Natalia Kukulska pokazała zdjęcie ze swojego ślubu z Michałem Dąbrówka

kukulska-dabrowkaMałżeństwo piosenkarki należy do najbardziej udanych w polskim show-biznesie. Natalia Kukulska i Michał Dąbrówka są razem od 14 lat, a na ich koncie brakuje skandali czy kontrowersji.

Gdy w 2000 roku brali ślub, media nie interesowały się jeszcze tak bardzo życiem gwiazd. Z tamtego okresu nie ma zdjęć, mimo iż Kukulska już wtedy była popularną piosenkarką. Artystka postanowiła zrobić swoim fanom niespodziankę i pokazać fotografię z jednego z najszczęśliwszych dni w jej życiu.

Natalia miała wówczas długie, kręcone włosy, a do ślubu poszła w zupełnie prostej, białej sukni.
Wszystko wskazuje na to, że mimo długie stażu oraz dwójki dzieci Natalia i Michał nadal są szczęśliwi.

kukulska-dabrowka-slub– 14 lat temu, dokładnie o tej godzinie. Nasze Walentynki trwają nieustająco… – napisała 12 lutego na swoim profilu na portalu społecznościowym.
źródło: nocoty.pl

Jak Wam się podobają na ślubnej fotografii?

 

 

Wideo – Natalia Kukulska i Michał Dąbrówka

Biografia Natalii

Natalia Maria Kukulska (ur. 3 marca 1976 w Warszawie[1]) – polska piosenkarka, autorka tekstów i producent muzyczny. Córka piosenkarki Anny Jantar i kompozytora Jarosława Kukulskiego. Członkini Akademii Fonograficznej ZPAV[2].
Kukulska zadebiutowała w 1986 roku albumem pt. Natalia, który zawierał piosenki skierowane do dzieci. Na wydawnictwie ukazała się kompozycja “Puszek-okruszek”, która cieszyła się znaczną popularnością w Polsce. Kolejne płyty z okresu dzieciństwa piosenkarki, to Bajki Natalki z 1987 roku i wydane cztery lata później Najpiękniejsze kolędy. W 1996 roku w wieku dziewiętnastu lat wokalistka wydała album zatytułowany Światło. Płyta stylistycznie nawiązująca do nurtu soul, pop i R&B spotkała się z pozytywnym przyjęciem publiczności i uzyskała status złotej płyty.
W latach późniejszych piosenkarka wydała pięć albumów studyjnych, z których trzy uzyskały status złotej, a jeden status platynowej płyty. Te produkcje Kukulskiej spotykały się z niejednoznacznym przyjęciem ze strony krytyków muzycznych. W 1997, 2001 i 2008 roku piosenkarka uzyskała nominacje do nagrody polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyka. 18 maja 2010 roku ukazał się album CoMix, który Kukulska zrealizowała z mężem Michałem Dąbrówką – instrumentalistą i muzykiem sesyjnym.

Natalia Kukulska zaczęła śpiewać profesjonalnie w 1984 roku, a w 1986 roku wydała płytę Natalia, która zawierała cieszące się popularnością kompozycje “Puszek Okruszek” i “Co powie Tata”. W 1987 roku ukazała się druga płyta wokalistki pt. Bajki Natalki. W 1991 roku młoda artystka nagrała płytę z kolędami zatytułowaną Najpiękniejsze kolędy. Również w 1991 roku Kukulska podjęła naukę w 21 Społecznym Liceum Ogólnokształcącym w Warszawie. W 1995 roku po ukończeniu liceum rozpoczęła pracę nad kolejnym albumem. Na mocy kontraktu podpisanego z wytwórnią muzyczną PolyGram wydała album pt. Światło. Album promowała m.in. kompozycja pt. “Piosenka światłoczuła”, która dotarła do 32. miejsca Listy Przebojów Programu Trzeciego Polskiego Radia. Ciesząca się popularnością płyta uzyskała wkrótce status złotej płyty. Tego samego roku piosenkarka uzyskała nominację do nagrody polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyka w kategorii Album Roku – Pop.
W 1997 roku ukazał się kolejny album wokalistki zatytułowany Puls. 1 marca 1999 roku został wydany album pt. Autoportret. 23 kwietnia 2001 roku została wydana płyta pt. Tobie. Wydawnictwo uzyskało nominację do Fryderyka w kategorii Album Roku – Pop. 20 października 2003 ukazał się album zatytułowany Natalia Kukulska. Płytę promowały single Nikt nie będzie żył za ciebie, Kamienie, Decymy oraz I Wanna Know. 12 maja 2005 ukazała się dwupłytowa kompilacja Po tamtej stronie, sygnowana Anna Jantar i Natalia Kukulska[3]. Na wydawnictwie znalazły się m.in. kompozycje z repertuaru Jantar wybrane przez Kukulską.
W 2004 roku wokalistka zakończyła współpracę z wytwórnią muzyczną Universal Music Group i podpisała kontrakt z firmą EMI Music Poland. W 2006 roku w Opolu wystąpiła na koncercie dla Marka Grechuty. Tego samego roku wystąpiła w Konwoju Muszkieterów, dla którego nagrała piosenkę “Możemy nieść pomoc”, a 12 kwietnia 2007 roku została ambasadorem dobrej woli UNICEF i promowała akcję Szkoły dla Afryki, dotyczącą zakładania szkół w Angoli[4]. Kolejny studyjny album wokalistki, zatytułowany Sexi Flexi, premierę miał w listopadzie 2007 roku. Kompozycje na płycie wprodukował duet Plan B – Bartek Królik i Marek Piotrowski. W 2009 roku wokalistka wsparła muzycznie podopiecznych Fundacji Iskierka i wraz z nimi, pod nazwą Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej, nagrała materiał na płytę, z której dochód został przeznaczony na pomoc dzieciom z chorobami nowotworowymi.
10 stycznia 2010 roku w Piasecznie Kukulska wraz z zespołem wystąpiła na finałowym koncercie w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy[5]. 28 stycznia wokalistka wzięła udział w pokazie kolekcji projektantki Violi Śpiechowicz[6]. Również w styczniu dwutygodnik Viva wyróżnił piosenkarkę w plebiscycie “Najlepiej ubrani 2010″[7]. 13 lutego wokalistka wystąpiła z towarzyszeniem Orkiestry Adama Sztaby na Gali Siatkarskich Plusów[8]. Podczas koncertu wokalistka wykonała utwory “Tyle słońca w całym mieście”, “Im więcej Ciebie tym mniej” i “Sexi Flexi” w aranżacji jazzowej[9]. W międzyczasie Kukulska wraz z mężem Michałem Dąbrówką podjęła pracę nad albumem CoMix sygnowanym jako duet Kukulska & Dąbrówka[10]. W sesji nagraniowej wzięła udział Polska Orkiestra Radiowa pod batutą Adama Sztaby[11]. Ponadto gościnnie na płycie wystąpił Nick Sinckler[12]. Sesję zdjęciową, promującą płytę wykonał Błażej Żuławski[13].
W kwietniu 2010 roku Kukulska zadebiutowała jako felietonistka magazynu Fashion Magazine poświęconego modzie[14]. Z kolei 26 kwietnia na antenie Radia Zet odbyła się premiera singla pt. “To jest komiks”, promującego płytę Dąbrówki i Kukulskiej[15]. 4 maja artystka udostępniła na profilu MySpace sześć utworów do odsłuchania za darmo w formie digital stream[16]. 18 maja w dniu premiery albumu wokalistka wraz z mężem wystąpiła w programie Pytanie na śniadanie, emitowanym na antenie stacji telewizyjnej TVP2[17]. Podczas emisji został wyemitowany po raz pierwszy teledysk do utworu “To jest komiks” w reżyserii Bartka Prokopowicza[17]. CoMix został udostępniony w sprzedaży również w formie cyfrowej na stronach muzyka.era.pl[18].

Życie prywatne
Natalia Kukulska jest córką piosenkarki Anny Jantar i kompozytora Jarosława Kukulskiego. Ojciec komponował piosenki m.in. dla: Ireny Jarockiej, Eleni, Krzysztofa Krawczyka, Haliny Frąckowiak, Felicjana Andrzejczaka, Bogdany Zagórskiej, Jadwigi Strzeleckiej oraz w latach późniejszych dla córki. Matka piosenkarki zginęła tragicznie w katastrofie lotniczej na Okęciu w 1980 roku.
Kukulska ma przyrodniego brata Piotra “PeKay’a” Kukulskiego (ur. 1989), syna Jarosława Kukulskiego i Moniki Borys. W 2000 roku po 10-letniej znajomości, wyszła za mąż za perkusistę Michała Dąbrówkę (ur. 1972). Mają syna Jana (ur. 2000) i córkę Annę (ur. 2005). Mieszkają w domu w Komorowie pod Warszawą, w którym zlokalizowane jest również studio nagraniowe.
W 2009 roku wokalistka wzięła udział w kampanii reklamowej producenta pasty do zębów “Sensodyne”[19].

Dyskografia
Albumy studyjne

Rok Tytuł Pozycja na liście Certyfikat
POL
1986 Natalia

  • Data: 1986
  • Wydawca: Polskie Nagrania
1987 Bajki Natalki

  • Data: 1987
  • Wydawca: Polskie Nagrania
1991 Najpiękniejsze kolędy

  • Data: 1991
  • Wydawca: Poker Sound
1996 Światło

  • Data: 26 października 1996[20]
  • Wydawca: PolyGram
  • ZPAV: złoto[21]
1997 Puls

  • Data: 19 października 1997[22]
  • Wydawca: Universal Music Polska
  • ZPAV: platyna[23]
1999 Autoportret

  • Data: 1 marca 1999
  • Wydawca: PolyGram
  • ZPAV: złoto[21]
2001 Tobie

  • Data: 23 kwietnia 2001[24]
  • Wydawca: Universal Music Polska
1[25]
2003 Natalia Kukulska

  • Data: 20 października 2003
  • Wydawca: Universal Music Polska
5[26]
2005 Po tamtej stronie (oraz Anna Jantar)

  • Data: 12 maja 2005
  • Wydawca: Sony BMG
4[27]
2007 Sexi Flexi

  • Data: 9 listopada 2007
  • Wydawca: Pomaton EMI
20[28]
  • ZPAV: złoto[21]
2010 CoMix (oraz Michał Dąbrówka)

  • Data: 18 maja 2010[29]
  • Wydawca: EMI Music Poland
34[30]
“—” pozycja nie była notowana.

Single

Rok Tytuł Pozycja na liście
POL
[31]
LP3
[32]
SLiP
[33]
WiR
[34]
1986 “Puszek-okruszek”
1996 “Dłoń” 46 3
“Piosenka światłoczuła” 32 21
1997 “Daleki brzeg” 28
“Moja i twoja nadzieja” (oraz Różni Artyści)
Cegiełka na rzecz ofiar powodzi
1
“Im więcej ciebie tym mniej” 8 8 1
“W biegu” 22 2
“Samertajm” (oraz Norbi)[35] 38
“Ani słowa”
1998 “Czy ona jest” 26 31
“We’ll Be Together” (oraz R’n’G) 31
“Jakbyś chciał mi coś powiedzieć”
1999 “Przychodzimy tylko raz” 45 5
“Tyle słońca w całym mieście” (oraz Anna Jantar)[36] 19 29 1
“Skończyło się” 46
“Osiem błogosławieństw” (oraz Różni Artyści) 13
“Zanim wszystko się odwróci” 61
“Ale we mnie wszystko twoje”
2000 “Zakochani” 58
“Z głębi serc” 1
2001 “Niepotrzebny” 64
2001 “Cicho ciepło”
“Jeśli ona”
2002 “Wspomnienia są blisko”
“Nikt nie będzie żył za ciebie” 4
2003 “Kamienie” (oraz Tede) 49
“Decymy”
2004 “I Wanna Know”
2008 “Sexi Flexi”
“Pół na pół” (oraz Bartek Królik) 18
“Fantasies”
2010 “To jest komiks” 16
“Wierność jest nudna” 2 25 1
2011 “Wierzę w nas” 2
“Part of It”
“—” pozycja nie była notowana.

Występy gościnne

Rok Tytuł Utwór
1996 Sweet Noise – Getto

  • Data: 13 maja 1996
  • Wydawca: PolyGram Polska
  • “9/1”[37]
2008 Tede – Ścieżka dźwiękowa

  • Data: 19 czerwca 2008
  • Wydawca: Wielkie Joł
  • “Modopolo”
2011 The Positive – The Positive

  • Data: 22 lutego 2011
  • Wydawca: EMI Music Poland
  • “Kochanie”

Wybrana filmografia
aktorka
Pan Samochodzik i niesamowity dwór (1986, jako Dziewczynka śpiewająca na przedstawieniu)

polski dubbing
Magiczny miecz – Legenda Camelotu (Quest for Camelot, 1998, jako Kayley, piosenki)
Herkules (Hercules, 1997, jako Megara, śpiew)

Nagrody i wyróżnienia

Nagrody i wyróżnienia
Rok Kategoria Nagroda Nota
1997 Nagroda publiczności Festiwalu Piosenki Sopot 1997 Laureatka[50]
II Nagroda Jury Laureatka[50]
Nagroda Publiczności Festiwal Piosenki Krajów Nadbałtyckich Laureatka[50]
III Nagroda Jury Laureatka[50]
Wokalistka Roku Brązowe Otto ’97 Laureatka[50]
Wokalistka Pop / Rock Dance Music Award Laureatka[50]
Wokalistka Roku Złoty Mikrofon Popcornu Laureatka[50]
Wokalistka roku ’97 Pomiarz XL Laureatka[50]
Muzyczna Indywidualność Nagroda Telewizji Polskiej S.A. Laureatka[50]
1998 Wokalistka Roku Telekamery 1998 Laureatka[50]
1999 Najbardziej zmysłowy głos ’99 Nagroda Radia Kolor Laureatka[50]
2003 Polska Wokalistka Roku Srebrny Mikrofon Popcornu Laureatka[50]
2008 Piękni w sieci Róże Gali Laureatka[50]
Teledysk roku (“Sexi Flexi”) Kominy Awards Nominacja[50]
Najlepsza piosenkarka roku 2007 Plebiscyt Glamour” jako Nominacja[50]
Zaczarowane Jajo
(Nagroda fundacji Mimo Wszystko)
Laureatka[50]
Teledysk Roku VIVA Comet Awards Nominacja[51]
Image Roku Nominacja[51]
2011 Artystka roku Eska Music Awards Nominacja[52]
Hit roku (“Wierność jest nudna”) Nominacja[52]
Złoty Przebój Roku 2011
(“Wierność jest nudna”)
Plebiscyt Radia Złote Przeboje Laureatka[53]
2012 Dzwonek roku – “Wierność jest nudna” VIVA Comet 2012 Nominacja[54]
Piosenka roku – “Wierność jest nudna” Nominacja[54]
Yach Film
Rok Kategoria Nota
2004 Montaż piosenki “Decymy” Nominacja[55]
2008 Scenariusz do piosenki “Pół na pół” Nominacja[47]
Najlepszy teledysk Pop Nominacja[47]
Fryderyki
Rok Kategoria Nota
1997 Album Roku – Pop (Puls) Nominacja[56]
Wokalistka Roku Nominacja[56]
2001 Album Roku – Pop (Tobie) Nominacja[57]
2008 Produkcja Muzyczna Roku (Sexi Flexi) Nominacja[58]
Album Roku – Pop (Sexi Flexi) Nominacja[58]
Wokalistka Roku (Sexi Flexi) Nominacja[58]
Videoklip Roku (Sexi Flexi) Nominacja[58]
Piosenka Roku (Sexi Flexi) Nominacja[58]
2011 Album roku pop (CoMix) Nominacja[59]
Wokalistka roku Nominacja[59]
Najlepsza oprawa graficzna albumu (CoMix) Nominacja

Współpracownicy
Grzegorz Jabłoński – instrumenty klawiszowe
Michał Grott – gitara basowa
Michał Dąbrówka – perkusja
Bartek Jakubiec – gitara
Kasia Dereń – wokal wspierający
Piotr Pacak – wokal wspierający

Wytwórnia płytowa – Polskie Nagrania Muza, Universal Music Polska, PolyGram, EMI Music Poland.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Michała

Michał Dąbrówka (ur. 13 lutego 1972 w Warszawie[1]) – polski perkusista, muzyk sesyjny, kompozytor i aranżer. Członek Akademii Fonograficznej ZPAV[2]. Gatunek – pop, jazz.
Pochodzi z Łaskarzewa. Ukończył szkoły muzyczne I i II stopnia w klasie perkusji. W latach 1991-1994 współpracował z orkiestrą Janusza Stokłosy m.in. przy oprawie muzycznej musicalu Metro. Na liście artystów, z którymi współpracował lub współpracuje, znajdują się m.in. Natalia Kukulska, Edyta Górniak, Kasia Kowalska, Wojtek Olszak, Wojtek Pilichowski, Michał Grymuza, Michał Urbaniak, Krzysztof Ścierański, Marek Bałata, Michael Sagmeister, Robert Chojnacki, Andrzej Krzywy, Robert Janson, zespoły Woobie Doobie, Virgin, Kukla Band, Orkiestra Adama Sztaby[3].
Od 2000 roku mąż Natalii Kukulskiej.
Laureat wielu nagród, m.in.
nagrody przyznawanej przez czytelników czasopisma “Gitara i Bas + Bębny” w kategorii Najlepsza sekcja rytmiczna w 2001[4]
plebiscytu czytelników magazynu “Top Drummer” – Perkusista 2006 roku – 1 miejsce w kategorii Pop/Rock/Metal i 3 miejsce w kategorii Jazz/Latin[4]

Dyskografia (niekompletna)
1993 Co mogę dać – Robert Janowski (EMI)
1993 Do grającej szafy grosik wrzuć – składanka (EMI)
1994 Dotyk – Edyta Górniak (EMI)
1995 Sax & Sex – Robert Chojnacki (Ara)
1995 Z tamtej strony drzwi – Ks. Andrzej Daniewicz (Królowa Apostołów)
1995 The Album – Woobie Doobie (Olszak Records)
1995 Wojtek Pilichowski – Wojtek Pilichowski (Bogdan Studio)
1995 Jacek Wąsowski & Chili My – Jacek Wąsowski & Chili My (Quazar Records)
1996 Premiera – Andrzej Krzywy (BMG)
1996 Trzeci wymiar – Robert Janson (BMG)
1996 Granat – Wojtek Pilichowski (PolyGram)
1996 Meksykański symbol szczęścia – Marek Raduli (New Abra)
1996 Słodko gorzki – Soundtrack (PolyGram)
1996 Live in the holy city – Michał Urbaniak (SPV)
1997 Puls – Natalia Kukulska (PolyGram)
1997 Sax & Dance – Robert Chojnacki (Ara)
1997 Big Bit – Robert Chojnacki (Ara)
1997 Pozytywne wibracje vol.1 – składanka (PolyGram)
1998 Julita & Paula – Julita & Paula (Sony)
1998 Gniew – Soundtrack (Koch)
1998 Dyskoteka szarego człowieka 2 – T-raperzy znad Wisły (PolyGram)
1998 Mogę wszystko – L.O.27 (Ara)
1998 Piasek – Piasek (BMG)
1998 Lodołamacz – Pilich Und Funk (PolyGram)
1998 Szczęśliwego Nowego Jorku – Soundtrack (BMG)
1998 Soda – Soda (Koch)
1998 Flying Over – Krzysztof Ścierański (Selles)
1999 Autoportret – Natalia Kukulska (PolyGram)
1999 Live 99 – Edyta Górniak (EMI)
1999 Nowy Świat – Robert Janson (BMG)
1999 Prawo Ojca – Soundtrack (Universal)
2000 Tyle słońca – Live – Natalia Kukulska (Universal)
2000 Kolędy na żywo – Natalia Kukulska (Universal)
2000 Bassmedia – Filip Sojka (Polonia Records)
2000 Z głębi serc – Natalia Kukulska (Universal)
2000 Mietek Szcześniak – Mietek Szcześniak (EMI)
2000 Zakochani – Soundtrack (Universal)
2000 ? – Katarzyna Gaertner
2000 Ucieknijmy stąd – Ania Szarmach
2001 Bootla – Woobie Doobie (Universal)
2001 Tobie – Natalia Kukulska (Universal)
2001 Integralnie – Krzysztof Cugowski (EMI)
2001 Świąteczna przygoda – Soundtrack
2001 Intymnie – Ryszard Rynkowski (EMI)
2001 ? – Krzysztof Herdzin
2001 Kurt Weill – Artyści Piosenki (Luna Music)
2002 Perła – Edyta Górniak (EMI)
2002 Wspomnienia są blisko – Natalia Kukulska (Universal)
2002 Nexo – Oxen (Studio Alchemik)
2002 ? – Edyta Bartosiewicz
2002 Era of love – Jose Cura, Ewa Małas-Godlewska
2002 Antidotum – Kasia Kowalska (Universal)
2003 Natalia Kukulska – Natalia Kukulska (Universal)
2004 Samotna w wielkim mieście – Kasia Kowalska (Universal)
2004 Jazzga Live – Wojtek Pilichowski (Fonografika)
2004 European Bass Day 2003 – składanka (Schoots Records)
2004 Święta, Święta 2 – składanka (Polskie Radio)
2005 Po tamtej stronie – Natalia Kukulska (Sony BMG)
2005 Smooth Night – Marcin Nowakowski (Smooth Jazz Records)
2005 Ficca – Virgin (Universal)
2005 Święta, Święta 3 – składanka (Polskie Radio)
2006 Sharmi – Ania Szarmach (Warner)
2006 Saxophonic – Robert Chojnacki (Mr Sax)
2006 Feniks – Kasia Cerekwicka (Sony-BMG)
2006 Przystanek bez drogowskazu Halina Frąckowiak (Agencja Artystyczna MTJ)
2006 Pocztówka do Św. Mikołaja (Dream Music)
2006 Historia pewnej podróży – Grzegorz Turnau (Pomaton EMI)[5]
2007 2xM – Mollęda
2007 Sexi Flexi – Natalia Kukulska (Emi Music Polska)
2010 Dziś już wiem – Urszula (Magic Records)
2010 CoMix – Kukulska & Dąbrówka (Emi Music Polska)
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 3 443 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *