Marina Łuczenko i Wojciech Szczęsny są razem?

luczenko-szczesnyPlotki o romansie Mariny Łuczenko i Wojciecha Szczęsnego krążą w tabloidach już od lata. Piłkarz był specjalnym gościem na urodzinach wokalistki, a potem wspólnie spędzili kilka dni nad polskim morzem, o czym wiemy dzięki obszernej relacji opublikowanej na Instagramie.

Do tej pory jednak Marina nie chciała oficjalnie potwierdzić, że spotyka się z przystojnym sportowcem. Najwyraźniej jednak związek młodych gwiazd jest poważniejszy, niż myśleliśmy, bo Marina Łuczenko opublikowała wczoraj wieczorem na Facebooku swoje zdjęcie ze Szczęsnym, które opatrzyła wiele mówiącym podpisem – serduszkiem.
źródło: gala.pl

Jak Wam podobałaby się ta para?

Biografia Mariny

Marina Łuczenko, ukr. Марина Лученко (ur. 3 lipca 1989 w Winnicy) – polska piosenkarka, kompozytorka i aktorka.
Urodziła się na Ukrainie, lecz w wieku 2 lat przeprowadziła się z rodzicami, którzy mają polskie korzenie, do Polski, do Stalowej Woli[2].

Łuczenko jest trzykrotną laureatką festiwalu piosenki dziecięcej. W 1998 zajęła drugie miejsce na międzynarodowym festiwalu w Częstochowie[2]. Jest absolwentką szkoły muzycznej I stopnia i klasy artystycznej Liceum Ogólnokształcącego im. Agnieszki Osieckiej w Warszawie[3]. W 2000 zagrała epizodyczną rolę w spektaklu Waldemara Krzystka – Ballada o zabójcach[4]. W 2004 wcieliła się w tytułową rolę w musicalu Janusza Józefowicza pt. Romeo i Julia w Teatrze Studio Buffo[4]. W 2007 wzięła udział w międzynarodowym konkursie New Wave, w którym zajęła 3. miejsce. Ponadto otrzymała nagrodę specjalną ufundowaną przez Ałłę Pugaczową[4]. Od 2 do 30 marca 2008 brała udział w ósmej edycji programu Taniec z gwiazdami. Jej partnerem tanecznym był Michał Uryniuk. Zajęli 10. miejsce[5]. W 2009 wcieliła się w rolę Chelsea Amandy, córki Darka Jankowskiego w serialu TVN 39 i pół[6].

Jesienią 2009 rozpoczęła współpracę z byłą menedżerką Dody, Mają Sablewską[7]. 25 lutego 2010 wystąpiła na gali VIVA Comet 2010, gdzie premierowo wykonała swój debiutancki singel “Glam Pop”[8]. W marcu tego samego roku otrzymała nominację do nagrody Viva! Najpiękniejsi w kategorii Najpiękniejsza Polka[9]. 23 kwietnia 2010 podczas gali Eska Music Awards 2010 otrzymała nagrodę w kategorii Debiut roku[10]. W lipcu tego samego roku wydany został jej drugi singel pt. “Pepper Mint”[11]. W ostatni dzień 2010 Łuczenko wystąpiła podczas sylwestrowego koncertu telewizji publicznej “Sylwester z Dwójką – Imperium gwiazd” we Wrocławiu, gdzie wraz z Mrozem premierowo wykonała ich wspólny utwór − “Wenus Mars”[12].

W styczniu 2011 w atmosferze skandalu zakończyła współpracę z Mają Sablewską[13]. W tym samym czasie otrzymała dwie nominacje do nagrody VIVA Comet 2011 w kategorii Debiut roku oraz Image roku[14]. 5 listopada 2011 ukazał się jej debiutancki album zatytułowany Hard Beat[15]. Na płycie nie znalazły się dotychczasowe nagrania piosenkarki[16]. W 2012 Łuczenko otrzymała cztery nominacje do nagrody VIVA Comet 2012[17]. W maju tego samego roku nagrodzona została statuetką Plejada TOP TEN 2012 “za świetną debiutancką płytę i skok na głęboką wodę”[18]. 4 sierpnia 2012 wystąpiła na Festiwalu Piosenki Rosyjskiej w Zielonej Górze, gdzie wykonała utwór “O niom”[19].

Dyskografia

Albumy

Rok Informacje
2011 Hard Beat[15]

  • Data wydania: 5 listopada 2011
  • Dystrybucja: Fonografika
  • Formaty: CD, digital download[20]

Single

Rok Tytuł Pozycja na liście Album
ESKA
2010 “Glam Pop” 1[21]
“Pepper Mint” 5[22]
2011 “Wenus Mars” (& Mrozu) 5[23]
“Electric Bass” 3[24] Hard Beat
2012 “Saturday Night”[25]
“—” pozycja nie była notowana.

Gościnnie
2009: Waterpistols & Daisy feat. Łozo, Ramona Rey – “Zły on”[27]
2009: Afromental – “Radio Song”[26]
2012: Mrozu – “Rollercoaster”

Filmografia
2009: 39 i pół – Chelsea Amanda, córka Darka (odc. 21–33, 35–39)
2009: I pół – Chelsea Amanda, córka Darka
2010: Usta usta – Emilia Skowron (odc. 6)

Teatr Telewizji
2000: Ballada o zabójcach (reż. Waldemar Krzystek) – Dziewczynka z królikiem
2004: Romeo i Julia (reż. Janusz Józefowicz) – Julia

Nagrody i nominacje

Rok Nagroda Kategoria Rezultat
2010 Viva! Najpiękniejsi Najpiękniejsza Polka Nominacja[28]
Eska Music Awards 2010 Debiut roku Wygrana[29]
2011 VIVA Comet 2011 Debiut roku Nominacja[30]
Image roku Nominacja[30]
2012 VIVA Comet 2012 Artystka roku Nominacja[17]
Image roku Nominacja[17]
Teledysk roku (“Electric Bass”) Nominacja[17]
Album roku (Hard Beat) Nominacja[17]
Plejada TOP TEN Za świetną debiutancką płytę i skok na głęboką wodę Wygrana[18]
Festiwal Piosenki Rosyjskiej Rywalizacja o Złoty Samowar (“O niom”) Nominacja[31]
Onet.pl Teledysk roku − Polska (“Saturday Night”) 8. miejsce

Wcześniejsze osiągnięcia
I miejsce Międzyszkolny Festiwal Piosenki Dziecięcej – Stalowa Wola 1996 r.
I miejsce Międzyszkolny Festiwal Piosenki Dziecięcej – Stalowa Wola 1997 r.
II miejsce Międzynarodowy Festiwal “Majowa Nutka” – Częstochowa 1998 r.
III miejsce Ogólnopolski Festiwal “Wygraj Sukces” – Tarnobrzeg 1998 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal “Woźniki” 1998 r.
I miejsce Wojewódzki Przegląd Kolęd – Nisko 1998 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal im. “Henryka Morysa” – Kielce 1998 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal “Wygraj Sukces” – Tarnobrzeg 1999 r.
II miejsce Ogólnopolski Festiwal “Nowa Piosenka w starym Krakowie” 1999 r.
I miejsce Międzynarodowy Festiwal “Małe Gwiazdeczki” – Bułgaria (Warna) 1999 r.
II miejsce Ogólnopolski Festiwal im. Henryka Morysa. Kielce 1999 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal “Gama” Radom 1999 r.
I miejsce w Telewizyjnym Programie “Wygraj Wyśpiewaj” 1999 r.
II miejsce Międzynarodowy Festiwal “Wygraj Sukces” 2000 r.
Grand Prix Ogólnopolski Festiwal “Nowa Piosenka w Starym Krakowie” – 2000 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal im “Henryka Morysa” – Kielce 2000 r.
I miejsce Harcerski Międzynarodowy Festiwal Piosenki i Tańca “Złota Jodła” – Kielce 2000 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal “Jozefów” 2000 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal im “Henryka Morysa” – Kielce 2001 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal “Gama” – Kołobrzeg 2001 r.
Grand Prix Ogólnopolski Festiwal “Wygraj Sukces” – Tarnobrzeg 2001 r.
Grand Prix Między Narodowy Festiwal “Parasolki” – Ukraina, Winnica 2002 r.
Złoty Aplauz – Międzynarodowy Festiwal Konin 2002 r.
Dyplom Fidofu “The Golden Star” – Rumunia Bukareszt 2002
I miejsce Ogólnopolski Festiwal im “Henryka Morysa” Kielce – 2002 r.
II miejsce Międzynarodowy Festiwal “Czarnomorskie Igry” – Ukraina,Skadowsk 2003 r.
Udział w finale 13 konkursu Eurowizji dla dzieci – 2003 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal “Gama” Kołobrzeg 2003 r.
III miejsce Ogólnopolski Festiwal Piosenki Angielskiej – Brzeg 2003 r.
Grand Prix Ogólnopolski Festiwal “Piosenki lat 70” – Wyszków 2004 r.
Grand Prix Ogólnopolski Festiwal “Kolędy Polskie” Jarosław 2004.
I miejsce “Festiwal Piosenki Rozrywkowej” – Świecie 2004 r.
Złoty Aplauz “Eurokonkurs” – Konin 2004 r.
Grand Prix Ogólnopolski Festiwal “Piosenki Rosyjskiej” – Warszawa 2006 r.
III miejsce na międzynarodowym festiwalu “New Wave” oraz nagroda specjalna od Ałły Pugaczowej – Łotwa 2007 r.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Wojciecha

Wojciech Tomasz Szczęsny (ur. 18 kwietnia 1990 w Warszawie) – polski piłkarz występujący na pozycji bramkarza w angielskim klubie Arsenal oraz reprezentacji Polski. Wychowanek Agrykoli Warszawa, z której trafił do Legii Warszawa. Od 2006 roku Arsenalu, z roczną przerwą na wypożyczenie do Brentford w sezonie 2009/10. Syn piłkarza Macieja Szczęsnego.

Kariera klubowa
Jest wychowankiem Agrykoli Warszawa. W styczniu 2005 poleciał z pierwszym zespołem Legii Warszawa na Cypr, gdyż z tą drużyną jego rodzice zawarli umowę pierwokupu[1]. Następnie Szczęsny wypożyczony był do swojego macierzystego klubu, ale często trenował z Legią lub szkoleniowcem bramkarzy Krzysztofem Dowhaniem[2]. Na początku sezonu 2006/2007 przeszedł do Arsenalu, w którym początkowo grał w drużynie rezerw. 24 września 2008 podpisał zawodowy kontrakt[3].

11 listopada 2008 roku podczas jednego z treningów złamał obie ręce podnosząc sztangę[4].

22 września 2009 zadebiutował w pierwszym składzie Arsenalu podczas meczu III rundy Pucharu Ligi z West Bromwich Albion na Emirates Stadium. Popisał się kilkoma dobrymi interwencjami i ostatecznie zachował czyste konto[5].

17 listopada 2009 został na miesiąc wypożyczony do klubu angielskiej trzeciej ligi Brentford[6]. W klubie tym zadebiutował 21 listopada w ligowym meczu z Walsall[7]. Po rozegraniu sześciu meczów, 22 grudnia Brentford przedłużyło okres wypożyczenia Szczęsnego do 17 stycznia 2010 roku[8], a następnie do końca sezonu[9]. W Brentford rozegrał 28 meczów, po czym powrócił do Arsenalu[10].

13 grudnia 2010 zadebiutował w Premier League w meczu z Manchesterem United i równocześnie stał się najmłodszym bramkarzem debiutującym w tych rozgrywkach w sezonie 2010/2011. Dzięki kontuzji Łukasza Fabiańskiego rozegrał swoje kolejne dwa spotkania w lidze. Dodając do tego styczniowe mecze w FA Cup i Carling Cup, rozegrał do końca stycznia aż 10 spotkań w sezonie 2010-2011.

28 stycznia 2011 Arsène Wenger stwierdził, że Szczęsny jest teraz nowym numerem jeden w Arsenalu[11].

16 lutego 2011 zadebiutował w rozgrywkach Champions League w meczu przeciwko Barcelonie[12].

Przez okres 5 tygodni zmagał się z kontuzją. 17 listopada 2012 powrócił do gry w wygranych derbach północnego Londynu 5:2 z Tottenhamem. Na koszulce ma numer 1.
Kariera reprezentacyjna

Wystąpił w meczu reprezentacji Europy U-18 przeciwko Afryce, rozegranym w Barcelonie[13].

Znajdował się w kadrze reprezentacji na Mistrzostwa Świata U-20 w 2007[14]. 18 maja 2008 roku został awaryjnie powołany na zgrupowanie przygotowawcze polskiej kadry do Euro 2008, ponieważ Artur Boruc i Tomasz Kuszczak nie zakończyli jeszcze sezonów w swoich klubach[15]. Podczas tego zgrupowania wystąpił w nieoficjalnym meczu z drugoligowym klubem szwajcarskim FC Schaffhausen, zastępując w 70. minucie Łukasza Fabiańskiego[16].

Pod koniec października 2009 roku został powołany przez Franciszka Smudę na mecze towarzyskie z Rumunią (14 listopada 2009) i Kanadą (18 listopada 2009)[17]. W barwach narodowych zadebiutował w tym drugim spotkaniu, zastępując w drugiej połowie Tomasza Kuszczaka[18].

W 2010 roku nie zagrał w żadnym meczu reprezentacji Polski.

Do kadry powrócił 9 lutego 2011 roku na towarzyski mecz z Norwegią. Od tego momentu do rozpoczęcia Euro 2012 grywał w niej regularnie i stał się podstawowym bramkarzem reprezentacji Polski.

8 czerwca 2012 roku w meczu inauguracyjnym Mistrzostw Europy 2012 przeciwko Reprezentacji Grecji przy stanie 1:1, będąc w sytuacji “sam na sam”, chcąc nie dopuścić do strzału na pustą bramkę nieprzepisowo zatrzymał Dimitrisa Salpingidisa, w wyniku czego sędzia podyktował rzut karny i usunął Szczęsnego z boiska. Tym samym Szczęsny stał się pierwszym polskim piłkarzem, który otrzymał czerwoną kartkę na Mistrzostwach Europy. Między słupkami stanął więc Przemysław Tytoń, który obronił rzut karny. Mecz zakończył się wynikiem 1:1[19].

30 października 2013 został powołany przez trenera reprezentacji Polski Adama Nawałkę na dwa mecze towarzyskie ze Słowacją i Irlandią[20].

Statystyki kariery klubowej
(aktualne na dzień 30 listopada 2013)

Klub Sezon Liga Liga Puchar Anglii Puchar Ligi Angielskiej Europa Suma
Mecze Bramki Mecze Bramki Mecze Bramki Mecze Bramki Mecze Bramki
Arsenal 2009/10 Premier League 0 0 0 0 1 0 0 0 1 0
Brentford (wyp.) 2009/10 League One 28 0 0 0 0 0 28 0
Arsenal 2010/11 Premier League 15 0 2 0 5 0 2 0 24 0
2011/12 Premier League 38 0 1 0 0 0 9 0 48 0
2012/13 Premier League 25 0 4 0 1 0 3 0 33 0
2013/14 Premier League 13 0 0 0 0 0 5 0 18 0
Ogólnie w karierze 119 0 7 0 7 0 21 0 152 0

Statystyki kariery reprezentacyjnej

Sukcesy
Odkrycie roku w plebiscycie Piłki Nożnej w 2011.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 177 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *