Milla Jovovich i Paul W. S. Anderson


jovovich-andersonMilla i Paul są parą od 2002 r, a małżeństwem od 22 sierpnia 2009 r.

Partnerzy:
Milli
Balthazar Getty
Shawn Andrews 1992-93
ślub 02 10 1993
Mario Sorrenti 1996-97
Luc Besson 1997-99
ślub 14 12 1997
John Frusciante 1999-00
Paul W.S. Anderson 2002 do dzisiaj
ślub 22 08 2009
Wywiady
Cytaty Milli

 

Biografia Milli
Milla Jovovich, właściwie Milica Nataša Jovović, serb.: Милица Наташа Јововић, ros.: Ми́лица Йо́вович, ukr.: Міла Наташа Йовович (ur. 17 grudnia 1975 w Kijowie) – amerykańska aktorka, modelka, piosenkarka i projektantka mody serbskiego pochodzenia po ojcu, rosyjskiego po matce, ukraińskiego po miejscu urodzenia i wczesnego dzieciństwa, wychowana i mieszkająca od 5. roku życia w Stanach Zjednoczonych. Mówi płynnie po angielsku, francusku i rosyjsku. Nigdy nie nauczyła się serbskiego.

Milla Jovovich przyszła na świat 17 grudnia 1975 w Kijowie. Jest Amerykanką serbskiego pochodzenia po ojcu i rosyjskiego po matce, zaś ukraińskiego po miejscu urodzenia i wczesnego dzieciństwa. W wieku 5 lat wraz z rodziną przeniosła się do USA (Sacramento w Kalifornii) gdzie w wieku 9 lat rozpoczęła karierę modelki. Dwa lata później stała się jedną z najbardziej wziętych modelek w Stanach i zarabiała 3500$ dziennie.
Podczas jej dzieciństwa w Stanach, jej ojciec, lekarz wykształcony na Ukrainie, spędził 20 lat w więzieniu w USA za przestępstwa finansowe dot. ubezpieczenia zdrowotnego, wychodząc na wolność dopiero w 1999. Natomiast jej matka, radziecka aktorka, sprzątaczka w Kalifornii, przygotowała Millę Jovovich gruntownie do profesji aktorki, zapisując córkę do szkoły aktorskiej, a następnie baletowej.
W 1988 Milla Jovovich zadebiutowała w filmie Spotkanie dwóch księżyców, jednak zauważono ją dopiero po roli w filmie Powrót do błękitnej laguny (za który mimo wszystko nie zebrała zbyt pochlebnych opinii). Jej kolejne role również nie były przełomowe. Prawdziwy zwrot w jej karierze nastąpił po występie w filmie Luca Bessona Piąty element. Milla zagrała także w kilku innych głośnych filmach, takich jak: Joanna d’Arc czy Resident Evil.
W październiku 1992 wyszła za mąż za aktora Shawna Andrewsa. Małżeństwo zostało anulowane po miesiącu, gdyż Milla miała wtedy 16 lat. Kolejny raz wyszła za mąż w 1997 – tym razem za Luca Bessona, jednak ich małżeństwo rozpadło się po 2 latach (rozwód).
Obecnie jest żoną Paula Williama Scotta Andersona, z którym wzięła ślub 22 sierpnia 2009 roku. Para poznała się w 2002 na planie Resident Evil. Jeszcze w okresie narzeczeństwa urodziła swoje pierwsze dziecko, dziewczynkę o imieniu Ever. Dziecko przyszło na świat w szpitalu w Los Angeles w sobotę, 3 listopada 2007.
Milla Jovovich jest nie tylko aktorką, ale również bardzo znaną modelką (była na okładkach ponad 100 magazynów na świecie), piosenkarką i nagrodzoną projektantką mody z dorobkiem komercyjnym. Założyła zespół Plastic Has Memory z którym nagrała płytę The Divine Comedy. Nagrywała i koncertowała w ramach projektu Puscifer.
Ponadto skomponowała muzykę do filmów Underworld i Gentleman Who Fell.
Milla Jovovich jest jedną z wielu twarzy koncernu L’Oreal.

Filmografia
2010: Stone
2010: Resident Evil: Afterlife
2009: Czwarty stopień (The 4th Kind)
2009: Wyspa strachu (A Perfect Getaway)
2008: Spotkanie w Palermo (Palermo Shooting)
2007: Resident Evil: Zagłada (Resident Evil: Extinction)
2006: .45
2006: Ultraviolet
2004: Resident Evil 2: Apokalipsa (Resident Evil: Apocalypse)
2002: Facet z odzysku (You Stupid Man)
2002: Zakładnik (The House on Turk Street)
2002: Resident Evil
2002: Brzuchomówca (Dummy)
2001: Zoolander
2000: Królowie życia (The Claim)
2000: Million Dollar Hotel (The Million Dollar Hotel)
1999: Joanna d’Arc (The Messenger: The Story of Joan of Arc)
1998: Gra o honor (He Got Game)
1997: Piąty element (The Fifth Element)
1993: Uczniowska balanga (Dazed and Confused)
1992: Chaplin
1992: Kuffs
1991: Powrót do błękitnej laguny (Return to the Blue Lagoon)
1988: Nocny pociąg do Katmandu (The Night Train to Kathmandu)
1988: Spotkanie dwóch księżyców (Two Moon Junction)
Gościnnie:
1997: Bobby kontra wapniaki (King of the Hill) jako Serena (głos, 2002)
1990-1993: Parker Lewis (Parker Lewis Can’t Lose) jako Robin Fecknowitz (1990)
1987-1997: Świat według Bundych (Married… with Children)

Dyskografia
Muzyka nagrana z własnym zespołem:
The Divine Comedy (kwiecień 1994)
The Peopletree Sessions (sierpień 1998)
Muzyka skomponowana na potrzeby filmu:
The Million Dollar Hotel – “Satellite of Love”
Hollywood Goes Wild benefit compilation – “On the Hill”
Underworld – “Rocket Collecting”
The Prince and Me – “Separate Worlds”
The Rules of Attraction – “The Gentleman Who Fell”
Dummy – “Shein VI Di l’Vone” i “Mezinka”

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Paula

Paul W. S. Anderson
Paul William Scott Anderson (ur. 4 marca 1965 r. w Newcastle) – brytyjski aktor, reżyser, scenarzysta oraz producent filmowy.
Wyreżyserował takie produkcje jak Mortal Kombat, Resident Evil oraz Obcy kontra Predator.

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

filmografia
reżyser
2012 Spy Hunter
2011 Man with the Football
2011  Three Musketeers, The
2010 Resident Evil: Afterlife
2008 Death Race: Wyścig śmierci -Death Race
2004 Obcy kontra Predator -AVP: Alien vs. Predator
2002 Resident Evil
2000 Dar widzenia -Sight, The
1998 Galaktyczny wojownik -Soldier
1997 Ukryty wymiar -Event Horizon
1995 Mortal Kombat
1995  Mortal Kombat: Behind the Scenes
1994 Zakupy ‘crash and carry’ -Shopping

scenarzysta
2010 Resident Evil: Afterlife
2008 Death Race: Wyścig śmierci -Death Race
2007 Resident Evil: Zagłada -Resident Evil: Extinction
2004 Resident Evil 2: Apokalipsa -Resident Evil: Apocalypse
2004  Obcy kontra Predator -AVP: Alien vs. Predator
2002 Resident Evil
2000 Dar widzenia -Sight, The
1994 Zakupy ‘crash and carry’-Shopping

(Odwiedzono 96 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *