Rozwód Evy Longorii i Tony Parkera stał się faktem

longoria-parkerEva Longoria i Tony Parker rozwiedli się. Rozwód został sfinalizowany w Teksasie w dniu 28 stycznia 2011.
Aktorka Eva Longoria złożyła 17 listopada 2010 roku pozew rozwodowy w sądzie Los Angeles, teraz sąd oficjalnie orzekł koniec ich małżeństwa.
Po tym jak gwiazda serialu “Gotowe na wszystko” złożyła dokumenty rozwodowe, jej mąż Tony Parker postanowił odwdzięczyć się tym samym. Gwiazdor koszykówki i raper złożył własny pozew w sądzie stanu Teksas.
“To naprawdę ogromny smutek, że po 7 wspólnych latach Tony i ja zdecydowaliśmy się rozwieść. Bardzo się kochamy i modlimy się, żeby każde z nas było szczęśliwe” oświadczyli byli już małżonkowie podczas rozstania.

Eva i Tony byli małżeństwem od 6 lipca 2007 (ślub kościelny odbył się w paryskim kościele Saint-Germain-l’Auxerrois, w królewskiej kaplicy w Pałacu Luwru następnego dnia. Po uroczystej ceremonii zaślubin, nastąpiło wystawne przyjęcie, które miało miejsce na zamku Vaux-Le-Vicomtedniu
Zaręczeni byli od 30 listopada 2006

Biografia Evy

Eva Jacqueline Longoria – amerykańska modelka i aktorka.
Najbardziej znana z roli w serialu telewizyjnym Gotowe na wszystko oraz w komedii Nawiedzona narzeczona. Obecnie jest twarzą firmy kosmetycznej L’Oréal Paris oraz lodów Magnum. Od 2007 roku prezentuje nową kolekcję sportowo-wakacyjną Bebe Sport.
Córka Enrique Longorii Jr. oraz Elly Evy Mireles. Wychowywała się w katolickiej rodzinie meksykańskiego pochodzenia wraz z trzema starszymi siostrami – Elizabeth, Emily i Esmeraldą. W roku 1997 wybrano ją Miss Corpus Christi USA.
Po ukończeniu szkoły średniej zapisała się na Texas A&M University w Kingsville, gdzie zdobyła licencjat (Bachelor of Science) z kinezjologii. Po college’u miała robić karierę naukową, jednak wcześniej wzięła udział w konkursie talentów, który zawiódł ją aż do Los Angeles. Tam początkowo miała problemy z otrzymaniem jakiekolwiek roli. Przełomowym momentem był angaż do popularnej opery mydlanej braci Bell Żar młodości. Dzięki temu serialowi szersza publiczność oraz producenci filmowi docenili jej umiejętności aktorskie. Dużą popularność zdobyła dzięki roli w serialu Gotowe na wszystko; wcieliła się w nim w rolę Gabrielle Solis.
Magazyn Maxim uczcił setne wydanie numeru budując wielką okładkę z jej wizerunkiem w skąpym bikini na pustyni w Las Vegas. Eva Longoria Parker została wybrana przez czytelników pisma najseksowniejszą kobietą świata. Replika okładki miała wymiary 23 na 34 metry[1].
6 marca 2008 roku otworzyła własna restaurację BESO (w języku hiszpańskim pocałunek) w West Hollywood.

Życie prywatne
Od 2002 do 2004 roku była żoną występującego w serialu General Hospital aktora Tylera Christophera. Przedstawiała się wtedy jako Eva Longoria Christopher. Jej następnym mężem (od 7 lipca 2007 roku) był Tony Parker – koszykarz występujący w NBA w zespole San Antonio Spurs. Od 6 września 2009 kibicuje mu w Gdańsku podczas EuroBasketu, który odbywa się się w Polsce[potrzebne źródło]. 20 września 2009 pojawiła się w katowickim Spodku, gdzie Francja podejmowała Chorwację. Po meczu para odleciała do USA.
16 listopada 2010 roku, aktorka złożyła pozew o rozwód. Rozwiodła się z Tonym Parkerem.

Filmografia
2009: Foodfight! jako pani X (głos)
2008: Ciało bardzo niepedagogiczne jako Rebecca
2008: Nawiedzona narzeczona jako Kate
2007: Dziewczyna moich koszmarów jako Consuela
2006: Strażnik (The Sentinel) jako Jill Marin
2005: Ciężkie czasy (Harsh Times) jako Sylvia
2005: Hustler’s Instinct jako Vanessa Santos
2004: Señorita Justice
2004: Medium (The Dead Will Tell) jako Jeanie
2004: Carlita’s Secret jako Carlita
od 2004: Gotowe na wszystko (Desperate Housewives) jako Gabrielle Solis
2003: Snitch’d jako Gabby
2003-2004: Obława (Dragnet) jako Detektyw Gloria Duran (2003)
2001-2003: Żar młodości (The Young and the Restless) jako Isabella Braña

Nagrody
2007 People’s Choice Awards
2007 Bambi Awards
2005 Screen Actors Guild Awards
2004 Hollywood Life’s

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Tonego

William Anthony (Tony) Parker, II (ur. 17 maja 1982 w Brugii), reprezentant Francji w koszykówce, oraz gracz ligi NBA.
Tony Parker to również francuski raper. Jego słynna piosenka to “Balance Toi”. W teledysku do tego hitu wystąpiła jego była żona – Eva Longoria.

Początek kariery w NBA
W drafcie 2001 został wybrany z numerem 28 przez San Antonio Spurs. Zespół po odejściu Averego Johnsona był osłabiony na pozycji numer 1. Na początku pobytu w Teksasie, Parker rywalizował o miejsce w pierwszej piątce z Antonio Danielsem. Na początku regular season, w jednym ze spotkań zdobył 22 punkty. Po tym spotkaniu na stałe zagościł w wyjściowym składzie. Podczas Rookie Challenge 2002 reprezentował barwy ówczesnych debiutantów, którzy pokonali drugoroczniaków 103-97. Sezon 2001/2002 zakończył ze średnią 9.2 pkt, oraz 4.3 asyst. Rozegrał 77 spotkań, w tym 72 w pierwszej piątce. W play-offs zaliczył lepsze statystyki. Zdobywał średnio 15,5 punktów w każdym z 10 rozegranych przez San Antonio Spurs spotkań.

Sezon 2002/2003 i mistrzostwo
Podczas przerwy międzysezonowej Parker pracował nad siłą fizyczną, by móc rywalizować z silniejszymi zawodnikami na swojej pozycji. Dzięki temu w sezonie 2002-2003 stał się drugim strzelcem ekipy, zdobywając średnio 15.5 punktów na mecz. Był najlepszym asystującym – 5.3 asyst na mecz. 31 stycznia 2003 roku w spotkaniu z Orlando Magic zanotował aż 13 asyst. 3 razy w trakcie sezonu zdobył aż 32 punkty w meczu. Bardzo często rozstrzygał losy meczu rzutami, lub podaniami otwierającymi drogę do kosza w ostatnich sekundach. Po sezonie regularnym Parker prezentował dobre notowanie w playoffs. W finale zachodu, w którym San Antonio Spurs spotkało się z Dallas Mavericks, Francuz zdobywał średnio 16 punktów i miał 4 asysty. Drużyna Parkera zwyciężyła rywali 4:2 i awansowała do finału, gdzie czekała już ekipa New Jersey Nets z Jasonem Kiddem na czele. Ekipa Spurs znów okazała się zwycięska 4:2 i zdobyła tytuł mistrza NBA.

Kolejne sezony
W sezonie 2003/2004, Parker wystąpił w 75 spotkaniach, wszystkie rozpoczynając na parkiecie. Zdobywał średnio 14.7 punktów i miał 5.5 asyst. W fazie playoffs zdobywał najwięcej punktów w swojej karierze. Średnio ponad 18, ale jego ekipa odpadła już w półfinale zachodu, przegrywając z Los Angeles Lakers 2:4. Przy stanie rywalizacji 2:2 San Antonio przegrało spotkanie jednym punktem.

W sezonie zasadniczym 2004/2005 Parker rozegrał aż 80 spotkań. Zdobywał średnio 16.6 punktów i miał ponad 6 asyst. Do playoff zespół San Antonio Spurs przystąpił z drugiego miejsca. W pierwszej rundzie pokonał Denver Nuggets 4:1. W półfinale ekipa z Teksasu okazała się lepsza od Seattle Supersonics. W finale konferencji wszyscy spodziewali się długiej rywalizacji. Okazało się inaczej. Wyższość ekipy Parkera musiała uznać drużyna Phoenix Suns.

Finał NBA 2005
W finale na ekipę Spurs czekał team Detroit Pistons. Obie drużyny na koniec sezonu zasadniczego zajmowały w swoich konferencjach 2 pozycję. W pierwszym spotkaniu Parker na boisku przebywał najdłużej, bo aż 41 minut. Zdobył 15 punktów, trafił 7 rzutów z gry. Jego drużyna wygrała 84-69. W drugim spotkaniu, po raz kolejny San Antonio Spurs zwyciężyło. Tym razem wyżej, bo 97-76. Parker trafił 6 z 9 rzutów i zdobył 12 punktów. Na kolejne dwa spotkania finały przeniosły się do Detroit. Gospodarze wygrali 96-79 i wrócili do gry o tytuł. Na nic się zdała postawa Parkera w tym meczu – 21 punktów. Dwa dni później Pistons doprowadzili do wyrównania. Rozbili gości 102-71. Tony Parker zdobył 12 punktów i miał 4 asysty. Spotkanie numer 5 odbywało się w San Antonio. Gospodarze zwyciężyli jednym punktem, po dogrywce. Detroit Pistons w meczu szóstym wyrównało stan finałów na 3:3. O tym kto zdobędzie tytuł miało zadecydować ostatnie spotkanie. We wszystkich wcześniejszych wygrywali gospodarze. 7 spotkanie odbywało się w San Antonio i gospodarze znów okazali się lepsi. Spurs wygrali 81-74. Tony Parker zdobył 8 punktów i zaliczył 3 asysty. W całej fazie playoff Parker zdobywał średnio 17.2 punktów.

Sezony 2005/2006 i 2006/2007
W sezonie 2005/2006 Parker zdobywał średnio ponad 19 punktów, do tego miał 5,5 asysty. Jego drużynie nie udało się obronić tytułu. W półfinale konferencji, przegrali z Dallas Mavericks 3:4.
W sezonie 2006/2007 Parker notuje 19 punktów na mecz i 5,5 asysty. Jego drużyna awansowała do fazy playoffs. I w finale NBA pokonała Cleveland Cavaliers 4-0, a Parker został uznany MVP finałów.

Statystyki Legenda
M Mecze   S5  Pierwsza piątka  MPG  Minuty na mecz
FG%  Celność rzutów z pola  3P%  Celność rzutów “za 3”  FT%  Celność rzutów wolnych
RPG  Zbiórki na mecz  APG  Asysty na mecz  SPG  Przechwyty na mecz
BPG  Bloki na mecz  PPG  Punkty na mecz

Stan na koniec sezonu 2008/09
Sezon regularny  Sezon Drużyna M S5 MPG FG% 3P% FT% RPG APG SPG BPG PPG
2001/02 San Antonio 77 72 29,4 41,9% 32,3% 67,5% 2,6 4,3 1,2 0,1 9,2
2002/03 San Antonio 82 82 33,8 46,4% 33,7% 75,5% 2,6 5,3 1,2 0,1 15,5
2003/04 San Antonio 75 75 34,4 44,7% 31,2% 70,2% 3,2 5,5 0,8 0,1 14,7
2004/05 San Antonio 80 80 34,2 48,2% 27,6% 65% 3,7 6,1 1,2 0,1 16,6
2005/06 San Antonio 80 80 33,9 54,8% 30,6% 70,7% 3,3 5,8 1,0 0,1 18,9
2006/07 San Antonio 77 77 32,5 52% 39,5% 78,3% 3,2 5,5 1,1 0,1 18,6
2007/08 San Antonio 69 68 33,5 49,4% 25,8% 71,5% 3,2 6,0 0,8 0,1 18,8
2008/09 San Antonio 72 71 34,1 50,6% 29,2% 78,2% 3,1 6,9 0,9 0,1 22,0

Playoffy  Sezon Drużyna M S5 MPG FG% 3P% FT% RPG APG SPG BPG PPG
2001/02 San Antonio 10 10 34,1 45,6% 37% 75% 2,9 4,0 0,9 0,1 15,5
2002/03 San Antonio 24 24 33,9 40,3% 26,8% 71,3% 2,8 3,5 0,9 0,1 14,7
2003/04 San Antonio 10 10 38,6 42,9% 39,5% 65,7% 2,1 7,0 1,3 0,1 18,4
2004/05 San Antonio 23 23 37,3 45,4% 18,8% 63,2% 2,9 4,3 0,7 0,1 17,2
2005/06 San Antonio 13 13 36,5 46% 22,2% 81% 3,6 3,8 1,0 0,1 21,1
2006/07 San Antonio 20 20 37,6 48% 33,3% 67,9% 3,4 5,8 1,1 0,0 20,8
2007/08 San Antonio 17 17 38,5 49,7% 35,0% 75,3% 3,7 6,1 0,9 0,1 22,4
2008/09 San Antonio 5 5 36,2 54,6% 21,4% 71% 4,2 6,8 1,2 0,2 28,6

Rekordy  Statystyka Data Przeciwko Źródło
Punkty: 55 5 listopada 2008 Minnesota Timberwolves [1]
Zbiórki: 10 3 razy —
Zbiórki w ataku: 3 6 razy —
Zbiórki w obronie: 9 2 razy —
Asysty: 15 8 grudnia 2006 Los Angeles Clippers [2]
Bloki: 2 25 lutego 2008 Atlanta Hawks [3]
Przechwyty: 6 3 marca 2004 Seattle SuperSonics [4]
Minuty: 53 9 kwietnia 2005 Los Angeles Clippers [5]

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 25 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *