Krzysztof Stelmaszyk stanie murem za Agnieszką Glińską?


Stelmaszyk i GlinskaTo człowiek bez skazy – mówią o nim. Tych, którzy go znają, urzeka ciepłem, łagodnością i wyrozumiałością. Właśnie tym Krzysztof Stelmaszyk (56 l.) zdobył serce znanej reżyserki teatralnej Agnieszki Glińskiej (47 l.). Ich miłość obrosła już legendą.

– Krzysiek starał się robić wszystko, co było najlepsze dla Agnieszki. Jest jej bezgranicznie oddany i ta miłość pozwoliła im przetrwać trudne momenty. Agnieszka to szalona artystka, dla partnera bywa wyzwaniem – opowiada ich znajoma.

Krzysztof czasem patrzył z przerażeniem, jak genialna artystka, ale też bardzo wrażliwa osoba, chciała zadowolić cały świat. O dobro ich córki Janki (12 l.) potrafi walczyć jak lwica. Podobnie jak o zespół aktorów, z którymi pracuje.

Pod koniec roku Agnieszka Glińska, pełniąca funkcję dyrektora artystycznego teatru Studio, popadła w konflikt z dyrektorem naczelnym teatru, Romanem Osadnikiem. Złożyła dymisję.

Aktorzy teatru mówią, że poszło o wizję przyszłości teatru, który – nie tylko ich zdaniem – stał się miejscem zbyt komercyjnym.

– Funkcjonujący pod sceną Bar Studio przeszkadza nam w pracy – mówi jeden z nich.

Krzysztof, podobnie jak inni aktorzy teatru, stanął za ukochaną murem.

– W ramach protestu rozważa odejście z teatru. A jest dla niego ważny, gra w kilku spektaklach. To byłaby wielka strata – mówi jedna z aktorek.

Kariera karierą, ale miłość dla Krzysztofa jest najważniejsza!
źródło: pomponik.pl

Biografia Krzysztofa

Krzysztof Stelmaszyk (ur. 2 marca 1959 roku w Warszawie) – polski aktor dramatyczny i filmowy.

Już na studiach dał się zauważyć jako aktor o wyrazistym emploi. Na II Ogólnopolskim Przeglądzie Spektakli Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi zdobył I nagrodę za rolę Alfa Omegi i Gościa w przedstawieniu “Kariera Alfa Omegi” Tuwima i Hemara w reżyserii Tadeusza Łomnickiego prezentowanym przez PWST w Warszawie (1984). Po studiach rozpoczął pracę w teatrach warszawskich: Teatrze Polskim (Matka Witkiewicza), Teatrze Współczesnym, Teatrem Dramatycznym, Teatrem Montownia, Teatrem na Woli, Teatrem Studio. Obecnie jest aktorem Teatru Narodowego[1].

Równolegle występował w wielu produkcjach filmowych i serialach telewizyjnych. Grał m.in. w filmach komediowych Testosteronie i Ciało, Och, Karol 2, Pokaż kotku, co masz w środku.

Grał w popularnych serialach 39 i pół, Kuchnia polska, Radio Romans, Rodzina zastępcza, Miodowe lata, Złotopolscy i Samo Życie.

Życie prywatne
Ma troje dzieci. Dwóch synów z pierwszego małżeństwa – Jonasza i Janka oraz córkę Janinę z Agnieszka Glińską.
Kontrowersje

25 marca 2008 roku Krzysztof Stelmaszyk był gościem programu Kuby Wojewódzkiego nadawanego przez TVN. Podczas programu, naśladując Marka Raczkowskiego, umieścił w ekskrementach biało-czerwoną chorągiewkę. Mirosław Orzechowski (Liga Polskich Rodzin) złożył w związku z tą sprawą zawiadomienie w prokuraturze, wszczęto postępowanie, które zostało następnie umorzone[2].

Wybrana filmografia
2014: Wkręceni jako prezydent Mikulski
2014: Miasto 44 jako ojciec “Biedronki”
2014: Sama słodycz jako Benedykt Kamper
2013: Hotel 52 Mikołaj Filipowicz (odc. 91)
2012: Na krawędzi jako sędzia Edward Zawada
2012: Prawo Agaty jako Mateusz Frydrych (odc. 4)
2011: Hotel 52 jako Grzegorz Malicki (odc. 48)
2011: Wszyscy kochają Romana jako Artur, ojciec Doroty
2010 – 2011: Prosto w serce jako Feliks Warecki
2011: Pokaż kotku, co masz w środku jako Zygmunt
2011: Och, Karol 2 jako ochroniarz
2010 – 2012: M jak miłość jako Marek Lewicki
2010: Droga do raju jako ojciec Mirka
2010: Kołysanka jako komendant
2009: Synowie – jako ojczym Kuby
2008: Ojciec Mateusz jako Witold Lachman
2008: Mała wielka miłość – jako Dyrektor szkoły językowej
2008: Hotel pod żyrafą i nosorożcem – jako Bury (odc. 1, 6 i 7)
2008: 39 i pół – jako Tomasz Ostoja, partner Anny
2008: Czas honoru – jako Standartenfuhrer Gerd Keller
2007: Mamuśki – jako Tadeusz Sroka
2007: Testosteron – Stavros
2006: Statyści – jako Ochman
2005: Rodzina zastępcza – jako kupiec domu Kossoniów (odc. 214)
2005: Magda M. – jako Wiktor Waligóra
2005-2006: Tango z aniołem – jako Krzysztof Traczyński, mąż Julii
2004 – 2006 Bulionerzy – Karol Murawski
2004: Stacyjka – jako Krzysztof
2004: City – jako Aleksander R.
2003: Magiczne drzewo − jako aktor Marek Turski (odc. 3)
2003: Ciało – jako Senator
2002-2010: Samo Życie – Paweł Dunin
2000: Rodzina zastępcza – jako lekarz (odc. 50)
2000: Izabela – jako mecenas Marek
2000: Pół serio
1999: Na plebanii w Wyszkowie 1920 – jako Dziennikarz
1999: Fuks – jako Dyrektor Kobuz
1997: Hrabia Henryk
1997-1998: Z pianką czy bez – jako Robert Roliński
1997: Złotopolscy – jako kapitan Jerzy Wons
1994-1995: Radio Romans – jako Andrzej Kreft
1993: Kuchnia polska – major Moczydłowski (odc. 5)
1988-1990: Mistrz i Małgorzata – jako Baron Meigel
1988: Akwen Eldorado

Użyczył głosu
2015: Avengers: Czas Ultrona – Nick Fury
2014: Wielka Szóstka – Robert Callaghan
2014: Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz – Nick Fury
2013: Jeździec znikąd – Butch Cavendish
2012: Avengers – Nick Fury
2011: Crysis 2 – Jacob Hargreave
2011: Hop – Pan Hoff
2011: Rio (zwiastun) – Nigel
2009: Opowieść wigilijna – Duch Tegorocznego Bożego Narodzenia
2009: Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków – Nieśmiałek
2008: Opowieści z Narnii: Książę Kaspian – Król Miraz
2008: Piorun – Dr Ladazzo
2007: Lissi na lodzie – Bussi
2006: Wpuszczony w kanał – De Żaba
2006: Skok przez płot – Dwayne
2004: Nascar 3D –
Tony Eury,
Richard Petty,
Matt Kenseth
2004: Rybki z ferajny – Lino
2003: Dobry piesek – Tata
2001: Potwory i spółka – Yeti
2001: Harry Potter i Kamień Filozoficzny − Naczelny Goblin
1999-2000: Sabrina – Salem
1998: Walter Melon
1996-1997: Incredible Hulk – Agent Gabriel
1996: Przygody Pytalskich – Bazalt
1994: Skoś trawnik tato, a dostaniesz deser – Briscol
1990-1993: Zwariowane Melodie
1990: Pinokio
1988-1993: Hrabia Kaczula –
Kapitan
Król Neptun
1981: Lis i Pies – Dzięcioł
1976-1978: Scooby Doo
1973: Robin Hood – Cyrgiel
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Agnieszki

Agnieszka Glińska (ur. 18 lutego 1968 we Wrocławiu) – polska reżyserka spektakli teatralnych i telewizyjnych oraz aktorka.

Ukończyła Wydział Aktorski i Reżyserski Warszawskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej.

Jest matką aktora dziecięcego Franciszka Przybylskiego oraz Janiny Stelmaszyk, której ojcem jest aktor Krzysztof Stelmaszyk.

Wykładowczyni Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie.[1]

Filmografia
Role TV
2004 – City, jako Agnieszka
2007 – Katyń, jako siostra Porucznika Pilota

Reżyseria
1994 – Uciekła mi przepióreczka – Teatr TVP
1997 – Bambuko – Teatr TVP
1997 – Królowa matka M. Santanelli, Krakowski Teatr Scena STU
1998 – Wszystkie lekcje odwołane
1998-2003 – Miodowe lata (odcinki: 25, 41, 79, 89)
2007 – Pippi Pończoszanka – Teatr Dramatyczny Warszawa

Nagrody
1997 – Nagroda im. Leona Schillera przyznawana przez ZASP[2]
1999 – Paszport „Polityki”, kategoria “teatr”
2002 – Nagroda Feliks w kategorii: najlepszy reżyser za sektakl Bambini di Praga w Teatrze Współczesnym
2003 – nagroda dla najlepszego spektaklu Teatru TV na Lecie Filmów w Kazimierzu Dolnym za spektakl Czwarta siostra
2003 – Grand Prix za reżyserię spektaklu Czwarta siostra na Krajowym Festiwalu Teatru Polskiego Radia i Teatru TV “Dwa teatry”[3]
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 416 razy, 1 wizyt dzisiaj)