Rita Wilson i Tom Hanks

hanks-wilsonRita i Tom są parą od 1985 r. a małżeństwem od 1988 r. Trzy lata wcześniej grali  razem w filmie Ochotnicy. Dla Rity Hanks zmienił wyznanie z katolickiego na prawosławne.

Partnerzy:
Toma
Samantha Lewes 1975-87
ślub 24 01 1978

Biografia Toma
Tom Hanks, właśc. Thomas Jeffrey Hanks (ur. 9 lipca 1956 w Concord, Kalifornia) – amerykański aktor, reżyser i producent filmowy.
Jest drugim po Spencerze Tracy aktorem, któremu udało się zdobyć statuetkę Oscara dwa razy z rzędu[1]. Jest synem Amosa Mefforda Hanksa (pochodzenia angielsko-walijskiego) i Janet Merilyn Frager (pochodzenia głównie angielskiego). Miał niezbyt szczęśliwe dzieciństwo, większość czasu spędził w rodzinach zastępczych.
Jego przygoda z aktorstwem zaczęła się w szkole średniej. Nie mogąc dostać roli w przedstawieniu szkolnym, rzucił uczelnię i wyjechał do Cleveland, by wziąć udział w Great Lakes Shakespeare Festival. Udało mu się zaangażować do Riverside Theater, gdzie debiutował w sztuce The Taming of the Shrew (Poskromienie złośnicy). W 1980 został zaangażowany do opowiadającego o parze cwaniaków telewizyjnego serialu komediowego Bosom Buddies. Pierwsze jego role na dużym ekranie to również występy w komediach: Plusku, Wieczorze kawalerskim czy Skarbonce.

Przez wiele lat był przez krytyków uznawany za komika (pierwsza nominacja do Oscara za rolę w filmie Duży) i próby obsadzania go w innych rolach nie spotykały się z dobrym przyjęciem. Zmieniło się to dopiero w 1993 po filmie Filadelfia, w którym Tom Hanks pokazał wszystkim, że drzemie w nim również wielki talent dramatyczny. Dowodziła tego jego wielka kreacja w filmie Forrest Gump. Zarówno za jedną jak i drugą rolę został nagrodzony Oscarem. W 1996 Hanks zadebiutował jako reżyser i scenarzysta filmem Szaleństwa młodości (That Thing You Do), w którym także wystąpił. W 1999 Tom Hanks otrzymał Złoty Glob oraz czwartą nominację do nagrody Akademii za rolę kapitana Millera w filmie Stevena Spielberga Szeregowiec Ryan. Piątą nominację otrzymał w 2000 r. za rolę w filmie Cast Away: Poza światem.
Ostatnio poświęca się głównie produkcji filmów, m.in. Kompania braci (2001), Moje wielkie greckie wesele (2002), Ekspres polarny (2004), Evan Almighty (2007), My Life in Ruins (2008), Mamma Mia! (2008), Pacyfik (2010).

Życie prywatne
Wcześniej Hanks był żonaty z aktorką Samanthą Dillingham (nazwisko sceniczne Samantha Lewes) w latach 1978–1987, z tego małżeństwa ma dwoje dzieci, a syn Samanthy i Toma Colin jest również aktorem. Samantha Lewes zmarła w 2001 r. na raka kości.
Jest członkiem National Space Society i był producentem serialu pt. From the Earth to the Moon oraz Band Of Brothers dla sieci telewizyjnej HBO.
Spokrewniony z 16. prezydentem USA Abrahamem Lincolnem. Wspólnym przodkiem Lincolna i Toma Hanksa był John Hanks, ur. w 1687 roku, który był pradziadkiem matki Abrahama Lincolna – Nancy Hanks[2].
Od dzieciństwa bliski przyjaciel Bruce’a Springsteena.
Jest wielbicielem serialu Star Trek, a także fanem The Beatles i The Dave Clark Five (czego wyraz dał wprowadzając uroczyście zespół, 10 marca 2008 roku, do Rock and Roll Hall of Fame) oraz klubu angielskiej ligi piłki nożnej Aston Villa.

Filmografia
On wie że jesteś sam (He Knows You’re Alone, 1980) jako Elliot
Zagrajmy w “Lochy i potwory” (Mazes and Monsters, 1982) jako Robbie Wheeling
Wieczór kawalerski (Bachelor Party , 1984) jako Rick Gassko
Plusk (Splash, 1984) jako Allen
Ochotnicy (Volunteers, 1985) jako Lawrence Bourne III
Człowiek w czerwonym bucie (The Man with One Red Shoe, 1985) jako Richard
Zawsze, gdy mówimy żegnaj (Every Time We Say Goodbye, 1986) jako David
Skarbonka (The Money Pit, 1986) jako Walter Fielding
Nic ich nie łączy (Nothing in Common, 1986) jako David Basner
Kolor pieniędzy (Color of Money, The, 1986) jako Vincent Lauria
Dziennik sierżanta Fridaya (Dragnet, 1987) jako Pep Streebeck
Puenta (Punchline, 1988) jako Steven Gold
Duży (Big, 1988) jako Josh Baskin
Turner i Hooch (Turner & Hooch, 1989) jako Scott Turner
Na przedmieściach (The Burbs, 1989) jako Ray Peterson
Joe kontra wulkanem (Joe Versus the Volcano, 1990) jako Joe Banks
Fajerwerki próżności (The Bonfire of the Vanities, 1990) jako Sherman McCoy
Marzyciele czyli potęga wyobraźni (Radio Flyer, 1992) jako Starszy Mike
Ich własna liga (A League of Their Own, 1992) jako Jimmy Dugan
Bezsenność w Seattle (Sleepless in Seattle, 1993) jako Sam Baldwin
Filadelfia (Philadelphia, 1993) jako Andrew Beckett
Vault of Horror I (1994) jako
Forrest Gump (1994) jako Forrest Gump
Apollo 13 (1995) jako Jim Lovell
Szaleństwa młodości (That Thing You Do!, 1996) jako Mr. White
Szeregowiec Ryan (Saving Private Ryan, 1998) jako Kpt. Miller
Masz wiadomość (You’ve Got Mail, 1998) jako Joe Fox
Zielona mila (The Green Mile, 1999) jako Paul Edgecombe
Cast Away: Poza światem (Cast Away, 2000) jako Chuck Nolan
Droga do Zatracenia (Road to Perdition, 2002) jako Michael O’Sullivan
Złap mnie, jeśli potrafisz (Catch Me If You Can, 2002) jako Carl Hanratty
Ladykillers, czyli zabójczy kwintet (The Ladykillers, 2004) jako Profesor G.H. Dorr
Terminal (The Terminal, 2004) jako Viktor Navorski
Kod da Vinci (The Da Vinci Code, 2006) jako Robert Langdon
Wojna Charliego Wilsona (Charlie Wilsons War, 2007) jako Charlie Wilson
Wspaniały Buck Howard (The Great Buck Howard, 2008) jako Pan Gable
Anioły i Demony (Angels & Demons, 2009) jako Robert Langdon
Seriale  [edytuj]Bosom Buddies (1980) jako Kip “Buffy” Wilson
Z Ziemi na Księzyc (From the Earth to the Moon, 1998) (serial telewizyjny) jako Jean-Luc Despont / Gospodarz / narrator
Kompania braci (Band of Brothers, 2001) (serial telewizyjny) jako Angielski oficer
Dubbing  [edytuj]Toy Story (1995) jako Chudy (głos)
Toy Story 2 (1999) jako Chudy (głos)
Ekspres polarny (The Polar Express, 2004) jako Hero Boy / Konduktor / Ojciec / Hobo / Scrooge / Święty Mikołaj (głos)
Simpsonowie: Wersja kinowa (The Simpsons Movie, 2007) jako on sam (głos)
Toy Story 3 (2010) jako Chudy (głos)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

nagrody(50)
wygrane: 20 | nominacje: 30
Oscary
wygrane: 2 | nominacje: 3
rok typ Nagroda kategoria
2001 nominacja Oscar Najlepszy aktor pierwszoplanowy
Cast Away – poza światem, 2000
1999 nominacja Oscar Najlepszy aktor pierwszoplanowy
Szeregowiec Ryan, 1998
1995 wygrana Oscar Najlepszy aktor pierwszoplanowy
Forrest Gump (1994)
1994 wygrana Oscar Najlepszy aktor pierwszoplanowy
Filadelfia (1993)
1989 nominacja Oscar Najlepszy aktor pierwszoplanowy
Duży, 1988

Złote Globy
wygrane: 4 | nominacje: 3
rok typ Nagroda kategoria
2008 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor w komedii lub musicalu
Wojna Charliego Wilsona, 2007
2001 wygrana Złoty Glob Najlepszy aktor w dramacie
Cast Away – poza światem (2000)
1999 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor w dramacie
Szeregowiec Ryan, 1998
1995 wygrana Złoty Glob Najlepszy aktor w dramacie
Forrest Gump (1994)
1994 wygrana Złoty Glob Najlepszy aktor w dramacie
Filadelfia (1993)
nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor w komedii lub musicalu
Bezsenność w Seattle, 1993
1989 wygrana Złoty Glob Najlepszy aktor w komedii lub musicalu
Duży (1988)

BAFTA
nominacje: 3
rok typ Nagroda kategoria
2001 nominacja BAFTA Najlepszy aktor pierwszoplanowy
Cast Away – poza światem, 2000
1999 nominacja BAFTA Najlepszy aktor pierwszoplanowy
Szeregowiec Ryan, 1998
1995 nominacja BAFTA Najlepszy aktor pierwszoplanowy
Forrest Gump, 1994

Berlinale
wygrane: 1
rok typ Nagroda kategoria
1994 wygrana Srebrny Niedźwiedź Najlepszy aktor
Filadelfia (1993)

Emmy
wygrane: 1 | nominacje: 2
rok typ Nagroda kategoria
2002 wygrana Emmy Najlepsza reżyseria miniserialu, filmu telewizyjnego lub dramatycznego programu specjalnego
Kompania braci (2001)
nominacja Emmy Najlepszy scenariusz miniserialu, filmu telewizyjnego lub dramatycznego programu specjalnego
Kompania braci, 2001
1998 nominacja Emmy Najlepsza reżyseria miniserialu lub filmu telewizyjnego
Z Ziemi na Księżyc, 1998
za część I: “Can We Do This?”

Amerykańska Gildia Producentów Filmowych
wygrane: 1 | nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2011 wygrana Złoty Laur Nagroda im. Davida L. Wolpera dla najlepszego producenta pełnometrażowego filmu telewizyjnego
Pacyfik (2010)
2003 nominacja Złoty Laur Nagroda im. Darryla F. Zanucka dla najlepszego producenta filmowego
Moje wielkie greckie wesele, 2002

Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Los Angeles
wygrane: 1
rok typ Nagroda kategoria
1988 wygrana LAFCA  Najlepszy aktor pierwszoplanowy
Duży (1988)

Teen Choice
wygrane: 1
rok typ Nagroda kategoria
2001 wygrana Teen Choice Ulubiona chemia filmowa
Cast Away – poza światem (2000)
za chemię filmową między Chuckiem Nolandem a piłką do siatkówki imieniem Wilson

Amerykańska Gildia Aktorów Filmowych
wygrane: 2 | nominacje: 4
rok typ Nagroda kategoria
2001 nominacja Aktor Najlepszy aktor w roli głównej
Cast Away – poza światem, 2000
2000 nominacja Aktor Najlepszy filmowy zespół aktorski
Zielona mila, 1999
1999 nominacja Aktor Najlepszy aktor w roli głównej
Szeregowiec Ryan, 1998
Najlepszy filmowy zespół aktorski
Szeregowiec Ryan, 1998
1996 wygrana Aktor Najlepszy filmowy zespół aktorski
Apollo 13 (1995)
1995 wygrana Aktor Najlepszy aktor w roli głównej
Forrest Gump (1994)

Amerykański Instytut Filmowy
wygrane: 4
rok typ Nagroda kategoria
2005 wygrana Lista 100 najlepszych kwestii filmowych wszech czasów (rok 2005)  040. miejsce
Forrest Gump (1994)
jako Forrest Gump: “Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.”
050. miejsce
Apollo 13 (1995)
jako Jim Lovell: “Houston, we have a problem.”
054. miejsce
Ich własna liga (1992)
jako Jimmy Dugan: “There’s no crying in baseball!”
2003 wygrana Lista 100 największych bohaterów i złoczyńców wszech czasów (rok 2003) – I 049. miejsce wśród bohaterów
Filadelfia (1993)
Andrew Beckett

MTV
wygrane: 1 | nominacje: 12
rok typ Nagroda kategoria
2001 nominacja Złoty Popcorn Najlepszy aktor
Cast Away – poza światem, 2000
Najlepszy pocałunek
Cast Away – poza światem, 2000
Najlepszy zespół aktorski
Cast Away – poza światem, 2000
2000 nominacja Złoty Popcorn Najlepszy duet
Toy Story 2, 1999
1999 nominacja Złoty Popcorn Najlepszy aktor
Szeregowiec Ryan, 1998
Najlepsza scena akcji
Szeregowiec Ryan, 1998
dla Toma Hanksa i kompanii za lądowanie na plaży w Normandii
1996 nominacja Złoty Popcorn Najlepszy aktor
Apollo 13, 1995
Najlepszy duet
Toy Story, 1995
1995 nominacja Złoty Popcorn Najlepszy aktor
Forrest Gump, 1994
1994 wygrana Złoty Popcorn Najlepszy aktor
Filadelfia (1993)
nominacja Złoty Popcorn Najlepszy duet
Filadelfia, 1993
Najlepszy duet
Bezsenność w Seattle, 1993
1993 nominacja Złoty Popcorn Najlepszy pocałunek
Ich własna liga, 1992

Satelity
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2003 nominacja Złoty Satelita Najlepszy aktor w dramacie
Droga do zatracenia, 2002

Saturny
wygrane: 1 | nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
1995 nominacja Saturn Najlepszy aktor
Forrest Gump, 1994
1990 wygrana Saturn Najlepszy aktor
Duży (1988)

Stowarzyszenie Nowojorskich Krytyków Filmowych
wygrane: 1
rok typ Nagroda kategoria
2000 wygrana NYFCC Najlepszy aktor pierwszoplanowy
Cast Away – poza światem (2000)

Biografia Rity

Rita Wilson, właściwie Margarita Ibrahimoff (ur. 26 października 1958 w Los Angeles, Kalifornia) – amerykańska aktorka i producentka filmowa. Z pochodzenia grecka Pomakijka. Żona amerykańskiego aktora Toma Hanksa (od 30 kwietnia 1988). Dzieci: Chester i Truman.
Występowała w licznych rolach telewizyjnych oraz szeregu filmów fabularnych: Ochotnicy, Fajerwerki próżności, Bezsenność w Seattle, Szaleństwa młodości, Frasier, Tylko miłość, Świąteczna gorączka, Uciekająca panna młoda i Raise Your Voice. Wyprodukowała m.in. film Moje wielkie greckie wesele wg scenariusza swojej przyjaciółki Nii Vardalos.

