Kristen Stewart i Robert Pattinson

pattinson-stewartKristen i Robert są parą od 2009 r.

Partnerzy Roberta
Nina Schubert 2003-06
Nikki Reed 2009
Partnerzy Kristen
Michael Angarano 2005-09
Zobacz newsy o parze

 

Wideo – Robert Pattinson i Kristen Stewart

Biografia Kristen
Kristen Jaymes Stewart (ur. 9 kwietnia 1990 w Los Angeles) – amerykańska aktorka. Najlepiej znana z ról w filmie Zmierzch, Azyl, Ucieczka w milczenie i Zathura – Kosmiczna przygoda.
Urodzona w Los Angeles, spędziła część dzieciństwa w Kolorado. Jej ojciec, John Stewart, jest producentem telewizyjnym, który pracuje dla telewizji FOX, a jej matką jest Jules Mann Stewart, która pracuje jako scenarzystka. Kristen ma trzech braci: rodzonego imieniem Cameron, oraz dwóch adoptowanych, których imiona brzmią Dana i Taylor. Jest surferką i żyje z rodziną w Los Angeles.

Stewart zagrała pierwszą mniejszą rolę w filmie Metamorfoza. Później ukazana w niezależnym filmie, Witamy w naszej dzielnicy, gdzie zagrała z Patricią Clarkson. W thrillerze Azyl zagrała ponurą diabetyczkę Sarah, córkę Meg. Stewart zebrała pozytywne oceny za tę rolę i za podobieństwo do Jodie Foster, grającej Meg (w którą pierwotnie miała się wcielić Nicole Kidman). Po sukcesie Azylu, Stewart w thrillerze Cold Creek Manor zagrała córkę Leah Tilson (Sharon Stone). Film okazał się porażką finansową.
Pierwszą główną rolę Kristen zagrała w komedii dla dzieci Łapcie tę dziewczynę. Najlepiej przyjętą rolą Kristen był udział w filmie Speak z 2004. Stewart, kiedy grała zgwałconą uczennicę pierwszej klasy szkoły średniej, miała tylko 13 lat. Rola była szczególnie trudna, ponieważ główna bohaterka ma bardzo mało kwestii mówionych. Stewart bardzo chwalono za świetne przedstawienie emocji nastolatki.
W 2008 zagrała główną bohaterkę w filmie Zmierzch, na podstawie powieści Stephenie Meyer o tym samym tytule. Zagrała tam u boku Roberta Pattinsona, znanego wcześniej głównie z roli Cedrica Diggory’ego w filmie Harry Potter i Czara Ognia. Jej najlepszą przyjaciółką jest Dakota Fanning, z którą pracowała na planie filmu ‘The Runaways’ oraz na planie Sagi Zmierzch. Stewart ma jasne plany na przyszłość, które wyjawiła w wywiadzie: Chcę iść na Sydney University w Australii. Moja mama jest stamtąd. Powiedziała także: Chcę iść do college’u na wydział literatury. Chcę być pisarką. To znaczy, kocham to co robię, ale to nie jest wszystko co chcę robić. Zamierzam być profesjonalną pisarką przez resztę mojego życia.

Filmografia
Filmy fabularne
2011-2012: Saga “Zmierzch”: Przed świtem (The Twilight Saga: Breaking Dawn) jako Isabella Swan
2011: W drodze (On the Road) jako Mary Lou
2010: Saga “Zmierzch”: Zaćmienie (The Twilight Saga: Eclipse) jako Isabella Swan
2010: The Runaways: Prawdziwa historia (The Runaways) jako Joan Jett
2010: Welcome to the Rileys jako Mallory
2009: Saga “Zmierzch”: Księżyc w nowiu (The Twilight Saga: New Moon) jako Isabella Swan
2009: Kraina przygód (Adventureland) jako Emily “Em” Lewin
2008: Zmierzch (Twilight) jako Isabella Swan
2008: Jumper jako Sophie
2008: Co jest grane? (What Just Happened?) jako Zoe
2008: The Yellow Handkerchief jako Martine
2007: Cutlass jako Młoda Robin
2007: Wszystko za życie (Into the Wild) jako Tracy Tatro
2007: The Cake Eaters jako Georgia Kaminski
2007: Posłańcy (The Messengers) jako Jess Solomon
2007: W świecie kobiet (In the Land of Women) jako Lucy Hardwicke
2005: Zathura – Kosmiczna przygoda (Zathura: A Space Adventure) jako Lisa
2005: Dzikie plemię (Fierce People) jako Maya
2004: Mroczne dziedzictwo (Undertow) jako Lila
2004: Łapcie tę dziewczynę (Catch That Kid) jako Maddy
2004: Ucieczka w milczenie (Speak) jako Melinda Sordino
2003: Cold Creek Manor jako Kristen Tilson
2002: Azyl (Panic Room) jako Sarah Altman
2001: Witamy w naszej dzielnicy (The Safety of Objects) jako Sam Jennings
2000: Flintstonowie: Niech żyje Rock Vegas! (The Flintstones in Viva Rock Vegas) jako Dziewczyna rzucająca obręczami (niewymieniona w czołówce)
1999: Metamorfoza (The Thirteenth Year) jako Dziewczyna czekająca na napój (niewymieniona w czołówce)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

ciekawostki
– W 1999 roku wystąpiła w telewizyjnej reklamie firmy Porsche.
– Wspiera Czerwony Krzyż.
– Na planie “Cold Creek Manor” obchodziła urodziny razem z Dennisem Quaidem, jej filmowym ojcem.
– Jej matką jest scenarzystka i reżyserka Jules Mann-Stewart, natomiast ojcem telewizyjny producent John Stewart, pracujący dla amerykańskiej stacji telewizyjnej FOX.
– Najsłabiej przyjęto jej rolę Melindy Sordino w filmie “Ucieczka w milczenie” z 2004 roku. Stewart miała zaledwie 13 lat, gdy grała zgwałconą uczennicę pierwszego roku szkoły średniej. Rola była szczególnie trudna, ponieważ główna bohaterka ma bardzo mało kwestii mówionych. Stewart bardzo chwalono za świetne przedstawienie emocji nastolatki.
– Dwukrotnie wystąpiła w spotach telewizyjnych, które miały pokazać jej poparcie dla ofiar przemocy na tle seksualnym. Pierwszy raz w 2005 r. po premierze “Speak”, drugi – w 2009 dla organizacji Security On Campus.
– W 2006 r. wzięła udział w zdjęciach reklamowych marki odzieżowej GAP. Kampania przebiegała pod hasłem “Long live individuality”, a gwiazdy (m.in. Aaron Eckhart, Mia Farrow) miały wybrać koszulkę, która najbardziej odpowiada ich osobowości i gustowi.
– Jest autorką piosenki “Tracy’s Song”, która znalazła się na ścieżce dźwiękowej filmu “Wszystko za życie”.
– Zasugerowała reżyserce “Zmierzchu”, Catherine Hardwicke, aby w scenie balu została użyta piosenka zespołu Iron & Wine “Flightless Bird, American Mouth”, która potem oficjalnie została dołączona do soundtracku.
– W maju 2009 roku została ogłoszona najlepiej ubraną gwiazdą przez magazyn Teen Vouge.
– Odrzuciła rolę Solary w filmie “Księga ocalenia” z powodu kręcenia w tym czasie filmu “Saga “Zmierzch”: Księżyc w nowiu”. Ostatecznie rolę otrzymała Mila Kunis.
– Tuż po nakręceniu “Księżyca w nowiu” została wezwana przed sąd w Los Angeles, z zarzutem nagabywanie oficera policji do seksu. Ostatecznie trzy dniowy proces zakończył się uniewinnieniem z powodu braku dowodów.
– W lutym 2010 roku otrzymała statuetkę Kobiety Roku przyznawanej przez magazyn Elle.
– Ma 168 cm wzrostu.
– Ma trzech braci: Camerona, Dana i Taylora.

Biografia Roberta

Robert “Rob” Thomas Pattinson (ur. 13 maja 1986 w Londynie) – brytyjski aktor filmowy i teatralny oraz muzyk i kompozytor. Znany głównie z roli Edwarda Cullena z filmowej adaptacji powieści Zmierzch pisarki Stephenie Meyer.
Jego matka, Clare, pracuje w agencji modelek, a ojciec, Richard, importuje samochody z USA. Ma starsze siostry: Victorię i Elizabeth. Ukończył szkoły: Tower House School i Harrodian School w Londynie. Następnie pracował w Barnes Theatre Company. Podczas przygotowań do spektakli chodził na castingi do ról filmowych. Zagrał na deskach teatru w tragedii Williama Szekspira, Makbet.
W dzieciństwie grał w drużynach piłkarskich, jeździł na nartach i snowboardzie. Został również muzykiem – ćwiczył grę na gitarze i keyboardzie. Pisze piosenki. Mając piętnaście lat występował w Barnes Theatre Company, gdzie grał główną rolę George’a Gibbsa w przedstawieniu Thorntona Wildera Nasze miasto (Our Town). Zagrał potem w sztukach teatralnych: Wszystko ujdzie (Anything Goes) Cole’a Portera jako Lord Evelyn Oakleigh, Tessa d’Urberville (Tess of the D’Urbevilles) Thomasa Hardy w roli Aleca oraz Makbet Szekspira jako Malcolm na scenie OSO Arts Centre.
Po ukończeniu szkoły średniej {Harrodian School w Londynie} zadebiutował na kinowym ekranie w melodramacie kostiumowym Targowisko próżności (Vanity Fair, 2004). Pojawił się potem w telewizyjnym dramacie sensacyjno-przygodowym fantasy Klątwa pierścienia (Ring of the Nibelungs, 2004). Popularność przyniósł mu film Harry Potter i Czara Ognia, w którym zagrał postać Cedrika Diggory’ego. Trzy lata później wystąpił w adaptacji światowego bestsellera pod tytułem Zmierzch wcielając się w Edwarda Cullena. Na ścieżce dźwiękowej tego filmu pojawiają się dwa utwory zaśpiewane przez Pattinsona: “Never Think”, napisana przez niego wspólnie z Samem Bradley i “Let Me Sign”, autorstwa Marcusa Fostera i Bobby’ego Longa.
W 2008 zagrał w dramacie How to Be jako Art oraz filmie Summer House, gdzie wcielił się w rolę Richarda.

Filmografia
Rok Film Rola Notatki
2004 Vanity Fair. Targowisko próżności Rawdy Crawley film Pierścień Nibelungów Giselher film TV
2005 Harry Potter i Czara Ognia Cedric Diggory film 2006 Haunted Airman Toby Jugg film TV
2007 Harry Potter i Zakon Feniksa Cedric Diggory rola epizodyczna The Bad Mother’s Handbook Daniel Gale film TV The Summer House Richard film
2008 How To Be Art rola epizodyczna Zmierzch Edward Cullen główna rola
2009 Popiołki Salvador Dalí główna rola Saga “Zmierzch”: Księżyc w nowiu Edward Cullen główna rola
2010 Twój na zawsze Tyler Hawkins główna rola producent wykonawczy Saga “Zmierzch”: Zaćmienie Edward Cullen główna rola Bel Ami Georges Duroy główna rola
2011 Woda dla słoni Jacob Jankowski główna rola Saga “Zmierzch”: Przed Świtem Edward Cullen główna rola Unbound Captives Phineas główna rola
2012 Saga “Zmierzch”: Przed Świtem Edward Cullen główna rola

Nagrody
Rok Nagroda Kategoria Produkcja Status
2008 Hollywood Film Festival Nowa twarz Hollywood — zdobyte
Strasbourg Film Festival Najlepszy aktor How to be zdobyte
2009 MTV Movie Award Najlepsza rola przełomowa męska Zmierzch zdobyte
MTV Movie Award Najlepszy pocałunek na ekranie z Kristen Stewart Zmierzch zdobyte
MTV Movie Award Najlepsza walka z Camem Gigandet Zmierzch zdobyte
Empire Award Najlepszy debiut — nominacja
Teen Choice Award Najlepszy aktor dramatyczny Zmierzch zdobyte
Teen Choice Award Najlepszy pocałunek z Kristen Stewart Zmierzch zdobyte
Teen Choice Award Najlepsza walka z Camem Gigandet Zmierzch zdobyte
Teen Choice Award Choice Hottie – Male Zmierzch zdobyte
Scream Award Najlepszy aktor fantasy Zmierzch zdobyte
Scream Award Najlepszy debiut męski Zmierzch nominacja
2010 People’s Choice Award Ulubiony aktor — nominacja
People’s Choice Award Ulubiona drużyna na ekranie z Kristen Stewart i Taylorem Lautnerem Zmierzch zdobyte
MTV Movie Award Najlepsza rola męska Księżyc w Nowiu zdobyte
MTV Movie Award Globalna supergwiazda — zdobyte
MTV Movie Award Najlepszy pocałunek na ekranie z Kristen Stewart Księżyc w Nowiu zdobyte
Empire Award Najlepszy aktor Księżyc w Nowiu nominacja
Teen Choice Award Najlepszy aktor dramatyczny Twój na zawsze zdobyte
Teen Choice Award Najlepszy pocałunek z Kristen Stewart Księżyc w Nowiu zdobyte
Teen Choice Award Najlepsza chemia na ekranie z Kristen Stewart Księżyc w Nowiu zdobyte
Teen Choice Award Najlepszy aktor fantasy Księżyc w Nowiu nominacja
Teen Choice Award Choice Hottie Księżyc w Nowiu nominacja
Teen Choice Award Choice Summer Movie Star – Male Zaćmienie zdobyte
Scream Award Najlepszy aktor fantasy Zaćmienie zdobyte

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

ciekawostki
– Ma 185 cm wzrostu.
– Gra w zespole muzycznym “Bad Girl”.
– Ukończył Szkołę Średnią Harrodian School w Londynie.
– Wykonał 2 piosenki na potrzeby filmu ”Zmierzch”: “Never Think” oraz “Let Me Sign”.
– Ma dwie starsze siostry: Victorię i Lizzy, która jest piosenkarką oraz autorką tekstów piosenek.
– Z powodu napiętego harmonogramu zrezygnował z roli w filmie “Parts Per Billion”.
– W grudniu 2009 roku znalazł się na pierwszym miejscu w rankingu najpopularniejszych aktorów – STARMeter portalu filmowego IMDb.com.
– W 2009 roku brytyjski magazyn Glamour zorganizował plebiscyt na najseksowniejszego hollywoodzkiego aktora. Aktor zdobył w nim pierwsze miejsce.
– W 2009 roku zwyciężył w plebiscycie na najlepiej ubranego mężczyznę w show-biznesie, zorganizowanym przez magazyn GQ.
– Otrzymał nagrodę w kategorii NEW HOLLYWOOD AWARD™ HONOREE na Festiwalu Filmowym w Hollywood
– Przed otrzymaniem roli Cedrika w filmie “Harry Potter i Czara Ognia” nie przeczytał żadnej książki z sagi Harry Potter.
– Przygotowując się do roli w filmie “Water for elephant” uczył się podstaw języka polskiego.
– W 2010 roku zdobył Złoty Popcorn MTV Movie Awards w kategorii Globalna Super Gwiazda.
– W 2010 r. po raz drugi z rzędu zajął pierwsze miejsce na liście najseksowniejszych mężczyzn magazynu Glamour.
– Był brany pod uwagę do roli Jacka w filmie “Show”. Ostatecznie otrzymał ją Cam Gigandet.

(Odwiedzono 176 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *