Mickey Rourke i Anastassija Makarenko

rourke-makarenkoMickey i Anastassija są parą od 2009 r.

Partnerzy:
Mickeya
Debra Feuer 1980-89
ślub 31 01 1981
Christine Bolster 1989
Carré Otis 1990-98
ślub 26 06 1992
D’arcy Wretzky 2000
Sasha Volkova 2005
Elena Kuletskaya 2009
Eugenia Volodina 2009
Anastassija Makarenko 2009 do dzisiaj

 

Biografia Mickeya
Mickey Rourke, właściwie Philip Andre Rourke, Jr. (ur. 16 września 1952 w Schenectady, w stanie Nowy Jork) − amerykański aktor i scenarzysta.

Wczesne lata życia
Urodził się w konserwatywnej rodzinie rzymskokatolickiej o irlandzko-francuskich korzeniach, jako jedno z trojga dzieci Ann Rourke i dozorcy Philipa Andre Rourke’a, Sr., który amatorsko trenował kulturystykę. Ma starszą siostrę Patty i brata Joeya (ur. 26 czerwca 1954, zm. 6 października 2004 na raka płuca). Gdy miał siedem lat, jego matka wyprowadziła się wraz z trójką dzieci z domu i wyjechała do Liberty City, dzielnicy w północno-zachodnim Miami na Florydzie. W 1963 wyszła ponownie za mąż za Gene’a Addisa, policjanta i ojca pięciu synów z poprzedniego małżeństwa, z którym później się rozwiodła. Mickey podjął szkolenie samoobrony w Boys Club of Miami, należał do klubu bokserskiego Gritty. W wieku dwunastu lat wygrał swój pierwszy pojedynek bokserski, w wadze do 118 funtów. W latach 1968-71 jako bokser-amator stoczył cztery zwycięskie walki, w 1971 zdobył Złote Rękawice na Florydzie, jednak odniósł dwie kontuzje i zrezygnował z dalszej kariery na ringu.

W 1971 ukończył szkołę średnią Miami Beach High School w Miami Beach na Florydzie, do której uczęszczał także aktor Andy Garcia, będący wraz Rourke w drużynie baseballowej, pod kierunkiem trenera J. Stanleya “Skipa” Bertmana. Rourke dorabiał później przy parkowaniu samochodów i kopaniu rowów, po raz pierwszy zetknął się z narkotykami paląc marihuanę. W wieku 19 lat odkrył teatr. Zamieszkał w Greenwich Village, nowojorskiej dzielnicy artystów i pracował gdzie się dało, żeby opłacić kurs aktorski Lee Strasberg Institute.

Kariera filmowa
W 1978 przeniósł się do Los Angeles i zadebiutował na dużym ekranie jako szeregowiec Reese, w komedii wojennej Stevena Spielberga 1941 (1979), u boku Dana Aykroyda i Johna Belushi. Potem wystąpił w teledramacie ABC Miasto w strachu (City in Fear, 1980), w roli maniakalnego zabójcy, z udziałem Perry’ego Kinga, westernie Michaela Cimino Brama nieba (Heaven’s Gate, 1980) z Jeffem Bridgesem, Johnem Hurtem, Krisem Kristoffersonem, Christopherem Walkenem, Isabelle Huppert i Terry O’Quinnem, teledramacie CBS Gwałt i małżeństwo: Sprawa Rideout (Rape And Marriage – The Rideout Case, 1980) z Lindą Hamilton, jako mąż oskarżony o zabójstwo żony oraz thrillerze Żar ciała (Body Heat, 1980), jako młody piromaniak u boku Kathleen Turner i Williama Hurta. Rola Boogiego w tragikomedii Barry’ego Levinsona Diner (1982) przyniosła mu nagrodę krytyków w Chicago i National Society of Film Critics.
Niedługo potem znalazł się na planie dramatu Francisa Forda Coppoli Rumble Fish (1983), wraz z innymi, wówczas jeszcze nie znanymi aktorami – Nicolasem Cage, Mattem Dillonem, Laurence’em Fishburne i Diane Lane, gdzie zagrał rolę outsidera, którego idealizują podrostki z prowincjonalnego miasteczka. Występ w portrecie włosko-amerykańskiej mafii Papież Greenwich Village (The Pope of Greenwich Village, 1984), u boku Erica Robertsa i Daryl Hannah oraz ambitnym dramacie Nicolasa Roega Eureka (1984) z Gene Hackmanem, Rutgerem Hauerem i Theresą Russell, nie wzbogaciły jego wizerunku. Stworzył fascynujący portret ostatniego sprawiedliwego w świecie moralnego upadku, przedwcześnie posiwiałego, brutalnego i egoistycznego policjanta wywodzącego się z polskiej emigracji, samotnie walczącego w Chińskiej Dzielnicy z wszechpotężną mafią, w dramacie kryminalnym Michaela Cimino Rok smoka (Year of the Dragon, 1985). Rozgłos zdobył rolą eleganckiego i nowoczesnego biznesmena szukającego na próżno sensu życia w perwersji wyzbytej miłości, w kontrowersyjnym melodramacie Adriana Lyne 9 1/2 tygodnia (Nine 1/2 Weeks, 1986) z Kim Basinger, o niszczącym związku erotycznym dwojga ludzi. W mrocznym thrillerze Alana Parkera Harry Angel (1987) zagrał prywatnego detektywa podejmującego się odnalezienia muzyka jazzowego, uprowadzonego z kliniki psychiatrycznej. Za kreację alkoholika-pisarza zakochanego w pijaczce (Faye Dunaway), w dramacie Ćma barowa (Barfly, 1987), był nominowany do nagrody Independent Spirit.

W 1988 zadebiutował jako scenarzysta melodramatu sportowego Swój chłopak (Homeboy, 1988), gdzie także zagrał główną rolę starzejącego się boksera Johnny’ego Walkera uzależnionego od alkoholu. Rok później wywołał kontrowersje w Irlandii, gdy ujawniono, że część swoich wpływów za odtwarzaną rolę Franciszka z Asyżu w filmie Franciszek (Francesco, 1989) przekazał na finansową pomoc dla IRA; dwóch członków Parlamentu Brytyjskiego domagało się zakazu wprowadzania jego filmów w Anglii. Za postać bezwzględnego kryminalisty, w dramacie kryminalnym Michaela Cimino Godziny rozpaczy (Desperate Hours, 1990) i rolę enigmatycznego milionera w melodramacie Dzika Orchidea (Wild Orchid, 1990) otrzymał nominację do antynagrody Złotej Maliny dla najgorszego aktora.
W połowie lat 90. w jego karierze nastąpił kryzys – po kłótniach z reżyserami, aktorami i menadżerami nie otrzymywał większych ról i z wielkiej willi przeniósł się do małego mieszkanka. W przetrwaniu pomogli mu najbliżsi przyjaciele, łożąc na jego utrzymanie. Po kryzysie, jaki przeszedł, chciał odratować swoją karierę filmową. Pomógł mu w tym Robert Rodriguez, angażując do roli Billy’ego w thrillerze Pewnego razu w Meksyku: Desperado 2 (Once Upon a Time in Mexico, 2003), a następnie obsadzając w głównej roli Marva, w dramacie kryminalnym Franka Millera/Rodrigueza/Quentina Tarantino Sin City: Miasto Grzechu (Sin City, 2005), za którą otrzymał nagrodę Saturna, nagrodę krytyków w Chicago, nagrodę irlandzkiej publiczności i Online Film Critics Society Award.

Na Festiwalu Filmowym w Wenecji, w 2008 film Zapaśnik (The Wrestler, 2008) otrzymał nagrodę dla najlepszego filmu, a grający w nim główną rolę Rourke został powszechnie uznany za najlepszego aktora, mimo iż ze względu na regulamin nie otrzymał oficjalnej nagrody. Na festiwalu doszło do skandalu – przewodniczący jury, Wim Wenders, tuż po wręczeniu nagród skrytykował zasady festiwalu, według których nie można temu samemu filmowi przyznać nagród za najlepszy film i dla najlepszego aktora.

W styczniu 2009 Rourke został nominowany do Oscara, jako najlepszy aktor pierwszoplanowy, za rolę w Zapaśniku. W tym samym miesiącu odebrał Złoty Glob dla najlepszego aktora w filmie dramatycznym.

Życie osobiste
Spotykał się z Terry Farrell. Był dwukrotnie żonaty; z aktorką Debrą Feuer (1981-89) oraz modelką i aktorką Carré Otis (od 26 stycznia 1992 do 1995).

Filmografia
obsada aktorska
filmy kinowe
1979: 1941 jako szeregowiec Reese
1980: Zamroczenie (Fade to Black) jako Richie
1980: Wrota niebios (Heaven’s Gate) jako Nick Ray
1980: Żar ciała (Body Heat) jako Teddy Lewis
1982: Diner jako Robert ‘Boogie’ Sheftell
1983: Rumble Fish jako motocyklista
1984: Papież Greenwich Village (The Pope of Greenwich Village) jako Charlie
1984: Eureka jako Aurelio D’Amato
1985: Rok smoka (Year of the Dragon) jako Stanley White
1986: 9 1/2 tygodnia (Nine 1/2 Weeks) jako John
1987: Harry Angel (Angel Heart) jako Harry Angel
1987: Ćma barowa (Barfly) jako Henry Chinaski
1987: Modlitwa za umierających (A Prayer for the Dying) jako Martin Fallon
1988: Swój chłopak (Homeboy) jako Johnny Walker
1989: Franciszek (Francesco) jako Franciszek z Asyżu
1989: Johnny Przystojniak (Johnny Handsome) jako John Sedley
1990: Godziny rozpaczy (Desperate Hours) jako Michael Bosworth
1990: Dzika Orchidea (Wild Orchid) jako Wheeler
1991: Harley Davidson i Marlboro Man (Harley Davidson and the Marlboro Man) jako Harley Davidson
1992: Białe piaski (White Sands) jako Gorman Lennox
1994: Ostatni żywy bandyta (The Last Outlaw) jako Graff
1994: Ostatnia przejażdżka (F. T. W.) jako Frank T. Wells
1995: Czas upadku (Fall Time) jako Florence
1996: Osaczony (Exit in red) jako Ed Altman
1996: Bullet jako Butch “Bullet” Stein
1997: Ryzykanci (Double Team) jako Stavros
1997: Następne dziewięć i pół tygodnia (Another 9 1/2 Weeks) jako John
1997: Zaklinacz deszczu (The Rainmaker) jako Bruiser Stone
1997: Spotkanie ze śmiercią (Point Blank) jako Rudy Ray
1998: Czwartek (Thursday, 1998) jako Detektyw Kasarov
1998: Cienka czerwona linia (The Thin Red Line) jako Żołnierz
1998: Oko w oko z życiem (Buffalo ’66) jako Bookie
1999: Shades jako Paul Sullivan
1999: Shergar jako Gavin O’Rourke
1999: Kuzyn Joey (Cousin Joey)
1999: Poza w pięćdziesięciu (Out in Fifty) jako Jack Bracken
2000: Gniazdo os (Animal Factory) jako Jan
2000: Dorwać Cartera (Get Carter) jako Cyrus
2001: Obietnica (The Pledge) jako Jim Olstad
2001: Follow (The Follow) jako Mąż
2001: Zabójcze karaluchy (They Crawl) jako Tiny Frakes
2001: Niebezpieczne miasto (Picture Claire) jako Eddie
2002: Spun jako The Cook
2003: Pewnego razu w Meksyku: Desperado 2 (Once Upon a Time in Mexico) jako Billy
2004: Człowiek w ogniu (Man on Fire) jako Jordan
2005: Sin City: Miasto Grzechu (Sin City) jako Marv
2005: Domino jako Ed
2006: Alex Rider: Misja Stormbreaker (Stormbreaker) jako Darius Sayle
2008: The Night Job jako Boots
2008: Zapaśnik (Wrestler) jako Randy “The Ram” Robinson
2008: Killshot
2009: The Informers jako Peter
2010: Iron Man 2 jako Ivan Vanko/Whiplash
2010: Niezniszczalni (The Expendables) jako Tool
2010: Trzynastu jako Jefferson

filmy TV
1980: Miasto w strachu (City in Fear) jako Tony Pate
1980: Sztuka miłości (Act of Love) jako Joseph Cybulkowski
1980: Gwałt i małżeństwo: Sprawa Rideout (Rape And Marriage – The Rideout Case) jako John Rideout
1981: Hardcase jako Perk Dawson
1994: Ostatni żywy bandyta (The Last Outlaw) jako Graff
1998: Lekcja życia (Thicker than blood) jako ojciec Frank Larkin

gry komputerowe
2005: True Crime: New York City jako Terrence Higgins (dubbing)

scenarzysta
1988: Swój chłopak (Homeboy)
1994: Ostatnia przejażdżka (F. T. W.)
1996: Bullet

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 339 razy, 1 wizyt dzisiaj)