Rob Morrow i Debbon Ayer

morrow-ayerRob i Debbon są parą od 1997 r, a małżeństwem od października 1998 r.

Biografia Roba
Rob Morrow (ur. 21 września 1962 r. w New Rochelle w stanie Nowy Jork), amerykański aktor. Najbardziej znany dzięki roli dr. Joela Fleischmana, nowojorskiego lekarza zmuszonego do wyjazdu na Alaskę, w serialu “Przystanek Alaska”.
Rola w serialu “Przystanek Alaska” przyniosła mu Złoty Glob i dwukrotną nominację do nagrody Emmy. W 1994 roku wystąpił w filmie “Quiz Show” u boku Ralpha Fiennesa, a w następnych latach pojawił się w filmach: “Matka” (1996),”Tylko miłość” (1998) i “Maze” (2000), którego jednocześnie był reżyserem, producentem i scenarzystą.

Filmografia
jako aktor
Wzór – Agent FBI Don Eppes (53 odcinki, 2005-…)
Going Shopping – Miles (2005)
Night’s Noontime – Dr. William Minor (2002)
Klub Imperatora – James Ellerby (2002)
Guru – Josh Goldstein (2002)
Życie ulicy – Kevin Hunter (2002)
Jenifer – Dr Richard Feldman (2001)
Hudson’s Law (2001)
Maze – Lyle Maze (2000)
Kłamstwo w mundurze – Jonathan Neumann (2000)
Other Voices – Jeff (2000)
Bóle porodowe – Ryan Keene (2000)
Sam the Man – Daniel Lenz (2000)
Nearly Yours (1999)
Into My Heart – Ben (1998)
Tylko miłość – Matthew Heller (1998)
Dzień w którym zastrzelono Lincolna – John Wilkes Booth (1998)
Matka – Jeff Henderson (1996)
Cena nadziei – Rick Hayes (1996)
Przystanek Alaska – Dr Joel Fleischman (96 odcinków, 1990-1995)
Quiz Show – Dick Goodwin (1994)
Saturday Night Live – Prowadzący (2 odcinki, 1980-1992)
Tattingers – Marco Bellini (1989)
Monsters (1 odcinek; 1989)
Spenser: For Hire – Danny (1 episode; 1987)
Fame – Joey Laurenzano (1 odcinek; 1985)
Wakacje w kurorcie – Ben (1985)

jako reżyser
Wzór (1 odcinek; 2006)
Joan z Arcadia (3 odcinki; 2004)
Życie ulicy (3 odcinki; 2003)
Oz (1 odcinek; 2002)
Maze (2000)
The Silent Alarm (1993)

jako producent filmowy
Maze (2000)

jako scenarzysta
The Maze (2002)
The Silent Alarm (1993)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Rob Morrow Pictures
Rob Morrownagrody(6)
nominacje: 6
Złote Globy
nominacje: 3
rok typ Nagroda kategoria
1994 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Przystanek Alaska, 1990
1993 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Przystanek Alaska, 1990
1992 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Przystanek Alaska, 1990

Emmy
nominacje: 2
rok typ Nagroda kategoria
1993 nominacja Emmy Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Przystanek Alaska, 1990
1992 nominacja Emmy Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Przystanek Alaska, 1990

Amerykańska Gildia Aktorów Filmowych
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
1995 nominacja Aktor Najlepszy zespół aktorski w serialu komediowym Przystanek Alaska, 1990

ciekawostki(7)
– Ma 178 cm wzrostu.
– Jest autorem albumu z fotografiami pt. “Northern Exposures”
– Wystąpił w telewizyjnej reklamie bananów Chiquitta (1982) i Dentyne Gum (1989) oraz jako narrator w spocie reklamowym Toyoty (2005).
– Otrzymał rolę Edwarda Douglasa w filmie „Wyspa doktora Moreau” [1996], jednak zrezygnował z udziału w filmie po tym, jak Richard Stanley został zwolniony z funkcji reżysera. Rolę Douglasa otrzymał David Thewlis.
– Na rzecz roli w “Przystanku Alaska” nauczył się grać w golfa. Od tego czasu jest wielkim fanem tego sportu.
– Świetnie jeździ na nartach. Wygrał wyścig Carlosa Bernharda w Deer Valley – narciarskim święcie gwiazd, który dał zwycięstwo jego zespołowi.
– Brał udział w kampani prezydenckiej Baraka Obamy.

Biografia Debbon Ayer

filmografia

rok Tytuł w roli
2010 Death and Cremation  Martha Leary
2006 Przyjęty Accepted Matka w sklepie obuwniczym
2004 Zakochany bez pamięci Eternal Sunshine of the Spotless Mind Matka Joela
2004  Powrót do Garden State Garden State Faye
2002 Debiutant Tadpole Jean
2000 Sam the Man  Heather
1999 Nieodparty urok Simply Irresistible Sprzedawca u Bendela
1999  Waiting Game, The  Merris
1998 Rytmy nocy Last Days of Disco, The Betty
1998  Gra na zwłokę Waiting game, The Merris
1997 Miłość jak narkotyk Addicted to Love Gwen
1997  Zdrada Devil’s Own, The Przewodnik
1996 Strzelałam do Warhola I Shot Andy Warhol Pasierbica
1994 Barcelona  Betty
1993 Ethan Frome  Młoda Ruth
1992 Jennifer 8 Jennifer Eight Amanda
1991 Bix  Vera Cox
1990 Empty Bed, An  Gość na przyjęciu

seriale
aktor Tytuł w roli ocena
2005-2010 Wzór Numb3rs Sarah Fisher (gościnnie)
2003-2005 Joan z Arkadii Joan of Arcadia Pani Waszyngton (gościnnie)
2000 D.C.  (gościnnie)
1999 Prawo i bezprawie Law & Order: Special Victims Unit Pani Douglas (gościnnie)
1999-2005  Potyczki Amy Judging Amy Kim Diehl (gościnnie)
1998-2004 Seks w wielkim mieście Sex and the City Mindy (gościnnie)

(Odwiedzono 142 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *