Małgorzata Kosik i Jan Jankowski

kosik-jankowskiOn był rozchwytywanym aktorem, ona początkującą, zaledwie 18-letnią wokalistką. Poznali się na początku lat 90. podczas prób do popularnego musicalu Metro. Choć dzieliło ich 12 lat różnicy, natychmiast znaleźli wspólny język. Niestety, romans zakończył się dość gwałtownie.
Aktor miał bowiem słabość do pięknych kobiet.

Małgorzata długo wierzyła, że jest jedyną kobietą w życiu przystojnego gwiazdora. Nie wiedziała, że Jankowski ma w Sopocie inną ukochaną, śliczną krupierkę o imieniu Hanna. Sprawa wyszła na jaw, gdy Kosik wybrała się z aktorem nad morze.

Hania nie chciała słuchać tłumaczeń Jana i szybko wystawiła mu walizki za drzwi. Wtedy postanowił poprosić Gosię o drugą szansę. Zapewniał, że kocha tylko ją. Młoda piosenkarka była w nim wciąż mocno zakochana, więc od razu mu wybaczyła.

Niestety, po dwóch latach historia się powtórzyła. Małgosia dowiedziała się, że Jan w tajemnicy spotyka się z inną kobietą. Tym razem nie popełniła tego samego błędu i definitywnie rozstała się z Jankowskim.
źródło: nocoty.pl

Biografia Małgorzaty

Małgorzata Kosik (ur. 17 czerwca 1973 roku w Warszawie) – polska tancerka, fotomodelka, piosenkarka, prezenterka telewizyjna i aktorka niezawodowa.
Jej ojciec jest elektrykiem, matka pracuje w biurze. Talent sportowy odziedziczyła po tacie który grał w piłkę nożną w warszawskim klubie Marymont, a talent muzyczny po mamie, która ukończyła szkołę muzyczną.

Początki gry aktorskiej wywodzą się z musicalu Metro (1991–1994), gdzie występowała u boku m.in. Edyty Górniak, współpracując z Januszem Józefowiczem. Pojawiła się w spektaklu Pan Twardowski (1993) – w warszawskim Teatrze Północnym – w reżyserii Krzysztofa Jasińskiego i choreografii Jarosława Stańka. Potem tańczyła u Małgorzaty Potockiej w grupie baletowej Sabat i w Teatrze Komedia w Warszawie (1994–1995, 2002, 2006) – m.in. w musicalu Chicago (2002) zagrała węgierską więźniarkę Hunyak, a w 2005 zagrała w przedstawieniu Stepping Out w reżyserii Krzysztofa Jasińskiego i choreografii Piotra Galińskiego. Występowała także w Teatrze Buffo w przedstawieniu muzycznym Do grającej szafy grosik wrzuć.

W telewizji można było ją zobaczyć m.in. w serialach: Na dobre i na złe (2002), Marzenia do spełnienia (2002), serialu kryminalnym Defekt. Jako księżniczka inkaska występowała w dokumentalnym filmie niemiecko-polskim o Inkach.

W 1996 roku zdobyła tytuł drugiej Wicemiss Fitness. W latach 1997–1998 roku śpiewała wraz z czterema koleżankami w zespole Taboo, który wydał płytę pt. One. Dwukrotna mistrzyni rock & rolla w konkursie Billy Haleya w 1992 r. i 1998 r.

W maju 2003 roku pod pseudonimem Emmi nagrała swoją pierwszą solową płytę pt. C’est la vie/Ukradłeś mi marzenia. Producentami płyty są Tigra oraz Paweł Kozłowski. Na płycie znalazło się 13 utworów popowych w tym dwa covery: „Kochaj mnie miły” (Banda i Wanda) oraz „Calling” (Geri Halliwell).

W 2004 r. miała sesję zdjęciową dla polskiej edycji miesięcznika Playboy – wydanie z lipca.

Prowadziła m.in. programy takie jak „Piosenka na życzenie” (TV 4) „Przytul Mnie” (TV POLSAT). Zajmowała się produkcją i prowadzeniem programu o charakterze podróżniczym pt. „Krossem przez świat” (TV 4). W Superstacji prowadziła programy „Poranne Espresso” i „Super Woman” oraze serwis sportowy. Wraz z Wojciechem Jermakowem prowadziła program „Happy Hour” w TV 4. Od 2 marca 2008 r. współprowadziła program Big Brother 5 i Big Brother Vip. Od stycznia 2011 współpracuje z programem Pytanie na śniadanie (TVP2). W latach 2012–2013 prowadziła wiadomości sportowe w TVP Warszawa. W 2013 zagrała w serialu podróżniczo-przyrodniczym Misja Natura (TVP2). Od 2013 prowadzi program „Alchemia zdrowia i urody” w TVP Warszawa.

W maju 2012 wydała płytę dla dzieci DJ Miki gra w wytwórni Emi Pomaton. 4 grudnia 2012 wydała płytę dla dzieci Kołysanki księżycowe. Płyta ukazała się nakładem Magic Records. W maju 2013 w wytwórni Magic Records wydała kolejną płytę dla dzieci Dj Miki i przyjaciele. W 2014 wydała następne płyty dla dzieci w wytwórni Polskie Nagrania: Wyliczanki i skakanki i box 3 CD pt. Z miłością dla dziecka.

Dyskografia
Albumy
One (1998, Tic Tac) – zespół Taboo
C’est La Vie (2004, Fonografika, FCD116-2)
DJ Miki gra (2012, Emi Pomaton)
Kołysanki księżycowe (2012, Magic Records)
Dj Miki i przyjaciele (2013, Magic Records)
Box 3 CD Z miłością dla dziecka (2014, Polskie Nagrania)
Wyliczanki i skakanki (2014, Polskie Nagrania)

Single
Nie Musisz (1997) – zespół Taboo
Fajny Numer (1998) – zespół Taboo
C’est La Vie (2004)
Ukradłeś Mi Marzenia (2004)
Jedna taka noc (2009) – z zespołem Look

Filmografia
2001–2002: Marzenia do spełnienia – reż. A. Drabinski; jako pomoc domowa
2001: Klątwa skarbu Inków; jako inkaska księżniczka
2002: Na dobre i na złe; jako pielęgniarka
2004: Defekt – reż. M. Dutkiewicz; jako dziennikarka
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Jana

Jan Jankowski (ur. 2 czerwca 1961 w Zduńskiej Woli) – polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, reżyser.
Studiował na Wydziale Aktorskim wrocławskiej filii krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego, którą ukończył w 1984 roku. Za rolę Władzia w sztuce Witolda Gombrowicza Ślub otrzymał nagrodę na II Ogólnopolskim Przeglądze Spektakli Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi. Występował w teatrach: Polskim we Wrocławiu (1982–1988), im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu (1991–1992), Powszechnym w Łodzi (1992–1993), Polskim w Bydgoszczy (1993–1994), Centrum Kultury Teatr w Grudziądzu (1998), Polskim w Bielsku-Białej (2000–2001) oraz warszawskich: Rozmaitości (1984–1987), „Scena Prezentacje” (1995–1997), na Woli im. Tadeusza Łomnickiego (1996–1998), Studio Buffo (1996–1997), Komedia (2000–2007), Wielkim-Operze Narodowej (2000–2001), Dramatycznym (2005) i Syrena (2005–2007).

Zadebiutował na dużym ekranie drugoplanową rolą w filmie muzycznym Pawła Karpiński To tylko rock (1983) jako Janek, lider i gitarzysta rockowy zespołu „Krzyk”, który odnosi sukces na festiwalu w Jarocinie. Po debiucie zagrał w dramacie Andrzeja Barańskiego Kobieta z prowincji (1984) jako Heniuś, syn Andzi (Ewa Dałkowska), serialu Trzy młyny (1984) i filmie kostiumowo-poetyckim Wojciecha Hasa Osobisty pamiętnik grzesznika przez niego samego spisany (1985) w roli młodziutkiego hulaki. Większość kreowanych przez niego w tamtym czasie postaci uosabia chłopięcy, nieco infantylny, idealizm lub niedojrzałość. Za rolę uczciwego, rozsądnego i pełnego dobrej woli porucznika Andrzeja Kmity, pragnącego poznać świat i rządzące nim reguły, który pobiera gorzką lekcję historii w dramacie wojennym Wojciecha Wójcika Sam pośród swoich (1985) został uhonorowany nagrodą za pierwszoplanową rolę męską na 10. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku i nagrodą im. Zbigniewa Cybulskiego przyznawaną przez tygodnik „Ekran”. W bajkowo-komiksowym obrazie Opowieść Harleya (1987) wcielił się w postać zakochanego motocyklisty, w serialu Mistrz i Małgorzata (1988) na podstawie powieści Michaiła Bułhakowa w reżyserii Macieja Wojtyszki wystąpił jako nadwrażliwy poeta Bezdomny, w dramacie Krzysztofa Kieślowskiego Dekalog IX (1988) zagrał postać niedoświadczonego kochanka Hanki (Ewa Błaszczyk).

W latach 90. i później pojawiał się niemal wyłącznie w serialach telewizyjnych. Popularność zdobył dzięki roli Pawła Hanisza w pierwszej polskiej telenoweli W labiryncie. Zagrał także w m.in. Radiu Romans, Złotopolskich, Czułości i kłamstwach, Samym życiu i Pensjonacie pod Różą. Ostatnio na stałe dołączył do obsady M jak miłość.

Jest byłym mężem aktorki Małgorzaty Biniek-Jankowskiej.

Nagrody
1985 – 10. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku:
Nagroda za pierwszoplanową rolę męską za Sam pośród swoich
1986 – Nagroda im. Zbigniewa Cybulskiego przyznawana przez tygodnik „Ekran” dla najlepszego młodego aktora za rolę w filmie Sam pośród swoich.

Wybrana filmografia
1982: To tylko Rock − jako Janek, lider zespołu Krzyk
1984: Trzy młyny − jako Julian Zdanowski (odc. 1)
1984: Kobieta z prowincji − jako Heniuś, syn Andzi
1985: Sceny dziecięce z życia prowincji − jako Krzysztof, syn państwa R.
1985: Sam pośród swoich − jako porucznik Andrzej Kmita
1985: Rośliny trujące − jako Stefan, brat Adama
1985: Republika ostrowska − jako Florian Krogulecki
1985: Osobisty pamiętnik grzesznika przez niego samego spisany − jako Gustaw, przyrodni brat Roberta
1985: Zielone kasztany − jako Andrzej Zawistowski
1985: Podróże pana Kleksa − jako pirat
1985: Głód − jako oficer niemiecki
1986: Prywatne śledztwo − jako oficer śledczy
1986: Komediantka − jako Wicek
1986: Republika nadziei − jako Florian Krogulecki
1986: Biała wizytówka − jako ranny Anglik (odc. 2)
1987: Komediantka − jako Wicek
1987: Trójkąt Bermudzki − jako Piotr, narzeczony Moniki
1987: Opowieść Harleya − jako Janek
1987: Zero życia − jako „Słoń”
1987: Pusta klatka − jako Darek Morecki
1988-1990: W labiryncie − jako Paweł Hanisz
1988: Mistrz i Małgorzata − jako Iwan Nikołajewicz Ponyriow – Bezdomny (odc. 1, 2 i 4)
1988: Pan Kleks w kosmosie − jako kapitan Max Benson, ojciec Groszka
1988: Dekalog IX − jako Mariusz Zawadzki, kochanek Hanki
1989: Bal na dworcu w Koluszkach − jako „reżyser”
1990: Pogrzeb kartofla − jako Jurek Szewczyk, syn Mateusza
1990: Mów mi Rockefeller − jako szef sprzedawców prasy w restauracji
1990: Rozmowy o miłości − jako Michał, partner Anny
1990: Femina − jako kaleka w domu Gabrieli
1990: Urodziny Kaja − jako żołnierz rosyjski
1991: Obywatel świata − jako Franek
1992: Wiatr ze wschodu − jako Jurij Nikolskoj
1993: Czterdziestolatek. 20 lat później − jako Trzoska (odc. 6)
1994-1995: Radio Romans − jako dziennikarz Piotr Dyląg
1995: Awantura o Basię − jako aktor Szot
1995: Nic śmiesznego − jako mąż Małgosi
1996: Awantura o Basię − jako aktor Szot
1996: Tajemnica Sagali − jako Tomek Burski
1997-2000: Złotopolscy − jako Max Grubba
1997: Prostytutki − jako „Car Kawioru”
1997: Wojenna narzeczona − jako Sven, szwedzki marynarz
1999: Trzy szalone zera − jako sprawozdawca TV
1999: Całe zdanie nieboszczyka − jako „Niebieskooki”, agent Interpolu
1999: Policjanci − jako „Lewus”, człowiek Navrotha (odc. 1, 5-7)
1999-2000: Czułość i kłamstwa − jako Leszek, kolega Rafała
1999: Lot 001 − jako pierwszy oficer
2000: Na dobre i na złe − jako Piotr, kochanek Grażyny (odc. 12)
2000: To my − jako porucznik
2001: Marszałek Piłsudski − jako Tadeusz Kasprzycki, dowódca kompanii kadrowej (odc. 3 i 7)
2002: Dwie miłości − jako Piotr Warmiński
2002: As − jako Rafał, przyjaciel Serafina
2002-2010: Samo życie − jako detektyw Ludwik „Zyga” Korn
2003: Daleko od noszy − jako właściciel firmy „Pretekst Poland” (odc. 4)
2003: Sąsiedzi − jako Robert Gruszka (odc. 28)
2004-2006: Pensjonat pod Różą − jako barman Konstanty Maria Kawka
2004–2008: M jak miłość − jako Robert Zakrzewski, mąż Reni
2004: Kryminalni − jako Gabriel Pasik, syn jubilera (odc. 4)
2006–2010: My Baby − jako Antoni
2007: Fala zbrodni − jako „Fredo”, pospolity przestępca
2007: Determinator − jako Rysiek Gawrysiak
2008−2010: Ojciec Mateusz − jako Włodek (odc. 11); Włodek Wielicki (odc. 42)
od 2008: Pierwsza miłość − jako Grzegorz Król
2010: Na Wspólnej − jako Mieczysław Burzyński
2011−2013: Świat według Kiepskich − jako myśliwy (odc. 372); Andreas (odc. 388); redaktor (odc. 393 i 396); hrabia (odc. 419)
2011: Hotel 52 − jako Krzysztof Wygoda (odc. 33)
2011: Czas honoru − jako obersturmbannfuhrer Stock
2012: Prawo Agaty − jako mecenas Robert Żarski (odc. 11)
2012: Reguły gry − jako Grzegorz Góralczyk
2013: Komisarz Alex − jako Zbigniew Małek (odc. 48)
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 1 008 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*