Liv Tyler i Joaquin Phoenix


tyler-phoenixLiv i Joaquin poznali się w 1995 roku na planie filmu “Abbottowie prawdziwi”.

Partnerzy:
Liv
Joaquin Phoenix 1995-98
Leonardo DiCaprio 1998
Royston Langdon 1998-08
ślub 25 03 2003
Steve Bing 2008-09
Theo Wenner 2011 do dzisiaj
Joaquina
Liv Tyler 1995-98
Amelia Warner 2000
Anna Paquin 2001
Topaz Page Green 2001-05
Ginnifer Goodwin 2005
Aria Crescendo 2010

 

Biografia Liv
Liv Tyler (ur. 1 lipca 1977 roku w Nowym Jorku) – aktorka amerykańska, córka lidera grupy rockowej Aerosmith Stevena Tylera i fotomodelki Bebe Buell.

Kariera
W wieku czternastu lat wyjechała razem z matką do Nowego Jorku, aby rozpocząć karierę modelki. Udało się – jej twarz zaczęła zdobić popularne w Stanach Zjednoczonych magazyny, takie jak “Seventeen”, czy “Mirabella”. W tym okresie występowała także w teledyskach oraz telewizyjnych filmach reklamowych. Jako aktorka zadebiutowała w 1994 roku, niedługo po występie wraz z Alicią Silverstone w teledysku do piosenki “Crazy” i “I don’t wanna miss a thing” (cameo) zespołu swojego ojca Aerosmith, po którym zdecydowała się spróbować sił jako aktorka. Pierwszą ważną rolę odegrała w filmie Zrozumieć ciszę. Jeszcze tego roku wygrała casting do roli w niezależnym filmie Jamesa Magolda Heavy. W 1997 roku wzbudziła podziw krytyków, występując w filmie włoskiego reżysera Bernardo Bertolucciego Ukryte pragnienia. Tego samego roku magazyn “People” umieścił jej nazwisko na liście 50. najpiękniejszych ludzi świata.
Współpracowała m.in. z takimi reżyserami jak Tom Hanks, Robert Altman czy Pat O’Connor. Największą popularność zdobyła dzięki roli Arweny w superprodukcji nowozelandzkiego reżysera Petera Jacksona – Władca Pierścieni.

Życie prywatne
Spotykała się z aktorem Joaquinem Phoenixem, którego poznała w 1995 roku na planie filmu Abbottowie prawdziwi. Jej mężem był muzyk Royston Langdon, z którym ma syna Milo (ur. 2004). Rozwiedli się w 2008 roku.

Filmografia
2012: Robot and Frank, jako Madison
2011: The Ledge, jako Shauna
2011: Super, jako Sarah Helgeland
2008: Nieznajomi (The Strangers), jako Kristen McKay
2008: Incredible Hulk (The Incredible Hulk), jako Betty Ross
2007: Nieszczęścia chodzą parami (Smother), jako Clare Cooper
2007: Zabić wspomnienia (Reign Over Me), jako Angela Oakhurst
2005: Samotny Jim (Lonesome Jim), jako Anika
2004: Dziewczyna z Jersey (Jersey Girl), jako Maya
2003: Władca Pierścieni: Powrót Króla (The Lord of the Rings: The Return of the King), jako Arwena
2002: Władca Pierścieni: Dwie Wieże (The Lord of the Rings: The Two Towers), jako Arwena
2001: Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), jako Arwena
2001: O czym marzą faceci (One Night at McCool’s), jako Jewel Valentine
2000: Dr T i kobiety (Dr. T and the Women), jako Marilyn
1999: Kto zabił ciotkę Cookie? (Cookie’s Fortune), jako Emma Duvall
1999: Oniegin (Onegin), jako Tatiana Larina
1999: Plunkett i Macleane (Plunkett & Macleane), jako Lady Rebecca
1998: Armageddon, jako Grace Stamper
1997: Abbottowie prawdziwi (Inventing the Abbotts), jako Pamela Abbott
1997: Droga przez piekło (U Turn), jako Dziewczyna na przystanku autobusowym
1996: Szaleństwa młodości (That Thing You Do!), jako Faye Dolan
1996: Ukryte pragnienia (Stealing Beauty), jako Lucy Harmon
1995: Empire Records, jako Corey
1995: Victor, syn Dolly (Heavy), jako Callie
1994: Zrozumieć ciszę (Silent Fall), jako Sylvie Warden

Nagrody
1999: Armageddon – (nominacja) MTV Movie Awards, najlepsza rola kobieca
1999: Armageddon – (nominacja) MTV Movie Awards, najlepszy duet aktorski
1999: Armageddon – (nominacja) Złota Malina, najgorsza aktorka drugoplanowa
1997: Ukryte pragnienia – (nominacja) Nagroda Młodych najlepsza aktorka w dramacie

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Joaquina

Joaquin Phoenix (ur. 28 października 1974 w San Juan, Portoryko) – amerykański aktor filmowy, brat przedwcześnie zmarłego aktora Rivera Phoenixa, jak również Rain Phoenix, Liberty Phoenix i Summer Phoenix.
Na małym ekranie zadebiutował jako dziecko, jednak po śmierci brata przerwał karierę na kilka lat. Powrócił w 1995 roku w filmie Gusa Van Santa Za wszelką cenę w którym partnerował Mattowi Dillonowi i Nicole Kidman. Ma korzenie żydowskie. Rodzice jego matki byli żydami z Węgier i Rosji.
Zagrał także m.in. w filmach Zatrute pióro Philipa Kaufmana i Osiem milimetrów Joela Shumachera.
Największym jego osiągnięciem była rola w superprodukcji Ridleya Scotta Gladiator w której wcielił się w drugoplanową postać cesarza Commodusa. Przyniosła mu ona nominacje do Oscara i Złotego Globu. Do Oscara był także nominowany za rolę piosenkarza Johnny’ego Casha w filmie Spacer po linie.
Joaquin jest weganinem i aktywnie działa na rzecz organizacji PETA.
W październiku 2008 Joaquin Phoenix ogłosił koniec kariery aktorskiej oraz postanowił sprzedać swój dom w Hollywood oraz przenieść się na wieś, gdzie będzie mógł poświęcić się muzyce. W sierpniu 2010 roku okazało się to sprytną mistyfikacją aktora i przez 2 lata udało mu sie nabrać całe Hollywood jakoby stoczył się na dno.

Filmografia
Posterunek przy Hil Street (Hill Street Blues, 1981-1987) jako Daniel Flowers (1984)
Backwards: The Riddle of Dyslexia (1984)
Kids Don’t Tell (1985) jako Frankie
Alfred Hitchcock Presents (1985-1989)
Gwiazda poranna/Gwiazda wieczorna (Morningstar/Eveningstar, 1986) jako Doug Roberts
Kosmiczny obóz (SpaceCamp, 1986) jako Max
Russkies (1987) jako Danny
Secret Witness (1988)
Spokojnie, tatuśku (Parenthood, 1989) jako Garry Buckman-Lampkin
Za wszelką cenę (To Die For, 1995) jako Jimmy Emmett
Abbottowie prawdziwi (Inventing the Abbotts, 1997) jako Doug Holt
Droga przez piekło (U Turn, 1997) jako Toby N. Tucker
Martwe gołębie (Clay Pigeons, 1998) jako Clay Bidwell
Powrót do raju (Return to Paradise, 1998) jako Lewis
Osiem milimetrów (8MM, 1999) jako Max California
Gladiator (2000) jako Kommodus
Ślepy tor (The Yards, 2000) jako Willie Gutierrez
Zatrute pióro (Quills, 2000) jako Coulmier
Buffalo Soldiers (2001) jako Ray Elwood
Znaki (Signs, 2002) jako Merrill Hess
Wszystko dla miłości (It’s All About Love, 2003) jako John
Mój brat niedźwiedź (Brother Bear, 2003) jako Kenai (głos)
Hotel Ruanda (Hotel Rwanda, 2004) jako Jack
Osada (The Village, 2004) jako Lucius Hunt
Płonąca pułapka (Ladder 49, 2004) jako Jack Morrison
Spacer po linie (Walk the Line, 2005) jako Johnny Cash
Królowie nocy (2007)
Voltage (2007) jako Zack
Two Lovers (2008) jako Leonard
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 294 razy, 1 wizyt dzisiaj)