Natalie Portman i Benjamin Millepied


portman-millepiedNatalie i Benjamin są parą od 2009 r, a ślub wzięli 4 08 2012 r. Zagrali razem w filmie Czarny łabędź.

Partnerzy:
Natalie
Lukas Haas 1998
Gael García Bernal 2003-06
Andy Samberg 2006
Nathan Rothschild 2007
Jude Law 2007
Nathan Bogle 2007-08
Devendra Banhart 2008
Benjamin Millepied 2009
ślub 4 08 2012

Biografia Natalie
Natalie Portman, właśc. Natalie Hershlag (ur. 9 czerwca 1981 w Jerozolimie) – amerykańska aktorka.
W wieku 3 lat przeniosła się z rodzicami do Waszyngtonu, a potem w wieku 7 lat do Connecticut. Mając 9 lat, wyjechała do Nowego Jorku na Long Island, gdzie mieszka do dzisiaj. Zanim zaczęła karierę grała kilka podrzędnych ról w sztukach teatralnych. Zagrała głupią blondynkę Dorę w Fiorello oraz feministkę Annie w Annie get your Gun. W wieku 11 lat została odkryta przez agenta firmy kosmetycznej Revlon. Niedługo potem zadebiutowała w filmie Luca Bessona Leon zawodowiec. W czerwcu 2003 ukończyła Uniwersytet Harvarda z dyplomem z psychologii. Za rolę w filmie Czarny łabędź (2010) otrzymała Złoty Glob oraz Oscara.
Jej ojciec Avner Hershlag jest ginekologiem specjalizującym się w leczeniu niepłodności. Matka Shelley Stevens pochodzi z Cincinnati w Ohio (malarka-amatorka). Obydwoje rodzice mają żydowskie korzenie – ojciec jest potomkiem emigrantów z Polski i Rumunii, zaś matka z Austrii i Rosji. Dziadek Natalie Portman ze strony ojca był Polakiem wyznania mojżeszowego (jego rodzice zginęli w Auschwitz-Birkenau) natomiast jej babcia od strony matki w czasie II wojny światowej była brytyjskim szpiegiem.
Przyjęła nazwisko Portman, które było panieńskim nazwiskiem jej babci.

Filmografia
Filmy fabularne
2011: Your Highness jako Isabel
2010: Sex Story (No Strings Attached) jako Emma
2010: Czarny łabędź (Black Swan) jako Nina Sayers
2010: Hesher jako Nicole
2009: Bracia (Brothers) jako Grace Cahill
2009: Love and Other Impossible Pursuits jako Emilia Greenleaf
2009: Zakochany Nowy Jork (New York, I Love You) jako Rifka (nowela “Mira Nair”)
2008: Kochanice króla (The Other Boleyn Girl) jako Anna Boleyn
2007: Pana Magorium cudowne emporium (Mr. Magorium’s Wonder Emporium) jako Molly Mahoney
2007: Pociąg do Darjeeling (The Darjeeling Limited) jako Była dziewczyna Jacka
2007: Hotel Chevalier jako Dziewczyna Jacka
2007: Jagodowa miłość (My Blueberry Nights) jako Leslie
2006: Duchy Goi (Goya’s Ghosts) jako Inés / Alicia
2006: Zakochany Paryż (Paris, je t’aime) jako Francine (nowela “Faubourg Saint-Denis”)
2005: V jak Vendetta (V for Vendetta) jako Evey Hammond
2005: Free Zone jako Rebecca
2005: Gwiezdne wojny: część III – Zemsta Sithów (Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith) jako Senator Padmé Amidala
2005: Domino One jako Dominique Bellamy
2004: Bliżej (Closer) jako Alice
2004: Prawda (True) jako Francine
2004: Powrót do Garden State (Garden State) jako Sam
2003: Wzgórze nadziei (Cold Mountain) jako Sara
2002: Gwiezdne wojny: część II – Atak klonów (Star Wars: Episode II – Attack of the Clones) jako Senator Padmé Amidala
2000: Gdzie serce twoje (Where the Heart Is) jako Novalee Nation
1999: Wszędzie byle nie tu (Anywhere But Here) jako Ann August
1999: Gwiezdne wojny: część I – Mroczne widmo (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace) jako Królowa Amidala / Padmé Naberrie
1996: Marsjanie atakują! (Mars Attacks!) jako Taffy Dale
1996: Wszyscy mówią: kocham cię (Everyone Says I Love You) jako Laura Dandridge
1996: Piękne dziewczęta (Beautiful Girls) jako Marty
1995: Gorączka (Heat) jako Lauren Gustafson
1994: Developing jako Nina
1994: Leon zawodowiec (Léon) jako Matylda

leon-matyldaSeriale telewizyjne
2007: Simpsonowie (The Simpsons) jako Darcy (głos)
2004: Ulica Sezamkowa (Sesame Stree) jako Natalie

Reżyser
2009: Zakochany Nowy Jork (New York, I Love You, nowela “Natalie Portman”)
2008: Eve

Scenarzystka
2009: Zakochany Nowy Jork (New York, I Love You, nowela “Natalie Portman”)
2008: Eve

Producent filmowa
2010: Hesher
2009: Love and Other Impossible Pursuits (producent wykonawczy)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Benjamina

Benjamin Millepied data urodzenia:1977-06-10, miejsce urodzenia:Bordeaux, Francja

filmografia
Tytuł w roli
2011 Time Doesn’t Stand Still  Lui
2010 Czarny łabędź Black Swan David

producent
2011 Time Doesn’t Stand Still  (współproducent)

scenarzysta
2011 Time Doesn’t Stand Still

(Odwiedzono 118 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *