Marina Łuczenko i Mrozu: Ukrywaliśmy nasz związek

mrozu-luczenkoŁuczenko i Łukasz Mróz (Mrozu) byli gośćmi wczorajszego Dzień Dobry TVN. Wyznali tam oficjalnie, że są parą:
Jesteśmy razem, muzycznie i prywatnie – powiedziała Marina. Wiem, co się pisało. Wiem, co palnęłam. Wiem, że nie można kłamać, bo nie ma to sensu. Powiedziałam, że jestem wolna, jak ptak. Myślałam, że jak sobie tak pościemniam troszeczkę, to odwrócę uwagę i ludzie skupią się bardziej na mnie jako artystce i na Łukaszu i na naszej muzyce.
Siłą rzeczy takich rzeczy nie da się ukryć, odwrócić uwagi. To nie jest tak, że my chcieliśmy o tym mówić przez dłuższy czas. Ukrywaliśmy się, żeby nie było, że coś robimy na siłę.

Para dopiero ostatnio zdecydowała się zacząć publicznie pokazywać swoje uczucie: przychodzili razem na imprezy, publikowali wspólne prywatne zdjęcia na portalach społecznościowych a na sylwestrowym występie, gdzie wykonali duet, schodząc ze sceny pocałowali się.

Wideo – Marina Łuczenko i Mrozu

Biografia Mariny

Marina Łuczenko, ukr. Марина Лученко (ur. 3 lipca 1989 w Winnicy) – polska piosenkarka, kompozytorka i aktorka.
Urodziła się na Ukrainie, lecz w wieku 2 lat przeprowadziła się z rodzicami, którzy mają polskie korzenie, do Polski, do Stalowej Woli[2].

Łuczenko jest trzykrotną laureatką festiwalu piosenki dziecięcej. W 1998 zajęła drugie miejsce na międzynarodowym festiwalu w Częstochowie[2]. Jest absolwentką szkoły muzycznej I stopnia i klasy artystycznej Liceum Ogólnokształcącego im. Agnieszki Osieckiej w Warszawie[3]. W 2000 zagrała epizodyczną rolę w spektaklu Waldemara Krzystka – Ballada o zabójcach[4]. W 2004 wcieliła się w tytułową rolę w musicalu Janusza Józefowicza pt. Romeo i Julia w Teatrze Studio Buffo[4]. W 2007 wzięła udział w międzynarodowym konkursie New Wave, w którym zajęła 3. miejsce. Ponadto otrzymała nagrodę specjalną ufundowaną przez Ałłę Pugaczową[4]. Od 2 do 30 marca 2008 brała udział w ósmej edycji programu Taniec z gwiazdami. Jej partnerem tanecznym był Michał Uryniuk. Zajęli 10. miejsce[5]. W 2009 wcieliła się w rolę Chelsea Amandy, córki Darka Jankowskiego w serialu TVN 39 i pół[6].

Jesienią 2009 rozpoczęła współpracę z byłą menedżerką Dody, Mają Sablewską[7]. 25 lutego 2010 wystąpiła na gali VIVA Comet 2010, gdzie premierowo wykonała swój debiutancki singel „Glam Pop”[8]. W marcu tego samego roku otrzymała nominację do nagrody Viva! Najpiękniejsi w kategorii Najpiękniejsza Polka[9]. 23 kwietnia 2010 podczas gali Eska Music Awards 2010 otrzymała nagrodę w kategorii Debiut roku[10]. W lipcu tego samego roku wydany został jej drugi singel pt. „Pepper Mint”[11]. W ostatni dzień 2010 Łuczenko wystąpiła podczas sylwestrowego koncertu telewizji publicznej „Sylwester z Dwójką – Imperium gwiazd” we Wrocławiu, gdzie wraz z Mrozem premierowo wykonała ich wspólny utwór − „Wenus Mars”[12].

W styczniu 2011 w atmosferze skandalu zakończyła współpracę z Mają Sablewską[13]. W tym samym czasie otrzymała dwie nominacje do nagrody VIVA Comet 2011 w kategorii Debiut roku oraz Image roku[14]. 5 listopada 2011 ukazał się jej debiutancki album zatytułowany Hard Beat[15]. Na płycie nie znalazły się dotychczasowe nagrania piosenkarki[16]. W 2012 Łuczenko otrzymała cztery nominacje do nagrody VIVA Comet 2012[17]. W maju tego samego roku nagrodzona została statuetką Plejada TOP TEN 2012 „za świetną debiutancką płytę i skok na głęboką wodę”[18]. 4 sierpnia 2012 wystąpiła na Festiwalu Piosenki Rosyjskiej w Zielonej Górze, gdzie wykonała utwór „O niom”[19].

Dyskografia

Albumy

Rok Informacje
2011 Hard Beat[15]

  • Data wydania: 5 listopada 2011
  • Dystrybucja: Fonografika
  • Formaty: CD, digital download[20]

Single

Rok Tytuł Pozycja na liście Album
ESKA
2010 „Glam Pop” 1[21]
„Pepper Mint” 5[22]
2011 „Wenus Mars” (& Mrozu) 5[23]
„Electric Bass” 3[24] Hard Beat
2012 „Saturday Night”[25]
„—” pozycja nie była notowana.

Gościnnie
2009: Waterpistols & Daisy feat. Łozo, Ramona Rey – „Zły on”[27]
2009: Afromental – „Radio Song”[26]
2012: Mrozu – „Rollercoaster”

Filmografia
2009: 39 i pół – Chelsea Amanda, córka Darka (odc. 21–33, 35–39)
2009: I pół – Chelsea Amanda, córka Darka
2010: Usta usta – Emilia Skowron (odc. 6)

Teatr Telewizji
2000: Ballada o zabójcach (reż. Waldemar Krzystek) – Dziewczynka z królikiem
2004: Romeo i Julia (reż. Janusz Józefowicz) – Julia

Nagrody i nominacje

Rok Nagroda Kategoria Rezultat
2010 Viva! Najpiękniejsi Najpiękniejsza Polka Nominacja[28]
Eska Music Awards 2010 Debiut roku Wygrana[29]
2011 VIVA Comet 2011 Debiut roku Nominacja[30]
Image roku Nominacja[30]
2012 VIVA Comet 2012 Artystka roku Nominacja[17]
Image roku Nominacja[17]
Teledysk roku („Electric Bass”) Nominacja[17]
Album roku (Hard Beat) Nominacja[17]
Plejada TOP TEN Za świetną debiutancką płytę i skok na głęboką wodę Wygrana[18]
Festiwal Piosenki Rosyjskiej Rywalizacja o Złoty Samowar („O niom”) Nominacja[31]
Onet.pl Teledysk roku − Polska („Saturday Night”) 8. miejsce

Wcześniejsze osiągnięcia
I miejsce Międzyszkolny Festiwal Piosenki Dziecięcej – Stalowa Wola 1996 r.
I miejsce Międzyszkolny Festiwal Piosenki Dziecięcej – Stalowa Wola 1997 r.
II miejsce Międzynarodowy Festiwal „Majowa Nutka” – Częstochowa 1998 r.
III miejsce Ogólnopolski Festiwal „Wygraj Sukces” – Tarnobrzeg 1998 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal „Woźniki” 1998 r.
I miejsce Wojewódzki Przegląd Kolęd – Nisko 1998 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal im. „Henryka Morysa” – Kielce 1998 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal „Wygraj Sukces” – Tarnobrzeg 1999 r.
II miejsce Ogólnopolski Festiwal „Nowa Piosenka w starym Krakowie” 1999 r.
I miejsce Międzynarodowy Festiwal „Małe Gwiazdeczki” – Bułgaria (Warna) 1999 r.
II miejsce Ogólnopolski Festiwal im. Henryka Morysa. Kielce 1999 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal „Gama” Radom 1999 r.
I miejsce w Telewizyjnym Programie „Wygraj Wyśpiewaj” 1999 r.
II miejsce Międzynarodowy Festiwal „Wygraj Sukces” 2000 r.
Grand Prix Ogólnopolski Festiwal „Nowa Piosenka w Starym Krakowie” – 2000 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal im „Henryka Morysa” – Kielce 2000 r.
I miejsce Harcerski Międzynarodowy Festiwal Piosenki i Tańca „Złota Jodła” – Kielce 2000 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal „Jozefów” 2000 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal im „Henryka Morysa” – Kielce 2001 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal „Gama” – Kołobrzeg 2001 r.
Grand Prix Ogólnopolski Festiwal „Wygraj Sukces” – Tarnobrzeg 2001 r.
Grand Prix Między Narodowy Festiwal „Parasolki” – Ukraina, Winnica 2002 r.
Złoty Aplauz – Międzynarodowy Festiwal Konin 2002 r.
Dyplom Fidofu „The Golden Star” – Rumunia Bukareszt 2002
I miejsce Ogólnopolski Festiwal im „Henryka Morysa” Kielce – 2002 r.
II miejsce Międzynarodowy Festiwal „Czarnomorskie Igry” – Ukraina,Skadowsk 2003 r.
Udział w finale 13 konkursu Eurowizji dla dzieci – 2003 r.
I miejsce Ogólnopolski Festiwal „Gama” Kołobrzeg 2003 r.
III miejsce Ogólnopolski Festiwal Piosenki Angielskiej – Brzeg 2003 r.
Grand Prix Ogólnopolski Festiwal „Piosenki lat 70″ – Wyszków 2004 r.
Grand Prix Ogólnopolski Festiwal „Kolędy Polskie” Jarosław 2004.
I miejsce „Festiwal Piosenki Rozrywkowej” – Świecie 2004 r.
Złoty Aplauz „Eurokonkurs” – Konin 2004 r.
Grand Prix Ogólnopolski Festiwal „Piosenki Rosyjskiej” – Warszawa 2006 r.
III miejsce na międzynarodowym festiwalu „New Wave” oraz nagroda specjalna od Ałły Pugaczowej – Łotwa 2007 r.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Łukasza

Mrozu, właściwie Łukasz Mróz[1] (ur. 22 lipca 1986 we Wrocławiu[1]) – polski piosenkarz popowy i R’n’B, poza tym producent muzyczny. W jego piosenkach można doszukac się również elementów hip-hopu oraz reggae. Występował w młodzieżowych musicalach oraz przedstawieniach muzycznych, między innymi we wrocławskim Teatrze Lalek oraz Centrum Sztuki Impart. Laureat konkursu na interpretację piosenki Agnieszki Osieckiej – „Bardzo Wielka Woda”.
W 2009 roku ukazała się debiutancka płyta wokalisty pt. Miliony monet[1]; pochodzi z niej przebój pod tym samym tytułem. Poza solową płytą jego głos oraz beaty można usłyszeć na płytach czołowych polskich raperów oraz wykonawców reggae. Od 7 marca 2010 r. występował w XI edycji programu Taniec z gwiazdami emitowanego na antenie stacji telewizyjnej TVN[2]. W programie dotarł do 3 odcinka gdzie odpadł zajmując 11 miejsce. W tym samym roku otrzymł nominację do nagrody MTV Europe Music Awards w kategorii najlepszy polski wykonawca[3].

Dyskografia
Rok     Album
2009     Miliony monet
Data: 27 kwietnia 2009
Wydawca: Pink Crow Records
2010     Vabank
Data: 25 paźdzernika 2010
Wydawca: Pink Crow Records

Występy

Data wydania Album Wykonawca Utwór Producent Wytwórnia
10 września 2009 Note2 Tede „Ta Muzyka”
„Pali Się Dach”
SirMichu Wielkie Joł
17 września 2009 Na serio Rychu Peja SoLUfka „Poszukując Ideału” WhiteHouse Terrorym/Fonografika
7 listopada 2009 Jeśli słyszysz Ras Luta „Miasto Stoi W Ogniu”[4] Pionear PROSTO
19 grudnia 2009 A/H24N2 Tede/Sir Michu/DJ Tuniziano „Rewolucja”[5] Sir Michu Wielkie Joł
24 czerwca 2010 FuckTede / Glam Rap Tede „Ja Mój Walkman I Mój N2” Sir Michu Wielkie Joł

Produkcje

Data wydania Album Wykonawca Utwór Wytwórnia
19 września 2008 LA Lilu „Jeansy” MaxFloRec
3 października 2008 Molesta i Kumple Molesta Ewenement „Wszystko Wporzo” Respekt Records
17 listopada 2008 Jeden Bob One „W Górę” Pink Crow Records
20 grudnia 2008 Jedyna broń EastWest Rockers „Łap Oddech”
„Kolejny Krok”
PROSTO
11 września 2010 Między Niebem a Piekłem Wice Wersa „Skandal” Wielkie Joł

Nagrody i wyróżnienia

Rok Kategoria Nagroda Uwagi
2009 Polska – Hit Lata (Miliony monet) Sopot Hit Festiwal 8. miejsce
2010 Odkrycie Roku Złote Dzioby Nominacja
Debiut Roku VIVA Comet Awards Wygrana
Teledysk Roku Nominacja
Dzwonek Roku (Miliony monet) Nominacja
Artysta Roku Eska Music Awards Nominacja
Debiut Roku Nominacja
Video Roku Nominacja
Najlepszy Polski Wykonawca MTV Europe Music Awards Nominacja
Polska – Hit Lata (Wait Up) Bydgoszcz Hit Festiwal 9. miejsce
2011 Artysta Roku VIVA Comet Awards Nominacja[9]
Teledysk Roku (Pali się dach feat. Tede) Nominacja[9]

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 181 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*