Nicole Kidman – Tom Cruise nie był jej wielką miłością


cruise-kidmanNicole Kidman była żoną Toma Cruise’a przez 11 lat. Para rozwiodła się w 2011 roku. Ma ze sobą dwoje adoptowanych dzieci: 20-letnią Bellę i 18-letniego Connora. Nicole Kidman rzadko wypowiadała się na temat Toma, nawet wtedy, gdy odeszła od niego Katie Holmes. Teraz jednak aktorka postanowiła opowiedzieć o swoim małżeństwie z hollywoodzkim gwiazdorem.

W najnowszym wydaniu magazynu “Vanity Fair” Nicole Kidman zdradziła, że nigdy nie czuła, by Tom Cruise był jej “wielką miłością”. Poczuła to dopiero przy swoim drugim mężu, którym jest Keith Urban.

– Z całym szacunkiem do tego, co miałam z Tomem, ale dopiero teraz spotkałam swoją wielką miłość – powiedziała Nicole Kidman. – Nie wiedziałam, że się to stanie. Nie chciałam zaczynać nowego związku od razu po zakończeniu starego. Przez bardzo długi czas byłam sama i to było dobre, ponieważ byłam dzieckiem, gdy brałam ślub z Tomem. Musiałam dorosnąć – dodała gwiazda.
źródło: gala.pl

Biografia Toma

Tom Cruise, właściwie Thomas Cruise Mapother IV (ur. 3 lipca 1962 w Syracuse, w stanie Nowy Jork, USA) – amerykański aktor i producent filmowy. Uznany przez magazyn „Forbes” za najbardziej wpływowego człowieka show-biznesu. Za początek wielkiej kariery aktora uważa się nominowany do Złotego Globu występ w filmie z 1983 roku Ryzykowny interes. Światową sławę zdobył rolą pilota Mavericka w światowym hicie z 1986 roku, filmie Top Gun.
Urodzony jako trzecie dziecko, jedyny syn z czworga dzieci (ma trzy siostry: Lee Anne De Vette – ur. 1959, Marian – ur. 1961 i Cass – ur. 1963) inżyniera elektronika Thomasa Mapothera III (ur. 15 października 1934, zm. w styczniu 1984), wędrującego ze stanu do stanu. Ojciec rozszedł się z matką Mary Lee Mapother, gdy Tom miał dwanaście lat. Kiedy Tom był już sławnym aktorem, wynajął detektywa, by ten odnalazł jego ojca. Znalazł go w szpitalu chorego na raka.
Tom w ciągu kilku lat zaliczył piętnaście szkół w USA i Kanadzie. Ostatecznie osiedlił się w Glen Ridge, w stanie New Jersey, wraz ze swoją matką i ojczymem Joe South. Uczęszczał do Packanack School w Wayne, w New Jersey, krótko był uczniem St. Xavier High School w Louisville, w stanie Kentucky i dorabiał jako roznosiciel dziennika „Kurier Louisville”. Miał problemy z nauką i z kontaktami z rówieśnikami. Poczucie alienacji pogłębiła dysleksja, na którą cierpiał jeszcze na początku swojej kariery. Myślał o karierze w sporcie, lecz kontuzja kolana w drużynie zapaśników przekreśliła plany. Prosto z ulicy zgłosił się na aktorskie przesłuchanie i otrzymał rolę w musicalu Faceci i lalki (Guys and Dolls). Po ukończeniu w czerwcu 1980 roku Glen Ridge High School i rezygnacji z planów zostania księdzem (przez rok był w seminarium franciszkańskim), studiował aktorstwo pod kierunkiem Phila Gushee w renomowanej szkole Neighborhood Playhouse przy teatrze w Nowym Jorku.
Swoją karierę filmową rozpoczął od udziału w melodramacie Franco Zeffirelliego Niekończąca się miłość (Endless Love, 1981) z Brooke Shields, Shirley Knight i Jamesem Spaderem. Wystąpił potem obok Matta Dillona i Patricka Swayze w dramacie kryminalnym Francisa Forda Coppoli Outsiderzy (The Outsiders, 1983). Sławę zdobył jako zdemoralizowany Joel Goodsen, który topi samochód porsche – własność swojego ojca – w jeziorze, podrywa dziewczęta, ale dostaje się na ekskluzywny Uniwersytet Princeton w komedii kryminalnej Ryzykowny interes (Risky Business, 1983) z Rebeccą De Mornay. Kariera Cruise’a rosła, a apogeum osiagnęła przy okazji premiery melodramatu sensacyjnego Tony’ego Scotta Top Gun (1986). Przed realizacją filmu, choć cierpiał na chorobę komunikacyjną, odbył jako pasażer serię lotów myśliwcem, a w roku 1994 w Toronto otrzymał licencję pilota. Na planie dramatu sportowego Martina Scorsese Kolor pieniędzy (The Color of Money, 1986) jego partnerem filmowym był Paul Newman. Przez kilka lat grywał amantów, aż w roku 1988 wcielił się w postać egoisty, który opiekując się chorym bratem (w tej roli Dustin Hoffman), uczy się bezinteresowności w przygodowym komediodramacie Rain Man. Rok później, 1989 roku, został nominowany do nagrody Oscara za rolę weterana wojny w Wietnamie w biograficznym dramacie wojennym Urodzony 4 lipca (Born on the Fourth of July) Olivera Stone’a. Kolejne filmy: Wywiad z wampirem (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, 1994), Mission: Impossible (1996), Jerry Maguire (druga nominacja do Oscara, 1996) i Magnolia (trzecia nominacja do Oscara, 1999) ugruntowały jego pozycję jako aktora o dużych możliwościach. Dołączył do najbardziej zapracowanych ludzi show-biznesu.
Życie prywatne
Po rozwodach z aktorkami: Mimi Rogers (9 maja 1987-1990) i Nicole Kidman (24 grudnia 1990 – 8 sierpnia 2001), z którą adoptował dwójkę dzieci: – od stycznia 1993 – Isabellę Jane (ur. 22 grudnia 1992) i od lutego 1995 – Connora Antony’ego (ur. 17 stycznia 1995), romansie z poznaną na planie filmu Vanilla Sky (2001) hiszpańską aktorką Penélope Cruz (od lata 2001 do stycznia 2004), w dniu 17 czerwca 2005 roku w Paryżu na Wieży Eiffela oświadczył się aktorce Katie Holmes, z którą ma córkę Suri (ur. 18 kwietnia 2006 roku w Los Angeles). Pobrali się 18 listopada 2006 roku w średniowiecznym zamku warownym Odescalchi w miejscowości Bracciano, niedaleko Rzymu. Uroczystość okrzyknięto „ślubem roku”.

Filmy i zarobki
Rok Tytuł Rola Przychód Gaża Inne
1981 Niekończąca się miłość Billy $32,492,674
Szkoła kadetów David Shawn $35,856,053 (USA) $50,000
1983 The Outsiders Steve Randle $25,697,647 (USA)
Tracąc to Woody $1,246,141 (USA) $15,000
Wszystkie właściwe posunięcia Stefen „Stef” Djordjevic $17,233,166 (USA)
Ryzykowny interes Joel Goodson $63,541,777 (USA) $75,000 Nominacja do Złotego Globu dla najlepszego aktora komediowego.
1985 Legenda Jack O’ The Green $15,502,112 (USA) $500,000
1986 Top Gun Maverick $353,816,701 $2,000,000
Kolor pieniędzy Vincent Lauria $52,293,982 (USA)
1988 Koktajl Brian Flanagan $171,504,781
Młode strzelby Cowboy   Epizod.
Rain Man Charlie Babbitt $354,825,435 $5,000,000 + % zysku
1989 Urodzony 4 lipca Ron Kovic $161,001,698  Złoty Glob dla najlepszego aktora w dramacie; nominacja do Oscara dla najlepszego aktora
1990 Szybki jak błyskawica Cole Trickle $157,920,733
1992 Za horyzontem Joseph Donnelly $137,783,840 $13,000,000
Ludzie honoru Daniel Kaffee $243,240,178 $12,500,000 Nominacja do Złotego Globu dla najlepszego aktora
1993 Firma Mitch McDeere $270,248,367
1994 Wywiad z Wampirem Lestat de Lioncourt $223,664,608 $15,000,000
1996 Mission: Impossible Ethan Hunt $457,696,359 $70,000,000
Jerry Maguire Jerry Maguire $273,552,592 $20,000,000 Złoty Glob dla najlepszego aktora komediowego; nominacja do Oscara dla najlepszego aktora.
1999 Oczy szeroko zamknięte Bill Harford $162,091,208 $20,000,000
Magnolia Frank T.J. Mackey $48,451,803  Złoty Glob dla najlepszego aktora; nominacja do Oscara dla najlepszego aktora drugoplanowego.
2000 Mission: Impossible II Ethan Hunt $546,388,105 $75,000,000
2001 Vanilla Sky David Aames $203,388,341 $20,000,000 + 30% zysków Jest także producentem.
2002 Raport mniejszości John Anderton $353,600,000 $25,000,000+
2003 Ostatni samuraj Kapitan Nathan Algren $456,758,981 $25,000,000 + % zysku Nominacja do Złotego Globu dla nalepszego aktora; jest także producentem.
2004 Zakładnik Vincent $217,764,291
2005 Wojna Światów Ray Ferrier $591,745,528 $100,000,000 (20% zysków)
2006 Mission: Impossible III Ethan Hunt $397,850,012 $75,000,000 Jest także producentem. 2007 Ukryta strategia Senator Jasper Irving $59,072,652  Jest także producentem.
2008 Tropic Thunder Les Grossman $187,964,083  Nominacja do Złotego Globu dla najlepszego aktora drugoplanowego.
Walkiria Claus von Stauffenberg $200,276,784 $33,670,550 Film oparty na prawdziwej historii.
2010 Wybuchowa para Roy Miller   Post-produkcja. Premiera: 2.07.2010
2011 Mission: Impossible IV Ethan Hunt   Pre-produkcja.
Informacje o zarobkach wzięte z IMDb.
Informacje o zyskach wzięte z boxofficemojo.com
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Nicole

Nicole Mary Kidman (ur. 20 czerwca 1967 w Honolulu) – australijska aktorka i piosenkarka urodzona w Stanach Zjednoczonych, laureatka Oscara za rolę Virginii Woolf w filmie Godziny.
Urodziła się w Honolulu, gdzie jej ojciec, Australijczyk żydowskiego pochodzenia[1], Anthony David Kidman prowadził badania nad rakiem. Mieszkała w Stanach Zjednoczonych do czwartego roku życia, potem przeprowadziła się z rodzicami do Sydney w Australii. Zaczęła brać lekcje baletu i aktorstwa w wieku trzech lat. Kształciła się w St. Martin’s Youth Theater, Australian Theater for Young People i Philip Street Theater.

Kidman przerwała naukę w North Sydney High School, kiedy jej matka zachorowała na raka piersi. Po powrocie matki do zdrowia kontynuowała naukę aktorstwa.

Pierwszego męża, Toma Cruise’a, poznała na planie filmu Szybki jak błyskawica. Poślubiła go w wigilię Bożego Narodzenia 1990 w Telluride w stanie Kolorado. Informacje o ślubie były utrzymywane w tajemnicy.

Nicole Kidman wraz z Tomem Cruise’em zaadoptowała dwoje dzieci – Isabellę (ur. 1992) i Connora Antony’ego (ur. 1995). W czasie małżeństwa mieszkali w Los Angeles, Australii, Kolorado i Nowym Jorku. Pod koniec 2002 roku Kidman i Cruise rozwiedli się.

Siostra Nicole Kidman, Antonia, jest dziennikarką zajmującą się rozrywką w australijskiej telewizji.

W wywiadzie dla „Vanity Fair” artystka wyznała, że długo starała się o dziecko, jednak dwa razy nie donosiła ciąży. 25 czerwca 2006r. wyszła za mąż za muzyka country Keitha Urbana. Ich pierwsze wspólne dziecko – córeczka Sunday Rose, urodziła się 7 lipca 2008 roku. Dnia 28 grudnia 2010 roku na świat przyszła druga córeczka Faith Margaret urodzona przez matkę zastępczą.

Kariera
Debiutowała w teatrze ulicznym. Karierę aktorską rozpoczęła w wieku czternastu lat, występując w roli głównej w Bush Christmas. W latach 80. XX wieku występowała w wielu australijskich filmach i serialach telewizyjnych, w tym przede wszystkim BMX Bandits i Bangkok Hilton.

Nicole Kidman zagrała główną rolę w Martwej ciszy (1989), a później z Tomem Cruise’em w Szybki jak błyskawica. Grała w Billy Bathgate z Bruce’em Willisem i Dustinem Hoffmanem, a w 1992 występowała w Za horyzontem Rona Howarda. Odtwarzała główne role w Batman Forever, potem w Portrecie damy.
Ona i Tom Cruise grali główne role w ostatnim filmie Stanleya Kubricka Oczy szeroko zamknięte, a Nicole zagrała jedną z dwóch sióstr czarownic w Totalna magia (1999).

Dla Nicole Kidman rok 2001 był najbardziej udany pod względem zawodowym. Za występ w filmie Moulin Rouge! została nominowana do Oscara, a film Inni z jej udziałem został dobrze przyjęty. Podczas kręcenia filmu Moulin Rouge! w Australii, Kidman doznała urazu kolana i Jodie Foster musiała ją zastąpić w obsadzie Azyl. W 2002 zdobyła Oscara za występ w filmie o Virginii Woolf – Godziny.

Karierę piosenkarską rozpoczęła w 2001 we współpracy z Ewanem McGregorem nad utworem Come What May, z soundtracku Moulin Rouge! (piosenka zadebiutowała i dotarła do 27. miejsca na brytyjskiej liście przebojów). Potem z Robbim Williamsem zaśpiewała piosenkę Somethin’ Stupid, cover swingowej piosenki na płycie Williamsa Swing When You’re Winning. Piosenka zdobyła dużą popularność w Wielkiej Brytanii i Australii. Jest jedną z najlepiej zarabiających i najbardziej popularnych aktorek na świecie.

W roku 2004 Kidman pojawiła się w remake’u Żony ze Stepford, u boku m.in. Glenn Close, Faith Hill czy Bette Midler.

Filmografia
Filmy fabularne
1983: Bez uczucia (Skin Deep) jako Sheena Henderson
1983: Chase Through the Night jako Petra
1983: Bush Christmas jako Helen
1983: Bandyci kontra BMX (BMX Bandits) jako Judy
1984: Matthew i syn (Matthew and Son) jako Bridget Elliot
1985: Wills & Burke jako Julia Matthews
1985: Archer’s Adventure jako Catherine
1986: Windrider jako Jade
1987: Un’ Australiana a Roma jako Jill
1987: Królowie nocy (Watch the Shadows Dance) jako Amy Gabriel
1987: Kawałek (The Bit Part) jako Mary McAllister
1987: Room to Move jako Carol Trig
1988: Emerald City jako Helen, dziewczyna Mike’a McCorda
1989: Martwa cisza (Dead Calm) jako Rae Ingram
1990: Szybki jak błyskawica (Days of Thunder) jako Dr Claire Lewicki
1991: Randka na przerwie (Flirting) jako Nicola Radcliffe
1991: Billy Bathgate jako Drew Preston
1992: Za horyzontem (Far and Away) jako Shannon Christie
1993: Pełnia zła (Malice) jako Tracy Kennsinger
1993: Gra o życie (My Life) jako Gail Jones
1995: Batman Forever jako Dr Chase Meridian
1995: Za wszelką cenę (To Die For) jako Suzanne Stone Maretto
1996: Gwiazdor (The Leading Man) jako Prezenterka zdobywców nagród
1996: Portret damy (The Portrait of a Lady) jako Isabel Archer
1997: Peacemaker (The Peacemaker) jako Julia Kelly
1998: Totalna magia (Practical Magic) jako Gillian Owens
1999: Oczy szeroko zamknięte (Eyes Wide Shut) jako Alice Harford
2001: Dziewczyna na urodziny (Birthday Girl) jako Nadia
2001: Inni (The Others) jako Grace Stewart
2001: Moulin Rouge! jako Satine
2002: Godziny (The Hours) jako Virginia Woolf
2002: Azyl (Panic Room) jako Głos dziewczyny Stephena w telefonie
2003: Dogville jako Grace
2003: Piętno (The Human Stain) jako Faunia Farley
2003: Wzgórze nadziei (Cold Mountain) jako Ada Monroe
2004: Narodziny (Birth) jako Anna
2004: Żony ze Stepford (The Stepford Wives) jako Joanna Eberhart
2005: Czarownica (Bewitched) jako Isabel Bigelow / Samantha
2005: Tłumaczka (Interpreter) jako Silvia Broome
2006: Happy Feet: Tupot małych stóp (Happy Feet) jako Norma Jean
2006: Futro. Portret wyobrażony Diane Arbus (An Fur: Imaginary Portrait of Diane Arbus) jako Diane Arbus
2006: Witaj w domu (Bienvenido a casa) jako Hilary Pawell
2007: Margot jedzie na ślub (Margot at the Wedding) jako Margot
2007: Złoty kompas (The Golden Compass) jako Marisa Coulter
2007: Inwazja (The Invasion) jako Carol Bennell
2008: Australia jako Lady Sarah Ashley
2009: Dziewięć (Nine) jako Claudia Jenssen
2010: Między światami (Rabbit Hole) jako Becca Corbett
2011: Żona na niby (Just Go with It) jako Devlin Adams
2011: Anatomia strachu (Trespass) jako Sarah
2012: Hemingway i Gellhorn (Hemingway & Gellhorn) jako Martha Gellhorn
2012: Pokusa (The Paperboy) jako Charlotte Bless
2012: Stoker jako Evelyn ‘Evie’ Stoker

Seriale telewizyjne
1984: A Country Practice jako Simone Jenkins
1985: Winners jako Carol Trig
1985: Five Mile Creek jako Annie
1987: Wietnam (Vietnam) jako Megan Goddard
1989: Bangkok Hilton jako Katrina Stanton

Dyskografia
Come What May Single (z Ewanem McGregorem – 2001)
Somethin’ Stupid Single (z Robbie Williamsem – 2001)

Odznaczenia
Towarzysz Orderu Australii – 2007
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 177 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *