Monika Richardson i Zbigniew Zamachowski wzięli ślub

zamachowski-richardsonStało się! Monika Richardson i Zbigniew Zamachowski w sobotę 3 maja powiedzieli sobie sakramentalne “tak”! Zakochanym do samego końca udało się zachować szczegóły dotyczące daty i miejsca ceremonii w ścisłej tajemnicy.

Dziś wiemy już wszystko! Uroczystość odbyła się w zabytkowym Pałacu Tłokinii niedaleko Kalisza. Dziennikarka w tym wyjątkowym dniu zaprezentowała się w białej, koronkowej sukni projektu Agnieszki Tokarskiej. Oprócz najbliższej rodziny i przyjaciół, podczas ceremonii pojawiło się wiele gwiazd, m.in. Wojciech Malajkat, Piotr Polk i Mieczysław Szcześniak.

Ja zawsze chętnie wychodzę za mąż. Uważam, że lepiej przeżyć nową miłość. Po prostu taka jestem – mówiła niedawno w jednym z wywiadów prezenterka.
Dotrzymała słowa i dziś znów jest szczęśliwą mężatką.
Jak podał serwis afterparty.pl, Monika postanowiła przyjąć nazwisko męża i zostać Moniką Zamachowską.
źródło: nocoty.pl
Tagi: [semantic_tags]

zamachowski-richardson-slub

Wideo – Monika Richardson i Zbigniew Zamachowski

Biografia Moniki

Monika Richardson (ur. 25 kwietnia 1972 we Wrocławiu) – polska dziennikarka.
Studiowała iberystykę na Uniwersytecie Warszawskim. Dyplom obroniła w Ośrodku Studiów Amerykańskich Uniwersytetu Warszawskiego.
W latach 1995–2011 pracowała w TVP2. Była autorką, współautorką i prowadzącą program Kulty popkultury, teleturniej prawny Teleadwokat oraz programy o tematyce europejskiej: Europejczycy, Strefa otwarta, Witaj, Europo, Europa da się lubić i Orzeł czy reszta?. Była gospodynią Pytania na śniadanie w TVP2. Prowadziła serwisy kulturalne w TVP Info oraz od stycznia do września 2010 program kulturalny Wstęp Wolny w TVP2[1]. W marcu 2011 została współprowadzącą audycji Radia Złote Przeboje Złote Przeboje na Dzień Dobry[2]. Od lutego 2012 pracuje w TTV, gdzie prowadzi program Raz lepiej, raz gorzej[3].
Przez 2,5 roku (do maja 2008) pełniła funkcję redaktorki naczelnej czasopisma „Zwierciadło”.
Wystąpiła w dwóch filmach: Problemat profesora Czelawy (1985) jako Joasia Paliwoda, córka Janka, oraz Egoiści (2000) jako prezenterka telewizyjna[4].
Od października 2006 wspólnie z Katarzyną Figurą, Bogusławem Kaczyńskim i Wojciechem Cejrowskim zasiadała w jury programu Supertalent w TVP2. W 2009 uczestniczyła w IX edycji programu Taniec z gwiazdami.

Życie prywatne
Dwukrotnie zamężna. Pierwszym mężem był Will Richardson, mieszkający w Polsce dziennikarz i podróżnik, którego nazwisko sobie zatrzymała, a drugim Szkot Jamie Malcolm, były pilot RAF, pilot linii Virgin Atlantic. Z drugiego małżeństwa ma dwoje dzieci: Tomasza Davida Malcolma i Zofię. Jest córką Barbary Trzeciak-Pietkiewicz i kuzynką Piotra Kraśki[5].

Nagrody
Nagroda Europejskie Pióro
Nagroda Mikrofon
Nagroda Ekran
Laureatka Telekamer 2005
Nominowana do Wiktorów 2004

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Zbigniewa

Zbigniew Zamachowski (ur. 17 lipca 1961 w Brzezinach) – polski aktor filmowy i teatralny, kompozytor muzyki do etiud filmowych oraz autor muzyki i tekstów piosenek, które sam wykonuje.
Urodził się w Brzezinach koło Łodzi. Jest absolwentem technikum i szkoły muzycznej. W filmie debiutował w 1981 roku rolą w Wielkiej majówce Krzysztofa Rogulskiego.
Debiutował w teatrze w grudniu 1983. Dwa lata później otrzymał nagrodę za rolę Pianisty w przedstawieniu „Syn marnotrawny” Łódź – III OPSDST. W tym samym roku ukończył studia na Wydziale Aktorskim PWSFTiT w Łodzi. Jest laureatem Nagrody im. Stanisława Wyspiańskiego I stopnia za osiągnięcia aktorskie w teatrze i filmie. Laureat Nagrody im. Aleksandra Zelwerowicza – przyznawanej przez redakcję miesięcznika „Teatr” – za sezon 1992/1993, za rolę Wojnickiego w „Wujaszku Wani” Antona Czechowa w Teatrze Studio w Warszawie i tytułową w „Płatonowie” Antona Czechowa w Teatrze TV.
Jest laureatem licznych nagród krajowych (m.in. Wiktory ’93. ’96 i ’97, Złota Kaczka ’93 oraz dyplom mistrzowski – Nagroda im. prof. Aleksandra Bardiniego na XVIII Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu) i międzynarodowych. Dwukrotnie otrzymał nagrodę za pierwszoplanową rolę męską na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych.
W latach 1985-1997 występował w Teatrze Studio w Warszawie, od 1997 jest aktorem Teatru Narodowego. Występował gościnnie również na deskach Teatru Scena Prezentacje w Warszawie.
Aktor znajduje też czas na działalność pedagogiczną – jest wykładowcą piosenki aktorskiej w łódzkiej szkole filmowej. Od kwietnia 2008 roku jest Członkiem Rady Fundacji Centrum Twórczości Narodowej.
W życiu prywatnym Zbigniew Zamachowski związany jest z Moniką Richardson. Rozwiódł się z Aleksandrą Justa, z którą ma czwórkę dzieci: Marię (ur. 1994), Antoniego (ur. 1997), Tadeusza (ur. 2000) i Bronisławę (ur. 2002). W wolnym czasie grywa w piłkę nożną, tenisa lub golfa.
Jest honorowym mieszkańcem Brzezin. Ma swoją gwiazdę przed Szkołą Podstawową nr 2 w Brzezinach.
W 2012 roku zasiada jako juror programu w drugiej edycji Bitwy na głosy za Wojciecha Jagielskiego

Wybrana filmografia
Jako kompozytor
1987 – Ludożerca

Jako aktor
2012
Pokłosie jako policjant
2010
Projekt dziecko, czyli ojciec potrzebny od zaraz jako Piotr
Randka w ciemno jako kamerzysta
2009
Naznaczony jako Aleksander Drawski (odcinek 6)
Operacja Dunaj jako kapitan Czesław Grążel
Popiełuszko. Wolność jest w nas jako Ireneusz
2005
Wróżby kumaka jako Ksiądz Bieroński
Czas surferów jako Klama
Skazany na bluesa jako Pan Henio
Diabeł jako kumpel Franka
2004
Dublerzy jako Stanisław Góraj
2003
Zróbmy sobie wnuka jako Gustaw Mytnik
Ciało jako Dizel
Marcinelle jako Delanoi
Zmruż oczy jako Jasiek
Światła (Lichter) jako Antoni
Rodzinka jako Przemysław Przepiórka
Bao-Bab, czyli zielono mi jako bosman Tomasz Cumel
Żurek jako Matuszek
Polana pośród brzeziny (La petite prairie aux bouleaux) jako Gutek
Defekt jako jasnowidz Walczak
2002
Pianista jako Klient sprawdzający złote monety
Wiedźmin jako Jaskier
2001
Lightmaker jako Rumo Ranieri
Wiedźmin jako Jaskier
Stacja jako Dymecki
Cześć Tereska jako Edek
2000
Weiser jako Kołota
Nar nettene blir lange
Pierwszy milion jako Policjant Rafał „Teflon”
Dowód życia (Proof of Life)
Prymas. Trzy lata z tysiąca jako Ksiądz Stanisław Skorodecki
1999
Sto minut wakacji jako Operator „Pigi”, kolega taty Piotrka
Randka z diabłem jako Wiesio (Teatr Telewizji)
Ogniem i mieczem jako Michał Wołodyjowski
Przygody dobrego wojaka Szwejka jako Podporucznik Dub
1998
23 (23 – Nichts ist so wie es scheint) jako Sergej
Demony wojny wg Goi jako Houdini
1997
Sława i chwała jako Franciszek Gołąbek
Kochaj i rób co chcesz jako Ryszka
Darmozjad polski jako Szwed
Szczęśliwego Nowego Jorku jako Potejto
Słoneczny zegar
Pułapka jako Bobek
1996
Odwiedź mnie we śnie jako Janusz
1995
Pułkownik Kwiatkowski jako Dudek
Pestka jako Dramaturg
Opowieść o Józefie szwejku i jego najjaśniejszej epoce jako Porucznik Dub
1994
Zawrócony jako Tomasz Siwek
Trzy kolory. Czerwony jako Karol
1993
Trzy kolory. Niebieski
Na czarno (Le clandestin)
Straszny sen dzidziusia Górkiewicza
Taranthriller jako Portier
Trzy kolory. Biały jako Karol
1992
Naprawdę krótki film o miłości, zabijaniu i jeszcze jednym przykazaniu jako Zbyszek
Sauna jako Jussi
1991
Ferdydurke (30 Door Key) jako Parobek
Tak tak jako Marek
1990
Ucieczka z kina „Wolność” jako Asystent cenzora
Korczak jako Szulc
Seszele jako Stefek
Plus minus nieskończoność
1989
Bal na dworcu w Koluszkach jako Andrzej Roszak
Kto zabił moją mamę?
Sztuka kochania jako Doktor Zebro
1988
Dekalog X jako Artur
Biesy (Les Possédés) jako Liamszyn
1988-1990 – Mistrz i Małgorzata jako Behemot/Riuchin
1988
Niezwykła podróż Baltazara Kobera jako Mathias
Dotknięci jako Piotr
1987
Zabij mnie glino jako Seweryn
Zad wielkiego wieloryba
Ludożerca
1986
Pierścień i róża jako książę Bulbo
Zmiennicy jako Brat Henia
Ucieczka
Boczny tor jako Marek
Prywatne śledztwo jako Robotnik w ciężarówce
1985
Mosty nieznane
Dach nad głową
1984
Rycerze i rabusie jako młody jurysta
Kuracja
Domokrążca
1983: Oko w oko
1982: Popielec jako Latac
1981: Wielka majówka jako Rysiek

Aktor (gościnnie)
1997-1998 – 13 posterunek jako Dróżnik
2006 – Niania odc.18 jako Jakub, kierowca Joanny

Polski dubbing
2012: Muminki w pogoni za kometą jako Narrator
2011: Miś Yogi jako Bubu
2010: Shrek ma wielkie oczy jako Shrek
2010: Podróże Guliwera jako Guliwer
2010: Shrek Forever jako Shrek
2009: Esterhazy jako ojciec polskiej rodziny
2007: Pada Shrek jako Shrek
2007: Ratatuj jako Remy
2007: Shrek Trzeci jako Shrek
2006: Karol. Papież, który pozostał człowiekiem jako Don Thomas
2006: Garfield 2 jako Garfield
2005: Jan Paweł II Stanisław Dziwisz
2004: Shrek 2 jako Shrek
2003: Nawiedzony dwór jako Jim
2003: Shrek 3-D jako Shrek
2003: Stich: Misja jako Stich
2003: Fałszywa dwunastka jako Tom Baker
2002: Lilo i Stich jako Stich
2002: Stuart Malutki 2 jako Stuart Malutki
2001: Shrek jako Shrek
1999: Stuart Malutki jako Stuart
1994: Brzdąc w opałach jako Ojciec
1994: Prowincjonalne życie jako Max

Spektakle teatralne
2007: Kryptonim „Gracz” (scen. i reż. Agnieszka Lipiec-Wróblewska) jako szermierz Jerzy Pawłowski

Dyskografia
2009: Grzegorz Turnau Do zobaczenia – duet w utworze „Naprawdę nie dzieje się nic”
2011: Grupa MoCarta Zamach na Mocarta – (album)

Skomponowane piosenki
„Kocham cię, idioto” (słowa Zenon Laskowik, z repertuaru Ady Biedrzyńskiej)

Odznaczenia i nagrody
Złoty Krzyż Zasługi – za zasługi w pracy artystycznej (22 sierpnia 2005)[1]
Odznaka Zasłużony Działacz Kultury (1996)
Nagroda indywidualna i nagroda dziennikarzy na III Ogólnopolskim Przeglądzie Spektakli Dyplomowych Szkól Teatralnych za rolę pianisty w spektaklu Syn marnotrawny Stanisława Trembeckiego w reż. Adama Hanuszkiewicza w PWSFTViT w Łodzi (1985)
Nagroda na V Festiwalu „Młode kino polskie ’87″ w Gdańsku za kreacje aktorskie w filmach Ludożercy w reż. Łukasza Wylężałka i Zad wielkiego wieloryba w reż. Mariusza Trelińskiego (1988)
Nagroda im. Zbyszka Cybulskiego za role: Piotra w filmie Dotknięci), Seweryna w Zabij mnie, glino, Króla w filmie Ludożerca oraz Wicia w filmie Zad wielkiego wieloryba i Artura Janickiego w Dekalogu (1989)
Nagroda im. Stanisława Wyspiańskiego I stopnia za osiągnięcia aktorskie w teatrze, filmie i na estradzie (1989)
Nagroda Akademii Telewizyjnej „Wiktor” – trzykrotnie (1992, 1993, 1997)
Metronom’92 – nagroda redakcji „Sztandaru Młodych” za przedstawienie Big Zbig Show (1993)
Nagroda im. Aleksandra Zelwerowicza za rolę Wojnickiego w Wujaszku Wani w Teatrze Studio w Warszawie i rolę tytułową w Płatonowie Antoniego Czechowa w Teatrze Telewizji
Nagroda na XIX Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku za rolę Tomasza w filmie Zawrócony w reż. Kazimierza Kutza (1994)
Złota Kaczka – nagroda przyznawana przez miesięcznik „Film” (1995)
Nagroda im. prof. Aleksandra Bardiniego na XVIII Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu (1997)
Polska Nagroda Filmowa – „Orzeł” w kategorii najlepsza rola męska za rolę Edzia w filmie Cześć Tereska w reż. Roberta Glińskiego (2002)
Złota Kaczka – nagroda czytelników miesięcznika „Film” za rolę Edzia w filmie Cześć Tereska i rolę Dymeckiego, właściciela stacji w filmie Stacja (2002)
Polska Nagroda Filmowa – „Orzeł” za rolę Jaśka w filmie Zmruż oczy (2004)
Nagroda na XXXI Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni za rolę w filmie Przybyli ułani w reż. Sylwestra Chęcińskiego (2006)
Nagroda na VI Festiwalu Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji „Dwa teatry” w Sopocie za rolę Onego II w spektaklu Piaskownica Michała Walczaka (2006)
Statuetka „Przyjaciel Zaczarowanego Ptaszka” na Festiwal Piosenki Zaczarowanej w Krakowie – nagroda dla przyjaciela ogólnopolskiego festiwalu dla osób niepełnosprawnych uzdolnionych wokalnie (2006)
Nagroda na VIII Festiwalu Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji „Dwa teatry” w Sopocie za rolę Roberta w spektaklu Ballada o kluczu w reż. Waldemara Krzystka (2008)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 210 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *