Salma Hayek i Josh Lucas


hayek-lucasSalma Hayek i Josh Lucas byli parą od 2003 do 2005 roku.

Partnerzy:
Salmy
Edward Atterton 1997-99
Edward Norton 1999-03
Josh Lucas 2003-05
François Pinault 2006 do dzisiaj
ślub 14 02 2009
Josha
Salma Hayek 2003-05
Connie Nielsen 2004
Liliana Dominguez 2004
Heather Graham 2004-05
Alexa Davalos 2006-08
Rachel McAdams 2009
Jessica Lucas 2011 do dzisiaj
ślub 13 03 2012

Biografia Salmy
Salma Hayek a właściwie Salma Valgarma Hayek Jiménez-Pinault (ur. 2 września 1966 w Coatzacoalcos) – jedyna pochodząca z Meksyku aktorka, która zrobiła karierę w Hollywood. Ze strony ojca ma korzenie libańskie. Mówi płynnie czterema językami: angielskim, hiszpańskim, portugalskim i arabskim.
Początkowo grała w meksykańskich telenowelach, dzięki czemu zyskała ogromną popularność w swym kraju. W 1993 wyjechała do Kalifornii, gdzie grała podrzędne role. W 1995 zagrała Carolinę u boku Antonio Banderasa w filmie Desperado, dzięki czemu zaistniała w Stanach. Potem posypały się kolejne role, m.in. w Dogmie, Polubić czy poślubić, czy Bardzo dzikim Zachodzie. Jej życiowa rola to Frida z 2002. W filmie tym zagrała znakomicie meksykańską malarkę Fridę Kahlo. Potem zagrała jeszcze w drugiej części Desperado oraz w komedii kryminalnej Po zachodzie słońca (2004).
W lutym 2004 roku Salma została międzynarodową twarzą firmy kosmetycznej Avon. Produktami reklamowanymi przez Hayek jest głównie seria zapachowa Today Tomorrow Always.
Salma Hayek była związana m.in. z Edwardem Nortonem i Joshem Lucasem. 14 lutego 2009 zawarła związek małżeński z Francois Henri Pinaultem – prezesem firmy PPR, synem miliardera Francois Pinaulta.
21 września 2007 roku przyszła na świat jej córka – Valentina Paloma.

Filmografia
reżyser
Zdarzył się cud (The Maldonado Miracle, 2003)
aktorka
Nuevo amanecer, Un (1988) jako Fabiola
Teresa (1989-1991) jako Teresa
Życie jak sen (Dream On, 1990-1996) jako Carmela (1992)
Moje szalone życie (Mi vida loca, 1993) jako Donna
The Sinbad Show (1993-1994) jako Gloria Contreras (1993)
Wyścigowcy (Roadracers, 1994) jako Donna
Cztery pokoje (Four Rooms, 1995) jako TV dancer
Desperado (1995) jako Carolina
Czysta gra (Fair Game, 1995) jako Rita
Zaułek cudów (Callejón de los milagros, El, 1995) jako Alma
Follow Me Home (1996)
Ścigani (Fled, 1996) jako Cora
Od zmierzchu do świtu (From Dusk Till Dawn, 1996) jako Santanico Pandemonium
Vuelo del águila, El (1996) jako Juana Cata
Polubić czy poślubić (Fools Rush In, 1997) jako Isabel Fuentes
The Hunchback (1997) jako Esmeralda
Sistole Diastole (1997) jako Carmelita
Szaleństwa miłości (Breaking Up, 1997) jako Monica
Valentino (The Velocity of Gary, 1998) jako Mary Carmen
Oni (The Faculty, 1998) jako Siostra Harper
Klub 54 (54, 1998) jako Anita Randazzo
Bardzo dziki zachód (Wild Wild West, 1999) jako Rita Escobar
Dogma (1999) jako Serendipity
Nie ma kto pisać do pułkownika (Coronel no tiene quien le escriba, El, 1999) jako Julia
Łańcuch szczęścia (Chain of Fools, 2000) jako Sierżant Meredith Kolko
Co za życie (Gran vida, La, 2000) jako Lola
Timecode (2000) jako Rose
Hotel (2001) jako Charlee Boux
Czas motyli (In the Time of the Butterflies, 2001) jako Minerva
Frida (2002) jako Frida Kahlo
Pewnego razu w Meksyku: Desperado 2 (Once Upon a Time in Mexico, 2003) jako Carolina
Zdarzył się cud (The Maldonado Miracle, 2003)
Mali agenci 3D: Trójwymiarowy odjazd (Spy Kids 3-D: Game Over, 2003) jako Cesca Giggles
Po zachodzie słońca (After the Sunset, 2004) jako Lola Burdette
Murphy’s Law (2005) jako Murphy
Sian Ka’an (2005) jako Maria (głos)
Samotne serca (2006) jako Martha Beck
Pytając o miłość (Ask the Dust, 2006) jako Camilla Lopez
SEXiPISTOLS (Bandidas, 2006) jako Sara
Across the Universe 2007 jako Bang Bang Shoot Shoot Nurse – śpiewajaca pielęgniarka
The Vampire`s Assistant 2009
Grown Ups ( 2010 ) jako Roxanne Chase-Feder

producent
Frida (2002)
Murphy’s Law (2005)
aktorka gościnnie
Nurses (1991-1994) jako Yolanda Cuevas
Street Justice (1991-1993) jako Andrea
Action (1999-2000) jako ona sama
producent wykonawczy
Czas motyli (In the Time of the Butterflies, 2001)
Zdarzył się cud (The Maldonado Miracle, 2003)
Brzydula Betty (2006)

Nagrody
1996 Desperado (nominacja) Saturn najlepsza aktorka drugoplanowa
2000 Dogma (nominacja) Złota Malina najgorsza aktorka drugoplanowa
2000 Bardzo dziki Zachód (nominacja) Złota Malina najgorsza aktorka drugoplanowa
2003 Frida (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka w dramacie
2003 Frida Nagroda Jury Złota Kamera najlepsza aktorka
2003 Frida (nominacja) BAFTA najlepsza główna rola kobieca BAFTA
2003 Frida (nominacja) Oscar najlepsza aktorka

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Josha

Josh Lucas (ur. 20 czerwca 1971 roku w Little Rock w stanie Arkansas) – amerykański aktor i producent filmowy i telewizyjny.
Jest najstarszym z czworga dzieci lekarza Szpitalnego Oddziału Ratunkowego Dona Maurera i pielęgniarki/akuszerki Michelle LeFevre, ma dwie młodsze siostry i młodszego brata Devina (ur. 6 stycznia 1977). W czasie jego narodzenia, jego rodzice przebywali w Rezerwacie Indian. Ze względu na hippisowską polityczną działalność rodziców, w okresie dzieciństwa podróżował po południowych stanach Ameryki. W ciągu trzynastu lat zmieniał miejsce zamieszkania ponad trzydzieści razy, gdy wreszcie rodzina osiedliła się w Tacoma w stanie Waszyngton. Uczęszczał do Kopachuck Middle School, zanim w 1989 roku ukończył Gig Harbor High School w Waszyngtonie. Uczęszczał do szkoły dramatycznej przy Uniwersytecie Stanu Waszyngton w Pullman.
Swoją karierę aktorską zapoczątkował gościnnym udziałem w sitcomie Fox Prawdziwe kolory (True Colors, 1990) i serialu familijnym ABC Dzień za dniem (Life Goes On, 1990). Pierwsze kroki w zawodzie stawiał także na planie dramatu telewizyjnego ABC Klasa ’61 (Class of ’61, 1993) u boku Dana Futtermana i Clive’a Owena, serialu australijskim McGregorowie (Snowy River: The McGregor Saga, 1993) jako Luke McGregor z udziałem Guya Pearce’a oraz dwóch produkcjach kinowych – Alive, dramat w Andach (Alive, 1993) u boku Ethana Hawke, Illeany Douglas i Danny’ego Nucci oraz komedii Tata na wagarach (Father Hood, 1993) z Patrickiem Swayze i Halle Berry.
Występował na scenie off-Broadwayu w spektaklu Spalding Gray: Opowieści pozostawione dla opowiedzenia (Spalding Gray: Stories Left to Tell), w 2005 roku pojawił się na scenie broadwayowskiej Ethel Barrymore Theatre w sztuce Tennessee Williamsa Szklana menażeria oraz Escape: 6 Ways to Get Away, Corpus Christi w Manhattan Theatre Club (1998), Co się nie zdarza (What Didn’t Happen) i przedstawieniu Oscara Wilde’a Portret Doriana Graya (The Picture of Dorian Grey).
Powrócił na duży ekran w roli chamskiego młodego kochanka Amerykanki w Chinach w komedii romantycznej Niespokojny (Restless, 1998). Zagrał postać jednego z kohorty Wall Street w thrillerze American Psycho (2000). Można go było zobaczyć w takich filmach, jak Na samym dnie (The Deep End, 2001), gdzie wcielił się w postać romansującego z nastolatkiem właściciela klubu dla gejów, Piękny umysł (A Beautiful Mind, 2001), Hulk (The Hulk, 2003) i Wonderland (2003). Jego kreacja zniechęcanego małżonka w komedii romantycznej Dziewczyna z Alabamy (Sweet Home Alabama, 2002) z Reese Witherspoon została uhonorowana nagrodą Teen Choice.

Spotykał się z Salmą Hayek (2004) i Heather Graham (2004-2005) oraz z Rachel McAdams.

Ciekawostki
Ma 182 cm wzrostu.
Odrzucił rolę policjanta Toma Lone’a w filmie Kobieta-Kot (Catwoman, 2004) z Halle Berry i Sharon Stone, którą zagrał Benjamin Bratt oraz postać Tada Hamiltona w komedii romantycznej Wygraj randkę (Win a Date with Tad Hamilton!, 2004) z Kate Bosworth, którą ostatecznie powierzono Joshowi Duhamelowi.

Filmografia
Dziecię ciemności, dziecię światłości (Child of Darkness, Child of Light, 1991) jako John L. Jordan III
McGregorowie (Snowy River: The McGregor Saga, 1993-1996) jako Luke McGregor
Tata na wagarach (Father Hood, 1993) jako Andy
Alive, dramat w Andach (Alive, 1993) jako Felipe Restano
Class of ’61 (1993) jako George Armstrong Custer
Tata na wagarach (Father Hood, 1993) jako Andy
West Point. Rocznik ’61 (Class Of 61, 1993) jako George Armstrong Custer
Gorączka nocy: Kwestia sprawiedliwości (In the Heat of the Night: A Matter of Justice, 1994) jako Todd Walker
Przeklęty (Thinner, 1996) jako Pielęgniarz
Zbuntowana załoga (True Blue, 1996) jako Dan Warren
Minotaur (1997) jako G.R.
The Definite Maybe (1997) jako Eric Traber
Restless (1998) jako Jeff Hollingsworth
Czas zbiorów (Harvest, 1998) jako Clay Upton
The Dancer (2000) jako Stephane
Możesz na mnie liczyć (You Can Count on Me, 2000) jako Rudy Colinski
Przekleństwo wyspy (The Weight of Water, 2000) jako Rich Janes
Drop Back Ten (2000) jako Tom White
American Psycho (2000) jako Craig McDermott
Piękny umysł (A Beautiful Mind, 2001) jako Martin Hansen
Gdy zjawią się obcy (When Strangers Appear, 2001) jako Peter
Na samym dnie (The Deep End, 2001) jako Darby Reese
Dziewiąta sesja (Session 9, 2001) jako Hank
Four Reasons (2002) jako Chłopak
Coastlines (2002) jako Eddie Vance
Dziewczyna z Alabamy (Sweet Home Alabama, 2002) jako Jake Perry
Hulk (The Hulk, 2003) jako Glenn Talbot
Wonderland (2003) jako Ron Launius
Wakacje Waltera (Secondhand Lions, 2003) jako Dorosły Walter
Mroczne dziedzictwo (Undertow, 2004) jako Deel Munn
Na zakręcie (Around the Bend, 2004) jako Jason
Niewidzialny (Stealth, 2005) jako Porucznik Ben Gannon
Niedokończone życie (Unfinished Life, An, 2005) jako Szeryf Crane Curtis
Empire Falls (2005) jako Max Roby (młodszy)
Posejdon (Poseidon, 2006) jako John Dylan
Droga sławy (Glory Road, 2006) jako trener Don Haskins
Miłość naznaczona śmiercią (Death in Love, 2008) jako najstarszy syn
Tell-Tale (2009) jako Terry
Stolen (2009) jako Matthew Wakefield
Peacock (2010) jako oficer Tom McGonigle
Little Murder (2010) jako Ben Chaney
Och, życie (Life as We Know It, 2010) jako Sam

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 203 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *