Maja Hirsch i Grzegorz Małecki

hirsch-maleckiMaja Hirsch i Grzegorz Małecki zagrają kochanków w serialu „Na krawędzi 2”. Już w pierwszym odcinku między granymi przez nich bohaterami momentami było bardzo gorąco. Zapowiada się zatem bardzo emocjonujący wątek! Pikanterii dodaje fakt, iż Hirsch i Małecki byli kiedyś parą w życiu prywatnym.

To była studencka miłość. Poznali się w trakcie nauki w warszawskiej Akademii Teatralnej. Ich związek rozpadł się jednak wkrótce po zakończeniu studiów. Maja związana jest z Jackiem Braciakiem, z którym ma córkę Marię. Grzegorz natomiast ma za sobą małżeństwo z Kingą Ilgner, z którą doczekał się córki Antoniny oraz syna Franciszka. Dziś układa sobie życie z nową partnerką.

Ciekawe, czy na planie produkcji między Hirsch a Małeckim odżyły dawne wspomnienia…
źródło: nocoty.pl

Biografia Mai

Maja Hirsch (ur. w 1977 w Warszawie) – polska aktorka.
Jej matka jest Rosjanką, ojciec Polakiem niemieckiego pochodzenia[1].
Hirsch jest absolwentką Akademii Teatralnej w Warszawie. Podczas studiów współpracowała ze Studiem Teatralnym KOŁO występując w jego pierwszym przedstawieniu pt. Wynajmę pokój. Zagrała w przedstawieniach dyplomowych Akademii Teatralnej: Mewa i Dziady zbliżenia. Od 2000 jest aktorką Teatru Dramatycznego w Warszawie, w którym zadebiutowała 24 lutego tytułową rolą w spektaklu Salome. W 2005 występowała w Teatrze Syrena.

Jest związana z aktorem Jackiem Braciakiem, z którym ma córkę Marię[2].

Filmografia

Rok Tytuł Rola Uwagi
1999 O palec etiuda szkolna
2000 Dom odc. 22 pt. Miłość to tylko obietnica
Lokatorzy pielęgniarka Kasia, dziewczyna Jacka odc. 20 pt. Średnia krajowa
Zaduszki narodowe 2000. Sybir ostatnie pożegnanie ona sama film dokumentalny
2001–2010 M jak miłość Iza, przyjaciółka i współpracownica Małgorzaty odc. 29–33, 37–44, 46, 49–50, 54–56, 58–59, 61–62, 64, 66–67, 69–72, 128, 171, 190, 197, 202–203, 239–240, 329, 332–334, 337–338, 340–341, 344, 354–355, 357, 360, 362, 366, 369, 371–374, 379, 382, 384, 392, 395, 397, 413, 415–417, 420, 423, 427, 430, 444, 446, 455, 462, 464, 471, 473, 477, 496, 506, 511, 516, 519–522, 525, 528–529, 532, 537, 540, 553, 556–557, 561, 563, 580, 582, 586–587, 590, 596, 603, 608, 610, 614, 629, 633, 638, 640, 654, 656, 661, 666, 675, 691, 710, 713, 736, 756
2001 Beatryks Cenci Wiedźma Teatr Telewizji
2002 Kżyrzacy 2[a][3] Jagienka film nieukończony, ortografia tytułu filmu wymyślona przez jego autorów[a][3]
2003 Ciało siostra Morrison
Czarno to widzę Zofia
Kasia i Tomek lesbijka Julka, koleżanka Kasi (głos)/Paulina, była dziewczyna Tomka/kobieta na Służewcu odc. 2/odc. 33/odc. 132
Miodowe lata negocjatorka odc. 130 pt. Supermarket
Spotkania etiuda szkolna
odc. 4 pt. Ciało
2004 Bulionerzy policjantka odc. 16 pt. Dziecko sukcesu
2005 Biuro kryminalne Krystyna Radecka odc. 11
Zakręcone Adam odc. 14
2006–2007 Pogoda na piątek policjantka Ada Kaczmarzyk
2007 Prawo miasta Mutra odc. 1–3, 6
Świadek koronny Iza, członkini ochrony „Blachy”
Stygmatyczka siostra Michalina Teatr Telewizji
2008–2009 BrzydUla Paulina Febo, narzeczona Marka Dobrzańskiego
2008 Speed Racer nauczycielka Speeda polski dubbing
2010 Apetyt na życie Julia Mikas
Ojciec Mateusz prokurator Agata odc. 36 pt. Świadek
Bebok etiuda szkolna
2011 Jak się pozbyć cellulitu Maja Minorska aktorka w filmie razem z Magdaleną Boczarską i Dominiką Kluźniak wykonała utwór pt. „Gdy jakiś facet”
Nominacja – Złota Kaczka w kategorii Najlepsza aktorka[4]
Ki Kaja
Wiadomości z drugiej ręki Magda Szwed
Wszyscy kochają Romana psychoterapeutka Nina Serafin odc. 4 pt. Przychodzi lekarz do baby
Dura Lex Tamara
2012 Na krawędzi Tamara Madejska
Prawo Agaty Justyna Nałęcz odc. 24
2014 Komisarz Alex Wanda Gandecka odc. 58

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Grzegorza

Grzegorz Małecki (ur. 19 czerwca 1975 w Warszawie) – polski aktor teatralny, filmowy, dubbingowy.
W 2000 roku został absolwentem warszawskiej PWST. W tym samym roku jako pierwszy w historii aktor na XVIII Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi otrzymał 5 nagród, m.in. nagrodę publiczności, nagrodę dziennikarzy, nagrodę w postaci stypendium w Teatrze Narodowym w Warszawie, w którym gra do dziś. W teatrze zadebiutował oficjalnie 25 czerwca 2000 r. Od początku kariery związany jest z Teatrem Telewizji i Teatrem Polskiego Radia.

W 2010 roku został laureatem prestiżowej nagrody aktorskiej Feliks Warszawski przyznawanej przez środowisko w kategorii: najlepsza drugoplanowa rola męska za rolę Edka[1] w „Tangu” Sławomira Mrożka w reżyserii Jerzego Jarockiego w Teatrze Narodowym w Warszawie. Spektakl miał również swoją premierę w Teatrze Telewizji w grudniu 2012 roku.

Zagrał w kilkudziesięciu sztukach teatralnych, głównie na deskach Teatru Narodowego, za które był nominowany do wielu znaczących nagród aktorskich, m.in. 6 razy do Feliksów Warszawskich, ponadto do Nagrody Krytyki Artystycznej im. Cypriana Kamila Norwida[2] oraz nagrody im. Aleksandra Zelwerowicza przyznawanej przez miesięcznik Teatr[3][4][5].

W 2011 roku wystąpił w widowisku telewizyjnym Smuteczek, czyli ostatni naiwni[6] (reż. Maciej Stuhr), w którym wcielił się w postać Jerzego Wasowskiego (Pan X)[7].

Za rolę Terry’ego[8] w spektaklu W mrocznym mrocznym domu[9] w reż. Grażyny Kani znalazł się w gronie osób zgłoszonych do nominacji do Paszportów Polityki 2012[10] i zdobył także nagrodę dla najlepszego aktora na XV Ogólnopolskim Festiwalu Sztuki Reżyserskiej Interpretacje w Katowicach[11].

Zagrał w serialach Egzamin z życia, M jak miłość, Na dobre i na złe, Hotel 52 oraz Prosto w serce. W filmie pełnometrażowym zagrał m.in. w Lejdis, Jak się pozbyć cellulitu, Och, Karol 2, Wałęsa. Człowiek z nadziei.

W 2013 r. wspólnie z aktorką Ewą Konstancją Bułhak napisał scenariusz musicalu dla dzieci pt. „Miasteczko Harmider”[12], w którym wystąpił jako Agent.

Spektakle teatralne
Akademia Teatralna, Warszawa
1998 – Wynajmę pokój jako Ernest (reż. Igor Gorzkowski)
1999 – Dziady – zbliżenia jako Gustaw-Konrad (reż. Maciej Prus)
2000 – Dwaj panowie z Werony jako Piskorz (reż. Piotr Cieplak)
2000 – Mewa jako Ilja Szamrajew (reż. Agnieszka Glińska)
Teatr Narodowy, Warszawa
2000 – Operetka jako Witkacy/lokaj/Lajkonik (reż. Jerzy Grzegorzewski)
2000 – Noc listopadowa jako Satyr (reż. J. Grzegorzewski)
2000 – Wesele jako Diabeł (reż. J. Grzegorzewski)
2001 – Leonce i Lena jako Książę Leonce (reż. Barbara Sierosławska)
2001 – Dożywocie jako Leon Birbancki (reż. Jan Englert)
2001 – Sen nocy letniej jako Duda (reż. J. Grzegorzewski)
2002 – Żaby jako Dionizos (reż. Zbigniew Zamachowski)
2002 – Morze i zwierciadło jako Trinkulo (reż. J. Grzegorzewski)
2003 – Hamlet Stanisława Wyspiańskiego jako Rosenkrantz / Guildenstern (reż. J. Grzegorzewski)
2003 – 2 maja jako Balon (reż. A. Glińska)
2004 – Błądzenie jako Dominique, Walek, Walenty (reż. Jerzy Jarocki)
2004 – Narty Ojca Świętego jako Młody Messerschmidt (reż. P. Cieplak)
2005 – Happy End jako Bill Cracker (reż. Tadeusz Bradecki)
2007 – Miłość na Krymie jako Ilja Zubatyj (reż. J. Jarocki)
2007 – Śluby panieńskie jako Albin (reż. J. Englert)
2008 – Wiele hałasu o nic jako Benedick (reż. M. Prus)
2009 – Umowa czyli Łajdak ukarany jako Lelio (reż. Jacques Lassalle)
2009 – Tango jako Edek (reż. Jerzy Jarocki)
2010 – Księżniczka na opak wywrócona jako Perote (reż. J. Englert)
2012 – W mrocznym mrocznym domu jako Terry (reż. Grażyna Kania)
2013 – Bezimienne dzieło[13] jako Cynga[14]. (reż. J. Englert)
2013 – Kotka na gorącym blaszanym dachu jako Brick (reż. Grzegorz Chrapkiewicz)

Teatr Polonia, Warszawa
2013 – Konstelacje jako Roland (reż. Adam Sajnuk)

Teatr Telewizji
2001 – Bajka, czyli O dwóch braciach jako Karol i Johan (reż. Barbara Borys-Damięcka)
2001 – Operetka jako Witkacy/Lokaj/Lajkonik (reż. J. Grzegorzewski)
2002 – Gra miłości i przypadku jako Arlekin (reż. Gustaw Holoubek)
2004 – Noc jest matką dnia jako Georg (reż. Henryk Baranowski)
2005 – Żywot Józefa jako Ceklarz, Diabeł Matias (reż. Piotr Tomaszuk)
2005 – Juliusz Cezar jako Lepidus (reż. J. Englert)
2006 – Cud mniemany, czyli Krakowiacy i Górale jako Stach (reż. Olga Lipińska)
2006 – Narty Ojca Świętego jako Młody Messerschmidt (reż. P. Cieplak)
2006 – Pastorałka jako Pasterz / Pachoł / Kolędnik (reż. Laco Adamik)
2007 – Czerwone komety jako Rudiger, przyjaciel Leopolda (reż. Andrzej Strzelecki)
2007 – Kryptonim „Gracz” jako Funkcjonariusz UB (reż. Agnieszka Lipiec-Wróblewska)
2007 – Wyzwolenie jako Karmazyn (reż. Maciej Prus)
2007 – Błądzenie jako Walek (reż. Jerzy Jarocki)
2008 – Hamlet jako Rosenkrantz-Guildenstern (reż. J. Grzegorzewski)
2009 – Opowiadania dla dzieci jako Szlemiel (reż. Piotr Cieplak)
2012 – Tango jako Edek (reż. J. Jarocki)
2013 – Nikt mnie nie zna[15] jako Kasper (reż. J. Englert). Teatr Telewizji NA ŻYWO[16].
2013 – Miasteczko Harmider jako Agent[17] (reż. Ewa Konstancja Bułhak)
2013 – Pamiętnik Pani Hanki jako Jacek Renowicki (reż. Borys Lankosz)[18].
2013 – Miłość na Krymie jako Ilja Zubatyj (reż. J. Englert)

Spektakle pozostałe
2013 – Obietnica poranka jako Romain Gary (reż. Maciej Wojtyszko)
2013 – Duch Pikadora jako Arek (reż. Michał Walczak)[19].

Filmografia
1999: Rodzina zastępcza jako komandos
1999: Wszystkie pieniądze świata jako Bodzio-Waluś
2000: Cud purymowy w cyklu Święta polskie jako Heniek, syn Kochanowskich
2000: Noc świętego Mikołaja z cyklu Święta polskie jako Marianek
2000: Twarze i maski jako mężczyzna rozmawiający z Katarzyną w bufecie teatralnym
2000: Wyrok na Franciszka Kłosa jako Edward Kapuściak
2000: Dom
2001: Wtorek jako Romek
2002: Miss mokrego podkoszulka w cyklu Święta polskie jako policjant
2002: Miodowe lata jako murarz Wojtek
2003: Cyrano
2004: Na dobre i na złe jako Marek Stawski
2005-2007: Egzamin z życia jako dr Bartek Reczek, brat Dominiki
2005: Nimm dir dein Leben jako Krystoph
2006: Tango z aniołem jako Hektor Kamieniecki
2006: Fałszerze – powrót Sfory jako oficer ABW
2006: Na dobre i na złe jako Marek Gajewski, mąż Grażyny
2006: Oficerowie jako Trzaska
2007: Kryminalni jako Artur Werner, syn Roberta
2007-2011: M jak miłość jako Szymon Gajewski, sąsiad Marty
2007: Regina jako Bernard Gad „Berni”
2008: Trzeci oficer jako Trzaska
2008: Ojciec Mateusz jako Horacy Jabłoński
2008: Londyńczycy (gościnnie) jako Grzesiek, chłopak Oli
2008: Lejdis jako doktor Wituch
2009: Czas honoru jako majster w getcie
2009: 39 i pół jako ojciec Leon, mnich
2009: Ostatnia akcja jako ekspert w Muzeum Narodowym
2010-2011: Prosto w serce jako Cezary Wójcik
2011: Och, Karol 2 jako Roman Dolny
2011: Jak się pozbyć cellulitu jako komisarz Sylwester Filc
2012: Wałęsa. Człowiek z nadziei jako funkcjonariusz UB
2012: Hotel 52 jako Marek
2013: Prawo Agaty jako Janusz Gilewicz
od 2013: Barwy szczęścia jako Mikołaj Dąbrowski
2013: Rodzinka.pl jako Artur[20]
2013: Bez tajemnic jako Rafał Kowalik
2014: Sama słodycz jako Tadeusz
2014: Na krawędzi jako Krzysztof
2014: Ojciec Mateusz jako Marcin

Dubbing
2002: Binka jako narrator
2002: Samuraj Jack jako Samuraj Jack
2003: Scooby Doo i Legenda Wampira
2003-2005: Radiostacja Roscoe jako Steve
2004: Scooby Doo i potwór z Loch Ness jako Angus
2004-2007: Danny Phantom jako:
Dash
Wilk
2005: Lassie jako Hynes
2005: Harry Potter i Czara Ognia
2006: Zawiadowca Ernie jako Ernie
2006: Krowy na wypasie jako Budd
2006: Co gryzie Jimmy’ego?
2007: Zagroda wg Otisa jako Eugene
2009: Przygody misia Krzysia jako narrator
2013: Turbo jako Tito[21]
2013: Thor: Mroczny świat
2014: Samoloty 2 jako Strażak Kopeć

Radio
Aktor współpracuje z Teatrem Polskiego Radia. Wystąpił w blisko stu słuchowiskach radiowych, m.in. w dwuczęściowym spektaklu radiowym Han z Islandii (reż. Jan Warenycia), w Szczęśliwym domu (reż. Andrzej Piszczatowski), Muszę opowiedzieć (reż. A. Piszczatowski), Przygodach kota Miśka (reż. Waldemar Modestowicz), Kartotece (reż. Tomasz Man), Marlon Story (reż. Dariusz Dunowski).

Nagrody i wyróżnienia
2000 – I Nagroda za rolę Gustawa-Konrada w spektaklu Dziady – Zbliżenia według Adama Mickiewicza oraz za rolę Sługi Piskorza w sztuce Dwaj panowie z Werony Williama Shakespeare’a na XVIII Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi
2000 – Nagroda Publiczności na festiwalu jw.
2000 – Nagroda Łódzkich Dziennikarzy na festiwalu jw.
2000 – Nagroda specjalna festiwalu: staż w Teatrze Narodowym w Warszawie
2004 – Nominacja do nagrody Feliksa Warszawskiego za najlepszą drugoplanową rolę męską – Walka w spektaklu „Błądzenie” według Witolda Gombrowicza w Teatrze Narodowym w Warszawie
2009 – Nominacja do nagrody Feliksa Warszawskiego za najlepszą pierwszoplanową rolę męską – Benedicka w spektaklu „Wiele hałasu o nic” według Williama Szekspira w Teatrze Narodowym w Warszawie
2010 – Nominacja do nagrody Feliksa Warszawskiego za najlepszą pierwszoplanową rolę męską – Perota w spektaklu „Księżniczka na opak wywrócona” według Pedra Calderóna w Teatrze Narodowym w Warszawie
2010 – Nominacja do Nagrody im. C.K. Norwida w kategorii Teatr
2010 – Nagroda Feliksa Warszawskiego za najlepszą drugoplanową rolę męską[22]– Edka w spektaklu „Tango” według Sławomira Mrożka w Teatrze Narodowym w Warszawie
2012 – Nominacja do nagrody Feliksa Warszawskiego za najlepszą pierwszoplanową rolę męską – Terry’ego w spektaklu „W mrocznym mrocznym domu” według Neila LaBute’a w Teatrze Narodowym w Warszawie
2012 – Nominacja do nagrody im. Aleksandra Zelwerowicza dla najlepszego aktora sezonu 2011/2012 przyznawana przez miesięcznik Teatr[23]
2013 – Nagroda dla najlepszego aktora na XV Ogólnopolskim Festiwalu Sztuki Reżyserskiej Interpretacje w Katowicach. Nagroda przyznana przez Dziennik Teatralny[24].
2013 – Nagroda Grand Prix za rolę Edka w spektaklu „Tango” w reż. J. Jarockiego (Krajowy Festiwal Teatru Polskiego Radia i Teatru TV „Dwa Teatry” Sopot 2013)[25].
2013 – Nominacja do Nagrody im. Cypriana Norwida za rolę Terry’ego w spektaklu „W mrocznym mrocznym domu”[26].
2013 – Nominacja do nagrody Feliksa Warszawskiego za najlepszą drugoplanową rolę męską – Baron de Buffadero (Cynga) w spektaklu „Bezimienne dzieło” według Witkacego w Teatrze Narodowym w Warszawie
2013 – Nominacja w plebiscycie Róże Gali w kategorii Teatr, za rolę w spektaklu „Konstelacje” w Teatrze Polonia[27].
2014 – Nominacja w plebiscycie Viva! Najpiękniejsi czasopisma Viva![28].
2014 – Nagroda Najlepszego Aktora w plebiscycie publiczności XX Międzynarodowego Festiwalu Sztuk Przyjemnych i Nieprzyjemnych w Łodzi[29].

Dyskografia
2014 – Gdyby zegary poszły na wagary – 14 utworów nagrywanych wspólnie z Polską Orkiestrą Radiową. Muzyka: Maciej Małecki; słowa: Grzegorz Wasowski. Premiera płyty grudzień 2014 r.[30].

Życie osobiste
Syn aktorki Anny Seniuk i kompozytora Macieja Małeckiego.
Po ponad trzech latach separacji nastąpił rozwód za obopólną zgodą z aktorką Kingą Ilgner[31], mają dwoje dzieci – Antoninę (2006) i Franciszka (2007).
W młodości trenował narciarstwo zjazdowe
Posiada wykształcenie muzyczne w klasie fortepianu
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 153 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*