Piotr Cyrwus i Maja Barełkowska byli o krok od rozwodu


cyrwus-barelkowskaSzczere wyznanie aktora po 28 latach małżeństwa.

Piotr Cyrwus i Maja Barełkowska są razem od czasów studiów w krakowskiej szkole teatralnej. Mają trójkę dzieci i wnuki. Na koncie żadnych skandali. Okazuje się, że ich historia daleka jest jednak od idealnej. Para była wielokrotnie bliska rozstania, a aktor nie ukrywa, że ulegał różnym pokusom…

Niesamowite jest to, że jednak coś ocalało – nasze małżeństwo – powiedział niedawno.

Maja i Piotr długo byli tylko przyjaciółmi. Należeli do tej samej studenckiej paczki. Barełkowska pomagała koledze pozbyć się góralskiej gwary. Trudno powiedzieć, czy była dobrą nauczycielką, ale wspólnie spędzony czas sprawił, że Cyrwus zakochał się w dziewczynie. Ona jednak konsekwentnie odrzucała jego zaloty.

W pewnym momencie Piotr przestał o nią walczyć i wyjechał na kilka miesięcy do USA. Po powrocie… Maja mu się oświadczyła.

Pamiętam, jak jechaliśmy do Waksmunda, żeby powiedzieć o naszych planach rodzicom. Przyjechali też rodzice Majki. Ojcowie, jak już popili, zaczęli dzielić majątek. Złożyli się na 50-metrowe mieszkanie. Po dziewięciu miesiącach wzięliśmy ślub – powiedział w wywiadzie dla Twojego Stylu Cyrwus.

Na świecie pojawiły się dzieci, a oni zaczęli odczuwać minusy pracy w zawodzie aktora. Dwoje artystów pod jednym dachem, rywalizacja, brak propozycji pracy… To wszystko negatywnie wpłynęło na ich relacje.

Mieliśmy z żoną chwile, kiedy chcieliśmy wszystko rzucić. Nieraz zastanawiałem się, czy dla wigilijnego karpia, którego tak miło zjeść w rodzinnym gronie, warto męczyć się ze sobą przez cały rok.

Piotr nie ukrywa, że nie zawsze był w porządku wobec Mai.

Wydaje się, że inne kobiety są ładniejsze, lepsze, bardziej nas rozumieją. Z doświadczenia wiem, że przyjdzie taki czas, że te inne też przestają rozumieć – wyznał.

Najgorsze chwile już za nimi. Dziś są dla siebie wsparciem i nie wyobrażają sobie rozstania.
źródło: nocoty.pl

Biografia Piotra

Piotr Cyrwus (ur. 20 czerwca 1961 w Nowym Targu) – polski aktor filmowy i teatralny.
W 1985 roku ukończył PWST w Krakowie i od tamtego okresu pracował w teatrach:
1985–1986 – Teatr Polski w Warszawie
1986–1989 – Teatr im. S. Jaracza w Łodzi
1989–1992 – Teatr STU w Krakowie

Od 1992 roku jest aktorem krakowskiego Teatru Starego.

Od 1997 do 2012 roku grał rolę Ryszarda Lubicza w polskiej telenoweli Klan.

Wybrana filmografia
2014 Baron24 jako Zdzisio
2013 Hotel 52 jako Marcin Turawiak ( odc. 81)
2013 Na krawędzi jako lekarz (odc. 7 i 9)
2013 Rodzinka.pl szef baru kanapkowego (odc. 95)
2012 Czas honoru (odc. 60 i 63) jako kpt. Wachowicz
2012 Komisarz Alex (odc. 19) jako Jurek
2012 Ranczo (odc. 68) jako polityk
2010 Ojciec Mateusz (w odcinku 38 jako Wiesław Pawlak)
2009 Siostry jako Zbysio
2006 Jegomość Tischner i jego filozofia po góralsku
2002 Kasia i Tomek jako dorożkarz (gościnnie)
2001 Klinika pod Wyrwigroszem jako Roman
1999 Pan Tadeusz jako Konewka
1998 Miodowe lata jako baca
1997 – 2012 Klan jako Ryszard Lubicz
1997 Darmozjad polski
1997 Pokój 107 jako robotnik
1996 Bar Atlantic jako strażak
1996 Podróż do śmierci (Tatort – Reise in den Tod) jako policjant
1996 Ekstradycja 2 jako kierowca Gundisa
1995 Cwał jako ubek
1994 Miasto prywatne jako Rosjanin
1994 Śmierć jak kromka chleba jako fałszywy górnik, agent SB „Wiktor”
1993 Balanga jako policjant na motocyklu
1993 Lista Schindlera (Schindler’s List) jako ukraiński strażnik
1991 Dzieci wojny
1990 Śmierć dziecioroba jako Czapa
1989 Kawalerki jako mecenas Piotr Chwila
1988 Mistrz i Małgorzata jako Parczewski
1988 Pomiędzy wilki
1988 Crimen jako Cyryl

Nagrody
1990 – Nagroda za wykonanie monodramu Zapiski oficera Armii Czerwonej wg książki S. Piaseckiego na Ogólnopolskim Festiwalu Teatru Jednego Aktora w Toruniu

Życie prywatne
Jego żoną jest aktorka Maja Barełkowska, mają trójkę dzieci: Mateusza, Łukasza i Annę Marię.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Mai

Maja Barełkowska (właśc. Marzena Barełkowska-Cyrwus, wyst. też jako Maja Barełkowska-Cyrwus; ur. 1962) – polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna. Pochodzi z Poznania[1]. Absolwentka Wydziału Aktorskiego PWST w Krakowie (1985) i europeistyki na Uniwersytecie Jagiellońskim[1]. Aktorka Teatru Ludowego w Krakowie.

Teatr
Pracę aktorki teatralnej zaczęła w 1989, w warszawskim Teatrze Polskim. W tym samym roku za rolę Maszy w spektaklu Trzy siostry otrzymała nagrodę za najlepszą rolę kobiecą przyznana przez Międzynarodowe Forum Młodej Krytyki na Przeglądzie Szkół Teatralnych w Łodzi.

W 1986 przeniosła się do Łodzi, gdzie do 1989 występowała w Teatrze im. Stefana Jaracza. Następnie w latach 1989-1992 grała w krakowskim Teatrze STU, po czym do 1997 była bez stałego etatu. Od 1997 jest aktorką Teatru Ludowego w Krakowie (Nowa Huta).
Spektakle teatralne (wybór)
1984 – Terapia grupowa… (reż. Jerzy Jarocki, PWST)
Trzy siostry jako Masza
1986 – Zaczarowana królewna (reż. Kazimierz Dejmek)
1986 – Prawdziwe dzieje A-Ku jako Mniszka (reż. Jerzy Hutek)
1987 – Wesele jako Panna Młoda (reż. Bogdan Hussakowski
1987 – Bunt komputerów jako Ewa (reż. Wojciech Kępczyński)
1988 – Niebezpieczne związki jako Madame de Tourvel (reż. B. Hussakowski)
1988 – Choinka u Iwanowów jako Służąca; Lew (reż. Waldemar Zawodziński)
1989 – Gwiazdy na porannym niebie jako Maria (reż. W. Masiuk)
1991 – Markietanki (wg Opery za trzy grosze) jako Molly (reż. Krzysztof Jasiński)
1991 – Słońce zachodzi jako Św.Michał; Papuga; Makabra (reż. Jules van Houtte)
1994 – Wariat i zakonnica jako Zakonnica (reż. Wanda Laskowska)
1994 – Gra snu jako Matka (reż. Marek Kalita)
1995 – Czego nie widać jako Vicki – Brooke Ashton (reż. W. Laskowska)
1998 – Wesołe kumoszki z Windsoru jako Pani Ford (reż. Jerzy Stuhr)
1998 – Dziady, cz. III. Cela Konrada
1999 – Pterodaktyle jako Grace (reż. P. Chołodziński)
1999 – Zagraj to jeszcze raz, Sam jako Dziewczyna z muzeum (reż. Tomasz Obara)
2000 – Krawiec jako Nana (reż. Piotr Chołodziński)
2001 – Krąg personalny 3:1 jako Anna (reż. P. Chołodziński)
2003 – Życie: trzy wersje (reż. Włodzimierz Nurkowski)
2003 – Betlejem – misterium na Boże Narodzenie jako Żona Bartka / Matka (reż. W. Nurkowski)
Tango jako Eleonora (reż. P. Cyrwus)
2004 – Kobieta mężna Joanna Beretta Molla (reż. P. Cyrwus)
2004 – Królowa Śniegu (reż. W. Nurkowski)
2004 – Zemsta jako Podstolina (reż. K. Jasiński)
2005 – Apokalipsa homara jako Paige (reż. W. Nurkowski)
2005 – Ryszard III jako Królowa Elżbieta (reż. J. Stuhr)
2006 – Bajzel jako Magda (reż. Piotr Jędrzejas)
2007 – Walentynki jako Walentyna (reż. P. Szumiec)
2007 – Biesy jako Barbara Pietrowna Stawrogin (reż. K. Jasiński)
2007 – Opowieści o zwyczajnym szaleństwie jako Matka (reż. Andrzej Celiński)
2009 – Duety (reż. Włodzimierz Nurkowski)

Teatr Telewizji
1989 – Anatol jako Gabriela (reż. B. Hussakowski)
1991 – Śmierć jako Gina (reż. Waldemar Śmigasiewicz)
1994 – Ziarno zroszone krwią (reż. Kazimierz Kutz)
1999 – Rudy jako Matka Rudego (reż. Mikołaj Haremski)

Film
Na ekranie zadebiutowała w 1988 u boku doświadczonej już aktorki Anny Polony w siódmej części Dekalogu – cyklu filmowego Krzysztofa Kieślowskiego. Zagrała w nim skomplikowaną psychologicznie rolę studentki Majki, matki kilkuletniej dziewczynki, o którą postanawia zawalczyć (dziecko zostało bowiem adoptowane przez babcię, a własną matkę uważa za siostrę).

Wystąpiła także w kilku innych filmach oraz w popularnych serialach telewizyjnych.

Filmografia
1988 – Dekalog VII jako Majka (reż. K. Kieślowski)
1988 – Łabędzi śpiew (reż. Robert Gliński)
1989 – Porno jako Ulka, koleżanka Agi (reż. Marek Koterski)
1994 – Śmierć jak kromka chleba jako Pielęgniarka w przychodni zakładowej (reż. K. Kutz)
1997 – Sława i chwała jako Ukraińska chłopka poklepywana przez Golicza (reż. K. Kutz)
1997-2004 – Klan jako Basia, siostra Bogny (reż. różni)
2000-2001 – Miasteczko jako Koleżanka Tomka w banku (reż. różni)
2001 – Boże skrawki jako Matka żydowskiego chłopca (reż. Yurek Bogayevicz)
2003-2008 – Na Wspólnej jako Elżbieta Rzeźniczak, wychowawczyni (reż. różni)
2004 – Karol. Człowiek, który został papieżem jako Zakonnica w siedzibie arcybiskupa krakowskiego, także dubbing (reż. Giacomo Battiato)
2005 – Szanse finanse jako Dyrektorka domu dziecka (reż. Łukasz Rybarski)
2005 – Tak miało być jako Feliksiakowa, matka Sylwka (reż. Agnieszka Trzos)
2005 – Zakochany anioł (reż. Artur Więcek)
2006 – Kto nigdy nie żył… jako Pani Leszczyńska, gość matki Jana (reż. Andrzej Seweryn)
2009-2010 – serial ” Majka” jako Halina Piotrowska, matka Aleksandry Duszyńskiej
2012 – “Prawo Agaty” jako komornik Karnowska (odc. 7)
2012 – “Czas honoru” jako Berta Kurchner (odc. 57-59)

Życie osobiste
Jest żoną aktora Piotra Cyrwusa, z którym poznała się na studiach i jeszcze podczas nich wzięli ślub[1]. Mają troje dzieci – Annę Marię, Mateusza i Łukasza.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 957 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj poniższe zadanie * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.