Kylie Minogue i Jean-Claude Van Damme

minogue-van-dammeKylie i Jean byli parą w 1993 r.
Para spotkała się w 1994 roku na planie filmu Street Fighter. Aktor zdradził, że od razu poczuli do siebie chemię.

No, powiedzmy, że to się stało. Mieliśmy romans. Czy kogoś to dzisiaj obchodzi? Czasem trzeba odpuścić pewne rzeczy, ale ok… Sam nie wiem, może… Tak. Ok. Tak, tak, tak. Stało się. To było w Tajlandii. Mieliśmy romans – powiedział Van Damme.

Aktor dodał, że Kylie zrobiła na nim piorunujące wrażenie.

Słodkie pocałunki, piękne chwile kochania… To byłoby nienormalne, gdybym nie miał z nią romansu. Ona jest taka piękna. Każdego dnia stała przede mną z tym pięknym uśmiechem, była bardzo urocza. Nie grała jak wielka gwiazda.

Bardzo dobrze znałem Tajlandię, więc pokazałem jej moją Tajlandię. Kylie jest wielką damą.

Partnerzy:
Kylie
Jason Donovan 1984-89
Michael Hutchence 1989-91
Lenny Kravitz 1991
Pauly Shore 1997
Tim Jefferies 1998
James Gooding 1998-01
Jay Kay 2003
Olivier Martinez 2003-07
Andrés Velencoso 2008
Jeana
Maria Rodriguez 1978-84
ślub 1984
Cynthia Derdian 1985
ślub 1985
Darcy LaPier 1992-97
ślub 03 02 1994
Gladys Portugues 1999 do dzisiaj
ślub 25 06 1999

Biografia Kylie
Kylie Ann Minogue OBE[1] (ur. 28 maja 1968 w Melbourne w Australii[2]) – australijska wokalistka i aktorka, wydała 11 albumów studyjnych, składankę Ultimate Kylie oraz zapisy koncertów i dużą ilość singli. 5 lipca 2010 został wydany jedenasty album „Aphrodite”. Jej płyty rozeszły się w nakładzie 68 milionów egzemplarzy na całym świecie.

Kariera
Dzieciństwo
Australijska wokalistka Kylie Minogue rozpoczynała karierę jako aktorka. Mając tylko 11 lat, wystąpiła w telenoweli Skyways, a następnie w popularnych serialach telewizyjnych dla młodzieży. Jako siedemnastolatka porzuciła szkołę i postanowiła zająć się aktorstwem profesjonalnie – z powodzeniem grała w telenoweli Sąsiedzi (Neighbours). Kylie, jako aktorka, zdobyła wiele nagród, w tym złotą Logies.
Stock, Aitken, Waterman: 1987 – 1992
27 lipca 1987 Kylie nagrała swój pierwszy singel „The Loco-Motion”. Singel ten w Australii na listach przebojów osiągnął pierwsze miejsce. Minogue dała się poznać jednak jej drugim singlem pt. „I Should Be So Lucky”, który był numerem 1 w Australii, Wielkiej Brytanii i w wielu innych krajach. Jej kolejny singel „Got to Be Certain” również osiągnął wysokie notowania na listach przebojów. Jej następne single takie jak „Especially for You” (duet z Jasonem Donovanem) i „It’s No Secret” i inne również były bardzo znane. 4 maja 1988 Kylie wydała swój pierwszy album „Kylie”, który był numerem 1 w Wielkiej Brytanii. Jej drugi album „Enjoy Yourself” (1989) z singlami „Hand on Your Heart” i „Wouldn’t Change a Thing” też cieszył się dużą popularnością. W październiku 1989 Kylie wyruszyła w swoją pierwszą trasę koncertową o nazwie „Disco in Dream/The Hitman Roadshow”.
„Rhythm of Love” (1990) jej trzeci album promowany singlem „Better the Devil You Know” oraz innymi znanymi takimi jak „Shocked”, „Step Back in Time” i „What Do I Have to Do” był numerem 9 w Wielkiej Brytanii. Single z tego albumu były bardzo popularne w europejskich klubach.
Po nagraniu czwartego albumu, „Let’s Get to It” (1991) Kylie wydała swoją pierwszą składankę, „Greatest Hits” (1992). Była to ostatnia płyta Kylie napisana przez Stocka, Aitkena i Watermana.

Deconstruction Records: 1993-1998
Kylie nagrała album zatytułowany Kylie Minogue w 1994. Był to pierwszy album z nową wytwórnią, który był promowany singlami Confide in Me oraz Put Yourself in My Place i Where Is the Feeling. Pierwszy doszedł do 2 miejsca w Anglii, pozostałe, odpowiednio 11 i 16. Minogue wystąpiła w duecie z Nickiem Cave’em nagrywając balladę Where the Wild Roses Grow (1995) z ciekawym teledyskiem. W 1998 roku Kylie wydała album Impossible Princess z singlem Did it Again. Album ten jednak sprzedał się w bardzo małych ilościach (20 tys. egzemplarzy na świecie) co doprowadziło do zerwania kontraktu z wytwórnią w 1998. W 1999 ukazał się zapis z trasy koncertowej o nazwie „Intimate and Live Tour” (1998), która promowała te dwa albumy z tej wytwórni.

Parlophone: 1999-2005
W roku 2000 jej następny album, Light Years z singlami Kids (duet z Robbiem Williamsem), Spinning Around, On a Night Like This i Your Disco Needs You rozpoczął pracę z wytwórnią Parlophone.
1 października 2001 ukazał się album Kylie zatytułowany Fever, z takimi megahitami jak Can’t Get You Out of My Head (4 tygodnie na 1. miejscu w Anglii, pierwsze miejsca we wszystkich europejskich krajach (oprócz Norwegii) oraz 16 tygodni na oficjalnej liście przebojów Eurochart Hot 100), In Your Eyes, Love At First Sight i Come Into My World.
Na początku 2002 Kylie wyruszyła na podbój USA. W notowaniu Billboardu z 16 marca 2002, album Fever debiutował na trzecim miejscu listy 200 najlepiej sprzedających się albumów w USA. Kylie wyprzedziła tym samym Alicię Keys, zostawiając w tyle inną gwiazdę muzyki pop, Jennifer Lopez. Dziewiąty studyjny album Body Language, wokalistka nagrywała w Anglii, Irlandii i Hiszpanii. Płyta ukazała się w listopadzie 2003. Singlem zapowiadającym płytę był utwór „Slow” (1 miejsce na wyspach brytyjskich), napisany wspólnie przez Kylie, Emilianę Torrini i Dana Careya. Remiksy singla zostały powierzone The Chemical Brothers. Dwupłytowa składanka Ultimate Kylie, która ukazała się w listopadzie 2004, zawierała 31 przebojowych singli artystki oraz dwa nowe utwory, z których jeden, „I Believe In You”, Kylie napisała i nagrała wspólnie z Jakiem Shearsem i Babydaddym z Scissor Sisters.

Trudny Rok 2005
W 2005 Kylie rozpoczęła swoją największą trasę koncertową o nazwie „Showgirl – The Greatest Hits Tour”. Trasa musiała zostać przerwana – okazało się bowiem, że Kylie musiała zmierzyć się z nowotworem piersi. Wkrótce artystka przeszła operację i chemioterapię. Rok później triumfalnie powróciła na scenę i wznowiła trasę koncertową „Showgirl”.

2006: Powrót do kariery
Po złym dla Kylie okresie, piosenkarka dokończyła trasę „Showgirl” i wydała dziesiąty album, X (2007) promowany singlem 2 Hearts. Rozpoczęła również nową trasę koncertową o nazwie KylieX2008.
4 czerwca 2009 z okazji obchodów dwudziestej rocznicy pierwszych wolnych wyborów Kylie Minogue wystąpiła na specjalnym koncercie w Stoczni Gdańskiej.

Rodzina
Kylie Minogue jest najstarszą córką księgowego Rona Minogue i walijskiej tancerki Carol Minogue. Jej młodsza siostra Dannii też jest piosenkarką, a brat Brendan operatorem telewizyjnym.

Filmografia
The Sullivans (1980)
Skyways (1980)
Hendersonowie (The Henderson Kids, 1985)
The Zoo Family (1985)
Fame And Misfortune (1986)
Sąsiedzi (Neighbours, 1986–1988)
Delikwenci (The Delinquents, 1989)
Uliczny wojownik (Street Fighter, (1994)
Cięcie (Cut, 2000)
Moulin Rouge! (2001)
Magiczna karuzela (The Magic Roundabout, 2004) (głos)
Doktor Who (2007) – specjalny odcinek świąteczny

Dyskografia – albumy
Kylie (1988)
Enjoy Yourself (1989)
Rhythm of Love (1990)
Let’s Get to It (1991)
Kylie Minogue (1994)
Impossible Princess (1997)
Light Years (2000)
Fever (2001)
Body Language (2003)
X (2007)
Aphrodite (2010)

Trasy koncertowe
Rok     Nazwa trasy koncertowej     Daty koncertów     Liczba występów     Promowany album
1989     Disco in Dream/The Hitman Roadshow     2 października 1989 – 9 października 1989 (Japonia)
4
Kylie
Enjoy Yourself
1990     Enjoy Yourself Tour     3 lutego 1990 – 9 lutego 1990 (Australia)
17 kwietnia 1990 – 18 maja 1990 (Europa)
24 maja 1990– 26 maja 1990 (Azja)
22
Enjoy Yourself
1991     Rhythm of Love Tour     10 lutego 1991 – 23 lutego 1991 (Australia)
4 marca 1991 – 10 marca 1991 (Japonia)
13
Rhytm of Love
1991     Let’s Get to It Tour     25 października 1991 – 8 listopada 1991 (Wielka Brytania)
13
Let’s Get to It
1998     Intimate and Live Tour     2 czerwca 1998 – 4 czerwca 1998 (Australia)
29 czerwca 1998 – 31 lipca 1998 (Anglia)
21
Kylie MInogue
Impossoble Princess
2001     On A Night like This Tour     3 marca 2001 – 28 marca 2001 (Europa)
14 kwietnia 2001 – 30 maja 2001 (Australia)
43
Light Years
2002     KylieFever2002     26 kwietnia 2002 – 18 czerwca 2002 (Europa)
2 sierpnia 2002 – 16 sierpnia 2002 (Australia)
50
Fever
2005     Showgirl: The Greatest Hits Tour     19 marca 2005 – 7 maja 2005 (Europa)
37
Ultimate Kylie
2006/2007     Showgirl: The Homecoming Tour     11 listopada 2006 – 17 grudnia 2006 (Australia)
31 grudnia 2006 – 23 stycznia 2007 (Anglia)
33
Ultimate Kylie
2008     KylieX2008     6 maja 2008 – 4 sierpnia 2008 (Europa)
53
X
2009     For You, for Me Tour     30 września 2009 – 13 października 2009 (Ameryka Północna)
9
wszystkie dotychczasowe wydawnictwa
2011     Aphrodite World Tour     19 lutego 2011 – 14 lipca 2011 (Europa, USA, Azja, Afryka, Australia)
77
Aphrodite

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Jeana

Jean Claude Van Damme, właściwie Jean-Claude Camille François Van Varenberg (ur. 18 października 1960 w Berchem-Sainte-Agathe koło Brukseli) – belgijski aktor, scenarzysta, producent i reżyser kina akcji i thrillera przygodowego the Quest. Znany także pod pseudonimem “Mięśnie z Brukseli”. Laureat Wiktora w roku 1999.
Jedyny syn mającego żydowskie korzenie Eugene’a Van Varenberga i Eliany Van Varenberg; ma siostrę Veronique. Mając jedenaście lat zaczął trenować wschodnie sztuki walki, taekwondo, boks tajski i kulturystykę; jego ojciec zapisał go do szkoły shōtōkan. Zdobył czarny pas w karate, a następnie tytuł Mistrza Belgii w kulturystyce. W 1976 walczył na Belgium Open Championships w Brukseli, a w 1978 wygrał Europejskie Mistrzostwa Karate oraz wziął udział w Mistrzostwach Świata na Florydzie. W wieku szesnastu lat rozpoczął pięcioletnie studia baletowe. Zaproponowano mu wstąpienie do zespołu baletowego. Ofertę jednak odrzucił i w 1981 wyjechał do Stanów Zjednoczonych. Początkowo pracował jako kierowca limuzyny, taksówkarz, instalator dywanów, barman, ochroniarz i doręczyciel pizzy. W międzyczasie uczył się poprawnej wymowy języka angielskiego.
W 1983 pod pseudonimem “Jean-Claude Van Damme” znalazł się na planie thrillera Cujo (1983), jednak ostatecznie zdjęcia z jego udziałem zostały wycięte. Rok później jako “Jean-Claude Vandam” pojawił się w 48-minutowej niezależnej komedii o homoseksualistach Monako na zawsze (Monaco Forever, 1984) jako czarny charakter, gej-karateka, francuskim dramacie Ulica barbarzyńców (Rue barbare, 1984) i komedii muzycznej Breakdance (Breakin, 1984) z udziałem Ice’a-T. Był także koordynatorem kaskaderów w wojennym filmie akcji Zaginiony w akcji (Missing in Action, 1984) z Chuckiem Norrisem.
W 1986 w restauracji w Beverly Hills spotkał izraelskiego reżysera i producenta filmowego Menahema Golana i zademonstrował mu swoje umiejętności wschodnich sztuk walki. W dramacie sensacyjnym Bez odwrotu (No Retreat, No Surrender, 1986) zagrał postać Iwana – nowo kreowanego mistrza karate. Przełomem w jego karierze filmowej stała się rola znakomitego wojownika Franka Duksa, założyciela pierwszej w Stanach Zjednoczonych szkoły ninjutsu, w opartym na prawdziwych zdarzeniach sportowym filmie akcji Krwawy sport (Bloodsport, 1988), za którą jednak zdobył nominację do Złotej Maliny jako najgorszy nowy gwiazdor. W dramacie sensacyjnym Czarny orzeł (Black Eagle, 1988) pojawił się jako czarny charakter – zimny i zdeterminowany agent KGB. Był samotnym wojownikiem walczącym z armią futurystycznych piratów w filmie akcji sci-fi Cyborg (1989). W 1990 spróbował swoich sił jako scenarzysta niezależnego filmu Lwie Serce (Lionheart), gdzie zagrał postać żołnierza legii cudzoziemskiej. Kolejne produkcje z jego udziałem to Uniwersalny żołnierz (Universal Soldier, 1992) gdzie wystąpił u boku Dolpha Lundgrena i Ralfa Moellera, sequel filmu – Uniwersalny żołnierz: Powrót (Universal Soldier: The Return, 1999), melodramat Uciec, ale dokąd? (Nowhere to Run, 1993) z Rosanną Arquette, thriller Nieuchwytny cel (Hard Target, 1993) i thriller sci-fi Strażnik czasu (Timecop, 1994).
W 1996 zadebiutował jako reżyser thrillera przygodowego Quest (The Quest) z udziałem Rogera Moore, Jamesa Remara i Louisa Mandylora. Za ekranowy duet z Dennisem Rodmanem w thrillerze Ryzykanci (Double Team, 1997) otrzymał antynagrodę Złotej Maliny. Podwójna rola brutalnego seryjnego mordercy i jego sklonowanej repliki w thrillerze sensacyjnym sci-fi Replikant (Replicant, 2001) przyniosła mu nominację do nagrody Video Premiere.
Jean-Claude Van Damme w październiku 2010 roku przeszedł zawał serca po swoich 50 urodzinach. Do zawału doszło na planie filmu Weapon w Nowym Orleanie. Aktor od razu został przewieziony do szpitala i wrócił do zdrowia.

Życie prywatne
Był żonaty z Marią Rodriguez (od 25 sierpnia 1980 do 1984), Cynthią Derderian (od 24 sierpnia 1985 do 1986) i Darcy LaPier (od 3 lutego 1994 do 1997), z którą ma syna Nicholasa (ur. 1995). 3 stycznia 1987 poślubił Gladys Portugues, która urodziła ich dwoje dzieci – syna Kristophera (ur. 1987) i córkę Biancę (ur. 1990), lecz w 1992 doszło do rozwodu. 25 czerwca 1999 roku Van Damme i Gladys Portugues ponownie zawarli związek małżeński.

Filmografia
1984
Monako na zawsze (Monaco Forever) jako karateka-gej
Ulica barbarzyńców (Rue barbare)
1986 Bez odwrotu (No Retreat, No Surrender) jako Ivan Krushensky
1988
Krwawy sport (Bloodsport) jako Frank Dux
Czarny orzeł (Black Eagle) jako Andrei
1989
Cyborg jako Gibson Rickenbacker
Kickboxer jako Kurt Sloane
1990
Lwie Serce (Lionheart) jako Lyon Gaultier
Wykonać wyrok (Death Warrant) jako Louis Burke
1991 Podwójne uderzenie (Double Impact) jako Alex Wagner/Chad Wagner
1992 Uniwersalny żołnierz (Universal Soldier) jako Luc Deveraux
1993
Uciec, ale dokąd? (Nowhere to Run) jako Sam Gillen
Nieuchwytny cel (Hard Target) jako Chance Boudreaux
1994
Strażnik czasu (Timecop) jako Max Walker
Uliczny wojownik (Street Fighter) jako pułkownik Guile
1995 Nagła śmierć (Sudden Death) jako Darren McCord
1996
The Quest jako Christopher Dubois
Maksimum ryzyka (Maximum Risk) jako Alain Moreau/Michaił Suverov
1997 Ryzykanci (Double Team) jako Jack Quinn
1998
Za ciosem (Knock Off) jako Marcus Ray
Legionista (Legionnaire) jako Alain Lefevre
1999
Uniwersalny żołnierz: Powrót (Universal Soldier: The Return) jako Luc Deveraux
Inferno: Piekielna walka (Coyote Moon), (Desert Heat) jako Eddie Lomax
2001
Replikant (Replicant) jako Edward “The Torch” Garrette/Replikant
Zakon (The Order) jako Rudy Cafmeyer/Charles Le Vaillant
2002 Pasażer (Derailed) jako Jacques Kristoff
2003 Skazany na piekło (In Hell aka The Savage) jako Kyle LeBlanc
2004
Mściciel (Wake of Death) jako Ben Archer
Sny o potędze (Narco) jako Jean-Claude Van Damme w fantazjach Lenny’ego Bara
2006
Zastępca (Second in Command) jako Sam Keenan
Korpus weteranów (The Hard Corps) jako Philip Sauvage
Sinav jako Charles
2007 Aż do śmierci (Until Death) jako Anthony Stowe
2008
The Shepherd: Border Patrol jako Jack Robideaux
J.C.V.D. jako on sam
2009 Uniwersalny żołnierz: Regeneracja (Universal Soldiers: Reganeration) jako Luc Deveraux
2010 The Eagle Path (Full Love) jako Frenchy
2011 Assassination Games jako Vincent Brazil
2012 Dragon Eyes jako Tiano
2012: Niezniszczalni 2 (The Expendables 2)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 196 razy, 1 wizyt dzisiaj)