Marieta Żukowska i Wojciech Kasperski chcą wziąć ślub potajemny

Zukowska-KasperskiMarieta Żukowska (32 l.) i Wojciech Kasperski (33 l.) zdradzili, że nie będą się afiszować z hucznym weselem.

Powszechnie wiadomo, że w show-biznesie trudno o trwały związek.

Na szczęście są pary, którym udaje się być ze sobą długi czas i które stronią od skandali oraz publicznego prania brudów.

Do chlubnych wyjątków należą Żukowska i jej ukochany, reżyser i scenarzysta Kasperski.

Są ze sobą od 12 lat i nadal sprawiają wrażenie, jakby dopiero się w sobie zakochali!

Para zdradziła receptę na udany związek. W ich przypadku najważniejsze było wzajemne wsparcie.

Marieta wyznała, że choć często się kłócą, to szybko się godzą.

Aktorka i reżyser ponad dwa lata temu została rodzicami córeczki Poli i to jeszcze bardziej scementowało ich związek.

Żukowska i Kasperski dotąd nie zdecydowali się na zalegalizowanie swojego związku.

Nie wykluczają jednak tej możliwości, jednak zaznaczają, że fotoreporterzy nie mają raczej co liczyć na zdjęcia spod kościoła, jak w przypadku wielu innych gwiazd.

“Na pewno zrobimy to po kryjomu. Gdzieś daleko wyjedziemy, uciekniemy, zaginiemy” – zdradza tygodnikowi Marieta.
źródło: pomponik.pl

Biografia Mariety

Marieta Żukowska (ur. 1 lipca 1982 w Żywcu) – polska aktorka filmowa i teatralna.

Absolwentka Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Aktualnie aktorka Teatru im. Stefana Jaracza w Łodzi.

Za swoje role teatralne otrzymała do tej pory 10 nagród teatralnych, była nominowana do Orła za rolę Teresy w filmie Nieruchomy poruszyciel. W swoim dorobku ma role filmowe i teatralne oraz telewizyjne, m.in. Marii Rost w serialu Londyńczycy czy Aleksandry Duszyńskiej w serialu Majka.

10 sierpnia 2012 roku urodziła córkę Polę, której ojcem jest Wojciech Kasperski[1].

Filmografia
2003–2005: Sprawa na dziś jako Alicja Strzelczyk, napastniczka w banku
2004: Kryminalni jako Monika Jastrzebska
2004–2006: Pierwsza miłość jako Joanna Nowicka, sekretarka
2006: Bezmiar sprawiedliwości jako Dominika Łukińska
2006: Bezmiar sprawiedliwości (serial) jako Dominika Łukińska (odc. 2-4)
2006–2010: M jak miłość jako Marzena Sadowska
2008: PitBull jako Edyta
2008: Nieruchomy poruszyciel jako Teresa Szyman
2008: Londyńczycy Marta (odc. 3)
2009: Nigdy nie mów nigdy jako Ewa, współpracownica Amy
2009: Londyńczycy 2 jako Maria Rost
2009: Generał – zamach na Gibraltarze jako Alicja Iwańska
2009: Generał jako Alicja Iwańska
2010: Ciacho jako Ela Rudnicka
2010: Majka jako Aleksandra Duszyńska, pierwsza żona Michała
2011: W imieniu diabła jako Marta
2011: Hotel 52 jako Kaja Rusiłowicz
2011: Instynkt jako Aleksandra Lewicka
2012: Vocuus (film krótkometrażowy) jako pedagog
2012: Anna German jako Aniela
2012: Prawo Agaty jako Emilia Świdera, żona Tomasza (odc. 27)
2013: Komisarz Alex jako Anita Marczak (odc. 41)
2014: Zbliżenia jako matka Marty w młodości
2014: Ojciec Mateusz jako Ilona, żona Andrzeja (odc. 135)
2014: Na dobre i na złe jako Helena (odc. 565)

Nagrody i wyróżnienia
2005: Pierwsza Nagroda na konkursie Piosenki Aktorskiej w Koszalinie
2006: nagroda za najlepszą kreację żeńską za rolę Isobel w przedstawieniu Lew na ulicy na XXXVI Jeleniogórskich Spotkaniach Teatralnych
2006: Grand Prix za rolę Nonny w przedstawieniu Gąska N. Kolady (PWSFTviT w Łodzi) na XVI Międzynarodowy Festiwal Szkół Teatralnych w Brnie
2006: Złota Maska dla najlepszej aktorki za rolę Isobel w przedstawieniu Lew na ulicy w Teatrze im. S. Jaracza
2006: Brylant „Dziennika Łódzkiego” za najlepszy debiut w Blasku życia na scenie Teatru im. S. Jaracza (na trzecim roku studiów)
2006: II Nagroda Jury za rolę Nonny w Gąsce na XXIV Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi
2006: nagroda aktorska za pierwszoplanową rolę żeńską za rolę Isobel w spektaklu Lew na ulicy na V Festiwalu Prapremier w Bydgoszczy
2007: nagroda aktorska za rolę nastolatki w spektaklu Blask życia w reżyserii Mariusza Grzegorzka na XLVII Kaliskich Spotkaniach Teatralnych
2007: nagroda im. Andrzeja Nardellego za najlepszy debiut teatralny za rolę Isobel w Lwie na ulicy Judith Thompson w reżyserii Mariusza Grzegorzka
2009: Polskie Nagrody Filmowe (nominacja) w kategorii: Odkrycie roku
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Wojciecha