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

filmografia
2010 Homework  Vivian Sargent
2009 Stare wygi Old Dogs Jenna
2009  To skomplikowane It’s Complicated Trisha
2009  Moja wielka grecka wycieczka My Life in RuinsElinor
2006 Beautiful Ohio  Judith Messerman
2005 Miłego dnia? Chumscrubber, The Terri Bratley
2004 Szansa na sukces Raise Your Voice Francis Fletcher
2002 Auto Focus  Anne Crane
2001 Dom Glassów Glass House, The Grace Baker
2001  Perfumy Perfume Roberta
1999 Uciekająca panna młoda Runaway Bride Ellie
1999  Tylko miłość Story of Us, The Rachel
1998 Psychol Psycho Caroline
1996 Szaleństwa młodości That Thing You Do! Marguerite
1996  Świąteczna gorączka Jingle All the Way Liz Langston
1995 Koniec niewinności Now and Then Chrissy
1994 Wariackie święta Mixed Nuts Catherine O’Shaughnessy
1993 Bezsenność w Seattle Sleepless in Seattle Suzy
1993  Rekiny Manhattanu Barbarians at the Gate Carolyne Roehm-Kravis
1990 Fajerwerki próżności Bonfire of the Vanities, The
1989 Młoda czarownica Teen Witch Tancerka
1985 Ochotnicy Volunteers Beth Wexler
1980 Nowy film Cheecha i Chonga Cheech & Chong’s Next Movie Aktorka głosy
2005 Wspaniałe Pustkowie. Spacer po Księżycu 3D Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D (głos) producent
2009 Moja wielka grecka wycieczka My Life in Ruins (producent wykonawczy)
2008 Mamma Mia!  (producent)
2008  Mamma Mia!  (producent wykonawczy)
2002 Moje wielkie greckie wesele My Big Fat Greek Wedding za ten film otrzymała nagrodę Złoty Laur oraz 2 nominacje  (producent) reżyser    2007 Trap, The we własnej osobie
1999 ‘Psycho’ Path  (ona sama)
1999  Telling the Story of Us (ona sama) seriale
2003 Moje wielkie greckie życie My Big Fat Greek Life Arianna (gościnnie)
2000 Pohamuj entuzjazm Curb Your Enthusiasm Anne Michealson (gościnnie)
1998 Z Ziemi na Księżyc From the Earth to the Moon za tę rolę otrzymała nagrodę Złoty Satelita oraz 1 nominację Susan Borman
1993-2004 Frasier  Hester Crane / Mia Preston (1999, 2001) (gościnnie)
1992-1999 Szaleję za tobą Mad About You Lindsay Krbusk (gościnnie)
1991-1993 Civil Wars  (gościnnie)
1989-1996 Opowieści z krypty Tales from the Crypt Jess (gościnnie)
1988-1991 Midnight Caller  Connie Zymak (gościnnie)
1985-1989 Na wariackich papierach Moonlighting Carla McCabe (gościnnie)
1985-1990  227  Dr Peterson (gościnnie)
1984-1992 Who’s the Boss?  Shirley (gościnnie)
1980-1982 Bosom Buddies  Cindy (gościnnie)
1972-1983 M*A*S*H  Siostra Lacey (gościnnie)
1969-1974 Brady Bunch, The  Pat Conway (gościnnie)
1968-1980 Hawaii Five-O  Mary Ellen Klane (gościnnie) producent   2003 Moje wielkie greckie życie My Big Fat Greek Life (producent wykonawczy) we własnej osobie
1996 E! True Hollywood Story (gościnnie) (ona sama)

nagrody(3)
wygrane: 2 | nominacje: 1
Amerykańska Gildia Producentów Filmowych
wygrane: 1 | nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2003 wygrana Złoty Laur Nagroda wizjonerska honorująca wyobraźnię oraz osiągnięcia artystyczne
Moje wielkie greckie wesele (2002)
nominacja Złoty Laur Nagroda im. Darryla F. Zanucka dla najlepszego producenta filmowego
Moje wielkie greckie wesele, 2002

Satelity
wygrane: 1
rok typ Nagroda kategoria
1999 wygrana Złoty Satelita Najlepsza aktorka drugoplanowa w miniserialu lub filmie telewizyjnym
Z Ziemi na Księżyc (1998)

(Odwiedzono 144 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *