Paweł Małaszyński i Joanna Chitruszko

malaszynski-chitruszkoPara zna się od dzieciństwa. Oboje mieszkali na osiedlu Słoneczny Stok w Białymstoku. Paweł Małaszyński i Joanna Chitruszko razem chodzili do Szkoły Podstawowej nr 36, a następnie do V Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku. Pobrali się zaraz po studiach, 17 sierpnia 2002 roku.

Biografia Pawła
Paweł Małaszyński (ur. 26 czerwca 1976 w Szczecinku[1]) – polski aktor filmowy, teatralny oraz wokalista.
Mieszkał w Szczecinku i Koszalinie. Następnie wrócił na Podlasie do rodzinnego miasta, Białegostoku. Uczył się w Szkole Podstawowej nr 36 w Białymstoku. Następnie zdał do V Liceum Ogólnokształcącego w tym samym mieście. Porzucił prawo po pierwszym roku, kiedy uznał, że jego prawdziwym powołaniem jest aktorstwo. W wieku 22 lat zdobył indeks wrocławskiej PWST (za trzecim razem), którą ukończył w 2002 roku. Uczył się także w studiu L’Art w Krakowie, które ukończył 1998 roku.
28 października 2003 debiutował podwójną rolą Trufaldina i Arlekina w Sługach dwóch panów Carla Goldoniego w reżyserii Waldemara Matuszewskiego w Teatrze Kwadrat. Na dużym ekranie zadebiutował rolą Marcina Kruka w filmie Świadek Koronny. Wystąpił także m.in. w Magdzie M., Oficerze, Oficerach, Twarzą w twarz, Katyniu i Skrzydlatych Świniach.
Został laureatem nagrody przyznawanej przez czasopismo Viva dla najpiękniejszych sławnych ludzi Viva! Najpiękniejsi 2005. Otrzymał również Telekamerę 2007 w kategorii Najlepszy Aktor oraz Telekamerę 2008 w tej samej kategorii liczbą 123 560 głosów. Został też laureatem Super Telekamery TeleTygodnia.
Paweł Małaszyński został wybrany jako jedna z trzech znanych osób z Polski (wraz z piosenkarką Reni Jusis oraz kierowcą rajdowym i politykiem Krzysztofem Hołowczycem) do udziału w sztafecie olimpijskiej 2008 niosącej do Pekinu płomień, od którego w dniu otwarcia Igrzysk zapłonie znicz olimpijski[2]. 4 czerwca 2008 miał biec w Chinach w okolicach Kantonu – w dniu, w którym przypada 19 rocznica wydarzeń na placu Tian’anmen. Jednak protesty przeciwko łamaniu praw człowieka w Tybecie na dotychczasowej trasie sztafety sprawiły, że powoli traci ona dla aktora swój urok[3]. Według informacji z 16 kwietnia 2008 r. z powodu łamania praw człowieka w Tybecie lub mieszania polityki ze sportem wszystkie te osoby zrezygnowały z udziału w sztafecie[4].
Od 17 sierpnia 2002 roku jest żonaty z Joanną Chitruszko, tancerką, choreografką i pedagogiem. 12 kwietnia 2004 urodził się ich pierwszy syn − Jeremiasz. W 2004 założył zespół Cochise, w którym jest wokalistą i tekściarzem. Wspólnie z zespołem nagrał 3 płyty (1 EP i 2 LP).

Filmografia
2001, 2002: Wiedźmin jako młodzieniec w karczmie
2001: Kameleon jako ćpun
2001: Kameleon jako ćpun
2002: Pianista jako mężczyzna w getcie
2002: Na dobre i na złe jako Łukasz Sadowski (gościnnie)
2003: M jak miłość jako Marcin Polański-Van Burgen (gościnnie)
2003: Biała sukienka jako Damian Przeździecki
2005–2007: Magda M. jako Piotr Korzecki
2004–2005: Oficer jako Jacek Wielgosz “Grand”
2005: Stowarzyszenie jako Mareczek
2006: Oficerowie jako Jacek Wielgosz “Grand”
2007: Tajemnica Twierdzy Szyfrów jako Johann Jorg
2007: Świadek koronny jako Marcin Kruk
2007: Katyń jako Porucznik Pilot Piotr Baszkowski
2007: Magda M. 20 lat później jako Piotr Korzecki
2007–2008: Twarzą w twarz jako Wiktor Waszak “Ważka”
2008: Trzeci oficer jako Jacek Wielgosz “Grand”
2008: Teraz albo nigdy jako on sam (Paweł Małaszyński) (gościnnie)
2008: Figo Fago jako Figo
2008: Na Wspólnej jako Piotr Korzecki (gościnnie)
2009: Latający Cyprian jako Martin
2009: Tajemnica Westerplatte jako mat Bernard Rygielski
2010: Ciacho jako Karolek
2010: Skrzydlate świnie jako Oskar, brat Mariusza
2010: Czas honoru jako Tadeusz, polski skoczek z Anglii (III seria)
2011: Weekend jako Max
2011: Listy do M. jako Wladi
2012: Sęp jako Robaczewski
2012: Lekarze jako Maks
2012: Misja Afganistan jako Paweł Konaszewicz

Polski dubbing
2007: Wojownicze Żółwie Ninja jako Leonardo (wersja kinowa)
2009: Terra 3D
2012: Hitman: Rozgrzeszenie jako Agent 47

Role teatralne
PWST
Letnicy jako Jakub Szalimow
Księżniczka na opak wywrócona jako Fisberto

Teatr Kwadrat
Sługa dwóch panów jako Trufaldin i Arlekin
Szalone nożyczki jako Policjant − Michał Tomasiak
Nie teraz kochanie jako Pan Lawson
Ośle lata jako Wiliam R. Taylor
Wszystko w rodzinie
Perfect day jako Graham Steel Jimmy
Przyjazne dusze jako Simon
Berek, czyli upiór w moherze
Kiedy Harry poznał Sally jako Harry

Teatr Telewizji
2004: Pamiętnik z powstania warszawskiego jako Swen
2005: Tajny agent

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Joanny

Tancerka, choreografka i pedagog.
Joanna Chitruszko skończyła studia pedagogiczne, ale jej pasją jej taniec współczesny, i to z nim związała swoje życie zawodowe. Jest tancerką i choreografem, pedagogiem tańca współczesnego, organizatorką wydarzeń związanych z tańcem współczesnym, wiceprezesem Podlaskiego Stowarzyszenia Tańca i Fundacji Głos.
Od roku 1995 zatańczyła w wielu nagradzanych projektach i spektaklach Teatru Tańca Projekt i Teatru Tańca Alter. Brała udział w spektaklu Leszka Mądzika, współpracowała z Teatrem Usta Usta/2xu przy realizacji spektaklu “Erosion – Architektura, Obrazy”.
Od 2001 roku organizuje w Białymstoku festiwal tańca Kalejdoskop, a od 2008 roku – Hip Hop Groove Festiwal.
źródło: mowimyjak.pl

(Odwiedzono 383 razy, 1 wizyt dzisiaj)