Luc Besson i Milla Jovovich

jovovich-bessonLuc i Milla byli parą od 1997 do 1999 r, a ślub wzięli 14 12 1997 r.

Partnerzy:
Luca
Anne Parillaud 1986-92
ślub 1990
Maïwenn 1992-97
Milla Jovovich 1997-99
ślub 14 12 1997
Virginie Silla 2000 do dzisiaj
ślub 28 08 2004
Milli
Balthazar Getty
Shawn Andrews 1992-93
ślub 02 10 1993
Mario Sorrenti 1996-97
Luc Besson 1997-99
ślub 14 12 1997
John Frusciante 1999-00
Paul W.S. Anderson 2002 do dzisiaj
ślub 22 08 2009

Biografia Luca
Luc Besson (ur. 18 marca 1959 w Paryżu, Francja) – reżyser, producent i scenarzysta francuski.
W dorobku ma prawie 50 filmów, które wyreżyserował, wyprodukował lub był scenarzystą. Jest twórcą m.in. “Wielkiego błękitu”, największego sukcesu kina francuskiego lat 80. Inne jego filmy to: “Nikita”, “Leon zawodowiec”, “Piąty element”, “Joanna d’Arc”. Od 2000 roku jest właścicielem firmy EuropaCorp, produkującej filmy.

Wczesne życie
Besson urodził się w Paryżu, aby rodzice, którzy oboje pracowali jako Club Med nurkowanie instruktorów. [1] To miało wpływ na jego dzieciństwie, jak Besson planuje stając biologiem morskim. Spędził większość młodości podróżuje wraz z rodzicami do miejscowości turystycznych we Włoszech, Jugosławii i Grecji. [2], rodzina wróciła do Francji, kiedy Besson był 10. Jego rodzice rozwiedli się i każdy szybko re-żonaci innych ludzi. “Jest tu dwie rodziny, a ja jestem tylko zły pamiątką czegoś, co nie działa”, powiedział w International Herald Tribune . “A jeśli zniknie, to wszystko jest idealne. Rage istnieć pochodzi stąd. Muszę coś zrobić! Inaczej umrę”. [3]

W wieku lat 17, Besson miał nurkowania wypadku, który pozostawił go w stanie nurkować. [4]

“Miałem 17 i zastanawiałem się, co mam zamiar zrobić …. Więc wziąłem kartkę papieru i po lewej stronie umieścić wszystko, co mogłem zrobić, albo miał umiejętności, a wszystkie rzeczy, nie mogłem tego zrobić. Pierwsza linia była krótsza i widziałem, że kocham pisać, kocham zdjęcia, robiłem dużo zdjęć. Więc pomyślałem, że może byłoby to dobre filmy. Ale myślałem, że naprawdę wiesz, że powinieneś iść do zestawu. A Mój przyjaciel zna faceta, którego brat był trzeci asystent na krótkim filmie. To prawda “, powiedział w wywiadzie z 2000 The Guardian . [5]

“Tak, powiedziałem:” OK, chodźmy na planie. ” Poszedłem więc na planie … dzień po tym, jak wrócił, aby zobaczyć moją mamę i powiedział jej, że będę robić filmy i zatrzymać szkoły i “do widzenia. I zrobiłem to! Wkrótce po zrobiłem krótki film i to było bardzo, bardzo źle. Chciałem udowodnić, że mogę coś zrobić, więc zrobiłem krótki film. To było w rzeczywistości moim głównym problemem, aby być w stanie pokazać, że można zrobić jedno “. [5]

Kariera
Z nudów zaczął pisać opowiadania, w tym w kontekście tego, co później stało się jedną z jego najbardziej popularnych filmów, Piąty Element . [6] Besson wyreżyserował i był współautorem scenariusza tego thrillera science-fiction ze scenarzystą, Robert Mark Kamen . Film jest inspirowany przez francuskich komiksów Besson czytałem jako nastolatek. On także podobno pracował na pierwszym projektów Le Grand Bleu , podczas gdy jeszcze jako nastolatek. [7]

Na 18 lat, Besson powrócił do swego miejsca urodzenia Paryżu. [8] Nie wziął dorywcze w filmie, aby poczuć dla przemysłu. Pracował jako asystent reżyserów w tym Claude Faraldo i Patrick Grandperret. Besson wyreżyserował także trzy krótkie filmy, na zlecenie dokumentacji oraz kilka reklam. [9]

Następnie przeniósł się do Stanów Zjednoczonych, przez trzy lata, ale wrócił do założyć swoją własną firmę produkcyjną, którą nazwał “Les Films du Loup”. Nazwa została później zmieniona na “Les Films du Dauphin”. [8] W 1980 roku, Besson spotkał Eric Serra i poprosił go, aby skomponować muzykę do swojego pierwszego filmu krótkiego, L’Avant Dernier. [10]

W ostatnich latach, napisał i wyprodukował wiele filmów akcji, w tym taksówki i przewoźnika serii, i Jet Li filmy Pocałunek smoka i Unleashed / Danny the Dog . Besson był też odpowiedzialny za film promocyjny dla paryskiej oferty na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 2012 .

Luc był nominowany za najlepszą reżyserię i najlepszy obraz Cezarów za filmy Leon: profesjonalne i Messenger: The Story of Joan of Arc , ale zdobył dla najlepszego reżysera i najlepszego francuskiego reżysera za film Piąty element.

Wygląd kina
Krytycy przytaczają Besson jako kluczowej postaci w du Cinéma look ruchu, specyficzne, bardzo wizualny styl produkowany od 1980 roku do wczesnych lat 1990. Subway , Big Blue i Nikita są uważane za tego stylistycznego szkoły. Termin został ukuty w 1989 eseju, w La Revue du Cinema n ° 449, przez krytyk nazwie Raphaël Bassan,. [11] partyzant eksperymentalnego kina i przyjaciel “Nouvelle Vague” reżyserów, Bassan zapisał Besson z dwoma inni reżyserzy, którzy wspólne “wygląd le.” Ci dyrektorzy ponoć faworyzować Style over substance, spektakl na narracji. [12]

Większość filmowców w kategorii, w tym Besson, wiercił się niespokojnie na oznaczone są, szczególnie w świetle ich przodków: nowa fala Francji. ” Jean-Luc Godard i François Truffaut buntowali przeciwko istniejących wartości kulturowych i używane kino jako środka wyrazu po prostu dlatego, że był to najbardziej awangardowy średnich w czasie “, powiedział Besson w The New York Times. “Dzisiaj, rewolucja ma miejsce wyłącznie w przemyśle i jest prowadzony przez ludzi, którzy chcą zmienić wygląd filmów poprzez ich lepsze, bardziej przekonujące i przyjemne do oglądania.

“Ponieważ coraz trudniej przebić się do tej dziedzinie, mamy opracowane psychologiczny zbroje i są gotowi zrobić wszystko, aby działać”, dodał w tym samym wywiadzie. “Myślę, że nasz zapał sam ma zamiar potrząsnąć filarami tworzenia filmowej”. [13]

Besson pracuje nad filmem o nazwie Lady (tytuł oryginalny Dans la Lumiere), ukaże się na jesieni 2011. Pracował także nad blokadą , która ukazała się w kwietniu 2012 roku. [14]
Praca

Wiele filmów Bessona osiągnęliśmy popularne, jeśli nie krytyczny sukces. Jednym z takich release był Le Grand Bleu . “Kiedy film miał swoją premierę na premierze w 1988 Festiwal Filmowy w Cannes , został bezlitośnie drubbed, ale nie ważne, było to smash “, obserwował International Herald Tribune w 2007 profil Besson. “W objęciach młodych ludzi, którzy powracał, aby zobaczyć go jeszcze raz, film sprzedała 10 mln biletów i szybko stał się, co Francuzi nazywają générationnel film, określające moment w kulturze”. [15]

Besson stworzył Arthur serii , która obejmuje Arthur i Minimoys Artur i Zakazane Miasto, Artur i zemsta Maltazard i Artur i wojna dwóch światów. Besson wyreżyserował Artur i Invisibles , adaptacja dwóch pierwszych książek z kolekcji. Film z akcji i animacji , został wydany w Wielkiej Brytanii i USA i zagrał Freddie Highmore , Madonna , Snoop Dogg , Mia Farrow , Robert De Niro i David Bowie .
Ocena krytyczna

Besson został skrytykowany jako najbardziej Hollywood francuskich filmowców. [16] Jego “inteligentne”, komercyjne filmy akcji została skrytykowana jako “tak wymiennymi narkotyków, bałaganiarstwo, chichocząc supervillainy i Hong Kong -Style effects-że każdy nowy projekt prawdopodobnie zaczyna się od białego na stronie tytułowej “. [17]

Amerykański krytyk filmowy Armond Biały pochwalił Besson, który jak twierdzi jest jednym z najlepszych producentów filmowych, do rafinacji i rewolucjonizuje film akcji, a także stwierdzenia, że Besson dramatyzuje zmagania bohaterów “jako sumienny odporności na degradację ludzkiej”. [18]
Życie osobiste

Besson był żonaty z Anne Parillaud , która zagrała w Nikita , filmu napisał i wyreżyserował. Mają jedną córkę. Później ożenił się aktorka, scenarzysta i reżyser Maïwenn Le Besco , kiedy Le Besco był po prostu 16. Ich córka, Shana Besson, urodził się w 1993 roku. Besson mąż Milla Jovovich w dniu 14 grudnia 1997 r., ale rozwiedli się w 1999 roku. W dniu 28 sierpnia 2004 r. Besson mąż producent filmowy Virginie Silla .

On ma pięć córek: Juliette, Shana, Thalia, Satine i Mao. Mao urodził się w 2005 roku. [19]

Filmografia (wybrana)
Reżyser
2011: The Lady
2010: Niezwykłe przygody Adeli Blanc-Sec (Les Aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec)
2010: Artur i Minimki 3. Dwa światy (Arthur et la guerre des deux mondes)
2009: Artur i zemsta Maltazara (Arthur et la vengeance de Maltazard)
2006: Artur i Minimki (Arthur et les Minimoys)
2005: Angel-A
1999: Joanna D’Arc (The Messenger: The Story of Joan of Arc)
1997: Piąty element (The Fifth element)
1994: Leon zawodowiec (Léon)
1991: Atlantis
1990: Nikita (La Femme Nikita)
1988: Wielki błękit (Le Grand bleu)
1985: Metro (Subway)
1983: Ostatnia walka (Le Dernier combat)
1981: L’ Avant-dernier

Scenariusz
2010: Pozdrowienia z Paryża
2010: Artur i Minimki 3. Dwa światy (Arthur et la guerre des deux mondes)
2009: Artur i zemsta Maltazara (Arthur et la vengeance de Maltazard)
2009: 13 Dzielnica – Ultimatum (Banlieue 13 – Ultimatum)
2008: Uprowadzona (Taken)
2007: Taxi 4
2006: SEXiPISTOLS (Bandidas)
2006: Artur i Minimki (Arthur et les Minimoys)
2005: Angel-A
2005: Człowiek pies (Danny the Dog)
2005: Transporter 2 (The Transporter 2)
2004: Purpurowe Rzeki II: Aniołowie Apokalipsy (Les Rivières pourpres II – Les anges de l’apocalypse)
2004: 13 Dzielnica (Banlieue 13)
2003: Najlepsi z najlepszych (Michel Vaillant)
2003: Taxi 3
2003: Fanfan Tulipan (Fanfan la tulipe)
2002: Transporter (The Transporter)
2001: Pocałunek smoka (Kiss of the Dragon)
2001: Yamakasi – współcześni samurajowie (Yamakasi – Les Samurai des Temps Modernes)
2001: Wasabi: Hubert zawodowiec (Wasabi)
2000: Taxi 2
1999: Joanna D’Arc (The Messenger: The Story of Joan of Arc)
1998: Taxi
1997: Piąty element (The Fifth Element)
1994: Leon zawodowiec (Léon)
1993: Kryptonim Nina (Point of no Return)
1990: Nikita (La Femme Nikita)
1988: Wielki błękit (Le Grand bleu)
1986: Kamikadze (Kamikaze)
1985: Metro (Subway)
1983: Ostatnia walka (Le Dernier combat)
1981: L’ Avant-dernier

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Milli

Milla Jovovich, właściwie Milica Nataša Jovović, serb.: Милица Наташа Јововић, ros.: Ми́лица Йо́вович, ukr.: Міла Наташа Йовович (ur. 17 grudnia 1975 w Kijowie) – amerykańska aktorka, modelka, piosenkarka i projektantka mody serbskiego pochodzenia po ojcu, rosyjskiego po matce, ukraińskiego po miejscu urodzenia i wczesnego dzieciństwa, wychowana i mieszkająca od 5. roku życia w Stanach Zjednoczonych. Mówi płynnie po angielsku, francusku i rosyjsku. Nigdy nie nauczyła się serbskiego.

Milla Jovovich przyszła na świat 17 grudnia 1975 w Kijowie. Jest Amerykanką serbskiego pochodzenia po ojcu i rosyjskiego po matce, zaś ukraińskiego po miejscu urodzenia i wczesnego dzieciństwa. W wieku 5 lat wraz z rodziną przeniosła się do USA (Sacramento w Kalifornii) gdzie w wieku 9 lat rozpoczęła karierę modelki. Dwa lata później stała się jedną z najbardziej wziętych modelek w Stanach i zarabiała 3500$ dziennie.
Podczas jej dzieciństwa w Stanach, jej ojciec, lekarz wykształcony na Ukrainie, spędził 20 lat w więzieniu w USA za przestępstwa finansowe dot. ubezpieczenia zdrowotnego, wychodząc na wolność dopiero w 1999. Natomiast jej matka, radziecka aktorka, sprzątaczka w Kalifornii, przygotowała Millę Jovovich gruntownie do profesji aktorki, zapisując córkę do szkoły aktorskiej, a następnie baletowej.
W 1988 Milla Jovovich zadebiutowała w filmie Spotkanie dwóch księżyców, jednak zauważono ją dopiero po roli w filmie Powrót do błękitnej laguny (za który mimo wszystko nie zebrała zbyt pochlebnych opinii). Jej kolejne role również nie były przełomowe. Prawdziwy zwrot w jej karierze nastąpił po występie w filmie Luca Bessona Piąty element. Milla zagrała także w kilku innych głośnych filmach, takich jak: Joanna d’Arc czy Resident Evil.
W październiku 1992 wyszła za mąż za aktora Shawna Andrewsa. Małżeństwo zostało anulowane po miesiącu, gdyż Milla miała wtedy 16 lat. Kolejny raz wyszła za mąż w 1997 – tym razem za Luca Bessona, jednak ich małżeństwo rozpadło się po 2 latach (rozwód).
Obecnie jest żoną Paula Williama Scotta Andersona, z którym wzięła ślub 22 sierpnia 2009 roku. Para poznała się w 2002 na planie Resident Evil. Jeszcze w okresie narzeczeństwa urodziła swoje pierwsze dziecko, dziewczynkę o imieniu Ever. Dziecko przyszło na świat w szpitalu w Los Angeles w sobotę, 3 listopada 2007.
Milla Jovovich jest nie tylko aktorką, ale również bardzo znaną modelką (była na okładkach ponad 100 magazynów na świecie), piosenkarką i nagrodzoną projektantką mody z dorobkiem komercyjnym. Założyła zespół Plastic Has Memory z którym nagrała płytę The Divine Comedy. Nagrywała i koncertowała w ramach projektu Puscifer.
Ponadto skomponowała muzykę do filmów Underworld i Gentleman Who Fell.
Milla Jovovich jest jedną z wielu twarzy koncernu L’Oreal.

Filmografia
2010: Stone
2010: Resident Evil: Afterlife
2009: Czwarty stopień (The 4th Kind)
2009: Wyspa strachu (A Perfect Getaway)
2008: Spotkanie w Palermo (Palermo Shooting)
2007: Resident Evil: Zagłada (Resident Evil: Extinction)
2006: .45
2006: Ultraviolet
2004: Resident Evil 2: Apokalipsa (Resident Evil: Apocalypse)
2002: Facet z odzysku (You Stupid Man)
2002: Zakładnik (The House on Turk Street)
2002: Resident Evil
2002: Brzuchomówca (Dummy)
2001: Zoolander
2000: Królowie życia (The Claim)
2000: Million Dollar Hotel (The Million Dollar Hotel)
1999: Joanna d’Arc (The Messenger: The Story of Joan of Arc)
1998: Gra o honor (He Got Game)
1997: Piąty element (The Fifth Element)
1993: Uczniowska balanga (Dazed and Confused)
1992: Chaplin
1992: Kuffs
1991: Powrót do błękitnej laguny (Return to the Blue Lagoon)
1988: Nocny pociąg do Katmandu (The Night Train to Kathmandu)
1988: Spotkanie dwóch księżyców (Two Moon Junction)
Gościnnie:
1997: Bobby kontra wapniaki (King of the Hill) jako Serena (głos, 2002)
1990-1993: Parker Lewis (Parker Lewis Can’t Lose) jako Robin Fecknowitz (1990)
1987-1997: Świat według Bundych (Married… with Children)

Dyskografia
Muzyka nagrana z własnym zespołem:
The Divine Comedy (kwiecień 1994)
The Peopletree Sessions (sierpień 1998)
Muzyka skomponowana na potrzeby filmu:
The Million Dollar Hotel – „Satellite of Love”
Hollywood Goes Wild benefit compilation – „On the Hill”
Underworld – „Rocket Collecting”
The Prince and Me – „Separate Worlds”
The Rules of Attraction – „The Gentleman Who Fell”
Dummy – „Shein VI Di l’Vone” i „Mezinka”

 źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 274 razy, 1 wizyt dzisiaj)