Wojciech Kasperski (ur. 25 kwietnia 1981 r. w Kartuzach) – polski reżyser, scenarzysta oraz producent filmów dokumentalnych i fabularnych[1]. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Studiował filozofię na Uniwersytecie Gdańskim. Twórca ambitnych artystycznie filmów, pracuje również jako producent zaangażowany głownie w twórczość swojego pokolenia filmowców. W latach 2009 – 2010 Wiceprezes Stowarzyszenia Film 1,2 skupiającego młodych twórców. Ekspert Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, członek Koła Scenarzystów SFP. Jego filmy zostały nagrodzone ponad 40 różnym nagrodami w Polsce i na świecie, oraz brały udział w pokazach i konkursach w Cannes, Los Angeles, Tribeca, Pekinie, Moskwie i wielu innych.

Debiut reżyserski Kasperskiego, dokumentalny film „Nasiona”, zrealizowany w ramach projektu „Rosja – Polska. Nowe spojrzenie” przyniósł mu wiele nagród na festiwalach filmowych. Jest to portret biednej, wyklętej przez otoczenie rosyjskiej rodziny, mieszkającej u podnóża Ałtaju. Film został uznany za jeden z 25 najlepszych polskich dokumentów wszech czasów[2] oraz przyniósł reżyserowi nagrodę Rosyjskiej Akademii Filmowej.

Kolejny film “Miasto Ucieczki” opowiadający o łódzkich kibicach zdobył kilkanaście nagród i był pokazywany m.in. na Tribeca Film Festival, San Fransisco Shorts, Next Reel w Singapurze, oraz na festiwalu Rhode Island. Film został zrealizowany jako drugoroczna etiuda w łódzkiej filmówce pod opieką Roberta Glińskiego oraz Mariusza Grzegorzka. Film opowiada o prawdziwych wydarzeniach do których doszło w 2004 roku, podczas juwenaliów w Łodzi[3]. Tragiczne wydarzenia są tłem dla losów filmowych bohaterów.

Za filmowego mistrza w polskim kinie Kasperski uważa Wojciecha Jerzego Hasa. Chce robić kino „piękne i prawdziwe”, a jego filmowe credo to: „zrób to lepiej i po swojemu”[4]. Tygodnik Przekrój w artykule “20 nadziei polskiego kina”[5] wymienił Kasperskiego wśród najbardziej obiecujących młodych polskich reżyserów.

Twórczość
Etiudy szkolne
Miasto ucieczki – 2006 (reżyseria, scenariusz)
Przestrzeń – 2003 (reżyseria, scenariusz)
Kasety – 2003 (reżyseria, scenariusz)

Filmy Krótkometrażowe
Otchłań – film dokumentalny 2009 (reżyseria, scenariusz)
Nasiona – film dokumentalny 2006 (reżyseria, scenariusz)

Inne prace
Serce do Walki – film krótkometrażowy 2011 (producent wykonawczy)
Z Miłości – film fabularny 2011 (producent)
Przyjdź do mnie – film krótkometrażowy 2009 (producent wykonawczy)
Midway Through the Journey – film krótkometrażowy 2007 (asystent reżysera)
A Song for Rebecca – film krótkometrażowy 2005 (asystent reżysera)

Nagrody (wybór)

Miasto Ucieczki[6]
2007 – I nagroda na Międzynarodowym Forum Niezależnych Filmów Fabularnych „Oskariada” w Warszawie za etudę szkolną „Miasto Ucieczki”
2006 – nagroda publiczności na International Student Film and Video Festival of Beijing Film Academy w Pekinie za etudę szkolną „Miasto Ucieczki”
2006 – nagroda publiczności oraz nagroda jury studenckiego na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym „Etiuda & Anima” w Krakowie za etiudę szkolną „Miasto Ucieczki”
2006 – Nagroda Główna na Festiwalu Sleepwalkers Student Film Festival, Tallin za etudę szkolną „Miasto Ucieczki”

Nasiona[7]
2007 – nagroda TVP Kultura w kategorii „film 2006” za „Nasiona”
2007 – nagroda specjalna jury na Big Sky Documentary Film Festival w Missoula, USA za „Nasiona”
2007 – nagroda główna w kategorii filmu dokumentalnego na Międzynarodowym Festiwalu Filmowych Mediawave w Gyor (Węgry) za „Nasiona”
2007 – Grand Prix na Międzynarodowym Festiwalu „Kratkofil” w Banja Luce (Serbia) za „Nasiona”
2006 – główna nagroda w kategorii krótkiego filmu dokumentalnego na festiwalu Silverdocs w Waszyngtonie za „Nasiona”
2006 – nagroda główna w kategorii „Student International Short Film” na festiwalu „Faces of Democracy” w Pittsburghu za „Nasiona”
2006 – nagroda specjalna jury na XVI Fetiwal Mediów w Łodzi “Człowiek w Zagrożeniu” za „Nasiona”[8]
2006 – Grand Prix „Złoty Lajkonik”, Nagroda Kodak oraz Nagroda Studentów Krakowa na Krakowskim Festiwalu Filmowym za „Nasiona”
2006 – nagroda dla najlepszego filmu krótkometrażowego na Big Muddy Film Festival w Illinois dla „Nasion”
2006 – wyróżnienie w kategorii dokumentu telewizyjnego na Prix Europa w Berlinie za „Nasiona”
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 442 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *