Monika Pikuła nie chce ślubu z Marcinem Bosakiem

pikula-bosakMonika Pikuła (34 l.) i Marcin Bosak (35 l.) są już razem piętnaście lat i doczekali się dwójki synów. Mimo to ślubu nie planują. Dlaczego?

Aktorka nie ukrywa, że najchętniej zdecydowałaby się na związek partnerki. Problem jednak w tym, że polscy politycy nadal w tej sprawie nie podjęli żadnych decyzji, choć Ewa Kopacz na 100 dni swojego rządu obiecała, że jeszcze w tej kadencji posłowie zajmą się projektem.

Co więcej, w największych miastach pojawiły się ostatnio billboardy z napisem “konkubinat to grzech” przedstawiające splecione przez żmiję palce i piętnujące wolne związki.

Krajowy Ośrodek Duszpasterstwa Rodzin działający przy Episkopacie Polski, zaniepokojony rosnącą liczną związków partnerskich, postanowił dać jasno do zrozumienia parom żyjącym na kocią łapę, że taki układ to grzech i nie ma zamiaru akceptować seksu przedmałżeńskiego.

Pikuła, która z Bosakiem tworzy rodzinę od dobrych kilku lat, nie zamierza uginać się pod żądaniami Kościoła, tym bardziej że jest ateistką.

– Bardzo poważnie podchodzę do ślubowania w kościele. Przykłady par wokół mnie dowodzą, że nie każdy przejmuje się przyrzeczeniem miłości, wierności i uczciwości małżeńskiej – mówi Pikuła na łamach “Twojego Imperium”.

– Dla mnie “tak” wypowiedziane przy ołtarzu musi trwać do grobowej deski. Ale problemem jest fakt, że nie do końca jestem wierząca. Właśnie to mnie wstrzymuje przed ślubem. Nie byłabym w stanie w pełni przyjąć tego sakramentu. Poza tym i bez ślubu tworzymy szczęśliwą rodzinę.

Jak wygląda życie dwojga aktorów pod jednym dachem? Artystka twierdzi, że z Marcinem dogaduje się znakomicie. Para wypracowała nawet układ, który nazwała “dwa tygodnie przed premierą”.

– W tym czasie tej zapracowanej osoby nie ma w domu, a druga przejmuje wszystkie obowiązki, ze sprzątaniem włącznie. Gorzej, gdy gorący czas przypada i u mnie, i u Marcina. Jednak z pomocą naszych sióstr oraz piastunki jesteśmy w stanie go przetrwać. Można więc powiedzieć, że da się wszystko zrobić, wystarczy tylko chcieć.
źródło: pomponik.pl

Biografia Moniki

Monika Pikuła (ur. 22 kwietnia 1980 w Warszawie) – polska aktorka.

W 2003 roku ukończyła Kierunek Aktorski Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Od 2005 roku jest w zespole Teatru Współczesnego.

Zaręczona jest z Marcinem Bosakiem, z którym ma syna urodzonego w lipcu 2008 i drugiego syna urodzonego w lipcu 2012 roku.

Role teatralne
2007:
TV Relations/451 °F (reż. Igor Gorzkowski)
Teremin Teatr Współczesny – Lavinia Williams (reż. Artur Tyszkiewicz)
Elling Teatr Nowy Praga – Reidun (reż. Michał Siegoczyński)
Wagon Teatr Współczesny – Zosia (reż. Krzysztof Zaleski)
2006: Wasza Ekscelencja Fiodora Dostojewskiego Teatr Współczesny – Sasza, córka Wujaszka (reż. Izabella Cywińska)
2005: Odyseja Teatr Polski (reż. Jarosław Kilian)
2004:
111 Teatr Narodowy (reż. Redbad Klynstra)
Balladyna Teatr Polski – Skierka (reż. Jarosław Kilian)
2003: Sen nocy letniej Teatr Polski – Hermia (reż. Jarosław Kilian)
2002: Miłość do trzech pomarańczy (reż. Igor Gorzkowski)

Role filmowe
2014: Czas honoru – kobieta w lesie (odc. 8)
2014: Przyjaciółki – matka Filipa
2013: 2XL – trenerka (odc. 6)
2013−2014: Lekarze – policjantka Magda Szostak (odc. 29 i 50)
2013: Ojciec Mateusz – Eliza (odc. 115)
2012: Prawo Agaty – sędzia Filipek (odc. 11)
2012: Rodzinka.pl – mama (odc. 75, 77 i 78)
2010: Sprawiedliwi – córka mecenasa Kaliskiego (odc. 2)
2009: Matka Teresa od kotów – Ewa
2008: 39 i pół – Realizatorka w KRB FM (odc. 6)
2006–2007: Pogoda na piątek – Maja Zamecznik, córka Grażyny i Tomasza
2006:
Dzisiaj jest piątek – Marta
Pensjonat pod Różą – Sonia
Kryminalni – córka Heleny Stanek (odc. 41)
2005: Boża podszewka – Halinka Juchniewiczówna, koleżanka Gieni

Dubbing
2015:
Kopciuszek – Gryzelda
SpongeBob: Na suchym lądzie – Sandy
Fistaszki – Patricia “Peppermint Patty” Reichardt
2014:
Pokémon seria: XY – Trevor
Totalna Porażka na wyspie Pahkitew – Amy i Samey
Świąteczna zadyma w Los Angeles
My Little Pony: Equestria Girls: Rainbow Rocks – Applejack
Odlotowe agentki – Sam
Doktor Jaciejakiegacie – Rebeka
Kosmoloty – Ava
Clarence – Mary, mama Clarence’a
Pan Peabody i Sherman − Patty Peterson
Paczki z planety X − Amanda
2013:
Klopsiki kontratakują − Sam Sparks
Thor ratuje przyjaciół − Freja
Jej Wysokość Zosia − Kraksa
Monsters University
Odlotowe agentki – Sam (sezon VI, wersja dla Nickelodeon)
Tajemnice domu Anubisa – Hariett Denby (sezon III)
2012:
Prawie jak gladiator – Lucylla
Violetta – Francesca
Lorax – Audrey
Madagaskar 3 – Gia
Austin i Ally – Tilly Thompson, hejterka Austina (odc. 5)
Tulisie. Przygoda w słonecznej krainie – Zielona
Piraci! – Zaskakująco androgeniczny pirat
Alvin i wiewiórki 3 – Zoe
2011:
The Elder Scrolls V: Skyrim – Większość elfek wys. rodu
Totalna Porażka: Zemsta Wyspy – Anna Maria
My Little Pony: Przyjaźń to Magia – Applejack
Gwiezdne wojny: Powrót Jedi – Księżniczka Leia Organa
Gwiezdne wojny: Imperium kontratakuje – Księżniczka Leia Organa
Gwiezdne wojny: Nowa nadzieja – Księżniczka Leia Organa
Dwiedźmy – Beth Fish
Rango – Fasola
Taniec rządzi – Tinka
Jessie – niania Agatha
2010:
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I
Lou! – Lou
Podróże Guliwera – Księżniczka Mary
Camp Rock 2: Wielki Finał – Caitlyn
Kick Strach się bać – Ika
Randka z gwiazdą – Sara Olson
K9 – Jorjie
Mass Effect 2 –
Ashley Williams
Morinth
2009:
Astro Boy – Cora
Dzieci Ireny Sendlerowej – Stefania
Dragon Age: Początek
Klopsiki i inne zjawiska pogodowe − Sam Sparks
Góra Czarownic
Program ochrony Księżniczek – Carter
2008:
Quantum of Solace – Vesper Lynd
Stich!
Dzieciak kontra Kot – Millie
Nie ma to jak statek – London Tipton
Camp Rock – Caitlyn Gellar
Mass Effect – Ashley Williams
Awatar: Legenda Aanga –
księżniczka Azula,
June (odc. 15)
2007–2011: ICarly – Pani Ackerman (odc. 25)
2007:
Wiedźmin –
Shani
Alina
Południca
Fineasz i Ferb – Fretka Flynn
Sonic Underground – Sonia
Barbie i Magia Tęczy – Błyskotka
Ratatuj
W pułapce czasu – Laureline
2006:
Pamiętniki Barbie – Raquelle
I ty możesz zostać bohaterem – Marti
Auta − Dziunia
Dżungla – Żuk gnojarek #2
Hannah Montana – Ashley Dewitt
2005–2008: Nie ma to jak hotel – London Tipton
2005:
Ben 10 – Czarodziejka (odc. 23)
Amerykański smok Jake Long – Trixie Carter
Szeregowiec Dolot
Nurkuj, Olly
Scooby Doo na tropie Mumii – Natasha
Oliver Twist – Nancy
Robotboy –
Tank Tonik
Robotynka
2004–2007: Danny Phantom – Sam Manson
2004–2006: Liga Sprawiedliwych Bez Granic – Łowczyni
2004:
Pupilek
Legenda telewizji
2002–2007:
Kim Kolwiek – Joss Kolwiek (odc. 56)
Naruto –
Kin Tsuchi
Temari (seria II i III)
Kurenai Yūhi (seria II)
Ayame
2002–2006: Jimmy Neutron: mały geniusz – Cindy Vortex
2001–2004: Liga Sprawiedliwych
2000: Błyśnij-błyskula – Mukka (odcinki 1-10)
1999:
SpongeBob Kanciastoporty – Sandy Pysia
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Marcina

Marcin Bosak (ur. 9 września 1979 w Łodzi) – polski aktor filmowy, teatralny[1] i teatru telewizji[2].

Aktor Teatru Studio w Warszawie[3].

W 2003 roku ukończył Akademię Teatralną w Warszawie. Związany z aktorką Moniką Pikułą (mają dwóch synów). Brat Anny Bosak[4], finalistki programu You Can Dance – Po prostu tańcz.

W 2011 zagrał w teledysku do piosenki Ostatnia Nocka, którą wykonuje Maciej Maleńczuk.

17 kwietnia 2013 roku w Teatrze Studio miał premierę monodram Rachatłukum – adaptacja skandalizującej i szeroko dyskutowanej powieści Jana Wolkersa[5]. W wywiadzie aktor zwraca uwagę, że nie epatowanie pornograficznymi opisami jest siłą i przesłaniem jakie chce przekazać autor, ale że „materiał jest bardzo ciekawy, chciałbym, żeby nasze przedstawienie nie było odebrane jako skandalizujące. Jeśli nie będzie rozumiane przez intelekt, to przez uczucia”[6].

Nagrody i wyróżnienia
2003: Łódź – XXI Festiwal Szkół Teatralnych – wyróżnienie za rolę Judasza w przedstawieniu „Żegnaj Judaszu” w reżyserii Bożeny Suchockiej; dyplom Akademii Teatralnej w Warszawie
2003: Warszawa – IX KKNWPSW – nagroda ZASP dla młodego aktora za rolę tytułową w przedstawieniu „Żegnaj, Judaszu” Iredyńskiego w AT w Warszawie
2007: Warszawa – Tydzień Kina Europejskiego OFF/ON – nagroda dla najlepszego aktora za rolę w filmie „Autor wychodzi”

Filmografia
1995: Z piosenką na Belweder
1999: Czy można się przysiąść – om
2003–2006: M jak miłość – Kamil Gryc
2004: Pręgi – gość prywatki u Wojciecha
2004: Czwarta władza – policjant
2005: Rozdroże Cafe – ksiądz Andrzej
2005: Motór – Karaś
2006: Tylko mnie kochaj – Antoni
2006: Autor wychodzi – Wojtek Czwartosz
2007: Świadek koronny – Micha
2007: Tajemnica twierdzy szyfrów – Raider
2007: Ekipa – Mateusz Bonowicz
2008: Mała wielka miłość – Marcel
2008: Mała wielka miłość – Marcel (odc. 2-4)
2008: Londyńczycy – Wojtek
2009: Generał – zamach na Gibraltarze – Józef Ponikiewski, adiutant generała Władysława Sikorskiego
2008: Londyńczycy 2 – Wojtek
2009: Generał – Józef Ponikiewski, adiutant generała Władysława Sikorskiego
2010: Nowa – Maciej Wolski
2010–2011: Hotel 52 – Tomasz Malewicz
2010: Ciacho – Krzyś
2011: W ciemności – Yanek Grossmann
2011: Prosto z nieba – mąż tłumaczki Olki
2011: Komisarz Rozen – Marcin Rozen
2011: 80 milionów – Maks
2012: October – Movsar Barayev
2012: Piotrek trzynastego 2: Skórza Twarz
2013: Czas honoru – dowódca oddziału partyzanckiego, konfident UB

Gościnnie
2002: Miodowe lata – agent Marek (odc. 105)
2002: Na dobre i na złe – Piotr, chłopak na basenie (odc. 124)
2003: Glina – strażnik miejski (odc. 4)
2007: Odwróceni – Michał (odc. 6, 8-9, 12-13)
2007: Pitbull – Katera, ojczym Mateusza (odc. 7)
2013: Głęboka woda – Adam (sezon II, odc. 2, 5)
2013: Ojciec Mateusz – Rafał Kozłowski (odc. 123)
2013: To nie koniec świata – Remik
2014: Prawo Agaty – Mariusz Włoch (odc. 64)
2014: Na dobre i na złe – Grzegorz, mąż Heleny (odc. 565, 566, 567, 568, 570)
2014: Komisarz Alex – Ernest Trojan (odc. 76)

Dubbing
2003: Kim Kolwiek: Było, jest i będzie – Jim i Tim
2004–2006: Liga Sprawiedliwych bez Granic – kapitan Atom, Atom
2005: Jan Paweł II – Tadeusz
2008: Camp Rock – Shane Gray
2009: Janosik. Prawdziwa historia – Janosik
2009: Janosik. Prawdziwa historia – Janosik
2010: Camp Rock 2: Wielki finał – Shane Gray
2010: Muminki w pogoni za kometą – Muminek
2012: Avengers – Loki
2012: Niesamowity Spider-Man – Peter Parker/Spider-Man
2013: Thor: Mroczny świat – Loki
2013: Samoloty – Ripslinger
2014: Syn Boży – Szymon
2014: Niesamowity Spider-Man 2 – Peter Parker/Spider-Man
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 233 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *