Natalie Portman i Jude Law

portman-lawNatalie i Jude byli parą w 2007 r.

Partnerzy:
Natalie
Lukas Haas 1998
Gael García Bernal 2003-06
Andy Samberg 2006
Nathan Rothschild 2007
Jude Law 2007
Nathan Bogle 2007-08
Devendra Banhart 2008
Benjamin Millepied 2009
ślub 4 08 2012
Jude
Sadie Frost 1995-03
ślub 2 09 1997
Sienna Miller 2003-11
Daisy Wright 2005
Natalie Portman 2007
Kim Hersov 2007
Susan Hoecke 2007
Samantha Burke 2008
Ruth Wilson 2012
Alicia Rountree 2013

Biografia Natalie
Natalie Portman, właśc. Natalie Hershlag (ur. 9 czerwca 1981 w Jerozolimie) – amerykańska aktorka.
W wieku 3 lat przeniosła się z rodzicami do Waszyngtonu, a potem w wieku 7 lat do Connecticut. Mając 9 lat, wyjechała do Nowego Jorku na Long Island, gdzie mieszka do dzisiaj. Zanim zaczęła karierę grała kilka podrzędnych ról w sztukach teatralnych. Zagrała głupią blondynkę Dorę w Fiorello oraz feministkę Annie w Annie get your Gun. W wieku 11 lat została odkryta przez agenta firmy kosmetycznej Revlon. Niedługo potem zadebiutowała w filmie Luca Bessona Leon zawodowiec. W czerwcu 2003 ukończyła Uniwersytet Harvarda z dyplomem z psychologii. Za rolę w filmie Czarny łabędź (2010) otrzymała Złoty Glob oraz Oscara.
Jej ojciec Avner Hershlag jest ginekologiem specjalizującym się w leczeniu niepłodności. Matka Shelley Stevens pochodzi z Cincinnati w Ohio (malarka-amatorka). Obydwoje rodzice mają żydowskie korzenie – ojciec jest potomkiem emigrantów z Polski i Rumunii, zaś matka z Austrii i Rosji. Dziadek Natalie Portman ze strony ojca był Polakiem wyznania mojżeszowego (jego rodzice zginęli w Auschwitz-Birkenau) natomiast jej babcia od strony matki w czasie II wojny światowej była brytyjskim szpiegiem.
Przyjęła nazwisko Portman, które było panieńskim nazwiskiem jej babci.

Filmografia
Filmy fabularne
2011: Your Highness jako Isabel
2010: Sex Story (No Strings Attached) jako Emma
2010: Czarny łabędź (Black Swan) jako Nina Sayers
2010: Hesher jako Nicole
2009: Bracia (Brothers) jako Grace Cahill
2009: Love and Other Impossible Pursuits jako Emilia Greenleaf
2009: Zakochany Nowy Jork (New York, I Love You) jako Rifka (nowela “Mira Nair”)
2008: Kochanice króla (The Other Boleyn Girl) jako Anna Boleyn
2007: Pana Magorium cudowne emporium (Mr. Magorium’s Wonder Emporium) jako Molly Mahoney
2007: Pociąg do Darjeeling (The Darjeeling Limited) jako Była dziewczyna Jacka
2007: Hotel Chevalier jako Dziewczyna Jacka
2007: Jagodowa miłość (My Blueberry Nights) jako Leslie
2006: Duchy Goi (Goya’s Ghosts) jako Inés / Alicia
2006: Zakochany Paryż (Paris, je t’aime) jako Francine (nowela “Faubourg Saint-Denis”)
2005: V jak Vendetta (V for Vendetta) jako Evey Hammond
2005: Free Zone jako Rebecca
2005: Gwiezdne wojny: część III – Zemsta Sithów (Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith) jako Senator Padmé Amidala
2005: Domino One jako Dominique Bellamy
2004: Bliżej (Closer) jako Alice
2004: Prawda (True) jako Francine
2004: Powrót do Garden State (Garden State) jako Sam
2003: Wzgórze nadziei (Cold Mountain) jako Sara
2002: Gwiezdne wojny: część II – Atak klonów (Star Wars: Episode II – Attack of the Clones) jako Senator Padmé Amidala
2000: Gdzie serce twoje (Where the Heart Is) jako Novalee Nation
1999: Wszędzie byle nie tu (Anywhere But Here) jako Ann August
1999: Gwiezdne wojny: część I – Mroczne widmo (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace) jako Królowa Amidala / Padmé Naberrie
1996: Marsjanie atakują! (Mars Attacks!) jako Taffy Dale
1996: Wszyscy mówią: kocham cię (Everyone Says I Love You) jako Laura Dandridge
1996: Piękne dziewczęta (Beautiful Girls) jako Marty
1995: Gorączka (Heat) jako Lauren Gustafson
1994: Developing jako Nina
1994: Leon zawodowiec (Léon) jako Matylda

Seriale telewizyjne
2007: Simpsonowie (The Simpsons) jako Darcy (głos)
2004: Ulica Sezamkowa (Sesame Stree) jako Natalie

Reżyser
2009: Zakochany Nowy Jork (New York, I Love You, nowela “Natalie Portman”)
2008: Eve

Scenarzystka
2009: Zakochany Nowy Jork (New York, I Love You, nowela “Natalie Portman”)
2008: Eve

Producent filmowa
2010: Hesher
2009: Love and Other Impossible Pursuits (producent wykonawczy)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Jude
David Jude Heyworth Law (ur. 29 grudnia 1972 w Lewisham w Wielkiej Brytanii) – brytyjski aktor filmowy. Jude Law to jego nazwisko sceniczne.

Kariera
Przygodę z aktorstwem rozpoczął w wieku dwunastu lat, dołączając do National Youth Music Theatre. Pięć lat później porzucił szkołę, aby poświęcić cały czas roli w telewizyjnej operze mydlanej Famillies. W 1992 roku zaczął grać przede wszystkim w teatrze. Został nominowany do nagrody teatralnej imienia Laurence’a Oliviera Award w kategorii Najlepszy debiutant za rolę w sztuce Les Parents terribles. Wkrótce potem otrzymał nominację do nagrody Tony, teatralnego odpowiednika Oscara, za rolę w sztuce Indiscretions, gdzie zagrał u boku Kathleen Turner[1].
Debiutem filmowym aktora była rola w filmie Paula W.S. Andersona Shopping (1994). W 1998 roku pojawił się w roli wampira w kilkukrotnie nagrodzonym horrorze Mądrość Krokodyli. Rok później wcielił się w postać głównego bohatera Teda Pikula w filmie eXistenZ. W tym roku Law wystąpił jeszcze u Anthony’ego Minghelli w filmie Utalentowany pan Ripley w drugoplanowej roli Dickie’go Greenleafa, za co otrzymał nagrodę BAFTA.
Jude był dwukrotnie nominowany do Oscara: w 2000 roku za drugoplanową rolę w filmie Utalentowany pan Ripley i w 2004 roku za główną rolę w filmie Wzgórze nadziei.

Prywatne życie
Na planie filmu Shopping Jude poznał swoją przyszłą żonę Sadie Frost. Wzięli ślub w 1997 roku. Mają trójkę dzieci:

syna Rafferty’ego, ur. 1996 r.
syna Rudy’ego, ur. 2002 r.
córkę Iris, ur. 2000 r.
Jude adoptował także syna Sadie, Finleya, ze związku z Garym Kempem.
W październiku 2003 roku małżeństwo Jude’a i Sadie definitywnie się rozpadło. Kolejną partnerkę, Siennę Miller, aktor poznał na planie filmu Alfie. Para zaręczyła się w grudniu 2004 roku, lecz ich związek rozpadł się po tym, jak Jude przyznał się publicznie do romansu z nianią swoich dzieci.
Jude Law jest oddanym fanem londyńskiego zespołu Tottenham Hotspur F.C.[2].

Filmografia
aktor
1989: The Tailor of Gloucester jako Stajenny Majora
1990-1993: Families jako Nathan Thompson
1993: The Marshal jako Bruno
1994: Zakupy ‘crash and carry’ (Shopping) jako Billy
1994: Żuraw (The Crane) jako młody mężczyzna
1996: I Love You, I Love You Not jako Ethan
1997: Wilde jako Lord Alfred ‘Bosie’ Douglas
1997: Bent jako żołnierz
1997: Gattaca – Szok przyszłości (Gattaca) jako Jerome Eugene Morrow
1997: Północ w ogrodzie dobra i zła (Midnight in the Garden of Good and Evil) jako Billy Carl Hanson
1998: Melodie miłości (Music From Another Room) jako Danny
1998: Final Cut jako Jude
1998: Mądrość Krokodyli (The Wisdom of Crocodiles) jako Steve
1999: Presence of Mind jako sekretarz
1999: eXistenZ jako Ted Pikul
1999: Utalentowany pan Ripley (The Talented Mr. Ripley) jako Dickie Greenleaf
2000: Miłość, szacunek i posłuszeństwo (Love, Honour and Obey) jako Jude
2001: Wróg u bram (Enemy at the Gates) jako Wasilij Zajcew
2001: A.I. Sztuczna inteligencja (Artificial Intelligence: AI) jako Żigolak Joe
2002: Droga do Zatracenia (Road to Perdition) jako Harlen Maguire
2003: Wzgórze nadziei (Cold Mountain) jako Inman
2004: Sky Kapitan i świat jutra (Sky Captain and the World of Tomorrow) jako Joe ‘Sky Captain’ Sullivan
2004: Alfie jako Alfie
2004: Aviator (The Aviator) jako Errol Flynn
2004: Jak być sobą (I Heart Huckabees) jako Brad Stand
2004: Bliżej (Closer) jako Dan
2004: Lemony Snicket: Seria niefortunnych zdarzeń (Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events) jako Lemony Snicket (głos)
2006: Holiday (The Holiday) jako Graham
2006: Rozstania i powroty (Breaking and Entering) jako Will
2006: Wszyscy ludzie króla (All the King’s Men) jako Jack Burden
2007: Pojedynek (Sleuth) jako Milo Tindle
2007: Jagodowa miłość (My Blueberry Night) jako Jeremy
2009: Krzyk Mody (Rage) jako Minx
2009: Parnassus (The Imaginarium of Doctor Parnassus) jako Tony (druga przemiana)
2009: Sherlock Holmes jako John Watson
2009: Dexternity jako Ed King
2010: The Diary of a Young London Physician jako Dr Jekyll/Pan Hyde
2010: Repo Man jako Remy

reżyser
1999: Opowieści z metra (Tube Tales)

producent
2004: Sky Kapitan i świat jutra (Sky Captain and the World of Tomorrow)
2007: Pojedynek (Sleuth)
2009: Dexternity

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 251 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *