Lauren Graham i Peter Krause

graham-krausePeter i Lauren są razem od kwietnia 2010 r. Obydwoje grali w serialu tv Parenthood.

Partnerzy:
Petera
Alicia Witt 1998-99
Christine King 1999-03
Tamela D’Amico 2006-10
Lauren
Tate Donovan 2002
Matthew Perry 2003
Marc Blucas 2005

 

Biografia Lauren
Lauren Helen Graham (ur. 16 marca 1967) – nominowana do Złotego Globu, amerykańska aktorka. Znana głównie z roli Lorelai Gilmore w serialu Kochane kłopoty.
Lauren urodziła się w Honolulu na Hawajach w rodzinie o irlandzkim pochodzeniu. Kiedy miała pięć lat jej rodzice się rozwiedli, a Lauren, wraz z ojcem Lawrancem, przeniosła się do Waszyngtonu, gdzie pan Graham rozpoczął pracę w Kongresie Stanów Zjednoczonych. W dzieciństwie Lauren wiele podróżowała, co wiązało się głównie z zobowiązaniami zawodowymi ojca, który obecnie obejmuje funkcję prezesa fabryki czekolady.
Swoje zainteresowanie aktorstwem Graham ujawniła już w szkole podstawowej, a swój talent rozwijała w późniejszym czasie w liceum Langley w Wirginii. Z czasem udzielała się w lokalnym teatrze i innych mniejszych przedsięwzięciach. W roku 1990 Lauren ukończyła Barnard College z licencjatem z języka angielskiego, po czym wyjechała do Teksasu, gdzie w 1992 roku uzyskała magistra Uniwersytetu Southern Methodist.

Kariera
Tuż po ukończeniu studiów, Graham przeniosła się do Nowego Jorku gdzie pracowała jako kelnerka i początkująca aktorka. W roku 1995 wyjechała do Hollywood.

Życie osobiste
Lauren Graham mieszka we wschodniej części Hollywood. Była związana z aktorami Matthew Perrym, Tatem Donovanem, Jamesem Mastersem i Markiem Blucasem. Dwaj ostatni znani są głównie z występów w kultowym serialu Buffy postrach wampirów.

Wybrana filmografia
Rok Tytuł Rola dodatkowe informacje
1995-1996 Karolina w mieście Shelly gościnnie
1996 Good Company Liz Gibson
Townies Denise Garibaldi Callahan
Lush Life Sandra “Sandy” Sanders gościnnie
1997 Straż nocna Marie
1997 Prawo i porządek Lisa Lundquist gościnnie
NewsRadio Andrea
1998 Confessions of a Sexist Pig Tracy
Jedyna prawdziwa rzecz Jules
1998 Conrad Bloom Molly Davenport
1999 Dill Scallion Kristie Sue
2000 M.Y.O.B. Opal Marie Brown
2000-2007 Kochane kłopoty Lorelai Gilmore
2001 Słodki listopad Angelica
W pogoni za przeznaczeniem Jessy James
2003 Zły Mikołaj Sue
2004 Seeing Other People Claire
2005 The Life Coach dr Sue Pegasus
Lucky 13 Abbey
The Moguls Peggy
Pacyfikator dyrektor Claire Fletcher
Gnome Amanda
2007 A właśnie, że tak! Maggie
Evan Wszechmogący Joan, żona Evana
2008 Birds of America Betty Tanager
Flash of Genius Phyllis Kearns

Nagrody
Złoty Glob
Rok Kategoria Rezultat
2002 Najlepsza aktorka w serialu dramatycznym –
za: “Kochane kłopoty”
Nominacja

People’s Choice Awards
Rok Kategoria Rezultat
2005 Ulubiona aktorka telewizyjna Nominacja

Satellite Awards
Rok Kategoria Rezultat
2005 Wyróżniająca się aktorka w serialu, komedii lub musicalu za “Kochane kłopoty” Nominacja

Screen Actors Guild Awards
Rok Kategoria rezultat
2001 Wyróżniająca się aktorka w serialu dramatycznym za: “Kochane kłopoty” Nominacja
2002 Wyróżniająca się aktorka w serialu dramatycznym za: “Kochane kłopoty”” Nominacja

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Petera

Peter Krause (ur. 12 sierpnia 1965 roku w Alexandrii, w stanie Minnesota) – amerykański aktor telewizyjny.
Syn nauczyciela języka angielskiego i nauczycielki, dorastał w Alexandrii, w stanie Minnesota. W 1987 roku ukończył Gustavus Adolphus College na kierunku literatury angielskiej. Po raz pierwszy trafił na duży ekran w slasherze Blood Harvest (1987). Dwa lata później, w 1989 roku, otrzymał dyplom ukończenia Tisch School of the Arts na Uniwersytecie Nowojorskim na Manhattanie, gdzie uczęszczał także na prestiżowe zajęcia MFA Acting Program. Wystąpił w studenckich przedstawieniach: Makbet Szekspira, Wujaszek Wania Antoniego Czechowa i Arms and the Man George’a Bernarda Shaw. Dwa miesiące po ukończeniu studiów, zadebiutował w programie Carol Burnett NBC Carol & Company (1990). Następnie występował w serialach telewizyjnych: NBC Kroniki Seinfelda (Seinfeld, 1992), Fox Beverly Hills 90210 (1992), sitcomie ABC Ellen (1994) z Ellen DeGeneres, sitcomie CBS Cybill (1995-1997), Ich Pięcioro (Party of Five, 1997), NBC Trzecia planeta od słońca (3rd Rock From the Sun, 1997).

Uznanie krytyków zdobył rolą Casey’a McCalla w serialu ABC Sporty nocne (Sports Night, 1998-2000). Prawdziwym sukcesem była kreacja prowadzącego wraz z rodziną zakład pogrzebowy Nate’a Fishera w serialu telewizyjnym produkcji HBO Sześć stóp pod ziemią (Six Feet Under, 2001-2005), za którą otrzymał nagrodę Prism oraz był nominowany trzykrotnie do nagrody Emmy, dwukrotnie do nagrody Złotego Globu i Złotej Satelity.

Aktor pozostał wierny swoim teatralnym korzeniom, grając i reżyserując w zespołach teatralnych Los Angeles.

Życie prywatne
Spotykał się z Alicią Witt (1995) i menadżerką biznesu Christine King (1999), z którą ma syna Romana (ur. 2001).

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 58 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *