Magdalena Walach i Paweł Okraska

walach-okraskaMagda i Paweł poznali się w 1994 r, a ślub wzięli w 2002 r. Poznali się w szkole teatralnej, ale byli w różnych grupach, więc nie często się spotykali. Grali razem: w filmach “Twarzą w twarz”, “M jak miłość”, “Komisarz Alex” i “Suplement”, na deskach Teatru Polonia w „Romulusie Wielkim” i w niemieckim spektaklu „Unia twardej ręki”.

Magda i Paweł o związku:

“Nasz zawód wymaga bliskiego kontaktu z partnerem. Wiemy o tym i wzajemnie sobie ufamy. Poza tym mój mąż jest bardzo przystojny.” – Magda w odpowiedzi na pytanie- “Twój mąż Paweł Okraska nie jest zazdrosny?” – GALA Nr 42/2007
“Nie ma. Oboje staramy się pracować z oddaniem. Ale po przyjściu do domu i zamknięciu drzwi prowadzimy inne życie. Prawdziwe. Na pierwszym miejscu jest 16-miesięczny Piotruś, nasz synek. Opiekujemy się nim na zmianę w zależności od tego, kto akurat pracuje. Czasami zwracamy się o pomoc do niani. Mamy dystans do aktorstwa. Nie łączymy życia z pracą.” – Magda w odpowiedzi na pytanie- “Jest między wami zawodowa rywalizacja?” – GALA Nr 42/2007
“Nie. Uczucie rozwijało się powoli.” – Magda w odpowiedzi na pytanie- “Czy od razu wiedziałaś, że to wielka miłość?” – GALA Nr 42/2007
“Wiadomo, że uczucie może człowieka ogłuszyć jak grom z jasnego nieba albo rodzić się w sposób wolny, spokojny, ale trwały i mądry. Paweł od początku zwrócił moją uwagę, ale moje uczucie krystalizowało się niespiesznie. Pozwalałam mu dojrzewać, nie ponaglałam” – Magda; GALA Nr 47/2005
“Znałam plan zajęć Pawła i czekałam na korytarzu, kiedy jego grupa kończyła ćwiczenia lub wykłady. W ten sposób nasze spotkania stawały się coraz częstsze. Wszystko działo się jakby przypadkiem: jakaś kawa, lody, spacer na Plantach, wypad w jakieś miłe miejsce. Coś się między nami rodziło, budowało.” – Magda; GALA Nr 47/2005
(…) I wtedy Paweł staje na wysokości zadania, jest podporą, oparciem. – Magda; GALA Nr 42/2007
“Jak każdemu aktorowi, który przeżywa swoją pracę, zdarza mi się wybuchnąć złością, rozpłakać. Ale tylko na scenie, za kulisami. Nigdy w domu. Nie zapadam się w tych emocjach, nie rozgrzebuję ich. Nie mam na to czasu i też nie chcę, by najbliżsi cierpieli z powodu moich artystycznych frustracji.” – Magda dla CLAUDI
“Na szczęście nie ma między nami wyścigu, kto bardziej zajęty, kto gra więcej. Rozmowy o pracy zdarzają się, ale tylko w wyjątkowych chwilach. Generalnie unikamy tego i sprawy zawodowe zostawiamy za drzwiami. Nie zatruwamy sobie życia” – Magda dla CLAUDI
“Jesteśmy kompletnie różni, ale potrafimy ze sobą rozmawiać. Dogadujemy się. Wszystkie decyzje podejmujemy wspólnie, po partnersku. Nie musimy tego pilnować, to naturalna rzecz” – Magda dla CLAUDI
“Nie narzucamy sobie swojego zdania, szanujemy siebie. A kiedy popełnię błąd, przyznaję się do niego i przepraszam. Czasem wybucham, ale chyba już wolę to niż tzw. ciche dni…Dlatego wszystko, co się wiąże z bliskimi, jest dla mnie na pierwszym miejscu.” – Magda dla CLAUDI

“… Choć na roku były tylko 24 osoby, niestety trafiliśmy do różnych grup. A że Magda od razu wpadła mi w oko, zacząłem częściej niż przeciętny student chodzić korytarzami, by doprowadzić do niby-przypadkowych spotkań w przerwach między zajęciami. Nie było mi łatwo, jeśli nie zobaczyłem jej ani razu w ciągu dnia.” – Paweł; GALA Nr 47/2005
“Kiedy się zobaczyliśmy, wyznałem Madzi, że chcę być z nią przez resztę życia. I do tej pory sumiennie wywiązuję się z tej obietnicy.” – Paweł; GALA Nr 47/2005
“…Szczególnie lubiłem czas sesji egzaminacyjnych, bo wtedy nasze spotkania się nasilały. Chwila przerwy w próbach i zaraz byliśmy razem. Wtedy też Madzia wypłakiwała mi się na ramieniu, że coś jej nie wychodzi, nie daje rady na jakichś zajęciach, po czym w efekcie kończyło się to dobrą notą w jej indeksie. Teraz jest podobnie. Madzia przygotowuje się do „Tańca z gwiazdami” i ciągle od niej słyszę, że coś jest nie tak, jak powinno, po czym jury i telewidzowie są innego zdania. Może dlatego, że program, w którym występuje, jest bardzo męczący i wymagający ogromnego wysiłku, łatwo o chwile zwątpienia. Codzienna praca niewiele ma wspólnego z lekkością i radością, którą możemy zobaczyć na parkiecie w niedzielny wieczór. Wracając do czasu studiów, szkoła teatralna to dla nas nie tylko zajęcia, ale też to, co pomiędzy: szukanie siebie, radość ze wspólnych zajęć, pisanie tajemniczych karteczek, długie spojrzenia, ciągłe szukanie siebie nawzajem.” – Paweł dla VIVY
“Lubiłem z Madzią spędzać czas, świetnie się razem czuliśmy, każde spotkanie z nią napełniało mnie pozytywną energią.” – Paweł dla VIVY
“Jesteśmy całkiem różnymi osobami. Zawsze mi się to w Madzi podobało, że jest inna ode mnie, że nie jest taka, jaką mógłbym sobie wymyślić. Mamy różne reakcje, zachowania, może właśnie dlatego się uzupełniamy. Kryzys to sekunda, mgnienie oka, którym nie warto sobie zawracać głowy, w małżeństwie i życiu rodzinnym jest wiele innych ciekawszych zadań do wykonania niż kumulowanie w sobie złej energii. Trzeba pielęgnować to, co się ma. Miłość i mądrość szybko rozwiązują problemy. Rodzina daje dużą siłę.” – Paweł dla VIVY

Biografia Magdaleny

Magdalena Walach (ur. 13 maja 1976 w Raciborzu) – polska aktorka filmowa i teatralna. W 1999 roku ukończyła PWST w Krakowie. Należy do zespołu aktorskiego Teatru Bagatela. Jest żoną Pawła Okraski; w 2006 roku urodziła syna Piotra.

Kariera
Absolwentka krakowskiej PWST (1999). Rola w musicalu “Tajemniczy Ogród” J. Szydłowskiego przyniosła jej angaż w Teatrze Bagatela. Od tamtej premiery miała okazję zagrać w “Balladynie”, “Kosmosie”, “Stosunkach na szczycie”, “Trzech siostrach” i “Rewizorze”. Pojawiała się też na deskach innych krakowskich i warszawskich teatrów, a także otarła się o plan Teatru Telewizji i filmów Krzysztofa Zanussiego.
Wystąpiła w VII edycji programu Taniec z gwiazdami. Partnerował jej Cezary Olszewski, zajęli 1. miejsce. Magdalena Walach 8 razy otrzymywała od jurorów najwyższe noty.

Filmografia
* 2011 Usta Usta jako Alex Nejman (gościnnie)
* 2010 MÓJ BIEGUN w PRAWDZIWE HISTORIE jako Ula, matka Jasia,
* 2010: M jak miłość jako prokurator Agnieszka “Żyleta” Olszewska
* 2010: Dance 4 U jako Iza
* 2009: Ojciec Mateusz jako Monika
* 2009: Enen jako Renata
* 2009 – 2010 : Tancerze jako Alicja Pawłowicz
* 2008: Jak żyć? jako Instruktorka w szkole rodzenia
* 2008: Kryminalni jako Ewelina Tulewicz (gościnnie)
* 2007/2008: Twarzą w twarz jako Marta Michalska/Marta Waszak
* 2005: Oficer jako Iwona, żona Darka (gościnnie)
* 2004-2006: Pensjonat pod Różą jako Iwa Mroczkiewicz
* 2003: Marcinelle jako Giselle
* 2003: Miodowe lata jako Samanta (gościnnie)
* 2002: Suplement jako Koleżanka
* 2000: Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową jako Kelnerka

Polski dubbing
* 2008: Wyprawa na Księżyc 3D − Mama Nata
* 2005: Niania − Evangeline

Nagrody i nominacje
* Zajęcie trzeciego miejsca w plebiscycie Telekamery 2010 w kategorii Aktorka
* Zdobycie wraz z Cezarym Olszewskim Kryształowej Kuli VII edycji Tańca z gwiazdami

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Pawła

Paweł Okraska (ur. 6 stycznia 1975 w Krakowie) – polski aktor filmowy i teatralny.
W 1999 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie, uzyskując dyplom w 2000 roku. Znany głównie z roli Michała Łagody w serialu M jak miłość, a także Filipa w wielokrotnie uhonorowanym filmie Krzysztofa Zanussiego, Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową.
Mąż aktorki Magdaleny Walach, z którą ma syna Piotra (ur. 2006).

Filmografia
* 2011- : M jak miłość, jako Michał Łagoda
* 2011 -: OCH, KAROL 2, jako narzeczony Agaty,
* 2010 -: TANCERZE, SEKRETY I KŁAMSTWA (30) jako Grzesiek,
* 2010 -: NA DOBRE I NA ZŁE, DEBIUTANTKA (427) jako Paweł Lewandowski,
* 2010 -: LUDZIE CHUDEGO, 5, 11, 12 jako Marek, chłopak Sylwii,
* 2010 – : DANCING FOR YOU , jako sprzedawca,
* 2008-2010: M jak miłość, jako Michał Łagoda
* 2000-2004: M jak miłość, jako Michał Łagoda,
* 2007: Twarzą w twarz, jako Jacek Makowski, organizator konferencji (gościnnie)
* 2005-2007: Magda M., jako kierowca Julii Szulc (gościnnie)
* 2005: Niania, jako Maciej Glinka, pracownik Urzędu Skarbowego (gościnnie)
* 2002: Chopin. Pragnienie miłości, jako Major Kicki
* 2002: Suplement, jako Filip
* 2002: Przedwiośnie, jako oficer sztabowy na polu bitwy
* 2001: Boże skrawki, jako ?
* 2000: Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową, jako Filip
* 1997: Klan, jako aspirant Jonasz Lesicki (od 2005)
* 1997: Złotopolscy, jako Stefan, barman w pubie Kowalskiego

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 298 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *