Paweł i Olimpia Burczyk: miłość od pierwszego wejrzenia


Pawel i Olimpia BurczykPamiętacie posterunkowego Luksusa z “13 posterunku”? W jego rolę wcielał się Paweł Burczyk. Dziś aktor ma 46 lat, za sobą udział w całym mnóstwie produkcji, przed sobą pewnie jeszcze wiele scen do zagrania.

Ostatnio Burczyk zdradził kilka sekretów ze swojego życia prywatnego. Jak poznał żonę, Olimpię? Ile lat mają jego dzieci? Co robi w każdą rocznicę ślubu? Jak się oświadczył?

Okazuje się, że Paweł to bardzo romantyczny mężczyzna!

Jak sam stwierdził w rozmowie z czasopismem “Życie na Gorąco”, gdy spotkał przyszłą żonę, zakochał się od pierwszego wejrzenia. Było to już kilkanaście lat temu, ale miłość nadal kwitnie. W każdą rocznicę ślubu Paweł pyta mnie, czy zostanę jego żoną. W ubiegłym roku świętowaliśmy koronkową rocznicę. Mąż wydziergał z koronki obrączki i bransoletę – zdradza Olimpia.

Poznali się, gdy jej ojciec organizował festiwal filmowy w Lubomierzu. Zakochani spędzili kilka dni, przebywając we własnym świecie, z głowami w chmurach. Później czekał ich związek na odległość, ponieważ ona mieszkała i studiowała we Wrocławiu, on żył w Warszawie. Przetrwali i to.

Oświadczył się bez świec i kolacji, z małym bukietem. Zaręczyny były więc skromne. Pobrali się w 2001 roku i od tamtej pory są nierozłączni. Wkrótce zostali rodzicami Wiktorii, która przyszła na świat w 2002 roku. Maksymilian urodził się w 2008. Oboje 6 grudnia.

Są małżeństwem od 14 lat, ale nadal dobrze się ze sobą bawią. Kiedy dzieci wyjeżdżają, zasłaniamy okna, wyłączamy telefony. Pijemy szampana, czytamy, oglądamy filmy, tańczymy… Łączy ich życie prywatne i zawodowe – on gra w teatrze, ona robi scenografie, jest projektantką wnętrz.
źródło: gwiazdy.wp.pl

Biografia Pawła

Paweł Burczyk (ur. 17 stycznia 1969 w Elblągu) – polski aktor filmowy.

Syn aktorów Stefana Burczyka i Ireny Telesz-Burczyk. W 1992 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie. Obecnie mieszka na warszawskim Tarchominie.

Scenariusz

2000: Świąteczna przygoda

W teatrze

2014: ZUS, czyli Zalotny Uśmiech Słonia – Teatr Kamienica Warszawa
2013: 4 tony podłogi – Teatr Kamienica Warszawa
2012: Wiera Gran – Teatr Kamienica Warszawa
2011: Goldoni… proszę sobie wyobrazić
2011: Czarne Serca – Teatr Kamienica Warszawa
2009: Kieszonkowa orkiestra – Teatr Komedia Warszawa
2008: Show – Teatr Komedia Warszawa
2006: Makbet – Scena Polska Czeski Cieszyn
2005: Dziady – Cytadela – Studio Teatralne im.Ireny Solskiej Warszawa
2003: Romeo i Julia – Teatr im. Stefana Jaracza Olsztyn
1999: Fragmenty z Szekspira – Akademia Teatralna Warszawa
1997: Zdobycie bieguna południowego – Teatr Powszechny im. Zygmunta Hübnera Warszawa
1995: Kabaret modernistyczny – PWST Warszawa
1995: Awantura w Chioggi – Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
1995: Przygody Tomka Sawyera – Teatr na Woli Warszawa
1994: O, beri-beri – Teatr Polski Bydgoszcz
1994: Przemiana – Teatr Dramatyczny Warszawa
1994: Człowiek z La Manchy – Teatr Dramatyczny Warszawa
1993: Upadłe anioły – Teatr Dramatyczny Warszawa
1993: Ptaszek Zielonopióry – PWST Warszawa
1992: Hamlet – Teatr Dramatyczny Warszawa
1992: Oni – Teatr Powszechny im. Zygmunta Hübnera Warszawa
1992: Woyzeck – Teatr Dramatyczny Warszawa
1991: Awantura w Chioggi – PWST Warszawa
1988: Rewolwer – Teatr im. Stefana Jaracza Olsztyn
1988: Romans z wodewilu – Teatr im. Stefana Jaracza Olsztyn
1987: Ten stary miły dom… – Teatr im. Stefana Jaracza Olsztyn
1986: Przemysław II – Teatr im. Wilama Horzycy Toruń

Filmografia

1993: Wielka wsypa – współwięzień Branickiego
1993: Samowolka – Ogon
1994: Wenn alle deutschen schlafen – żołnierz Wehrmachtu
1994: Szczur – niemowa, mieszkaniec podziemia
1995: Pułkownik Kwiatkowski – członek komisji lekarskiej
1995: Pokuszenie
1995: Doktor Semmelweis – Muller, student Kleina
1995: Cwał – strażnik w Natolinie
1995: Daleko od siebie – ksiądz
1996: Wezwanie – milicjant zeznający w sądzie
1996: Szamanka – Marcin
1996: Opowieści weekendowe: Niepisane prawa – kelner
1997: Sara – handlarz narkotykami przed szkołą Sary
1997: Łóżko Wierszynina – tancerz
1997: Prostytutki – policjant
1997: Brat naszego Boga – Sebastian
1997: Darmozjad polski – Gwóżdź
1997: Taekwondo – Michał
1997: Musisz żyć – policjant
1997-1998: 13 posterunek – starszy posterunkowy Luksus
1998: Złoto dezerterów – więzień
1998: Ognisty jeździec – właściciel wielbłąda
1999: O dwóch takich, co nic nie ukradli – porucznik Tucznik
1999: Operacja Koza – Jurij
1999: Fuks – sprzedawca na targu, u którego zaopatruje się Aleks
1999: Gwiazdka w Złotopolicach
2000: Świąteczna przygoda – Młody
2000: Koniec świata u Nowaków – Bolo
2000: Nie ma zmiłuj – Julek
2000: Gunblast vodka – porywacz Jacek
2001: Tam i z powrotem – Młody Lekarz
2002: Pianista – polski pracownik
2002: Segment ’76 – rolnik
2003: Zróbmy sobie wnuka – Młody
2003: Polana wśród brzeziny – kelner
2004-2005: Plebania – Romuś Borosiuk
2005: Spadek – biznesmen
2005: Der Grenzer und das Mädchen – Marek
2006: Będziesz moja – “Łysek”
2007: Wojna i pokój – Igor
2007: Świadek koronny – Arkadiusz K., “Żyła”
2007: Odwróceni – Arkadiusz K., “Żyła” (odc. 1-3)
2008: Skorumpowani – “Nożyk”
2008: Skorumpowani – “Nożyk”
2009: Zamiana – supervisor w hipermarkecie
2009: Projekt dziecko, czyli ojciec potrzebny od zaraz – pracownik rzeźni Roberta
2010: Milczenie jest złotem – Krzysztof, prowadzący choreoterapię
2010: Zagubiony czas – Mirek
2013: Ida – prokurator
2013: Dżej Dżej
2013: Bilet na księżyc – milicjant na lotnisku
2014: Baron24 – dziennikarz

Przed kamerą gościnnie

1993: Czterdziestolatek. 20 lat później – chłopak na “Impotencie” w “Cricolandzie” (odc. 11)
1994: Jest jak jest – policjant (odc. 1 i 2)
1994: Miejsce zbrodni – Slotan (odc. 298)
1995: Komisarz Rex – Boris (odc. 27)
1995: Maszyna zmian – kapelmistrz orkiestry dętej (odc. 2)
1995: Ekstradycja – Narkoman (odc. 1 i 2)
1996: Maszyna zmian. Nowe przygody – policjant (odc. 1, 2 i 4)
1996: Dom – Zawiślak (odc. 15)
1997: Wojenna narzeczona – szmalcownik “Elegant” (odc. 3)
1997: Boża podszewka – aplikant (odc. 9)
1999: Trzy szalone zera – posterunkowy
1999: Całe zdanie nieboszczyka – policjant
2000: Słoneczna włócznia – Paul Dreiser (odc. 6)
2000: O czym szumią kierpce – Jan Paluch (odc. 2)
2000: Duża przerwa – akwizytor Dariusz Praczyk (odc. 8)
2001: Przeprowadzki – rikszarz Dudek (odc. 10)
2001-2004: Na dobre i na złe – Kazio Bąk, siostrzeniec Burczykowej
2002: Sfora – Romek, informator Olbrychta (odc. 1 i 2)
2003-2004: Rodzinka – urzędnik Unii Europejskiej (odc. 6)
2003: Magiczne drzewo – konferansjer w hipermarkecie (odc. 2)
2003: Kasia i Tomek – Kazio (seria II, odc. 16, głos)
2003: Bao-Bab, czyli zielono mi – porucznik (odc. 3)
2004: Camera Café – reżyser (odc. 35)
2005: Pierwsza miłość – jako Robert Miazek
2005: Zakręcone – Guru (odc. 11)
2005: Pensjonat pod Różą – Kordian Przysiecki (odc. 74 i 75)
2005-2006: Codzienna 2 m. 3 – Jacek, baby-sitter (odc. 12, 13 i 14)
2006: Kryminalni – Witek, brat Weroniki (odc. 49)
2006: Niania – Feliks Bączyński odc.29
2007: Faceci do wzięcia (odc. 51)
2009: Siostry – jako Tomasz Graczyk (odc. 6)
2009: Naznaczony – dziennikarz (odc. 2)
2009−2010: Majka – oficer dyżurny
2010: Miłość nad rozlewiskiem – dziennikarz Wierzbicki (odc. 8)
2011: Życie nad rozlewiskiem – dziennikarz Wierzbicki (odc. 13)
2011: Ojciec Mateusz – jako Antoni odc.88
2011: Aida – jako prezes Jerzy Patatyn (odc.2)
2012–2013: Piąty Stadion – jako mężczyzna (odc. 39 i 69)
2012: Nad rozlewiskiem – dziennikarz Wierzbicki (odc. 2, 3 i 11)
2012: Ja to mam szczęście – jako pracownik elektrowni odc.24
2013: Czas honoru – narzeczony Hani Kozłowskiej (odc. 76)

Dubbing

2007: Lissi na lodzie – Ignac
2008: Simpsonowie –
Homer Simpson
Charles Montgomery Burns
Nelson Muntz
Barney Gumble
Murphy Krwawiące Dziąsła
Herman
Kearney Zzyzwicz

Programy rozrywkowe

2010: Stand up. Zabij mnie śmiechem
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 287 razy, 1 wizyt dzisiaj)