Naomi Campbell i Vladislav Doronin

cambell-doroninNaomi i Vladislav są parą od 2008 r.

Partnerzy:
Naomi
Mike Tyson 1987
Robert De Niro 1993
Eric Clapton 1993
Adam Clayton 1993-94
Prince Albert of Monaco 1994
Sylvester Stallone 1994
Chris Paciello 1995
Max Biaggi 1997
Joaquín Cortes 1999
Flavio Briatore 1999-02
Damon Dash 2001
Enrique Palacios 2001
Sean Combs 2002
Luca Orlandi 2004
Matteo Marzotto 2004
Usher Raymond 2004
Terrence Howard 2007
Gerard Butler 2007
André Balazs 2007
Vladislav Doronin 2008 do dzisiaj
Vladislava
Ekaterina Doronin
ślub 1988
Naomi Campbell 2008 do dzisiaj

 

Biografia Naomi
Naomi Campbell (ur. 22 maja 1970 w Londynie), brytyjska modelka i aktorka.
Pod koniec lat 90. uznano ją za najpiękniejszą modelkę świata. Jest również pierwszą czarnoskórą modelką, która zrobiła wielką karierę międzynarodową.
Pierwszym wydarzeniem, które przybliżyło modelkę do kariery, było przyjęcie jej do szkoły Italia Conti Academy of Theatre Arts w Londynie, gdzie uczyła się baletu[1]. Jej matki nie było stać na opłacanie wysokiego czesnego za szkołę, dlatego Naomi pracowała jako kelnerka. Stała się znana, kiedy została następczynią Denise Van Outen z porannego programu telewizyjnego „The Big Breakfast” w Channel 4. Po kilku latach w świecie mody stała się jedną z najsłynniejszych supermodelek[2]. Była pierwszą czarnoskórą modelką, która pojawiła się na okładce Timesa oraz Vogue. W 1994 roku zagrała w filmie Prêt-à-porter. W tym samym roku zadebiutowała jako piosenkarka wydając album muzyczny Babywoman[3]. Modelka pojawia się także w teledyskach różnych piosenkarzy (np. Michaela Jacksona w In the Closet lub George’a Michaela w Freedom! ’90). W 1992 roku wzięła udział w erotycznej sesji zdjęciowej do książki Madonny pt. Sex. Wystąpiła również w kilku filmach (m.in. Dziewczyna nr 6, Miami Rhapsody) i napisała książkę (powieść „Łabędź” 1994).
Naomi Campbell działa w organizacji Czerwonego Krzyża.
W 1991 roku została wybrana przez magazyn People jedną z 50 najpiękniejszych osób na świecie.
Wraz z Claudią Schiffer, Elle Macpherson i Christy Turlington otworzyła kawiarnie Fashion Cafe w Paryżu i Nowym Jorku.
Sygnuje swoim nazwiskiem linię perfum: Naomi Campbell, Naomagic, Exult, Mystery, Sunset, Cat deluxe i Seductive Eliksir.
W latach 2002, 2003 i 2005 wzięła udział w pokazach mody firmy bieliźniarskiej Victoria’s Secret.
Pracowała dla takich marek jak: Dolce & Gabbana, Yves Saint Laurent, Louis Vuitton, Versace, Dior, Valentino czy Calvin Klein.

Wymiary
Wymiary modelki nie zmieniły się od początku kariery, choć zarzucano jej często brak formy. Jej wymiary to 86-61-87 cm, przy 176 cm wzrostu i 54 kg wagi.

Filmografia (wybór)
Cool as Ice (1991)
The Night We Never Met (1993)
Prêt-à-porter (1994)
Miami Rhapsody (1995)
To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar (1995)
Dziewczyna nr 6 (Girl 6 1996)
Invasion of Privacy (1996)
An Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn (1997)
Trippin (1999)
Prisoner of Love (1999)
Fat Slags (2004)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 127 razy, 1 wizyt dzisiaj)