Ricky Martin i Carlos Gonzalez Abella rozstali się

martin-abellaRicky Martin był w związku z Carlosem Gonzálezem-Abelli od 2010 roku. Na krótko przed ogłoszeniem związku, piosenkarz przyznał publicznie, że jest gejem. Para wspólnie wychowywała dzieci muzyka, które urodziła mu surogatka. Teraz jednak Ricky Martin znów jest singlem. Informację tę potwierdził rzecznik wokalisty w rozmowie z portalem justjared.com:

– Ricky i Carlos wspólnie zdecydowali o zakończeniu związku, jednak nadal pozostaną w przyjaźni.

Być może Ricky Martin szybko zapomni o rozstaniu – wokalista będzie miał bowiem teraz sporo pracy. Już wkrótce usłyszymy piosenkę, którą nagrał z Jennifer Lopez, oboje także przygotowują show telewizyjne, w którym wystąpią.
źródło: gala.pl

Biografia Rickyego

Ricky Martin, właściwie Enrique Martín Morales[1] (ur. 24 grudnia 1971 w San Juan) – portorykański wokalista popowy i aktor, laureat nagród Grammy i Latin Grammy, posiadacz własnej gwiazdy na Hollywood Walk of Fame, ambasador dobrej woli UNICEF[2].

Urodził się 24 grudnia 1971 w dystrykcie San Juan Hato Rey. Jest jedynym dzieckiem psychologa Enrique Martína III i księgowej Nereidy Morales. Gdy miał dwa lata, jego rodzice rozwiedli się. Jego ojciec ma troje, a matka dwoje dzieci z innych małżeństw.

Mając sześć lat zapragnął występować na scenie. W wieku dwunastu lat zyskał sławę występując w latynoamerykańskim boysbandzie Menudo, z którym pojawił się w argentyńskim serialu Por siempre amigos (1987). Mając siedemnaście lat, porzucił grupę i powrócił do Portoryko. Następnie wyjechał do Nowego Jorku i miasta Meksyku. Wystąpił jako Pablo Loredo w telenoweli Alcanzar una estrella (1990) i Alcanzar una estrella II (1991).

W 1990 rozpoczął muzyczną karierę solową, zrealizował swój pierwszy album Ricky Martin w języku hiszpańskim, a rok później nagrał singel “Fuego contra fuego”. Zdobył popularność w Meksyku, Argentynie, Chile i Stanach Zjednoczonych. Zagrał postać Enrique w dramacie muzycznym Más que alcanzar una estrella (1992). W 1993 sprzedał milion egzemplarzy swojej płyty Me amarás oraz wystąpił w sitcomie NBC Getting By (1993). W 1994 przeniósł się do Los Angeles, gdzie został zaangażowany do roli barmana Miguela Moreza w operze mydlanej ABC Szpital Miejski (General Hospital, 1994–1995). 24 czerwca 1996 zadebiutował na scenie teatru broadwayowskiego w roli siedemnastoletniego Mariusza Pontmercy w musicalu Les Misérables (na podstawie Nędzników Victora Hugo[3]. Niedługo potem ukazał się jego album Vuelve (1996). Zyskał tytuł gwiazdy na scenie muzyki latynoamerykańskiej. Jego popularność przyczyniła się do sukcesów takich artystów, jak Enrique Iglesias, Jennifer Lopez, Shakira oraz Juanes. Podczas Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej 1998 wylansował przebój “The Cup of Life”/”La Copa de la Vida”. Pierwsza anglojęzyczna płyta, Ricky Martin (1999), odniosła wielki sukces w wielu krajach, zdobywając siedem platynowych płyt, a promujący ją pierwszy singel “Livin’ la vida loca” okazał się przebojem. Ricky Martin nagrał też utwór “Be Careful (Cuidado con mi corazón)” w duecie z Madonną. Następny album, Sound Loaded (2000), wylansował takie przeboje, jak “She Bangs” i “Nobody Wants to Be Lonely” w duecie z Christiną Aguilerą. Do 2011 Martin nagrał dziewięć albumów studyjnych.

W sierpniu 2008 został ojcem synów bliźniaków, które urodziła matka zastępcza[4].
29 marca 2010 ujawnił, że jest homoseksualistą[5].

Dyskografia
Albumy studyjne

Rok Info Najwyższa pozycja Sprzedaż[2] Certyfikat
AUS AT BEL SPA FIN FRA GER ITA NL SWE SWI UK U.S. U.S. Latin
1991 Ricky Martin

  • Pierwszy album hiszpańskojęzyczny
  • Wydany: 6 listopada 1991
  • Wytwórnia: Sony Music, Columbia
    Sony Latin (reissue)
  • Format: CD, CS
Ziemia : 1,000,000[3]
1993 Me amarás

  • Drugi album hiszpańskojęzyczny
  • Wydany: 25 maja 1993
  • Wytwórnia: Sony Music, Columbia
    Sony Latin
  • Format: CD, CS, vinyl LP
Ziemia : 1,500,000[3]
1995 A medio vivir

  • Trzeci album hiszpańskojęzyczny
  • Wydany: 12 września 1995
  • Wytwórnia: Sony Latin, Columbia
  • Format: CD, CS
22 35 7 10 8 20 27 51 12 11 Ziemia : 7,000,000[3]
Stany Zjednoczone: 500,000+
Francja: 300,000+
Szwajcaria: 25,000+
Finlandia: 29,363
Stany Zjednoczone: Złoto[4]
Francja: Platyna[5]
Szwajcaria: Złoto[6]
Finlandia: Złoto[7]
1998 Vuelve

  • Czwarty album hiszpańskojęzyczny
  • Wydany: 10 lutego 1998
  • Wytwórnia: Sony International, Columbia
  • Format: CD, CS
2 22 37 1 7 23 15 41 2 4 40 1 Ziemia : 9,000,000[3]Polska: 20,000+
Finlandia: 31,563
Argentyna: 300,000+
Stany Zjednoczone : Platyna[4]
Polska: Złoto[8]
Finlandia: Zloto[9]
Argentyna: Platyna[10]
1999 Ricky Martin

  • Pierwszy album anglojęzyczny
  • Wydany: 11 maja 1999
  • Wytwórnia: Columbia
  • Format: CD, CS
1 3 16 1 1 21 2 20 18 3 2 2 1 Ziemia : 20,000,000[3]
Wielka Brytania : 300,000+
Australia: 210,000+
Kanada: 1,000,000+
Niemcy: 250,000+
Nowa Zelandia: 120,000+
Polska: 40,000+
Szwecja: 80,000+
Stany Zjednoczone : 7x Platyna[4]
Wielka Brytania : Platyna[11]
Australia: 3x platyna[12]
Austria: Złoto[13]
Kanada: Diament[14]
Niemcy: Złoto[15]
Nowa Zelandia: 8x Platyna[16]
Polska: Platyna[17]
Szwecja: Platyna[18]
2000 Sound Loaded

  • Drugi album anglojęzyczny
  • Wydany: 26 grudnia 2000
  • Wytwórnia: Columbia
  • Format: CD, CS
3 23 32 3 11 46 17 10 38 3 4 14 4 Ziemia : 14,000,000[3]
Stany Zjednoczone: 2,000,000+
Wielka Brytania: 300,000+[11]
Kanada: 300,000+
Hiszpania: 200,000+
Polska: 20,000+[8]
Stany Zjednoczone:2x Platyna[4]
Wielka Brytania: Platyna[11]
Kanada: 3x Platyna
Hiszpania: 2x Platyna
Polska: Złoto[8]
2003 Almas del silencio

  • Piąty album hiszpańskojęzyczny
  • Wydany: 20 maja 2003
  • Wytwórnia: Sony International, Columbia
  • Format: CD, CS
21 28 34 2 9 35 17 3 28 17 2 12 1 Ziemia: 5,000,000[3]
Argentyna: 40.000+
Hiszpania: 100,000+
Meksyk: 75,000+
Stany Zjednoczone: Platyna[4]
Argentyna: Platyna[19]
Hiszpania: Platyna
Meksyk: Złoto
2005 Life

  • Trzeci album anglojęzyczny
  • Wydany: 11 października 2005
  • Wytwórnia: Columbia
  • Format: CD, digital download
44 60 47 8 34 61 57 14 26 34 17 40 6 Ziemia : 3,000,000[3]
Stany Zjednoczone: 400,000+
Argentyna: 40,000+
Meksyk: 60,000+
Argentyna: Platyna[20]
Meksyk: Złoto[21]
2011 Música + Alma + Sexo

  • Pierwszy album dwujęzyczny
  • Wydany: 31 stycznia 2011
  • Wytwórnia: Columbia
  • Format: CD, digital download
82 3 52 49 3 1 Stany Zjednoczone: 100,000+Meksyk: 30,000+ Meksyk: Złoto
Rok Informacje o albumie AUS AT BEL SPA FIN FRA GER ITA NL SWE SWI UK U.S. U.S. Latin Sprzedaż Certyfikat
“—” pozycja nie wydana bądź nie notowana.

Single

Rok Tytuł Najwyższa pozycja Album
US US Latin UK FRA GER SPA CH SWE FIN ITA AUS
1991 “Fuego contra fuego” 3 Ricky Martin
1992 “El amor de mi vida” 8
“Vuelo” 11
1993 “Me amarás” 6 Me amarás
Que día es hoy (Self Control)” 26
1994 “Entre el amor y los halagos” 12
1995 “Te extraño, te olvido, te amo” 9 4 19 16 A medio vivir
“María” 88 6 6 1 3 11 3 3 9 1 1
1996 “A medio vivir” 36
“Fuego de noche, nieve de día”
“Cómo decirte adiós”
1997 “Volverás” 6 48
“Nada es imposible” 23
“Corazón” 20
No importa la distancia Vuelve
1998 “Vuelve” 1
La copa de la vida 45 1 29 1 1 1 1 1 11 1 1
“La bomba” 27 45 90 5 31 12 27
“Por arriba, por abajo” 33 13
“Perdido sin ti” 1
1999 “Corazonado” 20
“Livin’ la vida loca” * 1 1 1 7 6 2 3 4 5 1 4 Ricky Martin
“She’s All I Ever Had” * 2 1 18 34 21 10 9 28
“Shake Your Bon-Bon” 22 14 12 11 6 5 27
2000 “Private Emotion” (feat. Meja) 67 9 11 21 9 8 6
“She Bangs” * 12 1 3 36 34 2 7 1 3 1 3 Sound Loaded
2001 “Nobody Wants to Be Lonely” (feat. Christina Aguilera) * 13 1 4 28 5 2 2 3 4 2 8
“Loaded” * 97 19 74 18 87 14 22
“Amor” 82
2003 “Tal vez” 74 1 Almas del silencio
“Jaleo” 1 32 45 1 22 10 14 23
“Juramento” 92 11 57
“Asignatura pendiente” 5
2004 “Y todo queda en nada” 1
2005 “I Don’t Care” (feat. Fat Joe i Amerie) * 65 7 11 16 21 20 31 10 6 25 Life
Drop It on Me(feat. Daddy Yankee) 120 23
“It’s Alright” (feat. M. Pokora) * 21 4 18 17
2006 “Tu recuerdo” (feat. La Mari i Tommy Torres) 89 1 4 MTV Unplugged
2007 Pégate 11
“Con tu nombre” 47
2010 “The Best Thing About Me Is You” (feat. Joss Stone) * 74 1 25 Música + Alma + Sexo
“Shine”
2011 “Más” 13 43
“Frío” 6
“Samba” (feat. Claudia Leitte)
Single gościnne
2007 Non siamo soli” * (feat. Eros Ramazzotti) 21 32 1 3 1
2010 “Somos el mundo 25 por Haiti” 31 singel charytatywny
Rok Tytuł US US Latin UK FRA GER SPA CH SWE FIN ITA AUS Album
Single numer 1 1 12 1 2 1 3 1 2 0 5 2
Single w Top 10 2 20 5 5 4 8 7 7 8 9 5

Filmografia
1992: Más que alcanzar una estrella jako Enrique
2002: Les Diables jako Brian Rodriquez

Występy telewizyjne
2013: The Voice Australia
2012: Glee jako David Martinez (serial)
2003: Ricky Martin: En la intimidad jako on sam (program TV)
2003: Phua Chu Kang Pte Ltd jako on sam (serial)
1996: Barefoot in Paradise jako Sandoval (serial)
1994–1995: General Hospital jako Miguel Morez (serial)
1993: Getting By jako Martin (serial)
1991: Alcanzar una estrella II jako Pablo Loredo (serial)
1990: Alcanzar una estrella jako Pablo Loredo (serial)
1987: Por siempre amigos jako Ricky (serial)

Występy teatralne
Les Misérables (1996), Broadway – Marius
Evita, (2012), Broadway
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 276 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *