Maciej Friedek i Karolina Lutczyn – Friedek

friedek-lutczynMaciej i Karolina poznali się w 2005 roku na planie serialu “Detektywi”, są małżeństwem od lipca 2009 r.

Para nie zrobiła ze ślubu medialnego spektaklu. W małej miejscowości pod Krakowem urządzili skromną uroczystość dla kilkudziesięciu gości, na którą wydali jedynie 10 tys. zł (razem z noclegami).

Byłem na zakręcie życiowym i początkowo było ciężko, ale Karolina pojawiła się w odpowiednim momencie. Muszę jednak podkreślić, że nie rozbiła mi rodziny – powiedział Maciej w “Między kuchnią a salonem”.

Karolina twierdzi, że między nimi od razu zaiskrzyło. Ze względu na sytuację rodzinną Maćka bała się mówić o tym, że to była miłość od pierwszego wejrzenia.

Pamiętacie ten dzień, w którym się poznaliście?

Karolina Lutczyn-Friedek: Tak, oczywiście, nawet pamiętam tytuł odcinka, który wtedy kręciliśmy – „Dziennikarskie śledztwo”. To były moje pierwsze zdjęcia. Pamiętam, jak wszedłeś do „lodówy”.

Do „lodówy”?

KL-F: To jest nasza garderoba. Którejś zimy było w niej tak zimno, że została pieszczotliwie nazwana „lodówą”.

Który to był rok?

Maciek Friedek: To było sześć? Nie, siedem lat temu.

Kto kogo zaczepił?

KL-F: Na początku, zanim zaczęliśmy się zaczepiać tak „inaczej”, byliśmy bardzo nieśmiali. Chociaż Marzena Fliegel, która gra z nami w serialu, od razu powiedziała: „O, wy to powinniście się pobrać”, bo wciąż tylko gadaliśmy i śmialiśmy się z tych samych rzeczy. Od tego zaczęła się przyjaźń, a z przyjaźni… (uśmiech)

Maciek, a jak Ty to wspominasz? Zobaczyłeś Karolinę i pomyślałeś sobie „To jest kobieta mojego życia”?

MF: Ja się dość długo broniłem przed Karoliną. Moja sytuacja życiowa była na tyle trudna, że nie chciałem podejmować żadnych decyzji. Byłem w innym związku, w którym nie działo się najlepiej. Dopiero po kilku miesiącach zorientowałem się, że ta fajna dziewczyna, którą spotykam codziennie w pracy i z którą tak świetnie mi się rozmawia, to ktoś więcej niż przyjaciel.

Karolino, co Cię w nim zaintrygowało?

KL-F: Hm, jest coś, co zauważyłam od razu. Maciek jest bardzo rycerski. I to nie tylko w stosunku do mnie, ale też do innych kobiet.

MF: (śmiech) Tak, lubię chodzić z tarczą i mieczem.

KL-F: (śmiech) Ma poczucie humoru. Chociaż czasem aż w nadmiarze. Ma podobną do mnie wrażliwość…

MF: I inteligencję! (śmiech)

KL-F: Tak, tak, inteligencję oczywiście też. Aha, i nieustannie mi przerywa.

Ciągle się śmiejecie. Zdarzają Wam się takie wybuchy śmiechu na planie?

KL-F: I to nie raz! To nam się ciągle zdarza. Mamy tak podobny poziom abstrakcji, że kiedy dzieje się jakaś sytuacja, idiotyczna, absurdalna, to wystarczy, że na siebie spojrzymy i już wiadomo, że za moment wybuchniemy śmiechem.

Robicie sobie dowcipy na co dzień?

KL-F: Maciej lubi mnie „wkręcać”, bo wie, że ja się na to zawsze nabieram (śmiech). Ale raz przez taki „żarcik” o mało nie dostałam zawału.

MF: Wróciłem późno w nocy, po zdjęciach, bardzo zmęczony.

KL-F: Miał wyłączony telefon i wcześniej nie mogłam się z nim skontaktować. I nagle wchodzi, taki blady. Pytam: „Co się stało?”, a on na to: „Zabiłem człowieka”… O Boże, pomyślałam, że może wydarzył się jakiś wypadek, uwierzyłam, że naprawdę coś się stało.

MF: A ja oczywiście mówiłem o serialu (śmiech). Akurat w tym odcinku strzelałem do jakiegoś przestępcy.

KL-F: No tak, ale miałeś taką poważną minę, że pomyślałam, że to naprawdę!

Wiem, że uwielbiacie też podróże…

KL-F: Oj tak. Ostatnie nasze duże podróże z plecakami to Afryka i Tajlandia. W tym roku prawdopodobnie zwiedzimy Indie i Nepal. Nie korzystamy z biur podróży. Sami kupujemy bilety, przewodniki, jedziemy i eksplorujemy dzikie rejony.
źródło: rynek.de

Biografia Macieja
Maciej Friedek (ur.13 października 1973 w Bytomiu) – policjant, aktor-amator. Znany głównie z występów w serialach stacji TVN W11 − Wydział Śledczy i Detektywi.
Ukończył technikum budowlane. W policji pracuje od roku 1994 − na początku jako pracownik dochodzeniowo–śledczy w Referacie Kryminalnym, a od 2005 jako pracownik operacyjny.
Z pierwszą żoną Magdą rozwiódł się, ma z nią dwójkę synów: Kajetana i Jana. Obecnie jego żoną jest Karolina Lutczyn-Friedek.
Uczestniczył w 11. edycji Tańca z gwiazdami, jego partnerką była Blanka Winiarska. Zajął 8. miejsce[1].

Filmografia
2005−obecnie: Detektywi jako detektyw
2004−2005: W11 − Wydział Śledczy jako policjant, partner Anny Potaczek

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Karoliny

Karolina Lutczyn – Friedek (ur. 11 grudnia 1975 w Krakowie) – polska aktorka filmowa i teatralna, piosenkarka oraz tancerka.
Absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego. Grała w Teatrze Nowym w Warszawie. Przez 5 lat była związana z zespołem Biba Cool, który w 2000 zdobył nagrodę na festiwalu w Opolu.
Jest córką artysty Edwarda Lutczyna. Od lipca 2009 jest żoną Macieja Friedka.

Filmografia
2005-: Detektywi jako Karolina Lutczyn
2004: Mało upalne lato jako Violetka
2004: Park tysiąca westchnień jako kobieta z kwiatem
2003: Siedem przystanków na drodze do raju jako kobieta z cmentarza
2002-2003: Kasia i Tomek jako policjantka (głos)
2001-2002: Marzenia do spełnienia jako Aleksandra Szczęsna (gościnnie)
2001: Boże skrawki jako blondynka
1995: Niemcy jako Żydek/Ruth
1991: Skarga jako Ania
1990: Tajemnice puszczy jako Justynka

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

ciekawostki
– Ma 167 cm wzrostu.
– Absolwentka PWST Kraków z 2001 roku oraz PWSFTViT w Łodzi (1994-1997).
– Córka znanego rysownika Edwarda Lutczyna.
– Karolina przez 5 lat związana była z zespołem funkowym Biba Cool. W 2000r. zespół zdobył nagrodę na festiwalu w Opolu.
– W czasie studiów zagrała w musicalu “Fame”.

(Odwiedzono 525 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *