Paweł Królikowski i Małgorzata Ostrowska kupili nowe mieszkanie


krolikowski-ostrowskaCzyżby Małgorzata (51 l.) i Paweł (54 l.) Królikowscy szykowali wiano dla dzieci?
Jedna z agencji nieruchomości na warszawskiej Ochocie. Do środka wchodzą Małgorzata Ostrowska-Królikowska i jej mąż Paweł Królikowski.

Aktor trzyma akt notarialny. Aktorskie małżeństwo w agencji spędza około godziny. Potem wychodzą. Paweł tym razem trzyma w dłoni klucze! Aktor idzie na pobliską ulicę. Zatrzymuje się przed jedną z kamienic i długo na nią patrzy.

Te okolice Ochoty to kameralne miejsce niemal w centrum stolicy. Nie ma tu dużego ruchu ani bloków. Są za to stare kamienice otoczone ogrodami. Zwykle znajdują się w nich przynajmniej dwupokojowe mieszkania. Za dwa pokoje trzeba zapłacić minimum 0,5 mln zł.

Wiosną i latem okoliczne domy toną w zieleni. Blisko stąd do parku. W pobliżu znajdują się też tzw. warszawskie filtry, wybudowane w latach 1883-1886. Dzisiaj uważane za jeden z największych warszawskich zabytków historii i architektury.

Można więc śmiało powiedzieć, że owa dzielnica jest uważana w stolicy za dość prestiżową. Tu zdecydowała się zamieszkać aktorska para?

Małgorzata i Paweł Królikowscy mają swój własny dom pod Warszawą. W stolicy mieszkanie ma też ich najstarszy syn Antoni (27). Jednak Antoni to tylko jedno z ich pięciorga dzieci. Być może rodzice postanowili pomyśleć też i o pozostałych pociechach i chociaż jednemu z pozostałych dwóch synów lub córek kupić mieszkanie.

Taki prezent od rodziców jest w dzisiejszych czasach szczególnie ważny, choć niestety dość rzadki…
źródło: pomponik.pl

Biografia Pawła

Paweł Królikowski (ur. 1 kwietnia 1961 roku w Zduńskiej Woli) – polski aktor filmowy, telewizyjny, teatralny i dubbingowy. Realizator telewizyjny. Jego młodszy brat Rafał również jest aktorem.

Jego pierwszą rolą ekranową był chuligan w filmie dla dzieci i młodzieży Dzień kolibra (1984), który został wyróżniony na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym dla Dzieci w Chicago. W czasie studiów zagrał w telefilmie Łukasza Wylężałka Ludożerca (1987), przygodowym Opowieść Harleya (1987), gdzie skomponował i napisał tekst piosenki Mój Harley, oraz dramacie Pantarej (1987) w roli narkomana.

W 1987 roku ukończył Wydział Aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu i związał się z Teatrem Studyjnym`83 im. Juliana Tuwima w Łodzi (1987-90), w którym zadebiutował rolą Konduktora w spektaklu Lewisa Carrolla Przygody Alicji w krainie czarów. Następnie wraz z żoną przeprowadził się do Wrocławia. W Oddziale Regionalnym Telewizji Wrocław TVP3 reżyser Jan Jakub Kolski zaproponował mu zrobienie własnego programu. Podjął więc pracę w ośrodku telewizyjnym, realizując przez trzynaście lat programy dla młodych widzów – Truskawkowe studio (1990-2000), do którego napisał ponad sto piosenek i cykl dokumentalny To twoja droga (2000-2002). W 1991 roku wystąpił na scenie Wrocławskiego Teatru Współczesnego im. Edmunda Wiercińskiego w musicalu Bertolta Brechta Opera za trzy grosze jako żebrak.

Powrócił na szklany ekran rolą dziennikarza w serialu Czwarta władza (2004). Następnie zagrał postać charyzmatycznego, pełnego energii lekarza onkologa profesora Sławomira Starzyńskiego w serialu TVP2 Na dobre i na złe (2005-2006). Telewidzowie mogli go oglądać w roli nieugiętego policjanta Igora Rosłonia (w jednym z odcinków nazwanego Jaworek) w serialu TVP2 PitBull (2007-2008), w roli zakamuflowanego gliniarza w serialu Fałszerze – powrót Sfory (2006) oraz Kusego w serialu Ranczo (od 2006), za którą otrzymał w 2007 roku statuetkę “Melonika” dla najlepszego aktora komediowego na Festiwalu Dobrego Humoru w Gdańsku. 2 października 2009 wziął udział w programie Kocham Cię, Polsko! w drużynie Katarzyny Zielińskiej.

Od 8 marca 2014 zasiada w jury programu Twoja twarz brzmi znajomo.

Życie prywatne
W wieku 21 lat, na egzaminach do wrocławskiej szkoły aktorskiej, poznał swoją przyszłą żonę aktorkę Małgorzatę Ostrowską, powszechnie znaną z roli Grażyny Lubicz w telenoweli TVP1 Klan. Zawarli związek małżeński w 1988 roku w Łodzi. Mają szóstkę dzieci; czterech synów: Antoniego (ur. 1989), Jana (ur. 1992), Macieja[1] i Ksawerego (ur. 2007) oraz dwie córki: Julię (ur. 1999) i Marcelinę (ur. 2001). Razem z żoną wcielili się w role w wyreżyserowanym przez syna Antoniego filmie krótkometrażowym Noc życia (2010), do którego muzykę skomponował ich drugi syn Jan.[2]

Wybrana filmografia
1984: Dzień kolibra
1987: Ludożerca – Helmut
1987: Pantarej – Pantarej
1987: Opowieść Harleya – muzyk
1988: Niezwykła podróż Baltazara Kobera – młody kleryk
1989: Powrót wabiszczura – narkoman
1990: Kramarz – młody kramarz
1990: Zakład – Tomek
1991: Kobieta na wojnie (A Woman at War) – oficer niemiecki
1993: Magneto – Edzik
1995: Cudowne miejsce – milicjant Jańcio
1996: Maszyna zmian. Nowe przygody – redaktor
1996: …według Christiana Skrzyposzka (on sam)
od 1999: Na dobre i na złe – profesor Sławomir Starzyński (gościnnie)
2000: Wyrok na Franciszka Kłosa – ksiądz
2001: Blok.pl – Arkadiusz
2002-2003: Kasia i Tomek – lekarz (gościnnie)
2002: Nie mam, nie dam – Brat
2003: Światła (Lichter) – Czesław
2003: Ciało – mąż z Sopotu
2004: Trzeci – policjant
2004: Korytarz – malarz
2004: Czwarta władza – Leszek Kwieciński, dziennikarz “Zbliżeń”
2004: Roomservice
2004-2007: Kryminalni – właściciel kafejki internetowej (gościnnie)
2004-2007: Kryminalni – szef agencji CARMEN organizującej przyjęcia (gościnnie)
2004: Długi weekend – kierowca “Randki w ciemno”
2004: Teraz ja
2004: Moje miejsce
2007-2008: Pitbull – Igor[a]
2005-2006: Tango z aniołem – poseł Roman Barczyk
2006: Królowie śródmieścia − menadżer (odc. 1 i 2)
2006-2007: Hela w opałach – Michał Jastrzębski
od 2006: Ranczo – Kusy
2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami – kolega Adasia
2006-2007: Pogoda na piątek – terapeuta Przemek Górski
2006: Fałszerze – powrót Sfory – Polk
2007: Odwróceni – Beria, Janusz Ber (gościnnie)
2007: Świadek koronny – Beria
2007: Ranczo Wilkowyje – Kusy
2007: Dlaczego nie! – ojciec Małgosi
2007: Ja wam pokażę! – redaktor naczelny
2009: Przystań – policjant Michał Potrzebny
2009: Trzy Minuty. 21:37 – ojciec
2010: M jak Miłość – ks. Maciej Olszewski, nowy znajomy Hanki Mostowiak
2010: Hel – Piotr
2010: Cisza – Robert
2011: Szpilki na Giewoncie – Michał Skorupa
2011: Instynkt – Jan Rogoż
2012: Hotel 52 – Ryszard Wojno (odc. 63)
od 2013: Przyjaciółki – Krzysztof
2013: Ojciec Mateusz – Balcer (odc. 119)
2013-2014: To nie koniec świata – burmistrz Władysław Pietrzyk
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Małgorzaty

Małgorzata Ostrowska-Królikowska (ur. 22 października 1964 w Opolu Lubelskim) – polska aktorka telewizyjna, teatralna i filmowa, do 1998 roku występowała w Teatrze Polskim we Wrocławiu.

Po ukończeniu w 1987 roku wrocławskiej filii Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie zagrała kilka ról epizodycznych w filmach (m.in. w Rozmowach kontrolowanych) i – przede wszystkim – w pojedynczych odcinkach popularnych seriali. W 1997 roku znalazła się w obsadzie telenoweli Klan, w której gra do dziś. Rola Grażynki Lubicz, zatroskanej żony i matki, przyniosła jej dużą popularność wśród masowej widowni.

Jest żoną aktora Pawła Królikowskiego. Ma pięcioro dzieci (Antoni, Jan, Julia, Marcelina oraz Ksawery). Razem z mężem wcielili się w role w wyreżyserowanym przez syna Antoniego filmie krótkometrażowym Noc życia (2010), do którego muzykę skomponował ich drugi syn Jan.[1]

Filmografia
1987: Zero życia jako Krystyna
1987: Rajski ptak jako Kryśka, przyjaciółka Anki
1991: In flagranti jako studentka II
1991: Rozmowy kontrolowane jako Beata Molibdenowa
1993: Czterdziestolatek. 20 lat później (odc. 10) jako sekretarka Greta
1994: Miasto prywatne jako matka chłopca z pistoletem na odpuście
1995: Sukces (odc. 1, 3, 5, 6, 7 i 9) jako Danka Stokowska, przyjaciółka Tekli
1996: Wirus jako żona Michała
od 1997: Klan jako Grażyna Lubicz
2003: Daleko od noszy (odc. 29) jako redaktor Elwira Zduńczyk
2008: Kryminalni (odc. 92, Dzieciaki) jako Halina Makowiec, matka Kuby
2015: Na dobre i na złe (odc. 595, 596) jako Sylwia Poreda

Programy rozrywkowe
2007 – udział w pierwszej edycji Jak oni śpiewają, z której aktorka odpadła w 6 odcinku, zajmując tym samym 10 miejsce.
2008 – prowadzenie reality-show Co masz do stracenia?.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 723 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wykonaj poniższe zadanie *