Łukasz Zagrobelny i Anna Szarmach

zagrobelny-szarmachBiografia Łukasza
Łukasz Zagrobelny (ur. 1 lipca 1975 we Wrocławiu[1]) – polski wokalista, od 2000 roku związany z Teatrem Muzycznym Roma. Członek Akademii Fonograficznej ZPAV[2].
Pochodzi z Wrocławia, gdzie ukończył Technikum Ekonomiczne o profilu eksploatacja pocztowa oraz szkołę muzyczną pierwszego i drugiego stopnia. Uczył się także gry na akordeonie. Studiował na Wydziale Edukacji Muzycznej Akademii Muzycznej im. Karola Lipińskiego, zdobywając tytuł magistra sztuki jako dyrygent chóralny. Od piętnastego roku życia brał udział w ogólnokrajowych amatorskich przeglądach, konkursach i festiwalach dziecięcych. W 1997 roku został dostrzeżony przez nauczycielkę śpiewu i specjalistkę od emisji głosu Elżbietę Zapendowską, która zaprosiła go na prowadzone przez siebie i Andrzeja Głowackiego warsztaty wokalne w Grudziądzu.
W 1999 roku znalazł w gronie debiutantów XXXVI Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu, gdzie zaśpiewał piosenkę z repertuaru Mietka Szcześniaka “Przyszli o zmroku”. Choć występ debiutanta przeszedł prawie bez echa, został zaproszony do współpracy przez Natalię Kukulską i zaczął śpiewać u niej w chórkach.
W konsekwencji swojego debiutu został zaproszony przez Macieja Pawłowskiego, kierownika muzycznego Teatru Muzycznego “Roma” w Warszawie na casting do musicalu Claude-Michela Schönberga Miss Saigon w reżyserii Wojciecha Kępczyńskiego i od 2000 roku znalazł się w obsadzie, w której zagrał trzy role Thuy, Schultza i żandarma. W 2000 roku został laureatem nagrody Festiwalu Artystycznego Młodzieży Akademickiej (FAMA). W Teatrze Muzycznym “Roma” wystąpił w musicalach: Grease (2002) jako Richie, Koty Andrew Lloyda Webbera (2004) jako Wiktor, Taniec Wampirów Jima Steinmana (2005), Akademia Pana Kleksa (2007) Andrzeja Korzyńskiego w roli Alojzego Bąbla i Filipa Golarza.
Wspierał wokalnie takich wykonawców jak Maryla Rodowicz czy Ryszard Rynkowski. W 2003 roku w drugiej edycji programu telewizji Polsat Idol zakwalifikował się do grupy “ostatniej szansy”. Śpiewał w programach telewizyjnych, m.in. Polsat Show Time. Jako frontman i wokalista zespołu Offside, nagrał płytę “Moja obsesja” (2004), promowaną przez dwa utwory – “Moja obsesja” i “Wiatr od słońca”, a pochodząca z tego krążka piosenka “Dreaming about you” został zakwalifikowany do krajowego finału Eurowizji 2004 i zajął czwarte miejsce.
24 września 2007 roku ukazał się jego solowy album “Myśli warte słów”, a promujące album single “Nieprawda” oraz “Życie na czekanie” stały się hitami i doskonale radziły sobie na listach przebojów. Z wylansowanym przebojem “Nieprawda” wziął udział w finale konkursu 44. Sopot Festival 2007 i walczył o nagrodę Bursztynowego Słowika. Popularność przyniósł mu udział w VII edycji programu TVN Tańca z gwiazdami (od 2 marca do 13 kwietnia 2008), gdzie jego partnerką była Anna Głogowska. Piosenka “Nie kłam, że kochasz mnie” nagrana w duecie z Eweliną Flintą promująca komedię romantyczną Piotra Wereśniaka Nie kłam, kochanie (2008) zyskała status przeboju i została nagrodzona na XLV Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu oraz zdobyła nagrodę publiczności i trzecie miejsce decyzją jury na 42. Bałtyckim Festiwalu Piosenki – Karlshamn 2008 (3 sierpnia).
Łukasz Zagrobelny zdobył nominacje do nagrody Fryderyka 2008 w kategorii Nowa Twarz Fonografii, oraz dwie nominacje do Eska Music Awards w kategorii Artysta Roku Polska i Hit Roku Polska, a w dniu 25 kwietnia 2008 roku na gali EMA otrzymał nagrodę, w kategorii Artysta Roku. Od 2 marca do 13 kwietnia 2008 występował w VII edycji Tańca z gwiazdami. Jego partnerką była Anna Głogowska. Odpadł w siódmym odcinku, zajmując ósme miejsce.
24 października odbyła się premiera filmu High School Musical 3, który promowała piosenka “Ty i Ja” nagrana przez Zagrobelnego w duecie z Hanną Stach. Tego samego dnia na rynku ukazała się ścieżka dźwiękowa z filmu zawierający utwór “Ty i Ja”. Wokalista użyczył również głosu głównemu bohaterowi HSM Troyowi, granemu przez Zaca Efrona. W 2008 roku piosenka Łukasza Zagrobelnego “Wolny wybór” pochodząca z płyty Myśli warte słów została wykorzystana w spocie telewizyjnym Lokaty Twój Wybór – nowego depozytu, zaoferowanego przez Bank Millennium.
Premiera drugiego solowego albumu piosenkarza Między dźwiękami odbyła się 24 kwietnia 2009. Album promował singel “Jeszcze o nas” z muzyką Piotra Siejki i tekstem Karoliny Kozak i Łukasza Zagrobelnego. Kolejnym singlem wybrany został “Mówisz i masz”. Trzeci singel “Przyjdzie czas” trafił do stacji radiowych 30 listopada.
25 października 2010 w Teatrze Muzycznym Roma odbyła się premiera musicalu Les Miserables z Zagrobelnego w jednej z głównych ról (Enjolras). Premiera kolejnego, trzeciego już albumu wokalisty Ja tu zostaję odbyła się 27 marca 2012. Płytę promował singel o tym samym tytule który miał premierę radiową 27 stycznia na antenie RMF FM. W niespełna miesiąc po premierze płyta “Ja tu zostaję” osiągnęła status złotej płyty.
Współpraca z Teatrem Muzycznym Roma
Łukasz Zagrobelny, 2007
Występował na deskach Teatru Muzycznego Roma w Warszawie. Ma na swoim koncie role w musicalach: “Grease” (Anioł Stróż – specjalista do spraw nastolatek/młodzież Rydell High School), “Miss Saigon” (żandarm/Thuy/Schultz), “Koty” (Wiktor), “Taniec Wampirów” (zespół wokalny). W musicalu “Akademia Pana Kleksa” – gra postaci Alojzego Bąbla i Filipa Golarza. Od 2010 roku występuje w musicalu Les Misérables, gdzie wciela się w postać Enjolrasa, charyzmatycznego przywódcy studentów.
Jego zdjęcie widnieje na I stronie okładki płyty ze ścieżką dźwiękową z “Tańca Wampirów” wydaną przez TM Roma.

Dorobek artystyczny
Teatr – Musical
2010: Les Misérables – Enjolras
2007-: Akademia Pana Kleksa – Alojzy Bąbel/Golarz Filip
2005-2006: Taniec Wampirów – zespół wokalny (szlachcic, czarny wampir)
2004-: Koty – Kot Wiktor
2002-2004: Grease – Anioł Stróż (specjalista ds. nastolatek) i Młodzież Rydell High School
2000-2002: Miss Saigon – Thuy

Dubbing (śpiew)
Medabots
Shin-chan
Shrek 2
Król Lew 3: Hakuna Matata
High School Musical 3: Ostatnia klasa
Nowe szaty króla 2
Nowe szaty króla

Konkursy
2009: występ w programie “Hit Generator” (15 maja 2009)
2007: konkurs o nagrodę bursztynowego słowika i słowika publiczności na festiwalu w Sopocie.
2004: eliminacje do konkursu Eurowizji 2004.
1999: konkurs ‘Debiutów’ w Opolu.

Dyskografia
Albumy
Rok     Tytuł     Pozycja na liście     Certyfikat ZPAV
POL
2007     Myśli warte słów
Data: 24 września 2007[3]
Wydawca: QL Music
34[4]
2009     Między dźwiękami
Data: 24 kwietnia 2009[5]
Wydawca: QL Music
17[6]
2012     Ja tu zostaję
Data: 27 marca 2012[7]
Wydawca: Sony Music
18[8]
złota płyta[9]

Single
Rok     Tytuł     Pozycja na liście     Album
RMF
2007     “Nieprawda”     —     Myśli warte słów
“Życie na czekanie”     1[10]
2008     “Nie potrzeba więcej”     —
“Nie kłam, że kochasz mnie” (oraz Ewelina Flinta)     1[11]     Nie kłam kochanie (ścieżka dźwiękowa)
“Ty i Ja” (oraz Hania Stach)     —     High School Musical 3 (ścieżka dźwiękowa)
2009     “Jeszcze o nas”     1[12]     Między dźwiękami
“Mówisz i masz”     —
“Przyjdzie czas”     —
2011     “Linia życia”     —     Linia życia (ścieżka dźwiękowa)
2012     “Ja tu zostaję”     1[13]     Ja tu zostaję
“U mnie maj”     1[14]
“—” pozycja nie była notowana.
Teledyski
Rok     Tytuł     Reżyseria     Album
2007     “Nieprawda”

Myśli warte słów
“Życie na czekanie”     Bartosz Piotrowski
2008     “Nie kłam, że kochasz mnie” (oraz Ewelina Flinta)

Nie kłam kochanie (ścieżka dźwiękowa)
“Ty i Ja” (oraz Hania Stach)

High School Musical 3 (ścieżka dźwiękowa)
2009     “Jeszcze o nas”

Między dźwiękami
2012     “Ja tu zostaję”     Roman Przylipiak[15]     Ja tu zostaję

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Anny

Anna Szarmach (ur. 12 lutego 1978 w Starogardzie Gdańskim), znana również jako Sharmi – polska wokalistka, kompozytorka i autorka tekstów. Ukończyła wokalistykę na Akademii Muzycznej w Katowicach na Wydziale Jazzu i Muzyki Rozrywkowej. Członkini Akademii Fonograficznej ZPAV[2].
Pierwsze próby profesjonalnych nagrań miały miejsce w 1994 roku, następnie Ania występowała w chórkach, towarzysząc m.in. Edycie Górniak i Kayah. Pierwszym samodzielnym sukcesem stał się jej utwór Obejmij mnie, zamieszczony na składance Święta, święta. Utwór ten zanotował ponad 500 tys. pobrań jako plik mp3[3].
W sierpniu 2006 roku wystąpiła na festiwalu Top Trendy, gdzie została wyróżniona: drugim miejscem konkursu Trendy – w głosowaniu telewidzów oraz statuetką WP – pierwsze miejsce w głosowaniu internautów. Podczas festiwalu wykonała utwór Take It Or Leave It oraz cover R. Kelly’ego – I Believe I Can Fly.
23 października 2006 wydała swój pierwszy album zatytułowany Sharmi, będący mieszanką tanecznych rytmów r’n’b i akustycznych ballad. Wydawcą płyty jest firma Warner Music Poland.
Ania jest także wykonawczynią polskiej wersji piosenki Melanie Thornton Wonderful Dream, która w polskiej wersji nosi tytuł Radość dzielenia i stała się muzycznym motywem świątecznej kampanii Coca-Coli.
3 lutego 2007 wzięła udział w koncercie Piosenka dla Europy 2007, krajowych eliminacjach do Konkursu Piosenki Eurowizji. Wykonała piosenkę Open Your Mind.
13 czerwca 2008 uczestniczyła w konkursie Premiery na 45. Krajowym Festiwalu w Opolu, gdzie zajęła 2 miejsce w głosowaniu publiczności.
5 lutego 2010 roku odbyła się premiera jej drugiej płyty pt. Inna, który promuje singel Dlaczego. W maju tego samego roku ukazał się teledysk do drugiego singla zatytułowanego Inna, który wyreżyserował Jacek Kościuszko[4].

Dyskografia
Albumy solowe
Rok     Tytuł     Pozycja na liście
POL
2006     Sharmi
Data: 23 października 2006[5]
Wydawca: Warner Music Poland
50[6]
2010     Inna
Data: 5 lutego 2010[7]
Wydawca: Agora S.A.

“—” pozycja nie była notowana.

Single
Rok     Tytuł     Pozycja na liście
SLiP
[8][9]
2003     15 Minut Projekt – “Najdłuższy chillout w mieście” (oraz Sokół, Anna Szarmach)[10]     39
2006     “Silna”     45
2007     “Open Your Mind”     —
“Sky Is the Limit” (oraz Bartek Królik)     —
“Dookoła Ciebie”     —
2008     “Wybieram Cię”     —
“Wewnętrzny Głos, Jednorazowo” (oraz Sokół, Pono)     —
2009     “Dlaczego”     —
2010     “Inna”     —
“—” pozycja nie była notowana.

Inne
Rok     Tytuł
1999     Edyta Górniak- Live ’99
2000     Poluzjanci – Tak po prostu
Woobie Doobie – Bootla
2003     Sistars – Siła sióstr
2005     Andrzej Piaseczny – Jednym tchem
2007     Mollęda – 2xM

Nagrody i wyróżnienia
Rok     Kategoria     Nagroda     Uwagi
2011     Album roku hip-hop/ R&B/ reggae (Inna)     Fryderyk     Nominacja[11]

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 1 030 razy, 1 wizyt dzisiaj)