Marika Domińczyk i Scott Foley


foley-dominczykMarika i Scott są parą od 2004 r, zaręczyli się w 2006 r a ślub wzieli 5 czerwca 2007 roku na Hawajach.

Partnerzy:
Scotta
Jennifer Garner 1999-04
ślub 19 10 2000

Biografia Mariki
Marika Domińczyk (ur. 7 lipca 1980 w Kielcach) – amerykańska aktorka polskiego pochodzenia
Jest córką Mirosława Domińczyka działacza opozycyjnego w PRL, uczestnika strajku w Stoczni Gdańskiej w 1980 roku i pierwszego przewodniczącego Międzyzakładowej Komisji Związkowej NSZZ Solidarność Regionu Świętokrzyskiego. W 1983 roku wraz z rodziną wyjechała do Stanów Zjednoczonych Ameryki i zamieszkała w Nowym Jorku. Kariera aktorki zaczęła się poprzez występy w audycjach ze swoją starszą siostrą
Znana głównie z ról w amerykańskich serialach telewizyjnych Do usług oraz Bracia i siostry.
Jej starszą siostrą jest aktorka Dagmara Domińczyk.

Filmografia
Ulica (The $treet, 2000) – Gospodyni
Prawo i bezprawie (Law & Order: Special Victims Unit, 2000) – Tess Michner
Trzecia rano (3 A.M., 2001) – Cathy
Witchblade (2002) – Christina
Porn ‘n Chicken (2002) – Tatiana
Dr House (2004) – Heather
Do usług (The Help, 2004) – Anna, niania
Gorące Hawaje (North Shore, 2004) – Erika
Invitation to a Suicide (2004) – kobieta na Manhattanie
The Orphan King (2005)
40-letni prawiczek (The 40 Year-Old Virgin, 2005) – Bernadette
Kości (2006) – Leslie Snow
Halley’s Comet (2005) – Mathea Gray
Heist (2006) – Lola
Bracia i siostry (2006) – Tyler Altamirano
National Lampoon’s Bag Boy (2008) – Bambi Strasinsky

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Scotta

Scott Kellerman Foley (ur. 15 lipca 1972 w Kansas City, Kansas) – amerykański aktor, reżyser i producent filmowy. Szczególnie znany z serialu Felicity.
Jest najstarszym z trzech synów bankiera Hugh Foleya i Connie Foley (zm. 1987). Ma dwóch młodszych braci – Seana – doradcę w Colby College w Maine i Chrisa, pracownika Korpusu Pokoju w Paragwaju.
Ze względu na pracę ojca dzieciństwo spędził w Sydney i potem cztery i pół roku w Tokio (dzięki czemu mówi biegle po japońsku). . W 1983 roku rodzina zamieszkała w St. Louis w stanie Missouri. Cztery lata później, gdy miał piętnaście lat zmarła jego matka.
Po ukończeniu szkoły średniej w St. Louis, kupił bilet w jedną stronę do Los Angeles. Miał jasno sprecyzowany plan – chciał zostać aktorem. Na ekranowy debiut czekał sześć lat, pracując jako kelner w restauracjach Mrs. Fields Cookies, sprzedawca ubezpieczeń w firmie ubezpieczeniowej, a nawet pielęgniarz nocnej zmiany w centrum medycznym Uniwersytetu Kalifornijskiego. Uczęszczał także na lekcje aktorstwa i chodził na różne przesłuchania.
Po gościnnym udziale w sitcomie Słodka dolina (Sweet Valley High, 1995), telewizyjnej komedii kryminalnej ABC Niebezpieczna piękność (Crowned and Dangerous, 1997) z Yasmine Bleeth i George’em Eadsem, sitcomie ABC Krok za krokiem (Step by Step, 1997) i serialu Jezioro Marzeń (Dawson’s Creek, 1998), zadebiutował na kinowym ekranie rolą reżysera Romana Bridgera, przyrodniego brata Sidney (Neve Campbell) w sequelu filmu Wesa Cravena Krzyk 3 (Scream 3, 2000). Sympatię telewidzów zyskał jako Noel Crane w serialu Felicity (1998-2002).

Życie prywatne
Od 19 października 2000 do 30 marca 2003 roku był żonaty z Jennifer Garner z, którą grał razem w serialu Felicity, a której mężem jest obecnie Ben Affleck.

Reżyser
Felicity (1998-2002)
Detektyw Monk (pilot) (Monk, 2002)

Aktor
Crowned and Dangerous (1997) – Matt
Zawsze będę Cię kochać (Forever Love, 1998) – Dawid
Jezioro marzeń (Dawson’s Creek, 1998-2003) – Cliff Elliot
Felicity (1998-2002) – Noel Crane
Someone to Love Me: A Moment of Truth Movie (1998) – Ian Hall
Self Storage (1999) – Zack Griffey
Krzyk 3 (Scream 3, 2000) – Roman Bridger
Rennie’s Landing (2001) – Casey Shepard
Ciśnienie (Below, 2002) – Porucznik Coors
A.U.S.A. (2003) – Adam Sullivan
Jednostka (2006) – Bob Brown

Producent filmowy
A.U.S.A. (2003)

Teen Choice
nominacje: 5
rok typ Nagroda kategoria
2002 nominacja Teen Choice Ulubiony aktor w serialu dramatycznym
Felicity, 1998

2000 nominacja Teen Choice Ulubiony aktor telewizyjny
Felicity, 1998

Ulubiony oślizgły typ
Krzyk 3, 2000

1999 nominacja Teen Choice Telewizyjny przełomowy występ aktorski
Felicity, 1998

Ulubiony aktor telewizyjny
Felicity, 1998

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 231 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *