Michael J. Fox i Tracy Pollan

fox-pollanMichael i Tracy są parą od 1987 r, a ślub wzięli 16 07 1988 r.

Partnerzy:
Michaela
Karla Michelle 1976-83
Nancy McKeon 1982-85
Kari Michaelsen 1982-83
Sarah Jessica Parker 1984
Claudia Wells 1985
Susanna Hoffs 1986
Jennifer Grey 1986-87
Helen Slater 1986-87
Tracy Pollan 1987 do dzisiaj
ślub 16 07 1988
Tracy
Kevin Bacon 1981-87
Michael J. Fox 1987 do dzisiaj
ślub 16 07 1988

 

Biografia Michaela
Michael J. Fox, a właściwie Michael Andrew Fox (ur. 9 czerwca 1961 w Edmonton, Kanada) – kanadyjski aktor.
Inicjał w jego nazwisku J jest poświęcony aktorowi Michaelowi J. Pollardowi. Do pewnego czasu, ze względu na swoją „chłopięcą urodę”, mimo dorosłego wieku, grał nastolatków. Zasłynął rolą Marty’ego McFly w filmie Powrót do przyszłości i jego kontynuacjach.
W 2000 oznajmił, że opuści serial Spin City, w którym grał główną rolę, z powodu choroby Parkinsona (jego miejsce zajął Charlie Sheen). Od tego roku Fox zaangażował się w działalność na rzecz wykorzystania komórek macierzystych w leczeniu tej choroby. Wolne chwile spędza na pisaniu – jest autorem autobiografii Lucky Man (Szczęśliwy facet), w której opisuje swoje przejścia z chorobą; w roku 2003 napisał pilotażowy odcinek do serialu Hench at Home. Ostatnia książka Michaela J. Foxa nosi tytuł „Always Looking Up: The Adventures of an Incurable Optimist” (“Nieuleczalny Optymista: Zawsze patrząc w górę.”) wydana w 2009 roku.

Życie osobiste
Fox w 1988 ożenił się z aktorką Tracy Pollan, z którą ma czwórkę dzieci; syna Sama Michaela (ur. 30 maja 1989) oraz trzy córki – bliźniaczki Schuyler Frances i Aquinnah Kathleen (ur. 15 lutego 1996) i Esmé Annabelle (ur. 3 listopada 2001).

Filmografia
Aktor
Leo and Me (1976) jako Jamie
Statek miłości (1977-1986, The Love Boat) jako (gościnnie (1983))
Letters from Frank (1979) jako Ricki
Szaleństwa o północy (1980, Midnight Madness) jako Scott
Palmerstown, U.S.A. (1980-1981) jako Willy-Joe Hall
Trouble in High Timber Country (1980) jako Thomas Elston
Klasa 1984 (1982, Class of 1984) jako Arthur
Więzy rodzinne (1982-1989) jako Alex P. Keaton
High School U.S.A (1983) jako Jay-Jay Manners
The Homemade Comedy Special (1984) jako Gospodarz
Powrót do przyszłości (1985, Back to the Future) jako Marty McFly
Trujący bluszcz (1985, Poison Ivy) jako Dennis Baxter
Nastoletni wilkołak (1985, Teen Wolf) jako Scott Howard
Family Ties Vacation (1985) jako Alex P. Keaton
Tajemnica mojego sukcesu (1987, The Secret of My Succe$s) jako Brantley Foster / Carlton Whitfield
Światłość dnia (1987, Light of Day) jako Joe Rasnick
Bright Lights, Big City (1988) jako Jamie Conway
Mickey’s 60th Birthday (1988) jako Alex P. Keaton
Powrót do przyszłości II (1989, Back to the Future Part II) jako Marty McFly/Marty Jr./Marlene McFly
Ofiary wojny (1989, Casualties of War) jako Eriksson
Powrót do przyszłości III (1990, Back to the Future Part III) jako Marty McFly/Seamus McFly
Sex, Buys & Advertising (1990)
Reach For the Stars 1990: The Official Boston Bruins Video (1990) jako Narrator (głos)
Sekrety trylogii: Powrót do przyszłości (1990, The Secrets of the Back to the Future Trilogy)
The Trap (1991)
Doktor Hollywood (1991, Doc Hollywood) jako Dr. Benjamin Stone
Ciężka Próba (1991, The Hard Way) jako Nick Lang
Blast ‘Em (1992)
Pieniądze albo miłość (1993, For Love or Money) jako Doug Ireland
Niezwykła podróż (1993, Homeward Bound: The Incredible Journey) jako Chance
Where the Rivers Flow North (1994) jako Clayton Farnsworth
Don’t Drink the Water (1994) jako Axel Magee
Sknerus (1994, Greedy) jako Daniel McTeague
Miłość w Białym Domu (1995, The American President) jako Lewis Rothschild
Zimnokrwisty (1995, Coldblooded) jako Tim Alexander
Brooklyn Boogie (1995, Blue in the Face) jako Pete Maloney
Przerażacze (1996, The Frighteners) jako Frank Bannister
Daleko od domu 2: Zagubieni w San Francisco (1994, Homeward Bound II: Lost in San Francisco) jako Chance
Marsjanie atakują! (1996, Mars Attacks!) jako Jason Stone
Spin City (1996-2002) jako Michael ‘Mike’ Flaherty (1996-2000)
Jestem twym dzieckiem (1997, I Am Your Child)
Stuart Malutki (1999, Stuart Little) jako Stuart (głos)
Atlantyda. Zaginiony ląd (2001, Atlantis – The Lost Empire) jako Milo James Thatcher (głos)
Ale jazda! (2002, Interstate 60) jako Biznesmen
Stuart Malutki 2 (2002, Stuart Little 2) jako Stuart Malutki (głos)
Stuart Malutki 3: Trochę natury (2005, Stuart Little 3: Call of the Wild) jako Stuart Malutki (głos)
Hoży doktorzy (2004), gościnnie, jako dr Kevin Casey
The Magic 7 (2005) jako Marcel Maggot (głos)
Orły z Bostonu (2006, Boston Legal) jako Daniel Post
Żona idealna (2010-2011) jako Louis Canning

Producent
Zimnokrwisty (1995, Coldblooded)

Reżyser
The Trap (1991)
Opowieści z krypty (1989-1996, Tales from the Crypt)

Scenarzysta
Hench at Home (2003)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Tracy

Tracy Jo Pollan (ur. 22 czerwca 1960 roku na Long Island, Nowego Jorku) – amerykańska aktorka telewizyjna.
Spotykała się z aktorem Kevinem Baconem (1979-87). W dniu 16 lipca 1988 roku wyszła za mąż za aktora Michaela J. Foksa, z którym ma czwórkę dzieci; syna Sama Michaela (ur. 30 maja 1989) oraz trzy córki – bliźniaczki Schuyler Frances i Aquinnah Kathleen (ur. 15 lutego 1996) i Esmé Annabelle (ur. 3 listopada 2001).

Wybrana filmografia
2003; TV-NBC: Ty umrzesz pierwszy (1st to Die) jako Lindsay Boxer
2000-serial NBC: Prawo i bezprawie (Law & Order: Special Victims Unit) jako Harper Anderson
1992: Obcy wśród nas (A Stranger Among Us) jako Mara
1988: Jasne światła, wielkie miasto (Bright Lights, Big City) jako Vicky
1987: W pogoni za szczęściem (Promised Land) jako Mary
1985-87-sitcom NBC: Więzy rodzinne (Family Ties) jako Ellen Reed
1983: Baby, to jesteś ty (Baby, It’s You) jako Leslie

Ciekawostki
Ma 168 cm wzrostu.

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 98 razy, 1 wizyt dzisiaj)