Neil Patrick Harris i David Burtka wzięli ślub


harris-burtkaW lipcu Neil Patrick Harris ogłosił, że po niemal 10 latach życia w związku z Davidem Burtką, zamierza się z nim pobrać. Stało się to możliwe dzięki uznaniu zakazu małżeństw jednopłciowych za niekonstytucyjne. Harris był jednym z najbardziej zaangażowanych celebrytów, działających publicznie na rzecz równych praw dla par homoseksualnych.

Wczoraj aktor podzielił się radosną nowiną na Twitterze. W weekend pobrał się ze swoim partnerem.

Wiecie co? David i ja pobraliśmy się w weekend – pochwalił się Neil. We Włoszech. Tak, dołożyliśmy nasze inicjały “n” i “d” do słowa “husband”.

Para zorganizowała cichą uroczystość we Włoszech. Zaprosili na ślub jedynie garstkę najbliższych przyjaciół, a także rodzinę. Obecne były także adoptowa­ne dzieci Neila i Davida, bliźniaki, Har­per Grace i Gideon Scott.

Panowie wyglądali niezwykle elegancko w świetnie skrojonych garniturach od Toma Forda. Goście obecni na weselu bawili się podobno doskonale. Być może również dlatego, że gwiazdą wieczoru był Elton John. Muzyk zaśpiewał jedną ze swoich piosenek specjalnie dla zakochanej pary.

Para jest ze sobą już ponad 10 lat.
Gratulujemy.
źródło: pudelek.pl i plejada.onet.pl

Wideo – Neil Patrick Harris i David Burtka

Biografia Neila

Neil Patrick Harris (ur. 15 czerwca 1973 w Albuquerque w Nowym Meksyku w USA) – amerykański aktor, znany z roli tytułowego bohatera serialu Doogie Howser, lekarz medycyny oraz Barneya Stinsona, bohatera serialu Jak poznałem waszą matkę.
Od 1989 roku występował w serialu produkowanym przez kanał ABC Doogie Howser, lekarz medycyny, który opowiadał o losach 14-letniego lekarza. Rola przyniosła 16-letniemu aktorowi dużą popularność, został też nominowany do Złotego Globu. Po zakończeniu produkcji w 1993 roku grał nadal w innych produkcjach telewizyjnych, ale nie odnosił sukcesów zawodowych. W 2005 roku otrzymał jedną z głównych ról w serialu stacji CBS Jak poznałem waszą matkę, która ponownie przyniosła mu dużą popularność[1].

W listopadzie 2006 roku publicznie oświadczył, że jest gejem i od roku 2003 żyje w związku z aktorem Davidem Burtką[1]. 12 października 2010 roku matka zastępcza dzieci Neila i Davida urodziła bliźnięta. Dzieci nazywają się Gideon Scott i Harper Grace[2]. W satyrycznym filmie Harold i Kumar: Spalone święta, w którym gra siebie samego, wyśmiewa swój związek z Burtką, twierdząc iż jest on wymyślony tylko po to, by mógł poznać więcej kobiet[3]. We wrześniu 2014 roku zawarł związek małżeński z Burtką[4].

Filmografia
Filmy
1988: Purpurowy pożeracz ludzi – Billy Johnson
1988: Serce Klary – David Hart
1988: Too Good to Be True – Danny Harland
1989: Miasteczko Cold Sassy – Will Tweedy (narrator)
1989: Rodzinne pojednanie – Lonnie Tibbetts
1991: Obcy w rodzinie – Steve Thompson
1993: W gniewie – Brian Hannigan
1994: Snowbound: The Jim and Jennifer Stolpa Story – Jim Stolpa
1995: Dziedzictwo grzechu – William Coit
1995: Moja Antonia – Jimmy Burden
1995: To nie nasz syn – Paul Kenneth Keller
1995: Uwięziony na poddaszu – Edward Broder
1995: Zwierzęcy pokój – Arnold Mosk
1997: Żołnierze kosmosu – Carl Jenkins
1998: Grzeszna propozycja – Roger Martin
1998: Gwiazdkowy prezent – Will Martin
1999: Joanna d’Arc – Król Karol
2000: Układ prawie idealny – David
2001: Ślubna suknia – Travis Cleveland
2002: Hipnotyzer – Benjamin
2002: Tajniak – Lance
2004: O dwóch takich co poszli w miasto – Neil Patrick Harris
2005: Cudowna przemiana – Nathan Andrews
2005: The Golden Blaze – komik ze sklepu (głos)
2008: Dr Horrible’s Sing Along Blog (musical) – dr Horrible
2008: Harold i Kumar uciekają z Guantanamo – Neil Patrick Harris
2008: Liga sprawiedliwych: Nowa granica – Barry Allen (głos)
2010: Batman: Under The Red Hood – Nightwing (głos)
2010: Beastly – Will Fratalli
2010: The Best & The Brightest – Jeff
2011: Harold i Kumar: Spalone święta – Neil Patrick Harris
2011: Muppety – Neil Patrick Harris
2011: Smerfy – Patrick Winslow
2012: American Pie: Zjazd absolwentów – Prezenter tanecznego programu
2013: Smerfy 2 – Patrick Winslow

Seriale TV
1989: B.L. – Stryker
1989–1993: Doogie Howser, lekarz medycyny – Douglas „Doogie” Howser
1991: Blossom – Derek „Charming” Slade
1992: Nowe przygody Kapitana Planety – Todd Andrews (głos)
1992: Roseanne – Doktor Doogie Howser
1992–1995: Capitol Critters – Max (głos)
1993: Napisała: Morderstwo – Tommy Remsen
1993: Quantum Leap – Mike Hammond
1996: Po tamtej stronie – Howie Morrison
1997: Wydział zabójstw Baltimore 3 – Alan Schack
1999–2000: Zakręcony – Henry McNeeley
2000: Will i Grace – Bill
2001: Access Granted
2001: Ed – Joe Baxter
2001: Legenda Tarzana – Moyo (głos)
2001: Nagi patrol – Kochaś
2001: Static Shock – Johnny Morrow (głos)
2002: Dotyk anioła – Jonas
2002: Liga Sprawiedliwych – Ray Thompson (głos)
2003: Puls miasta – Peter Corman
2003: Spider-Man – Spider-Man / Peter Parker (głos)
2004: Prawo i porządek: Zbrodniczy zamiar – John Tagman
2005: Jack & Bobby – Profesor Preston Phelps
2005-2014: Jak poznałem waszą matkę – Barney Stinson
2005: Wzór – Ethan Burdick
2006: Me, Eloise (głos)
2007: Family Guy – Barney Stinson (głos)
2008: Dr. Horrible’s Sing-Along Blog – Doktor Horrible, Billy
2008: Ulica Sezamkowa – Fairy Shoeperson (głos)
2009: Batman: Odważni i bezwzględni – Maestro (głos)
2009: Robot Chicken – Biznesmen (głos)
2010: Glee – Bryan Ryan
Gry
2008: Saints Row 2 – DJ Dziecko po Przejściach (głos)
2009: Eat Lead: The Return of Matt Hazard – Wallace Wellesly (głos)
2010: Spider-Man: Shattered Dimensions – Niesamowity Spider-Man (głos)
2010: Rock of the Dead (głos)
2013: Saints Row IV – DJ Dziecko po Przejściach (głos)

Nagrody i nominacje

Rok Grupa Nagroda Rezultat Produkcja
1989 Young Artist Awards Najlepszy młody aktor Motion Picture – Dramat Nominacja Serce Klary
Złoty Glob Najlepiej zapowiadający się aktor drugoplanowy Motion Picture Nominacja
1990 Young Artist Awards Najlepszy młody aktor w serialu Wygrana Doogie Howser, lekarz medycyny
1991 Wygrana
1992 Wygrana
Złoty Glob Najlepiej zapowiadający się aktor w serialu – Komedia/Musical Nominacja
2007 Teen Choice Awards Choice TV Actor: Komedia Nominacja Jak poznałem waszą matkę
Nagroda Emmy Nominacja
2008 People’s Choice Awards Ulubiona gwiazda “kradnąca” sceny Nominacja
Nagroda Emmy Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series Nominacja
2009 Złoty Glob Najlepiej zapowiadający się aktor drugoplanowy w serialu, mini-serialu lub ekranizacji telewizyjnej Nominacja
Streamy Awards Najlepszy aktor w serialu komediowym Wygrana Dr. Horrible’s Sing-Along Blog

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Davida

David Burtka (ur. 29 maja 1975 w Dearborn) – amerykański aktor.
Urodzony w miejscowości Dearborn, dorastał w Canton Charter Township w stanie Michigan. W 1993 roku ukończył Plymouth Salem High School, następnie trenował aktorstwo w prywatnym instytucie sztuki Interlochen Center for the Arts. Zdobył dyplom licencjata (Bachelor of Fine Arts) na University of Michigan, by wkrótce potem móc doskonalić umiejętności aktorskie w nowojorskim William Esper Studios.

W 2003 roku debiutował na Broadwayu jako Tulsa, bohater sztuki Gypsy, na teatralnych deskach partnerując Bernadette Peters. Rola Chłopca w off-broadwayowskiej adaptacji The Play About the Baby Edwarda Albee przyniosła mu nagrodę Clarence Derwent Award dla “najbardziej obiecującego męskiego aktora”. 2 października 2004 roku Magic Theatre w San Francisco wystawiło musical The Opposite of Sex, oparty na fabularnym filmie pod tym samym tytule; Burtka wcielił się w nim w postać biseksualnego Matta.

Udziela się także w telewizji oraz – rzadziej – w produkcjach kinowych. Od 2003 roku jest życiowym partnerem aktora Neila Patricka Harrisa[1][2]. Ma starszą siostrę, Jennifer.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 151 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *