Piotr Machalica: jak radzi sobie po rozstaniu z Edytą Olszówką?


Machalica i OlszowkaZwiązek Piotra Machalicy i Edyty Olszówki elektryzował przed laty całą Polskę. Para rozstała się w 2007 roku, wciąż jednak utrzymują ze sobą kontakt. Ich romans wzbudzał sporo kontrowersji. Machalica był o 16 lat starszy od ukochanej. Dla niej zostawił rodzinę.

Ich relacja była niezwykle burzliwa. Para rozstawała się i wracała do siebie. Po rozpadzie związku nadal przyjaźnili się i wspierali w ciężkich chwilach, jak choćby podczas problemów Olszówki z alkoholem.

Dzisiaj dla Machalicy najważniejsze są jego wnuki. Przyznaje, że zachwycają go na każdym kroku i zrobiłby dla nich wszystko. Twierdzi, że w jego życiu na razie nie ma miejsca na miłość damsko-męską. O swojej codzienności opowiedział w rozmowie z “Faktem”. Po raz pierwszy oficjalnie odniósł się także do swojego związku z Olszówką.

Niewielu wierzyło, że uda im się rozstać z klasą. Aktor wyznał jednak, że nie było to takie trudne. Razem z byłą partnerką zrozumieli, że obydwoje są odpowiedzialni za to, co ich spotkało. Dzięki temu wciąż żyją w zgodzie.

Mimo że nie jesteśmy ze sobą już wiele lat, to mam do Edyty ogromny sentyment i szacunek. Rzadko się widujemy, ale jak już nam się uda spotkać, to wtedy bardzo lubimy ze sobą rozmawiać. (…) Mamy w swojej relacji otwartość i gdy już rozmawiamy, nie ma w tym żadnej ściemy. Nie owijamy w bawełnę – zdradził Machalica.

Rozmowy, które prowadzą nie są wyłącznie kurtuazyjną wymianą zdań. Zdarza się, że rozmawiają o swoich problemach. Chociaż Machalica coraz częściej zastanawia się, czy była partnerkę obchodzą jeszcze jego bolączki. Aktor żałuje, że medialny szum wokół jego związku z Olszówką przyczynił się do głośnego rozstania.

Gdyby tak o nas nie gadali, być może byśmy byli do teraz razem. Niestety, to była ogromna presja społeczeństwa. Moment naszego spotkania był szczególny dla nas obojga. Te plotki, które się na nasz temat pojawiały, jednak skutecznie to wszystko zabijały. Nikt, kto tego nie doświadczył, nie jest w stanie sobie wyobrazić, jak to psuje krew. Teraz już o sobie nie czytam. Kiedyś dostawałem furii. Wreszcie uznałem, że to bez sensu. Doświadczaliśmy takich sytuacji, że dziś mi się w głowie nie mieszczą. Kiedyś np. ktoś do nas się nieładnie odezwał tylko na podstawie jakiegoś artykułu na nasz temat czy plotek, które chodziły w jakichś tam kręgach. Ludzie nas nie znali, a mieli wyrobione zdania i opinie na nasz temat. Każde z nas zaczęło się zamykać i oddalać – wyznał aktor na łamach “Faktu”.

– Kobiety to jest jedna wielka tajemnica. Nie można się ich nauczyć. Poza tym ja już jestem trochę w tym wieku, że mam za sobą rozważanie kwestii, czy rozumiem kobiety albo czy one mnie rozumieją. Moje życie pokazało, że porozumienie z kobietą jest absolutnie niemożliwe. Wydaje nam się, że to porozumienie następuje, kiedy spada na nas coś takiego jak miłość. (…) Przez długi czas uchodziłem po różnych życiowych wpadkach i upadkach za niegrzecznego chłopca, co mi chyba w tych kontaktach damsko-męskich nie pomagało. A ja tak naprawdę jestem bardzo grzecznym i ułożonym facetem.
źródło: gwiazdy.wp.pl

Biografia Piotra

Piotr Machalica (ur. 13 lutego 1955 w Pszczynie) – polski aktor teatralny i filmowy, wykonawca piosenki aktorskiej.

Wywodzi się z aktorskiej rodziny. Jego ojcem był Henryk Machalica. Ma dwóch starszych braci bliźniaków: Krzysztofa, instruktora sportowego Zastalu Zielona Góra i Aleksandra, aktora Poznańskiego Teatru Nowego.

W 1981 roku ukończył warszawską PWST. Na ekranie zadebiutował w 1979 roku. Obecnie gra w Teatrze Powszechnym w Warszawie. Ponadto jest uznanym wykonawcą piosenki aktorskiej. Został nagrodzony m.in. na Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 1986. Śpiewa głównie piosenki Okudżawy i Brassensa.

Od 1 lipca 2006 roku jest dyrektorem artystycznym Teatru im. Adama Mickiewicza w Częstochowie.

Życie prywatne
Rozwiedziony z Małgorzatą, mają dwoje dzieci[1].

Odznaczenia i nagrody
Srebrny Medal Zasłużony Kulturze Gloria Artis (2005)
Odznaka Honorowa “Zasłużony Działacz Kultury” (1997)

Filmografia
Aktor
1979: Rycerz − jako mnich
1980: Punkt widzenia − jako kolega Włodka
1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy − jako Piotr Wawrzyniak (odc. 7-12)
1981: Był jazz − jako kierownik domu kultury
1983: Adopcja − jako sędzia
1983: Sny i marzenia − jako Tomasz
1984: 111 dni letargu − jako więzień w szpitalu
1984: Ceremonia pogrzebowa − jako Jan
1984: Idol − jako właściciel pokoju wynajmowanego przez Sołtana
1984: Umarłem, aby żyć − jako więzień z celi Wójcika
1985: Labirynt − jako Janusz
1985: Medium − jako Gauleiter
1985: Pan W. − jako magister
1985: Rośliny trujące − jako mecenas Juliusz, brat Adama
1985: Temida − jako Franciszek Fikus, współlokator Rumienia
1986: Bohater roku − jako redaktor Tadeusz Odyniec
1986: Maskarada − jako Włodzio
1986: Trio − jako Janusz Jóźwiak
1986: Weryfikacja − jako Olgierd
1987: Anioł w szafie − jako aktor
1987: Dorastanie − jako redaktor Zbigniew Kamiński (odc. 1, 3 i 6)
1987: Łuk Erosa − jako Zdzich Miechowski
1987: Zabij mnie glino − jako Popczyk
1987: Bez grzechu − jako doktor Syski
1988: Biesy − jako Maurycy
1988: Błąd w rachunku − jako Tomasz Sokalski
1988: Dekalog IX − jako Roman
1988: Krótki film o miłości − jako Roman
1988: Nowy Jork, czwarta rano − jako Wacek
1988: Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce − jako Piotr Nowosad
1988: Stan strachu − jako Byś
1988: Sztuka kochania − jako Olgierd Pasikonik
1990: Maria Curie − jako Jean Perrin
1991: Panny i wdowy − jako doktor Piotr (odc. 2)
1991: Panny i wdowy − jako doktor Piotr
1991: Tak tak − jako Jan Miksiński
1991: V. I. P. − jako Rafał
1991–1993: Kuchnia polska − jako Henryk Kowalczyk
1991: Kuchnia polska − jako Henryk Kowalczyk
1992: 1968. Szczęśliwego Nowego Roku − jako Henryk Kowalczyk
1992: Enak − jako Steve Good
1992: Sauna − jako Milos
1992: Smacznego telewizorku − jako ojciec
1993: Polski crash − jako komisarz Radkowski
1993: Trzy kolory. Biały − jako człowiek pod kantorem
1995: Maszyna zmian − jako ojciec Mikołaja (odc. 4)
1995: Nic śmiesznego − jako Miki
1995: Pestka − jako Paweł
1995: Sukces − jako Henryk Jakubowski
1996: Bar Atlantic − jako Poznański
1996: Maszyna zmian. Nowe przygody − jako tata Mikołaja (odc. 3)
1996: Szamanka − jako ojciec Hanki
1997: Pokój 107 − jako docent Bochniak
1998: Ekstradycja 3 − jako generał Bogusław Góra
1998: Siedlisko − jako Robert
1998: Złoto dezerterów − jako porucznik Lotka
1999: Ja, Malinowski − jako Artur Oziębło
1999: Prawo ojca − jako Robert
2000: Nieznana opowieść wigilijna − jako Skrudziak
2000: Sukces − jako Henryk Jakubowski
2000: 13 posterunek 2 − jako dyrektor szkoły (odc. 1, 20 i 26)
2001: Na dobre i na złe − jako kardiochirurg Sam, przyjaciel Burskich (odc. 82-85)
2001: Garderoba damska − jako Tadeusz Olszewski (odc. 7)
2001: Kameleon − jako Leon Kamelski
2001: Kameleon (serial) − jako Leon Kamelski
2002: Dzień świra − jako psychoanalityk
2002: Psie serce − jako Michał, mąż Ewy (odc. 5)
2003–2004: Rodzinka − jako Jerzy Leszczyński
2004: Męskie-żeńskie − jako ojciec Zosi (odc. 4)
2004: Pensjonat pod Różą − jako Andrzej Ligęza (odc. 5)
2005: Dom niespokojnej starości − jako doktor Maurycy Wiński
2006: Niania − jako krytyk Wojciech Romanowski (odc. 24)
2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami − jako lekarz
2006–2007: Dwie strony medalu − jako kardiolog Gawlik (odc. 4, 5 i 86)
2007: Świat według Kiepskich − jako nadprokurator Gnat (odc. 266)
2007–2009: Złotopolscy − jako Chris Kamieniecki
2008: Mała wielka miłość − jako ginekolog.
2008: Mała wielka miłość − jako ginekolog (odc. 2)
2008: Egzamin z życia − jako profesor Hronostaj, wykładowca Dominiki (odc. 101, 104 i 110)
2010: 15 fotografii − jako Rudek
2011: Komisarz Alex − jako Hubert Chowaniec (odc. 6)
2011: Prosto w serce − jako Andrzej Biernat, ojciec Moniki
2013: Stacja Warszawa jako szef Marcina
2014: Mur jako lekarz
2014: Great Brytania jako ojciec Magdy

Polski dubbing
1995: Pociąg do wolności – jako Lion Feuchtwanger
1998: Airline Tycoon
2001: Psy i koty − jako Butch
2005: Czerwony Kapturek – prawdziwa historia − jako Wilk
2005: Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i stara szafa − jako Aslan
2005: Kurczak Mały – jako Piotruś, Tata Obcy
2006: Garfield 2 − jako Książę
2008: Małpy w kosmosie − jako Houston
2008: Opowieści z Narnii: Książę Kaspian − jako Aslan
2010: Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świtu − jako Aslan
2011: Crysis 2 − jako pułkownik Sherman Barclay
2012: Dino mama – jako Diego
2014: Samoloty 2 – jako Puławski

Oprawa muzyczna
1989: Sztuka kochania – piosenka: W kieszeniach spodni noszę jazz
1986: Na kłopoty… Bednarski – piosenka: Tres bien, sehr gut

Dyskografia solowa
2002: Portret muzyczny: Brassens i Okudżawa, Polskie Radio
2012: Moje chmury płyną nisko, Rockers Publishing
2015: Piaskownica, Mystic Production

Gościnnie
2009: Terapia Jonasza – piosenki ze spektaklu, Luna Music
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Edyty

Edyta Olszówka (ur. 15 grudnia 1971 w Lubinie) – polska aktorka filmowa i teatralna.

Po maturze w II LO im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Koninie złożyła dokumenty na filologię hiszpańską i do łódzkiej Szkoły Filmowej, gdzie w 1994 roku ukończyła studia na wydziale aktorskim.

Na scenie zadebiutowała 17 sierpnia 1993 roku, występując w II Konkursie Teatrów Ogródkowych. Druga nagroda za Spacerek przed snem Głowackiego, przyznana przez Jury z Izabellą Cywińską i Maciejem Wojtyszką otworzyła przed studentką wrota Teatru TV.

Przyjmowała wiele ról w teatrze i filmie. Występowała gościnnie na scenach wielu miast, co zaowocowało wyróżnieniem, między innymi za Kaleki z Inishmaan w Kaliszu. Rolę w Elvisie z Marilyn doceniono we Włoszech i we Francji. Dwukrotnie nominowana do Warszawskiej Nagrody Teatralnej Feliksa. Otrzymała w 2000 roku nagrodę Byka Sukcesu. Zagrała Izę w Iwonie, księżniczce Burgunda.

Zagrała m.in. w filmach: Lejdis (2008), Sezon na leszcza, u boku Bogusława Lindy (2000), z Januszem Majewskim w Złocie dezerterów (1998), z Krzysztofem Langiem w Prowokatorze (1995), u Jerzego Stuhra w Spisie cudzołożnic (1994), a także w Psach (1992) Władysława Pasikowskiego. Wystąpiła także w wielu serialach telewizyjnych, takich jak: Taksówka z numerem 1 (2000) Jana Kidawy-Błońskiego, Ja, Malinowski (1999) Filipa Zybera, Dom – seria III (1998–2000) Jana Łomnickiego, Ekstradycja (1995) Wojciecha Wójcika i w końcu u Jerzego Gruzy w 40-latku – 20 lat później (1993). Od roku 2002 do 2010 wcielała się w postać Marii Majewskiej, współudziałowca wpływowego warszawskiego dziennika, w polsatowskim serialu Samo Życie.

W 2001 roku wystąpiła gościnnie w teledysku do utworu „Kłamstwo” Magdy Femme[1].

Otrzymała pozaregulaminową nagrodę Jury w debiucie fabularnym u Tomasza Koneckiego w Pół serio, za najlepszą rolę komediową na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Uznanie zdobyła również dzięki dubbingowi gry komputerowej The Longest Journey: Najdłuższa podróż oraz jej kontynuacji Dreamfall: The Longest Journey.

Olszówka jest aktorką Teatru Powszechnego w Warszawie.

Przez kilka lat związana była z aktorem Piotrem Machalicą[2].

Wybrana filmografia
Aktorka
1980–2000: Dom
1992: Psy
1993: Motyw cienia (The Hollow Man)
1994–1995: Fitness Club
1995: Anioł śmierci (Blood of the Innocent)
1995: Prowokator
1995: Spis cudzołożnic
1995: Gnoje
1995: Ekstradycja
1997: Wojenna narzeczona (Bride of War)
1997: Przystań
1997–1998: Rodziców nie ma w domu
1998: Złoto dezerterów
1998: Elvis i Marilyni (Elvjs e Merilijn)
1999: Ja, Malinowski
1999: Palce lizać
1999: Randka z diabłem
2000: Strefa ciszy
2000: Przetrwać noc
2000: Pół serio
2000: Zakochani
2000: Sezon na leszcza
2000: Noc świętego Mikołaja
2001: Garderoba damska
2001: Tam i z powrotem
2002-2010 : Samo życie, jako Maria „Marysia” Majewska
2002–2003: Kasia i Tomek
2003: Ciało
2003–2004: Rodzinka
2004: Męskie-żeńskie − mama Zosi
2004: Kosmici
2004: Trzeci
2005: Dzień dobry kochanie
2005: Dom niespokojnej starości
2006: Determinator
2006: Fałszerze – powrót Sfory, jako Barbara Wajs
2008: Milenium w odcinkach
2008: Lejdis, jako Łucja, nauczycielka
2009: Mniejsze zło, jako eseistka
2009: Złoty środek, jako Marta
2009: Nigdy nie mów nigdy, jako Edyta
2010–2011: Ludzie Chudego, jako Barbara
2010: Śluby panieńskie, jako Dobrójska
2010: Milczenie jest złotem, jako Ewa
2010: Prosta historia o miłości
2010: Cisza, jako Alicja
2011-2013: Przepis na życie, jako Pola
2013: Hotel 52, jako Dorota Madejska
2014: Ojciec Mateusz, jako aspirant sztabowy Ewa Kobylicka
2014: Czas honoru, jako Rosa Knapik, żona Alfreda
2015: Prawo Agaty , jako Hanna Kasprzyk
2015: Aż po sufit!, jako Joanna Domirska

Polski dubbing
2012: Ralph Demolka – Jane Lynch
2011: Lulu i inne zwierzaki – Lulu
2011: Muppety – Female TV Executive
2011: Auta 2 – głos komputerowy
2011: Matki w mackach Marsa – mama Milo
2010: Percy Jackson i bogowie olimpijscy: Złodziej pioruna – Sally Jackson
2008: Opowieści na dobranoc
2008–2012: Beyblade: Metal (serial) – Myreille Psychiokieus
2006: Dreamfall: The Longest Journey – April Ryan
2006: Wpuszczony w kanał – Rita
2005: Kurczak Mały – Edytka, mama Obcy
2004: Rogate ranczo – Grace
2002: Tarzan & Jane – Jane
2000: The Longest Journey: Najdłuższa podróż – April Ryan
2000: Uciekające kurczaki – Mac
1999: Tarzan – Jane
1999: Toy Story 2 – pastereczka Bou
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 347 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj poniższe zadanie * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.