: Szkoła uwodzenia: (nominacja) MTV Movie Award najlepszy czarny charakter
1999: Szkoła uwodzenia: MTV Movie Award najbardziej pożądana kobieta
1999: Buffy postrach wampirów: Nagroda Główna Saturn najlepsza aktorka w serialu lub filmie telewizyjnym
1999: Buffy postrach wampirów Nagroda Młodych najlepsza aktorka w serialu lub filmie telewizyjnym
1998: Krzyk 2: (nominacja) MTV Movie Award najlepsza aktorka drugoplanowa
1998: Koszmar minionego lata: (nominacja) MTV Movie Award najlepszy debiut
1997: Koszmar minionego lata: Saturn najlepsza aktorka w horrorze
1995: Wszystkie moje dzieci: (nominacja) Nagroda Młodych najlepsza aktorka drugoplanowa w serialu lub filmie telewizyjnym
1995: Wszystkie moje dzieci: Emmy najlepsza aktorka w serialu lub filmie telewizyjnym
1994: Wszystkie moje dzieci: Emmy najlepsza aktorka w serialu lub filmie telewizyjnym

Życie prywatne
Od 1 września 2002 jej mężem jest aktor Freddie Prinze Jr.. W piątą rocznicę ślubu Gellar oficjalnie przyjęła jego nazwisko. Mają córkę (Charlotte Grace) i syna (Rocky James).
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Freddiego

Freddie James Prinze Jr (ur. 8 marca 1976 roku w Los Angeles w stanie Kalifornia) – amerykański aktor, scenarzysta i producent filmowy oraz telewizyjny. W latach 90. stał się idolem nastolatek.
Jest jedynakiem, w którego żyłach płynie krew portorykańsko-węgierska ze strony ojca i w połowie włoska ze strony matki. Jego ojciec Freddie Prinze był komikiem; popełnił samobójstwo, gdy jego syn miał zaledwie dziesięć miesięcy. Wychowywany przez matkę Katherine Elaine Cochrane i babcię, dorastał w Albuquerque w Nowym Meksyku. Tam, w roku 1994, ukończył La Cueva High School. Wakacje spędzał w Portoryko u swojej babci Marii.

Zadebiutował na szklanym ekranie rolą szkolnego punka w serialu ABC Family Matters (1995). Stał się gwiazdą hollywoodzkiego kina, grając czarującego poczciwca w takich filmach jak horror Koszmar minionego lata (1997), jego sequel Koszmar następnego lata (1998) czy komedia romantyczna Cała ona (1999) z Rachael Leigh Cook, która przyniosła mu dwie nagrody: Blimp Award i Teen Choice Award w dwóch kategoriach.

W 1996 roku odebrał nagrodę Mr. Złotych Globów.

Wystąpił w teledyskach: „Land Of A Million Drums” grupy Outkast, „Don’t Wanna Think About You” zespołu Simple Plan i razem z Rachael Leigh Cook w wideoklipie do piosenki „Kiss Me” zespołu Sixpence None the Richer.

Życie prywatne
Po romansie z Kimberly McCullough (1996-1997), od 13 kwietnia 2001 roku spotykał się z aktorką Sarah Michelle Gellar, z którą wziął ślub 1 września 2002. 19 września 2009 przyszła na świat ich córka Charlotte Grace. Mają także syna Rocky Jamesa urodzonego 23 września 2012 roku.

Filmografia
scenariusz
2005-2006: Freddie
2001-2004: Pokolenie mutantów (Mutant X)

obsada aktorska
2008: Jack i Jill kontra reszta świata jako Jack
2007: Delgo jako Delgo (głos)
2007: Happy Wkręt jako Rick (głos)
2006: Brooklyn Rules
2005-2006: Freddie (serial TV) jako Freddie
2005: Robot Chicken (serial TV) jako Fred
2005: Ryzykant (The Shooting Gallery) jako Jericho
2004-2005: Boston Legal (serial TV) jako Donny
2004: Scooby-Doo 2: Potwory na gigancie (Scooby Doo 2: Monsters Unleashed) jako Fred ‚Freddy’ Jones
2003: Kim Kolwiek: było, jest i będzie (Kim Possible: A Sitch in Time) jako Future Jim & Tim (głos)
2002: Przyjaciele (Friends, serial TV) jako Sandy
2002: Frasier (serial TV) jako Mike
2002: Scooby-Doo jako Fred Jones
2001: Bez pamięci (Head Over Heels) jako Jim Winston
2001: Letnia przygoda (Summer Catch) jako Ryan Dunne
2000: Tam, gdzie ty (Down to You) jako Alfred Connelly
2000: Dziewczyny i chłopaki (Boys and Girls) jako Ryan Walker
1999: Królewski pieniądz (Money Kings)
1999: Nieprzerwana akcja – Wing Commander (Wing Commander) jako Christopher ‚Maverick’ Blair
1999: Cała ona (She’s All That) jako Zach Siler
1998: Vig jako Tony
1998: Koszmar następnego lata (I Still Know What You Did Last Summer) jako Ray Bronson
1997: Koszmar minionego lata (I Know What You Did Last Summer) jako Ray Bronson
1997: Iskierka (Sparkler) jako Brad
1997: Detention: The Siege at Johnson High jako Aaron Sullivan
1997: Upiorne święto (The House of Yes) jako Anthony
1996: Miłość z Marzeń (To Gillian on Her 37th Birthday) jako Joey Bost
1996: Too Soon for Jeff jako Jeff
1995: Family Matters (serial TV) jako Chuligan

producent wykonawczy
2005-2006: Freddie
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 114 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*